5 nezamenljivih žetonskih projektov, ki vodijo največ primerov uporabe NFT

Uvod v najboljše projekte, ki vodijo na področju zbirateljskih predmetov NFT, iger, tržnic, umetnosti in celo domenskih imen

Nefungibilni žetoni so digitalne predstavitve sredstev, ki v resničnem svetu niso zamenljiva. Medtem ko že obstajajo od sredine leta 2017, NFT-ji so se letos po razcvetu DeFi-ja ponovno vlekli med kriptoskupnost. V prvi polovici leta 2020 je bil znesek USD, prenesenih v ekosistem NFT doseženo 232 milijonov ameriških dolarjev – 52% več kot v v celoti iz leta 2019.

NFT-je pogosto izpostavljajo zaradi njihovega potenciala, da revolucionirajo igralništvo, zbirateljske predmete, digitalno umetnost in druge sektorje, in medtem ko njihovo uporabnost še vedno raziskujemo, OKEx Insights preučuje pet najboljših protokolov NFT po obsegu v različnih kategorijah, vključno z igrami, navideznimi svetovi, zbirateljske predmete, umetnost in domene.

1. CryptoKitties: vodilni NFT vseh časov

CryptoKitties je igra na osnovi Ethereuma, ki uporabnikom omogoča zbiranje in gojenje virtualnih mačk. Žetoni igre niso nezamenljivi, saj vsak predstavlja edinstveno digitalno mačko na verigi blokov. Te digitalne mačke se razlikujejo glede na njihov videz in lastnosti – njihove "kattributi." Glede na naravo teh žetonov vsake digitalne mačke, ki jo predstavlja NFT, ni mogoče kopirati, uničiti ali odnesti.

Če želite začeti vzrejati digitalne mačke, morajo uporabniki v uradno denarnico igre Dapper položiti Ether (ETH). Obstajata dva načina pasme nove muce – vzreja dveh svojih muck ali vzreja z javnim očetom (očetom). Uporabniki lahko dobijo svojo prvo muco z nakupom na tržnici ali z licitiranjem za muco v igri Sistem ponudbe.

Izkušeni igralci CryptoKitties želijo zbrati čim več dragocenih digitalnih mačk. Vrednost vsakega mucka je odvisna od njegove generacije in redkosti. Za generacije je splošno pravilo, da so muce z manj generacijami dragocenejše od tistih z večjim številom. To je zato, ker so mačke z manj generacijami hitrejše hitrosti ohlajevanja, zato se lahko pogosteje razmnožujejo. 

"1. generacija" je najredkejša generacija mačk, katerih ponudba znaša 50.000. Zaradi tega so mačke Gen 0 redke in njihova vrednost se je sčasoma povečala. Poleg generacij tudi mačk, ki so prav tako upoštevane redko vključujejo tiste z nizkimi identifikacijskimi številkami ter ekskluzivne mačke ali mačke ustanoviteljice, s katerimi je na trgu CryptoKitties mogoče trgovati po višjih cenah.

CryptoKitties je prvi protokol NFT, ki je pozornost pritegnil konec leta 2017. Ker so uporabniki lahko vzrejali redke mačke in prodajali nove muce za dobiček, je igra pritegnila veliko pozornosti. Zaradi naraščajočega povpraševanja po CryptoKitties je število dnevnih transakcij v omrežju Ethereum januarja 2018 doseglo rekordno najvišjo vrednost (1,349 milijona) – rekord, ki je bil pred kratkim presežen septembra 2020, ko je DeFi zmeden zaradi rudarjenja likvidnosti Odstrani.

Dnevne transakcije v omrežju Ethereum so dosegle svoj prejšnji vrhunec med norostjo CrypoKittiesDnevne transakcije v omrežju Ethereum so dosegle svoj prejšnji vrhunec med norostjo CrypoKitties. Vir: Etherscan, OKEx Insights

Medtem ko "glavni čas" CryptoKitties je minilo, igra ohranja svoj ikonični status vodilnega protokola v prostoru NFT. Skupni obseg trgovanja CryptoKitties za ves čas trenutno stoji na več kot 64.000 ETH – ali približno 29 milijonov USD v času pisanja – s skupno ustvarjenimi skoraj 2 milijona sredstev NFT.

2. Decentraland: decentraliziran virtualni svet

Poganja Ethereum blockchain, Decentraland je decentraliziran virtualni svet, ki uporabnikom omogoča uporabo prilagojenih avatarjev, trgovanje z zbirateljskimi predmeti in sodelovanje v procesu upravljanja virtualnega sveta. 

