3 nastajajoči agregati DEX postajajo vse na enem mestu za trgovce DeFi

1inch, Tokenlon in Matcha so se izkazali kot najbolj vroče nove decentralizirane borze DeFi.

Decentralizirani finančni trg je v zadnjih mesecih naraščal priljubljenost in nikjer ni tako očitno kot na decentraliziranih borzah. Skupni obseg trgovanja z DEX je januarja dosegel skoraj 60 milijard dolarjev. Ta številka je že višja od prejšnjih dveh največjih mesečnih količnikov skupaj.

Glede na trenutne napovedi obsega obstaja velika verjetnost, da bo februarska količina enaka januarski. Januarja je Uniswap glede na mesečni obseg dosegel 25,86 milijarde dolarjev in se uvrstil na prvo mesto. Sledili sta SushiSwap z 12,23 milijarde dolarjev in Curve Finance s 6,28 milijarde dolarjev, kot kažejo podatki podjetja Dune Analytics. Cena upravljavskih žetonov Uniswap in SushiSwap je sredi februarja narasla na nove najvišje vrednosti, lastni žeton Curve, CRV, pa se je v enem mesecu povzpel za 400%.

Omeniti velja, da se je protokol 0x januarja uvrstil na četrto mesto z mesečnim obsegom trgovanja v višini 5 milijard dolarjev. V nasprotju s prvimi tremi pa 0x ni DEX. Gre za protokol DeFi, na katerem lahko različni DEX gradijo in si delijo likvidnost. Prav tako je platforma za zahtevo za ponudbo ali RFQ, kjer lahko DEX-ji, zgrajeni na njej, zahtevajo ponudbe. 

Obseg trgovanja z DEX je januarja dosegel najvišjo vrednost. Vir: Dune Analytics

Glede na podatke DeBanka so bili v času pisanja največji DEX-ji z ​​največ uporabniki v zadnjih 24 urah Uniswap, 1inch, Matcha, SushiSwap in Tokenlon. OKEx Insights je v prejšnjih člankih že podrobno opisal Uniswap in SushiSwap. Kot tak bo ta članek bolj osredotočen na ostala tri nova imena.

1inch je hitro pridobil uporabnike. Z več kot 4.000 dnevnimi aktivnimi uporabniki 18. februarja je postal drugi najbolj priljubljeni prehod za udeležence DeFi – za Uniswapom. Manj znani Tokenlon je s približno 600 dnevnimi uporabniki na petem mestu. Matcha, ki je presenetil že mnoge, je SushiSwap prekašal na tretjem mestu z več kot 3.300 dnevnimi uporabniki. Tako Tokenlon kot Matcha pa po količini močno zaostajata za 1 palcem. 

Nastajajoči agregati DEX privabljajo uporabnike. Vir: DeBank

1inch je kljub polemikam največji agregat DEX

1inch zagotavlja likvidnost iz več DEX-jev, da zagotovi najboljše potencialne menjalne tečaje za trgovce, ki zamenjajo žetone. Agregat DEX se je s sedemdnevnim obsegom približal meji 20 milijard dolarjev lomljenje 1,6 milijarde ameriških dolarjev glede na podatke podjetja Dune Analytics. Na splošno lahko agregatorji privabijo več uporabnikov in količino DEX-jev, saj ponujajo storitev primerjave cen z možnostjo optimizacije zdrsa in pristojbin.  

Uporabili smo funkcijo primerjave cen DeBank, bolj nevtralno spletno mesto tretje osebe in je ugotovil, da je menjalni tečaj na 1 palcu v mnogih primerih bolj privlačen – zlasti pri izvajanju velikih poslov. To je lahko posledica velikega števila podprtih virov in lastnih likvidnostnih skladov, kjer lahko ponudniki likvidnosti zaslužijo 1INCH žetonske nagrade. 

