Bitcoinova bliskovita nesreča 2. junija je naredila nekaj izmenjav – tukaj se je zgodilo

Prejšnji teden se je cena Bitcoin-a (BTC) od ponedeljka na 1. junij do torka, 2. junija popoldan (po UTC-u), začela voziti z vlakom. Po oceni indeksa BTC indeksa OKEx je dosegla trimesečno vrednost 10.396 USD, preden se je v manj kot 24 urah znižala za 800 USD – kar je povzročilo zanko likvidacij Izpad Coinbase.

1. junija se je cena Bitcoina dvignila z 9.450 na 10.000 dolarjev in dosegla osem odstotkov. Po črpalki je cena popravila in je v naslednjih 10 urah zamenjala lastnika med 10.050 in 10.200 USD – zelo ozek razpon. Okoli 2. junija ob 14.45 UTC se je cena v desetih minutah nenadoma strmoglavila za skoraj 800 ameriških dolarjev in se z 10 150 dolarjev spustila na manj kot 9.400 dolarjev, medtem ko je v samo eni uri likvidirala 347 milijonov dolarjev na borzah izvedenih finančnih instrumentov..

Zaradi nenadnega padca so se cene Bitcoinov na različnih borzah izvedenih finančnih instrumentov zelo razlikovale. Najbolj opazen je bil BitMEX, ki je imel med volatilnimi akcijami pogodbo o trajni zamenjavi z najnižjo ceno 8.600 USD. Neprekinjene zamenjave na drugih večjih borzah so se nekoč gibale od 9.232 do 9350 USD na ICO Analytics podatkov.

izmenjave cen bitcoinovNajnižje ravni na borzah izvedenih finančnih instrumentov 2. junija. Vir: ICO Analytics

Zakaj je Bitcoin padel?

Trgovci na drobno FOMO’d in

Iz trgovalnih podatkov OKEx-a smo zaznali tudi tveganje kopičenja po zgoraj omenjeni črpalki. Razmerje BTC Long / Short se je v manj kot šestih urah z 1,19 povečalo na 1,76 – kar kaže na to, da so trgovci na drobno lovili rally zaradi strahu pred pogrešanjem (FOMO)..

razmerje okex btc dolgo / kratkoDolgo / kratko razmerje OKEx BTC – 29. 5. 6:00 do 6.5 6:00 (UTC). Vir: OKEx

Poleg tega se je število prenosov stablecoin Tether (USDT) na borze čez noč povečalo in doseglo rekordnih 20.000, kažejo podatki Glassnode. Glassnode je na svojem Twitterju tudi poudaril, da “glede na to, da se obseg dotoka ni bistveno povečal, to pomeni veliko količino majhnih vlog Tether.”

Stopnje premije in financiranja so pritegnile arbitre

Junijska premija za terminske pogodbe na večjih borzah je v torek zjutraj dosegla letni razpon od 26,78 do 41,92 odstotka, kot kažejo podatki podjetja za kriptoposojanje Babel. Iz OKEx-ovih četrtletnih terminskih pogodb BTC smo videli, da se je premija povečala na 160 USD s 70 USD.

Ker so trgovci na drobno in vlagatelji začeli FOMO-ing z visokim vzvodom, so stopnje financiranja na borzah izvedenih finančnih instrumentov ponorele. Vse napovedane stopnje financiranja so se v torek zjutraj zvišale nad 0,15 odstotka, po podatkih agregiranega ponudnika podatkov o izmenjavi izvedenih finančnih instrumentov Bybt.

Visoka premija v terminskih pogodbah in visoke stopnje financiranja pri večnih zamenjavah so privabile veliko arbitražnih trgovcev, ki so stopili na kratke pozicije, da bi izkoristili razliko v ceni.

Tehnični kazalniki so opozorili na preobrat

Po veliki črpalki 1. junija je več tehničnih kazalnikov prikazovalo opozorila o tveganjih.

QCP Capital je takoj po črpalki v oddaji Telegram poudaril, da “to vidimo kot možen kratkoročni vrh z večkratnimi signali preobrata TD v predvajanju – tedenski TD 9 (potrjen), dnevni TD 13 (potrjen).”

Kazalnik TD 9/13 je ponavadi natančen v višjih časovnih okvirih, ker zahteva, da se 13 sveč zapre v določeno strukturo.

Možen izpis iz neznanega BTC rudarskega bazena

CryptoRank je zaznal, da je neznani rudarski bazen 2. junija premaknil ogromno BTC – skupaj 4.513 bitcoinov (približno 45 milijonov USD). Isti odliv iz tega rudarskega bazena 20. maja je bil v skladu s padcem cen 20. maja.

Poleg tega je CryptoQuant na svojem Twitterju opozoril, da so kiti le nekaj ur pred odlagališčem kovance preselili na nekatere borze izvedenih finančnih instrumentov..

Open Interest (OI) na OKEx je razkril tudi možno gibanje kripto kitov. OI se je s 640 milijonov pogodb (1 pogodba = 100 USD) povečala na 810 milijonov pogodb, ko se je cena Bitcoina povzpela na več kot 10.300 USD. Skok cen je v ponedeljek zvečer sprožil veliko likvidacij kratkih pozicij, vendar OI ni padel. To pomeni, da so nekateri kiti odprli kratke pozicije na vrhu ponudbe, ko so likvidacijski nalogi potisnili ceno navzgor.

