Bitcoin v letih 2017 in 2020 – Tokrat je drugače

Primerjava Bitcoin teka v letih 2017 do 2020 in kako se je trg spremenil

Kriptoskupnost je bila prejšnji teden priča zgodovinskemu trenutku, ko je cena Bitcoina, ki je 16. decembra 2020 ves čas kršila leto 2017, objavila nov rekord 34.684 USD 3. januarja 2021. Če pogledamo nazaj v leto 2020, je Bitcoin presegel glavne razrede sredstev in objavil letni dobiček 303,5%, pri čemer se je leto začelo pri 7.193 USD in končalo pri 29.022 USD.

Medtem ko je krik na kripto trgu leta 2017 poganjal pojav začetnih ponudb kovancev in špekulativno trgovanje, je trg leta 2020 kazal znake zrelosti, ki jih poganjajo močni temelji omrežja, institucionalno povpraševanje in vse večje sprejemanje v maloprodajnem sektorju..

Da bi poudarili te spremembe, je OKEx Insights primerjal in ocenil trenutni trg bikovskih bikov glede na razcvet leta 2017 glede na naslednje dejavnike:

  • Osnove omrežja
  • Institucionalno povpraševanje po kriptovalutah
  • Trgi izvedenih finančnih instrumentov za kriptovalute
  • Sprejemanje kriptovalut na drobno

Osnove omrežja

Hitrost omrežja in analiza naslovov sta med ključnimi meritvami, ki se uporabljajo za oceno stanja Bitcoin omrežja.

Stopnja razpršitve meri procesorsko moč celotnega omrežja in se povečuje, ko se mu zaveže več rudarjev. Visoka hitrost razpršitve učinkovito zaščiti omrežje in prepreči vektorje napadov, kot je 51-odstotni napad.

V primerjavi z letom 2017 je trenutna hitrost razpršitve Bitcoin omrežja bistveno višja, kar odraža splošno zaupanje zainteresiranih strani. Leta 2020 smo zabeležili najvišjo stopnjo zgoščevanja ves čas 146 milijonov, kar je v začetku novembra povzročilo tudi visoko stopnjo težavnosti rudarjenja 19,99 bilijona. To je v popolnem nasprotju z letom 2017, ko je hitrost zgoščevanja dosegla le 15,26 milijona na vrhuncu in rudarske težave na vrhu 1,93 bilijona.

Predvsem smo videli, da se je leta 2020 zgodila tretja prepolovitev nagrade Bitcoin v letu 2020, in čeprav so bili zaskrbljeni zaradi rudarjev, ki so zaradi nižje donosnosti zapustili omrežje, smo od takrat opazili večjo rast, kar odraža zaupanje zainteresiranih strani v dolgoživost Bitcoin-a.

Hitrost razpršitve Bitcoin in težave z rudarjenjem so dosegle najvišjo vrednost konec leta 2020. Vir: Blockchain.com

Rast aktivnih naslovov v Bitcoin omrežju do neke mere odraža tudi sprejetje, saj kaže na rast uporabnikov. Čeprav se je število aktivnih naslovov po razcvetu Bitcoinov leta 2017 prvotno zmanjšalo, je to število spet dobilo zagon in konec leta 2020 doseglo 1,19 milijona. Vendar pa še ni preseglo najvišjih 1,25 milijona iz leta 2017 zaradi relativnega pomanjkanja novih udeležencev v preteklem letu.

Druga uporabna meritev v verigi je število naslovov s 1.000 BTC ali več. Če pogledamo statistiko iz Glassnode, to število se je povečalo s 1.600 v začetku leta 2018 na 2.275 decembra 2020. To kaže na kopičenje kitov in institucij v tem obdobju, kar je še en pozitiven znak in glasovanje o zaupanju v Bitcoin-ovo mrežo in možnosti za vrednost.

Število naslovov s stanjem najmanj 1000 BTC od leta 2017 do 2020. Vir: Glassnode

Bobby Ong, soustanovitelj podjetja CoinGecko, je za OKEx Insights povedal, da so temelji Bitcoin omrežja na splošno od leta 2017 izjemno narasli:

"Rekel bi, da so se vse temeljne meritve omrežja znatno povečale od leta 2017. Omrežje je bolj zrelo kot prej in opažamo večje institucije, ki podpirajo BTC. Danes velika podjetja, ki kotirajo na borzi, kot sta MicroStrategy in Square, nosijo BTC v svoji blagajni. PayPal je prav tako začel prodajati BTC svojim strankam. Velike banke so v svoja poročila o raziskavah začele [vključevati] tudi kritje Bitcoinov. Vse to pomeni zrelost Bitcoin ekosistema."