Menjalni tečaj na 1 palcu je privlačnejši pri trgovanju z velikimi zneski. Vir: DeBank

Natančneje, funkcija Pathfinder na 1inch nam pokaže, kako odkriva najučinkovitejše zamenjave poti med vodilnimi DEX-ji, da zaključi sliko na 1 milijon USDT.

Funkcija Pathfinder 1incha prikazuje usmerjanje zamenjave 1 milijona USDT za ETH. Vir: 1inch

Vendar a zadnji članek iz ekipe 0x navaja, da najbolje kotirana cena ne povzroči vedno najbolje prilagojene cene. V resnici optimizacija za zmago na borznih cenah omogoča, da agregator privabi več uporabnikov. To je pomemben dejavnik uspeha 1inch v privabljanje več kot 135.000 uporabnikov in skoraj 800.000 transakcij v zelo kratkem času.

Obseg 1incha izjemno hitro narašča, pri čemer igrajo likvidnostne nagrade. Vir: Dune Analytics

Druga sporna točka je, da 1inch dobiček ustvari s pozitivnim zdrsom – razliko med citirano ceno in realizirano ceno na račun trgovca. Na primer, 1 ETH se lahko kotira na 1500 USDT, vendar se poravna po realizirani ceni 1490 USDT, kar ima za posledico pozitiven spodrsljaj 10 USDT.

Zanimivo je, da 1inch zdrs poimenuje kot Spread Presežek in njegovim žetonim omogoča, da odločajo o razdelitvi presežka. To lahko kratkoročno pomaga cenam žetonov 1INCH. Ker pa trgovci vedno iščejo boljše cene in ne želijo podariti zdrsa, potrebujemo čas, da vidimo dolgoročne učinke tega načina – še posebej, ker je letni donos za vložitev žetonov 1INCH zdaj padla od 200% do manj kot 15%.

Sodeč po trenutni uspešnosti njegove cene žetonov je zaradi širokega vpliva prejšnjega letališča UNI veliko uporabnikov ustvarilo več naslovov pred letališčem 1INCH, da so prejeli nagrade za žetone – zaradi česar se je cena žetona po njem soočila z veliko razprodajo. začel trgovati. Vendar se je cena 1INCH na OKEx dvignila z manj kot 1 USDT na skoraj 5 USDT. V času pisanja tega prispevka 1INCH trguje okoli 5,10 USDT s tržno kapitalizacijo približno 490 milijonov USD. S skupno ponudbo 1,5 milijarde žetonov bi njegova popolnoma razredčena vrednost znašala približno 7,6 milijarde USD – vendar časovna premica njene žetonske emisije kažejo zelo omejeno rast do konca leta 2021.

Po valu razprodaj so se cene za 1 INCH zvišale štirikrat. Vir: OKEx

Tokenlon z mešanimi mehanizmi ima dobre finančne podatke

Tokenlon, DEX, ki ga je nedavno ustvaril imToken – največja kitajska denarnica Ethereum izpuščen njegovo januarsko poročilo o podatkih, ki prikazuje močan mesečni obseg v višini 2,23 milijarde dolarjev in edinstvene naslove, ki dosegajo 18.960. 

Tokenlon za trgovanje sprejme zgoraj omenjeni protokol 0x, ki za določanje najboljših cen uporablja knjigo naročil ali posrednika zunaj verige, vendar zaključuje transakcije v verigi. Ponuja poklicne tržne posrednike za RFQ in nedavno dodane druge verižne vire likvidnosti, kot sta Uniswap in Curve Finance. V primerjavi s tradicionalnimi mehanizmi za avtomatizirano trženje, kot je Uniswap, ima mešani mehanizem Tokenlon ne le nižji zdrs, ampak tudi močno znižuje stopnje vračanja.

Po drugi strani pa je očitna tudi šibkost tega mešanega modela – torej izbere centraliziran strežnik za čelno interakcijo in združevanje informacij, na borzi pa je uvrščenih le 26 kriptovalut.