Za začetek raziskovanja Decentralanda se morajo uporabniki najprej povezati s spletnim brskalnikom s svojo kripto denarnico. Uporabniki lahko nato izberejo in prilagodijo svoje avatar, in vsak avatar dobi virtualni potni list, ki predstavlja njegovo identiteto v Decentralandu. Ko uporabniki končajo začetno nastavitev svojega avatarja, lahko začnejo graditi lastne soseske in lahko kupijo redka digitalna sredstva. 

Za udeležbo v Decentralandu so potrebni tako zamenljivi kot neznamenljivi žetoni. MANA je digitalna valuta, ki se uporablja na trgu Decentraland. Vsak žeton MANA je zamenljiv z drugim žetonom MANA in je zato zamenljiv.

MANA lahko kupite na kateri koli kripto borzi, ki navaja svoje trgovalne pare, na primer MANA / BTC ali MANA / ETH na OKEx.

Uporabniki lahko nato porabijo MANO za pakete ali posesti LAND, nosljive naprave in celo edinstvena imena na Tržnica Decentraland. Poleg tržnice Decentraland lahko uporabniki podpirajo predmete na tržnicah NFT, kot je OpenSea.

Decentraland uporablja tudi LAND, NFT, za zastopanje lastništva parcel in posesti. LAND je neznanljivo digitalno sredstvo, ki ga vzdržuje pametna pogodba Ethereum in predstavlja parcele virtualne zemlje v Decentralandu. Vsak žeton LAND predstavlja edinstveno parcelo in z njim je mogoče trgovati na trgu Decentraland.

Decentraland DAO odšel v živo septembra in spodbuja sodelovanje uporabnikov v procesu upravljanja. Uporabniki lahko glasujejo o predlogih upravljanja in njihovih glasovalna pooblastila prihajajo iz treh virov:

  • Zavita MANA: MANA pretvorjena v WMANA. Vsak WMANA je enak enoti glasovalne enote.
  • ZEMLJIŠKE parcele: Vsaka parcela je enaka 2.000 glasovalnih enot.
  • Zapuščine: Vsaka zapuščina je enaka 2.000 glasovalnih enot.

Uporabniki lahko oddajo svoj glas različne teme upravljanja, vključno z:

  • Značilnosti in nadgradnje ZEMLJIŠČ in paketov.
  • Provizije na trgu.
  • Dodelitev MANA za razvojna prizadevanja.
  • Dodajanje novih oblačil v svet Decentralanda, graditelja in tržnice.

Stran s predlogi za upravljanje DecentralandaStran s predlogi za upravljanje Decentralanda. Vir: Decentraland

Decentraland je drugi največji protokol NFT glede na ves čas trgovanja (49.780 ETH ali 22,6 milijona dolarjev) in ima trenutno več kot 96.000 sredstev v igri.

3. Rarible: Tržnica digitalnih zbirateljskih predmetov

Rarible je tržnica NFT, ki sta jo januarja 2020 ustanovila Alexander Salnikov in Alexei Falin. Platforma s sedežem v Moskvi uporabnikom omogoča kovanje, nakup in prodajo svojih redkih digitalnih zbirateljskih predmetov. Rarible podpira različne digitalne zbirateljske predmete in izdelke, vključno z digitalno umetnostjo, imeni domen, zavarovalnimi policami DeFi, memi in metaverzami.

Rarible navaja širok nabor digitalnih umetniških zbirateljskih predmetovRarible navaja širok nabor digitalnih umetniških zbirateljskih predmetov. Vir: Rarible

Kovanje digitalnih zbirateljskih predmetov v Rarible je razmeroma enostavno. Uporabniki lahko začnejo z nalaganjem zbirateljskih predmetov v kateri koli podprti digitalni obliki (grafični, zvočni itd.), Čemur sledi dodajanje opisov in podrobnosti o cenah. Po tem se morajo uporabniki povezati s svojo denarnico Ethereum, da odobrijo kovanje transakcij.

Funkcija kovanja NFT je bila privlačna za ustvarjalce vsebine in izvajalce, ki lahko izdajo dražljivke za njihovo vsebino in uporabnikom dajo popolne različice šele po nakupu ustreznega NFT.

Rarible je pridobil široko priljubljenost med kripto skupnostjo zaradi svojega upravljalnega žetona RARI. Medtem ko nedavni hype okoli upravljavskih žetonov izvira iz sfere DeFi, je bil Rarible prvi protokol NFT lansirati lasten žeton upravljanja.

Uvedba RARI je prvi korak k končnemu cilju družbe Rarible: ustanovitvi decentralizirane avtonomne organizacije Rarible. Kot imetniki RARI lahko uporabniki oddajajo in glasujejo o predlogih za nadgradnjo sistema, vključno z odločitvami glede provizij za trgovanje Rarible in dodajanjem novih funkcij..