Institucionalno povpraševanje po kriptovalutah

V primerjavi z razcvetom Bitcoinov v letu 2017 je sedanji nastop Bitcoinov v glavnem posledica močnega institucionalnega povpraševanja po kriptovalutah. Rast tega povpraševanja je vidna v naslednjih segmentih:

  • Precejšnje naložbe v Bitcoin vodilnih finančnih institucij
  • Močna rast kripto skladov in institucionalnih Bitcoin kitov
  • Konkurenca med velikani Wall-Streeta za uvedbo storitev, povezanih s kripto

Precejšnje naložbe v Bitcoin vodilnih finančnih institucij

Med razcvetom Bitcoinov leta 2017 so bile institucije zelo skeptične do kripto sredstev in so bile kritične do možnosti njihove rasti. Tako je večkrat na primer izvršni direktor JPMorgan Chase Jamie Dimon zaloputnil Bitcoin tisto leto in negativno vplival na njegovo ceno.

Od takrat smo opazili velik premik v institucionalnem razpoloženju, saj so velika imena v zadnjem letu začela iskati izpostavljenost Bitcoinom in kripto. MicroStrategy je na primer julija 2020 razkril nakup Bitcoina v višini 250 milijonov dolarjev, čemur je sledilo še 50 milijonov dolarjev nakup v začetku decembra. Tri mesece po prvi naložbi MicroStrategyja, Square Inc.. vložili Bitcoin 50 milijonov dolarjev, medtem ko je zavarovalniški gigant MassMutual napovedal nakup Bitcoina v višini 100 milijonov dolarjev in pridobitev lastniškega deleža družbe NYDIG v višini 5 milijonov dolarjev.

Ta trend, ki naj bi se nadaljeval, je v močnem nasprotju z letom 2017 in odraža vse večje sprejemanje Bitcoina kot alternativnega sredstva in mu s tem daje večjo vrednost.

Množična rast kripto hedge skladov in institucionalnih kitov

Medtem ko je bilo v letu 2017 malo institucionalnih naložb v Bitcoin, so kripto naložbe iz hedge skladov v zadnjih treh letih zabeležile močno rast. Skupno premoženje v upravljanju s podatki globalnih kripto hedge skladov podvojila leta 2019 na več kot 2 milijardi dolarjev in je pričakovano do konca leta 2020 potrojila. Poleg tega se je odstotek kripto hedge skladov z AUM nad 20 milijonov USD povečal z 19% na 35% leta 2019.

Akumulacijo Bitcoina s strani institucionalnih vlagateljev lahko vidimo tudi v pritokih in vzorcih neporabljenih transakcij ali UTXO. Kot je razvidno iz spodnjega grafikona, se je Bitcoin znatno kopičil institucije preteklem letu, zlasti od novembra dalje.

Kitovi so novembra in decembra opazili množično kopičenje BTC. Vir: Whalemap, OKEx Insights

Sivine so najzgodnejši in največji kit Bitcoin med finančnimi institucijami. Grayscale Bitcoin Trust je kot prvo sredstvo za naložbe v digitalne valute, ki je doseglo status ameriške družbe za poročanje vrednostnih papirjev in borz, prvič kupilo BTC leta 2015, njegove delnice pa ima več kot 30 institucionalnih vlagateljev. Grayscale je prav tako povečal svoj delež v BTC med nedavnim tekom bikov Bitcoin in dodal 55.015 BTC novembra in 72.950 BTC v decembru. Od 4. januarja 2021 ima GBTC 572.644 BTC ali 18,99 milijard USD sredstva v upravljanju.

Imetja družbe BTC v Grayscale Investments v zadnjih šestih mesecih. Vir: bybt.com

Velikani Wall Streeta tekmujejo za uvedbo storitev kripto trgovanja

Medtem ko je bila večina velikih imen na Wall Streetu leta 2017 zelo dvomljiva glede Bitcoinov, smo opazili spremembo mnenja s strani istih skeptikov, ki so v zadnjem času začeli uvajati storitve, povezane s kripto..

Fidelity Investments je eden izmed pionirskih velikanov Wall Streeta, ki je vstopil v kripto prostor. Podjetje je prvič ustanovilo svojo digitalno podružnico Fidelity Digital Assets in leta 2018 uvedlo storitve kripto skrbništva. Da bi zadostilo vse večjemu povpraševanju po Bitcoinu iz družinskih pisarn, je Fidelity začela Digitalni skladi Fidelity avgusta. Sklad pasivno upravlja in hrani Fidelity Digital Assets. Poleg Fidelity, fintech roke Standard Chartered, tudi SC Ventures partnerstvo z Northern Trust za uvedbo rešitev kripto skrbništva za institucionalne stranke.

V primerjavi s kripto skrbništvom je kripto trgovanje zaradi ogromnega institucionalnega povpraševanja bolj razgreto bojišče med bančnimi velikani. Na primer Belarusbank, začela prva platforma za kripto trgovanje v državi novembra, temu pa je sledil predlagani mehak zagon DBS Digital Exchange decembra podprla največja singapurska banka. Po poročanju naj bi tudi drugi bančni velikani lansirali lastne pisarne za kripto trgovanje Standard Chartered, BBVA, Indijska državna banka in Japonska SBI Hostareli.