Večino prodaje na Tokenlonu prenašajo profesionalni tržni proizvajalci (črni). Vir: Dune Analytics

Glede na obseg trgovanja Tokenlon se je od septembra 2020 začel hitro povečevati, kar lahko pripišemo njegovemu trgovinsko rudarstvo in referenčni program. Skupno je presegel 7 milijard dolarjev, sedemdnevni obseg pa okoli 500 milijonov dolarjev. Najvišje mesečno število trgovcev je decembra 2020 doseglo 27.000. 

Poleg tega ima v sektorju DEX le žeton za upravljanje Uniswap, UNI, več imetnikov kot Tokenlon. UNI ima trenutno 161.252 imetnikov Podatki Etherscana, medtem ko ima Tokenlonov LON 47.727 imetnikov – presega 34.501 imetnikov SUSHI SushiSwap. Te številke pomagajo razložiti njegovo priljubljenost na Kitajskem.

Količina Tokenlona se je povečala po zagonu programa trgovanja. Vir: Dune Analytics

Bolj impresivno je, da so skupni prihodki Tokenlona v zadnjih 30 dneh dosegli 6,08 milijona dolarjev – kar je po podatkih iz žetonskega terminala na četrtem mestu po Uniswap, SushiSwap in 1inch. To daje Tokenlonu nizko razmerje med ceno in prodajo 18,32, kar je zelo blizu Uniswap-ovih 18,40. Za primerjavo ima SushiSwap razmerje med ceno in prodajo 8,87, kar vodi v sektorju DEX.

Tokenlon je v zadnjih 30 dneh prejel 6,81 milijona ameriških dolarjev prihodkov, kar je tretje mesto med najboljšimi borzami. Vir: Žetonski terminal

Trenutno razmerje P / S Tokenlona 19,78 je primerljivo z razmerjem Uniswap. Vir: Žetonski terminal

Tokenlon ima trenutno tržno kapitalizacijo 135 milijonov dolarjev, njegova popolnoma razredčena vrednost pa je okoli 1,34 milijarde dolarjev, na podlagi največje ponudbe 200 milijonov žetonov. LON je bil na seznamu OKEx uvrščen konec decembra – in po obdobju odkrivanja cen je LON v zadnjem mesecu začel naraščati za več kot 500%. Če lahko Tokenlon ohrani svojo trenutno stopnjo rasti prihodkov, bo njegovo vrednotenje na tej stopnji še vedno mogoče šteti za smiselno.

LON je dosegel 10-kratno zvišanje cen, potem ko je bil uvrščen na seznam OKEx. Vir: OKEx

Matcha je med vlagatelji DeFi priljubljena zaradi dobrih izkušenj

Pod pokrovom Matcha uporablja tudi 0x-jev API. Čeprav še niso bili izdani nobeni izvorni žetoni – torej brez spodbud za nagrajevanje žetonov – so številni uporabniki DeFi-ja že uporabili ta agregat DEX kot svoj prehod DeFi. To je zato, ker se je Matcha vedno osredotočal na to, da trgovcem ponudi najbolje prilagojeno ceno, ki jo uporabnik prejme po končani transakciji v verigi in plačilu plina in pristojbin. Matcha veliko pozornosti namenja tudi oblikovanju izdelkov in izkušnjam na čelni strani in se zdi zelo prijazna do prodaje.

Matcha se je nabrala 3,28 milijarde dolarjev v obsegu trgovanja približno 174.000 trgovcev. Obstajajo razlogi za domnevo, da bo ta maloprodajnejši DEX agregator v prihodnosti pritegnil še več prometa. Trgovci bodo spremljali tudi, ali bo Matcha ponujal žetone.

Obseg trgovanja na Matcha se je v zadnjih 30 dneh močno povečal. (Naročila samo z omejitvami so razvrščena pod Matcha, medtem ko so druge vrste ukazov, izvršenih na Matcha, združene pod API-jem 0x.) Vir: 0xTracker

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map