Ali je Crypto lahko zaseben? Bitcoinova javna knjiga v dobi povečanega nadzora

Služba za spremljanje in preprečevanje kršitev podatkov Under Breach je nedavno na Twitterju poročala, da je heker prodaja baz podatkov o strankah iz Trezorja in Ledgerja – dveh najbolj priljubljenih proizvajalcev denarnic za strojno opremo za kriptovalute. Podatki naj bi bili pridobljeni z izkoriščanjem Shopify.

Medtem ko gesla ali neposreden dostop do kriptovalut uporabnikov niso bili oglaševani, je heker trdil, da ima osebne identifikacijske podatke – vključno z e-poštnimi naslovi, imeni, telefonskimi številkami in naslovi prebivališč – za več kot 80.000 uporabnikov. Te informacije bi lahko teoretično med drugim uporabili za deanonimizacijo naslovov kripto denarnice in sledenje uporabnikovi dejavnosti.

Čeprav sta Ledger in Trezor trdila, da so informacije za prodajo prevara, se je znova odprlo vprašanje zasebnosti veriženja blokov. Kako zasebne so vaše kriptografske transakcije z bitcoini in razdeljenimi javnimi knjigami – in kako zaskrbljeni bi morali biti v vse manj zasebnem svetu?

Ali je razdeljena knjiga Bitcoinov preveč javna?

Transakcije Bitcoin (BTC) so nespremenljivo zabeležene v razdeljeni javni knjigi – kar pomeni, da so vse transakcije trajno shranjene v decentraliziranem omrežju, ki je javno vidno vsem, ki imajo internetno povezavo. Poleg tega, da nima dovoljenja – kdor koli lahko dostopa do omrežja – in necenzuriralen – nihče ne more razveljaviti ali izbrisati transakcij -, je pregledna narava prve in najpomembnejše kriptovalute v nekem smislu njen temelj.

Nekateri pa verjamejo, da bo javna knjiga Bitcoina dejansko njegov propad.

Znani žvižgač ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je nekoč izjavil, da je “veliko večja strukturna napaka Bitcoin-a, dolgotrajna napaka, njegova glavna knjiga”. Ko je marca 2018 na dogodku Blockstack, je trdil da “ne morete imeti vseživljenjske zgodovine nakupov vseh, vse interakcije so na voljo vsem in se dobro obnesejo.”

Čeprav se lahko razširjeno sledenje in katalogizacija transakcij na verigi Bitcoin v današnjem času zdi mogočna naloga, bi lahko prihodnji tehnološki napredek to naredil vse bolj realistično. Ogromna in nespremenljiva knjiga psevdo-anonimnih transakcij danes bi lahko jutri verjetno postala zlati rudnik deanonimiziranih transakcij.

Ta ideja je še posebej pomembna pri razmisleku o tem, kako je treba sodelovati z bitcoini – prek programov drugih proizvajalcev, kot so denarnice in borze. Večina uporabnikov mora predložiti dokazila o svoji osebni identiteti v aplikacijah za nakup in prodajo kriptovalut za fiat denar – predvsem na borzah.

Glede na to, da so vse transakcije, opravljene s katerim koli Bitcoin naslovom, vidno povezane, ima vsaka menjalnica kriptovalut, ki spoštuje predpise know-your-customer (KYC) (kar pomeni, da za uporabo svojih storitev zahteva osebni ID), dostop do osebne identitete uporabnika zgodovino transakcij. Borza lahko na relativno zahtevo vladi na zahtevo posreduje zgodovino transakcij identificiranega uporabnika.

Vlade plačujejo velik denar za sledenje verigam blokov

Nespremenljivi in ​​javni vidiki verige blokov Bitcoinov so še posebej problematični, če upoštevamo zgodovino vladnega nadzora in vlogo vladnih regulatorjev v prihodnosti. Pravzaprav nekateri dokumenti Snowdena to ponazarjajo NSA je ciljal na Bitcoin uporabnike po vsem svetu že marca 2013.

V zadnjih letih se je zagotavljanje storitev analitike in sledenja blockchain vladam izkazalo za donosen posel. Zlasti eno podjetje ima prejel vsaj 10 milijonov dolarjev ameriških davkoplačevalskih sredstev za pomoč vladi v boju proti kriminalu, ki vključuje kriptovalute. Imenovana Chainalysis, družba prispeva orodja za analizo blokov verig vladam (pa tudi orodja za skladnost s kripto podjetji) s ciljem, kot je v nedavnem intervjuju izjavil njen soustanovitelj, “preprečiti slabim akterjem, da zlorabljajo kriptovalute.”

