3 razlogi, zakaj cena ETH doseže plin – in kaj je pomembno za prihodnost Ethereuma

Ethereum je imel najmanj močno leto 2020. Cena matičnega kovanca projekta, Ether (ETH), je od trenutka pisanja tega dokumenta približno 200% višja od 90% celotne ponudbe donosne pozicije.

Kaj spodbuja opazno povpraševanje po prvem in najpomembnejšem altcoinu? OKEx Insights se poglobi v temeljne dejavnike, ki vplivajo na ceno etra, hkrati pa opravi tudi nekaj tehničnih analiz, da bi preučil, kam bi lahko šel od tu.

Grafikon cen OKEx za Eter (ETH). Vir: OKExGrafikon cen OKEx za Eter (ETH). Vir: OKEx

Ethereum 2.0 spodbuja povpraševanje po vložkih

Najbolj očiten dejavnik, ki zvišuje ceno etra, je pričakovani zagon Ethereum 2.0, katerega testna mreža odšel v živo 4. avgusta.

Naslednji razvoj druge največje platforme za kriptovalute bo predvsem preusmeril algoritem soglasja omrežja iz energetsko intenzivnega mehanizma dokazovanja dela v okolju prijaznejši model dokazovanja vlog. Namesto da se za preverjanje transakcij v blokovni verigi Ethereum zanese na rudarje, se vhodni model PoS za vzdrževanje varnosti omrežja opira na vlagatelje – tiste uporabnike, ki vložijo vsote Etra..

Delničarji Ethereuma 2.0 bodo tisti, ki bodo v novem sistemu prejeli blokovne nagrade, kar bodo nekateri morda videli kot priložnost za pasivni dohodek. Vendar pa mora uporabnik, da lahko sodeluje kot potrjevalnik 32 ETH – katerih vrednost je v času pisanja tega dokumenta približno 12.400 USD.

Z naraščajočim povpraševanjem po preverjanju veljavnosti, ko se lansiranje Ethereum 2.0 bliža in bliža, je razumljivo, da je povpraševanje po akumuliranju 32 eterjev po zaželeni ceni delno odgovorno za povišanje cene ETH.

Količine derivatov ethereuma dosegajo nove višine

Povišanje cen etra je lahko – vsaj delno – pripisano povečanju obsega trgovanja z izvedenimi finančnimi instrumenti ETH.

Čeprav Bitcoin terminske pogodbe prevladujejo na trgu izvedenih finančnih instrumentov za kriptovalute, obseg trgovanja z terminskimi pogodbami za Ether narašča – in hitro narašča. Septembra 2019 je bilo razmerje med terminskimi pogodbami ETH in BTC približno 8%. Kot ugotavlja Blok, to število je zdaj naraslo na 29%.

Tudi agregirani dnevni obseg terminskih pogodb na ETH se je v zadnjih mesecih dramatično povečal – približal se je približno 14 milijardam dolarjev, kot kažejo podatki, ki izvirajo iz nagiba. Podjetje za analizo podatkov tudi opozoriti tisto nedeljo, 2. avgusta, je bilo največ.

Graf, ki prikazuje agregirane dnevne količine za terminske pogodbe na ETH. Vir: skewGraf, ki prikazuje skupne dnevne količine za terminske pogodbe na ETH. Vir: skew

Na področju OKEx smo prav tako opazili znaten dvig dnevnih količin terminskih pogodb na ETH, ki so pred kratkim dosegle približno 3,5 milijarde dolarjev – kar je precej višje od marčevskega vrhunca, ki je znašal približno dve milijardi.

Grafikon, ki prikazuje dnevni obseg terminskih pogodb za ETH na OKEx. Vir: skewGrafikon, ki prikazuje dnevni obseg terminskih pogodb za ETH na OKEx. Vir: skew

Odprto zanimanje za OKEx je v zadnjem tednu še naprej postavljalo nove rekorde in v zgodnjem jutru 2. avgusta doseglo rekordnih 352 milijonov dolarjev, kar je bilo skoraj dvakrat več od prejšnjega najvišjega iz februarja.

Odprte obresti za terminske pogodbe ETH. Vir: OKExOdprte obresti za terminske pogodbe ETH. Vir: OKEx

Poleg tega naraščajoče navdušenje nad trgovanjem z ETH hitro povečuje stroške držanja dolgih pozicij. Stopnje financiranja ETH so se na vsakih osem ur povečale na nad 0,2%. To je očiten znak, da je trg pregret, saj 0,2-odstotna stopnja financiranja pomeni, da trgovec z 20-kratnim vzvodom plača 4% vsakih osem ur.