Ong pri CoinGecko verjame, da se bo konkurenca pri uvajanju storitev, povezanih s kripto, med velikani Wall Streeta v prihodnosti le še stopnjevala, kar bo povzročilo odmevne združitve in prevzeme. Povedal je OKEx Insights:

"Sčasoma bo Wall Street zaželel kos te kripto pita in bo aktiven M&A v prostoru, kjer si bodo institucije prizadevale pridobiti obstoječe akterje za nakup industrijskega znanja in odnosov s strankami. Še ne vidimo, vendar se bo kmalu zgodilo."

Trg kripto izvedenih finančnih instrumentov kaže zrelost leta 2020

Poleg tržnega trženja, ki ga vodijo ICO, je razcvet Bitcoinov leta 2017 pomenil tudi začetek rastočega trga kripto izvedenih finančnih instrumentov. Cboe je bil prvi tradicionalni ponudnik storitev kosilo mainstream Bitcoin terminske pogodbe 10. decembra 2017 in vsaka pogodba je predstavljala 1 BTC. CME je sledil Cboeju do kosilo tedensko pozneje lastne terminske pogodbe za Bitcoin, vsaka pogodba CME pa je predstavljala 5 BTC.

Medtem ko Cboe ustavil Kotacije terminskih pogodb za Bitcoin marca 2019 zaradi pomanjkanja zanimanja na drobno so kripto derivati ​​od takrat izjemno narasli. Zaradi močnega institucionalnega povpraševanja je skupno odprto zanimanje za terminske pogodbe na Bitcoin doseženo v začetku januarja 2021 dosegla najvišjo vrednost nad 10 milijard dolarjev.

Združene odprte obresti za terminske pogodbe na Bitcoin. Vir: poševno

Ta naraščajoči trg kripto izvedenih finančnih instrumentov je eden temeljnih dejavnikov, ki podpirajo Bitcoinov tek v letu 2020. Nasprotno pa je isti trg verjetno izstrelil balonček 2017.

Emannuel Goh, soustanovitelj podjetja za analizo podatkov, je povedal za OKEx Insights:

"Izvedeni finančni instrumenti od leta 2017 beležijo izjemno rast, najprej s hitrim pojavom terminskih pogodb in večnih zamenjav, zdaj pa tudi z opcijami. Verjamemo, da je to prispevalo k boljšemu postopku odkrivanja cen za Bitcoin in na koncu pomaga zmanjšati njegovo nestanovitnost."

Sprejetje Bitcoinov na drobno

Sprejetje Bitcoina na drobno se je leta 2020 močno povečalo po odločitvi PayPala, da podpira Bitcoin in druge vodilne kriptovalute. Kripto ponudbe velikana za obdelavo plačil so zdaj na voljo za ameriške stranke, podjetje pa načrtuje razširitev storitev na Venmo leta 2021.

Predvsem je bilo veliko zgodnjih poskusov spodbuditi sprejetje Bitcoina v maloprodaji leta 2017. Na primer digitalna banka Revolut s sedežem v Veliki Britaniji začela svoje storitve kriptovalut v letu 2017, ki uporabnikom omogoča nakup in trgovanje z BTC, LTC, ETH, BCH, XRP in XLM v podprtih regijah. Medtem ko je Revolut od takrat zaznamoval znatno rast, njegova ponudba ni naredila Bitcoina bolj zapravljivega.

Ko se je PayPal v preteklem letu pridružil vesolju, lahko v prihodnjem letu pričakujemo velik sprejem. V primerjavi z Revolutom, ki je 12 milijonov uporabnikov, Paypal ima na stotine milijonov, poleg tega pa lahko izkoristi svojo hčerinsko družbo Venmo, ki jo ima 52 milijonov uporabnikov in prevladuje trgu mobilnih plačil med ameriškimi milenijci.

Kot povzema Henri Arslanian, globalni kripto vodja PwC, je PayPal velika zmaga za Bitcoin:

"Medtem ko so druga plačilna podjetja v ZDA, kot sta Robinhood ali Square, že ponujala dostop do kripto, je PayPal daleč večji in bolj mednaroden."

Zaključek

Razcvet Bitcoinov leta 2017 so v veliki meri poganjale špekulacije in hudomušnost ICO. Ta hrup se je začel ohlajati v začetku leta 2018 zaradi regulativnega pritiska ameriškega SEC, katerega predsednik Jay Clayton, opozoril vlagatelji proti ICO zaradi manipulacije s cenami in težav z zakonitostjo. Ta razvoj, skupaj z razpoložljivostjo terminskih pogodb, je povzročil kripto zimo v celotnem letu 2018 in večini leta 2019.

V primerjavi z razcvetom Bitcoinov v letu 2017 nedavni bikovski tek ne temelji na ICO hype. Namesto tega smo bili priča širokim spremembam – bodisi naraščajočim institucionalnim interesom, regulativni jasnosti, zrelosti trga, sprejetju maloprodaje ali močnejšim osnovam omrežja -, ki so potrdile Bitcoin in ga prepoznale kot veljaven razred premoženja, ki ga je vredno razmisliti. Skratka, tokrat je res drugače.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map