Podjetje ima med drugimi službami in agencijami donosne posle z Službo za notranje prihodke (IRS), Upravom za varnost prevoza (TSA), Ameriškim organom za priseljevanje in carino (ICE) in Zveznim preiskovalnim uradom (FBI). Drugo podjetje, imenovano CipherTrace, je prav tako prejelo milijone dolarjev za zagotavljanje storitev v isti smeri kot Chainalysis – čeprav z večjim poudarkom na raziskavah in razvoju.

Po mnenju dolgoletnega finančnega tehnološkega novinarja Jamieja Redmana se finančna spodbuda za podjetja za analitiko blockchain verjetno ne bo zmanjšala, ko bomo napredovali v prihodnost. Ta teden je v komentarju pojasnil OKEx Insights:

»Danes obstaja več kot 20 različnih podjetij za analizo blokovnih verig, ki ponujajo vse vrste vgrajene analitike in nadzora. V letih 2013–2014 so se ta podjetja šele začela pojavljati in niso bila tako velika in donosna kot danes […] Dokler obstajajo vlade, bodo še naprej širile nadzor veriženja blokov. “

Čeprav so si vlade že prej prizadevale za sledenje nezakonitim dejavnostim, ki vključujejo Bitcoin, so si najprej močno prizadevale za sledenje Bitcoin transakcij po akademski skupini moža in žene Philip in Diana Koshy objavili svoje ugotovitve v letu 2014 – preslikava približno 1000 naslovov BTC na naslove IP. Pravzaprav je sledenje naslovu IP pomagalo FBI ulov Ustvarjalec in upravljavec družbe Darknet Marketplace Silk Road, Ross Ulbricht, leto pred objavo študije. Ulbricht trenutno prestaja dvojno dosmrtno zaporno kazen.

Napadi prahu so preprosti in poceni

Seveda se ne samo organi pregona zanimajo za pritrditev identitet na naslove kriptovalut. Kriminalci lahko te podatke uporabljajo tudi za izkoriščanje posameznikov in podjetij. Eden od načinov, kako to storijo, so napadi prahu.

Napadi prahu se izkažejo, ko kršitelj pošlje uporabniku v osebno denarnico “prah” – zelo majhne količine BTC ali druge kriptovalute. Količina poslane kriptovalute je pogosto tako majhna, da je uporabnik prejemnik morda niti ne opazi. Nato, če nič hudega sluteči uporabnik porabi to majhno količino kripto, to napadalcem omogoči, da poskusijo kombinirano analizo, da bi identificirali osebo ali entiteto za vsakim povezanim naslovom denarnice..

Če napadalci uspešno povežejo osebno identiteto s kripto naslovom, lahko te deanonimizirane podatke med drugimi zlonamernimi dejanji izsledijo vedenje prizadetega uporabnika in izvršijo kibernetsko izsiljevanje..

Ostati zaseben pri transakcijah s kriptovalutami

Zavedanje o tem, da je nekdo lahko Bitcoin naslov teoretično povezan z njegovo osebno identiteto in / ali naslovom IP, verjetno narašča, kljub temu vztrajne predstavitve Bitcoin v medijih kot valuta izbire za kriminalce. Tudi ustvarjalec Bitcoina, Satoshi Nakamoto, se je zavedal te šibke povezave v psevdo-anonimni naravi omrežja.

Leta 2010 se je Bitcoinov anonimni ustvarjalec zavzel za uporabo brezplačne in odprtokodne programske opreme Tor, ki omogoča anonimno komunikacijo, hkrati pa se brani pred spletnim sledenjem, nadzorom in prstnim odtisom z uporabo večplastnega šifriranja. Nakamoto napisal ob uri:

»Če pošiljate po IP-ju, vas prejemnik vidi, ker se povežete z njegovim IP-jem. Za prikrivanje lahko uporabite TOR. TOR lahko uporabite, če ne želite, da kdo ve, da celo uporabljate Bitcoin. Bitcoin je še vedno zelo nov in ni bil neodvisno analiziran. Če resno razmišljate o zasebnosti, je TOR priporočljiv previdnostni ukrep. “

Bitcoin.org, odprtokodni projekt, ki ga je prvotno registriral Nakamoto, prav tako svari pred možnostjo beleženja naslovov IP uporabnikov in priporoča uporabo Tor. V razdelku spletnega mesta »Zaščitite svojo zasebnost« je razloženo:

“Ker je Bitcoin omrežje enakovredno omrežje, je mogoče poslušati releje transakcij in beležiti njihove naslove IP. Odjemalci s celotnim vozliščem posredujejo vse transakcije uporabnikov, tako kot njihove lastne. To pomeni, da je iskanje katerega koli določenega posla lahko težavno in se lahko vsako Bitcoinovo vozlišče zmoti kot vir transakcije, kadar ni. Morda boste želeli razmisliti o skrivanju naslova IP računalnika z orodjem, kot je Tor, da ga ne bo mogoče zapisati v dnevnik. “

Čeprav Tor priporočajo tako Bitcoin-jev ustvarjalec kot bitcoin.org, to ni edino sredstvo za povečanje njegove zasebnosti med uporabo BTC ali drugih kriptovalut.

Vsakič z uporabo novih naslovov

Morda je najlažji način za povečanje stopnje zasebnosti pri interakciji z Bitcoinom vedno, ko ob prejemu BTC uporabite nov naslov. Poleg tega je koristno osebne denarnice (ali vsaj različne naslove v teh denarnicah) osebno povezati z različnimi nameni – npr. Porabo, dolgoročnimi prihranki itd..

Z uporabo novih naslovov za vsako transakcijo pošiljatelji ne morejo povezati uporabnikovega naslova prejema z vsemi naslovi – in s tem Bitcoinom – v lasti tega uporabnika. Tako ostanejo vse transakcije, povezane z ločenimi naslovi, izven njihove pristojnosti.

Mešanje bitcoinov

Storitve mešanja Bitcoinov, kot je CoinJoin, učinkovito združujejo več plačil Bitcoin več uporabnikov v eno samo paketno transakcijo. S tem tisti, ki niso v transakciji, bistveno težje ugotovijo, kateri porabniki so prejemnikom poslali BTC.

Morda najbolj znana uporaba CoinJoin prihaja iz Wasabija – odprtokodne denarnice Bitcoin, ki ni skrbniška, in se osredotoča na zasebnost. UporabaChaumian CoinJoin,”Wasabi premeša bitkoine in zagotavlja anonimne prenose.

Število transakcij CoinJoin se je s časom samo povečalo. Po navedbah razvijalcev CoinJoin je bil opazen samo maj 2020 zamegljenih več kot 70.000 bitcoinov – vreden več kot 600 milijonov dolarjev, glede na cene v času pisanja tega članka.

Podjetnik za brezplačno programsko opremo in sodelavec Wasabija Max Hillebrand je ta teden v pogovoru za OKEx Insights potrdil, da so te številke “precej natančne”, čeprav je verjetno nekaj lažnih pozitivnih rezultatov in da Wasabi vsak mesec vidi približno 10.000 svežih bitcoinov (prej ne CoinJoined). “Zelo se obeta, da te številke tako nenehno rastejo,” je dejal.

Čeprav so anonimne bitcoinov očitno vse bolj priljubljene, borze kriptovalut zaradi te skrbi glede skladnosti z vladnimi predpisi o pranju denarja (AML) niso zelo navdušene. Na primer, Binance je bil znan zamrznitev bitcoinov ki so bili v preteklosti mešani – nekaj, kar je Hillebrand povedal za OKEx Insights, je strahopetna praksa in pomeni nadlegovanje uporabnikov. “V teh primerih,” je pojasnil, “podjetje nadleguje uporabnike, ki cenijo in varujejo njihovo zasebnost.”

Dodatno tveganje mešanja storitev je na splošno, da mora uporabnik zaupajte posameznikom, ki jih vodijo. Teoretično bi lahko tisti, ki upravljajo nekatere mešalne storitve, ukradli sredstva uporabnikom ali vodili dnevnik njihovih zahtev. Po besedah ​​Hillebranda pa Wasabi ne more niti vohuniti niti krasti uporabnikov.

Kovanci za zasebnost zagotavljajo dodatno anonimnost

Medtem ko Bitcoin ostaja le psevdo-anonimen, v najboljšem primeru obstajajo tudi druge kriptovalute, ki s pomočjo različnih tehnik sledenje vedenju uporabnikov praktično onemogočajo.

Zcash in dokazila o ničnem znanju

Dokazi o ničelnem znanju so matematične metode, ki pomagajo pri posredovanju občutljivih transakcij, ki zahtevajo večjo zasebnost in varnost. Že dolgo obstajajo v svetu kriptografije, zaradi česar so zanimivi za navdušence nad kriptovalutami, ki se osredotočajo na zasebnost.