ETH trajna stopnja financiranja swap. Vir: OKExETH trajna stopnja financiranja swap. Vir: OKEx

DeFi manija zaklepa ETH

Medtem ko je na obzorju Ethereum 2.0, je decentralizirano financiranje že tu – in manija, ki ga obkroža, nedvomno povečuje ceno etra.

Decentralizirano financiranje obsega raznovrstne nenavadne ponudbe, vendar so najbolj omembe vredne in hype tiste, ki ponujajo nebo visoke obrestne mere. V želji, da bi izkoristili norost DeFi, so uporabniki množično nalagali ETH. Po podatkih DeFi Pulse je trenutno v DeFi zaprtih 4,282 milijona eterjev – skoraj 20% več kot 3.426, zaklenjenih le en mesec prej. Znesek zaklenjenega ETH v USD znaša približno 1,66 milijarde USD.

Graf, ki prikazuje količino etra, zaklenjenega v DeFi. Vir: DeFi Pulse

Poleg tega so se cene plina Ethereum od začetka leta po podatkih Etherscana zvišale skoraj 20-krat – rast DeFi in porabe plina pa kaže na pozitivno povezavo.

Grafikon povprečnih cen plina Ethereum. Vir: EtherscanGrafikon povprečnih cen plina Ethereum. Vir: Etherscan

ICO norost ni več (vendar ni pozabljena)

Ogromen hrup okoli decentraliziranega financiranja, osredotočenega na Ethereum, spominja na noro zbiranje sredstev v altcoinih v letu 2017 in začetku leta 2018.

Prizadevanja za zbiranje sredstev, ki jih vodi Ethereum, so bila v bistvu različica tradicionalne začetne javne ponudbe ali IPO v industriji kriptovalut – minus uredba. Podjetja ali posamezniki, ki želijo zbrati denar za ustvarjanje novega projekta kriptovalut, bi lahko vlagateljem izdali žetone na osnovi Ethereuma v zameno za Ether..

V večini primerov bi lahko novoizdane žetone prodali za velike dobičke, ko so enkrat izdani in uvrščeni na borze kriptovalut. To pa je spodbudilo povpraševanje po ETH, saj so vlagatelji, ki iščejo dobiček, želeli ETH vliti v katero koli in vse razpoložljive prodaje žetonov. Na vrhuncu ICO balona je bil en Eter vreden nekaj manj kot 1500 dolarjev.

Graf, ki prikazuje vrhunec cen ETH v začetku leta 2018. Vir: CoinGecko

Tehnična analiza ETH: Ali je Eter pregret?

Rast cen Ethereuma, ki se je začel sredi julija, je že ustvaril dobiček za 90% imetnikov ETH. Ko preučujemo gibanje cen v preteklosti, opazimo, da se je sredstvo nazadnje nazadnje soočilo s tako visokim deležem ponudbe etra.

Eter: Odstotek ponudbe v dobičku. Vir: GlassnodeEter: Odstotek ponudbe v dobičku. Vir: Glassnode

Kot lahko vidite na diagramu Fibonaccijevega popravljanja, ki je narisan od najnižje sredine julija do najnižje nedelje v nedeljo, zaradi hitrega propada cena ni dosegla 0,5 stopnje Fibonaccijevega umika. Tudi ceno podpira enourni MA60. To kaže, da je druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji še vedno v bikovski fazi.

Morda bomo še naprej opazovali in preverjali, ali enourni MA60 še naprej deluje kot podpora. Če to drseče povprečje ne uspe, bo naslednja raven podpore približno 353 USD. Dokler cena ETH ne pade pod to raven, njegov vmesni trend ostaja bikovski – pomeni pa tudi, da je možen nov 10-odstotni umik.

OKEx ETH Perpetual Swap 1h grafikon - 8/5. Vir: OKEx, TradingViewOKEx ETH Perpetual Swap 1h grafikon – 8/5. Vir: OKEx, TradingView

Če pogledamo tedenski grafikon, bi ugotovili še bolj bikovske znake, da se je ETH pravkar prebil iz enoletnega spodnjega dela in aprila lani ponovno dosegel najvišjo vrednost 830 USD. To bi bila možna visoka donosnost 127%.

Tabela OKEx ETH Perpetual Swap 1W - 8/5. Vir: OKEx, TradingViewTabela OKEx ETH Perpetual Swap 1W – 8/5. Vir: OKEx, TradingView

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map