V prihodnje Rarible še naprej raziskuje integracijo NFT in DeFi, v zadnjem času partnerstvo z zavarovalno platformo Nexus Mutual, ki temelji na yearn.finance in blockchain, za uvedbo NFT zavarovalnega kritja.

V času pisanja tega članka je Rarible zabeležil več kot 31.500 ETH ali 14,3 milijona dolarjev.

4. SuperRare: tržnica digitalnih umetniških del ene izdaje

Leta 2017 ustanovil John Crain, SuperRare je tržnica digitalne umetnosti, kjer lahko umetniki tokenizirajo in monetizirajo svoja verodostojna umetniška dela v enojni izdaji kot zbirateljske digitalne predmete. Vsako umetniško delo na SuperRare predstavlja žeton ERC-721, zaščiten s kriptografijo in sledljiv na verigi blokov.

Ko umetniki izdajo overjena digitalna umetniška dela na SuperRare, so njihova umetniška dela potrjena na verigi Ethereum, da se prepreči ponarejanje in zagotovijo zgodovinsko poreklo. Poleg tega lahko umetniki svoja umetniška dela prikazujejo v SuperRare z uporabo galerij navidezne resničnosti in digitalnih zaslonov. Zbiratelji umetniških del pa lahko kupujejo umetniška dela na SuperRare in preprodajajo NFT-je na sekundarnih trgih, kot je OpenSea. Vse transakcije na SuperRare se opravijo z Ether-om, kupci pa morajo plačati transakcijsko provizijo v višini 3% za vse nakupe.

Podobno kot tradicionalne umetniške galerije tudi SuperRare zaračuna provizijo od umetnikov. Za primarno prodajo umetniki prejmejo 85% prihodka, SuperRare pa 15%. Za sekundarno prodajo umetniki prejmejo 10% avtorskih honorarjev.

SuperRare se opisuje kot kombinacija Instagrama in Christie’s ter njihovih "Dejavnost" tab ima vmesnik, podoben prejšnjemu, medtem ko je tržnica je kot slednji – obe poti zbiralce umetniških del pripeljejo na stran, kjer lahko oddajo spletne ponudbe za digitalna umetniška dela.

Uporabniki SuperRare lahko spremljajo priljubljena umetniška delaUporabniki SuperRare lahko spremljajo priljubljena umetniška dela. Vir: SuperRare

Do zdaj je obseg trgovanja SuperRare vseskozi presegel 16.500 ETH – kar je približno 7,5 milijona dolarjev, po trenutni ceni ETH – najvišje med umetniškimi tržnicami NFT. Platforma je prodala več kot 12.000 kosov digitalne umetnosti, njena prodaja na sekundarnem trgu pa je skoraj dosegla milijon dolarjev.

5. Ethereum Name Services: vodilni NFT v domenskih imenih

Ustanovila fundacija Ethereum maja 2017, Ethereum Name Services je odprt, distribuiran in razširljiv sistem poimenovanja, ki temelji na verigi blokov Ethereum. Protokol ima več kot 190.000 registriranih imen in je doslej integriral več kot 100 denarnic in decentraliziranih aplikacij.

Izvorni TLD – tj. Domena najvišje ravni – je ".ETH" na ENS. Te ".ETH" domenska imena so edinstvena in nezamenljiva, predstavljajo jih NFT-ji, skladni z ERC-721, in so na voljo za nakup in trgovanje na trgih NFT, kot sta OpenSea in Rarible.

Imena domen .ETH, navedena za prodajo na OpenSea.Imena domen ETH, navedena za prodajo na OpenSea. Vir: OpenSea

Ker se ta domenska imena držijo standarda ERC-721 NFT, se lahko tudi brez težav vključijo v trge NFT in vmesnike denarnic, kar izboljša integracije NFT in DeFi.

Po navedbah OpenSea je Ethereum Name Services vodilni NFT v svojem sektorju in ima ves čas trgovanja več kot 6.600 ETH (ali 3 milijone dolarjev) in več kot 20.000 lastnikov..

Prvih pet NFT-jev v domenskih imenih z ENS uvrstitvijo na prvo mestoPrvih pet NFT-jev v domenskih imenih z ENS uvrstitvijo na prvo mesto. Vir: OpenSea

Pot za NFT-je

Poleg tukaj omenjenih protokolov je bilo leto 2020 na splošno dobro leto za NFT in DeFi. Če gremo naprej, lahko pričakujemo globlje integracije med obema prostoroma. Na primer, Rarible je že sodeloval z yearn.finance za uvedbo zavarovalnih NFT za protokole DeFi, prihajajoča nadgradnja Ethereum 2.0 pa bo verjetno spodbudila nove primere uporabe in spodbudila rast v teh ekosistemih.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map