Zcash (ZEC) je nedvomno najbolj znana kriptovaluta, ki uporablja dokaze o ničelnem znanju pri izvedbi, imenovani zk-SNARKs. Tehnologija omogoča popolnoma šifrirane izvorne transakcije, ki jih je še mogoče preveriti.

Monero in zvonjenje podpisi

Monero (XMR) je eden izmed najbolj znanih altcoinov, osredotočenih na zasebnost, v prostoru kriptovalut.

Kovanec za zasebnost uporablja metoda trikotne porazdelitve da namesto enega podpisa oblikujejo obroč podpisov. To pomeni, da so transakcije skoraj anonimne, saj tretja oseba ne more ugotoviti, kateri podpis iz skupine podpisov pripada kateremu posameznemu posamezniku.

Poleg tega omrežje ne more razlikovati med porabljenim oz neporabljeni izhodi. To zagotavlja, da ima vsak izhod transakcije verjetno zavrnitev.

Mimblewimble

Mimblewimble je vrsta blockchain zasnove, ki omogoča večjo zasebnost in razširljivost ob uporabi mehanizma soglasja za dokaz o delu (PoW). V bistvu omogoča zaupne transakcije – le na način, ki je ločen od dokazov o ničnem znanju ali podpisanih podpisov.

Edinstven Mimblewimble je, da uporabnikom ne zagotavlja nobenih prepoznavnih ali večkratnih naslovov. Tako nekdo zunaj udeležencev v transakciji ne more razumeti nobenih vidnih podatkov. Ker so bloki na verigi blokov Mimblewimble videti kot ena velika transakcija, v nasprotju z zbirko več transakcij pa je skoraj nemogoče povezati posamezne vhode in izhode.

Večina meni, da bi bila uporaba Mimblewimbleja v Bitcoinu pretežka naloga – čeprav je teoretično in tehnično možna. Namesto tega se je večina razvoja, povezanega z vrsto verige blokov, osredotočenih na zasebnost, zgodila na altcoinih, kot sta Grin in Beam. Ustvarjalec Litecoin (LTC) Charlie Lee je prav tako izrazil zanimanje za izvajanje Mimblewimble za LTC.

Ali bi morali kdaj pričakovati, da bo Bitcoin zaseben?

Čeprav so napake v zasebnosti, ki so značilne za Bitcoin, vedno bolj očitne, je razumljivo, da zasebnost morda vsaj pri nekaterih ni končni cilj prevladujoče kriptovalute. Medtem ko kritiki, kot je Snowden, trdijo, da je njegova nespremenljiva javna knjiga problematična, nekateri, kot je Redman, menijo, da je to lahko precenjeno. “V pregledni knjigi obstajajo dobri vidiki, tako kot obstajajo slabi vidiki,” je pojasnil za OKEx Insights. “Vse je v vaši perspektivi.”

Hillebrand medtem meni, da je razdeljena javna knjiga največja moč Bitcoina. Povedal je OKEx Insights:

»Zame zasebnost ni končni cilj. Moj končni cilj je zaščita lastninskih pravic. Zasebnost je strategija, s katero je obramba učinkovitejša. Torej, javna knjiga Bitcoinov je njegova največja moč, ker mi omogoča, da preverim celotno ponudbo denarja in je to obramba pred neželeno inflacijo.

Če bi imeli popolnoma anonimen denarni sistem, v katerem lahko nekateri subjekti anonimno povečajo ponudbo denarja – na primer zgodnji eCash -, potem je moj končni cilj obrambe lastninskih pravic zlomljen. Potem me ne zanima več zasebnost, saj sem bitko že izgubil. ”

Hillebrand je nadaljeval s sklicevanjem na tehnologije in prakse, ki lahko naredijo Bitcoin transakcije bolj zasebne – na primer zgoraj obravnavane:

“Torej je imeti po mojem mnenju preverljivo javno knjigo psevdonimnih identitet in nato uporabljati orodja, ki zagotavljajo, da psevdonimi niso povezani,” dovolj dobro. “

Kot vlade po vsem svetu še naprej posegati čedalje dlje v življenje posameznikov in vedno več zasebnosti se prostovoljno odpovedujejo, kripto anarhisti, kot je Hillebrand, verjamejo, da se pomen Bitcoina ne bo zmanjšal. Namesto tega je za tiste, ki cenijo osebno svobodo in odgovornost, po mnenju podjetnika najboljše orodje za zadrževanje in trgovanje z denarjem. Za OKEx Insights je povedal: »Ne prosite za dovoljenje. Zahtevajte svojo suverenost. “

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map