Zakaj je prišlo do tako velikega razmika cen med večnimi zamenjavami??

Nato se je v torek popoldan (UTC), 2. junija, cena Bitcoina nenadoma zrušila. Medtem ko so druge trajne zamenjave BTC padle na raven cen blizu 9.300 USD, je trajna cena na BitMEX strmo padla na 8.600 USD.

Ponudnik podatkov je zabeležil razmik med -5,98 odstotka med trajnimi zamenjavami BitMEX in ceno BTC Coinbase Skew. Na BitMEX je bilo v eni uri likvidirano skupno 96 milijonov dolarjev pozicij.

skew bitmex xbtusd coinbase osnova btc-usdBitMEX – osnova Coinbase. 6/1 – 6/4. Vir: Skew

V svojem Poročilo 5. junija, Arcane Research je dejal, da je situacijo povzročil prekomerni vzvod, zaradi katerega so se velike pozicije samodejno prodale, ko cena pade:

»Ta naročila za prodajo so se znižala na 8.600 ameriških dolarjev, preden so se vsa zapolnila. Zaradi te kaskade likvidacij je BitMEX za 1000 USD odstopil od drugih borz. “

Vodja izdelkov za kripto derivate, ki želi ostati anonimen, je za OKEx Insights povedal:

»Preveč zaporednih zaustavitvenih nalogov in likvidacij je izbrisalo likvidnost iz knjige naročil, kar je privedlo do likvidacijske spirale. Šele 8.600 USD so bila naročila dokončno izpolnjena na BitMEX. Po 12. marcu smo opazili, da knjiga naročil na BitMEX ni tako globoka kot prej – v običajnih dneh trgovanja pa ni očitna. ”

Yu Qing iz SkyLine Capital je v komentarju povedala OKEx Insights:

»Ena sama zelo velika likvidacija bi lahko sprožila veliko majhnih položajev. To bo privedlo do izteka likvidnosti in na grafikonu pustilo dolgo stenj – toda kakšna raven cen bi lahko sprožila zelo veliko likvidacijo, je bolj naključno. “

Če pogledamo grafikon likvidacij BitMEX XBTUSD, lahko ugotovimo, da je pozicija v višini 10 milijonov dolarjev likvidirana ob 14:46:46 UTC, čemur je sledila vrsta likvidacij. Ta likvidirana pozicija v višini 10 milijonov dolarjev je bila v torek največja na vseh borzah.

likvidacije bitmex xbtusdLikvidacije BitMEX XBTUSD. 6/1 – 6/4. Vir: Skew

Tekoča vprašanja likvidnosti na BitMEX

Vsi omenjeni komentarji kažejo na eno stvar: BitMEX se je soočal z likvidnostnim vprašanjem.

Po navedbah CryptoDiffer, tri druge večje borze izvedenih finančnih instrumentov – OKEx, Huobi in Binance – so imele približno enako količino likvidacij kot BitMEX 2. junija. Vendar pa so bile večne cene swap na teh treh borzah zelo podobno postavljene okoli 9.300 USD.

okex bitmex huobi binance ftxZnesek likvidacij borz 2. junija. Vir: CryptoDiffer

Poleg tega se je glede na povprečni razpon ponudbe / ponudbe, s katerim se je 2. junija trgovalo za 10 milijonov dolarjev trajnih zamenjav BitMEX, likvidnost na BitMEX izsušila in pomnožila razpon ponudbe in povpraševanja za 40-krat – velik razpon s povprečnih 0,16 na 6,36 za naročilo za nakup v višini 10 milijonov dolarjev.

xbtusdBitMEX Perpetual Swap -— Stopnja Cena: 10 milijonov USD ($). Vir: Skew

Po navedbah ponudnika podatkov Skew je dnevni obseg trgovanja na BitMEX 14. marca občutno padel, dva dni po tem, ko je cena Bitcoina strmoglavila za 50 odstotkov. Medtem so OKEx, Huobi in Binance v naslednjih dneh začeli presegati BitMEX v dnevnem obsegu trgovanja..

btc terminske pogodbe agregirane dnevne količineBTC terminske pogodbe – združeni dnevni količniki. Vir: Skew

8. junija so denimo OKEx, Huobi in Binance v 24 urah trgovali s 3,66 milijarde dolarjev, 3,27 milijarde dolarjev in 2,49 milijarde dolarjev terminskih pogodb. BitMEX je trgoval 1,92 milijarde dolarjev, Skew podatkov. Čeprav je OI na BitMEX ostal na visoki ravni 0,83 milijarde USD, je njegov 24-urni obseg trgovanja komaj uvrščen med tri najboljše.

btc terminske pogodbeIzmenjava 24-urnih količnikov terminskih pogodb BTC v primerjavi z odprtimi obrestmi (milijarde USD). Vir: Skew

Zmanjševanje obsega trgovanja BitMEX-a je povezano z njegovo slabo uspešnostjo v obdobjih izjemne nestanovitnosti trga.

Med dogodki od 12. do 13. marca je hitcoin zrušitev Bitcoina sprožil največ likvidacij na borzah kripto izvedenih finančnih instrumentov. Najboljša kriptovaluta po tržni kapitalizaciji je padla s 7.200 na manj kot 4.000. BitMEX prekinjeno trgovanje 25 minut. Takrat je bila najnižja trgovalna cena večnih zamenjav na BitMEX, Binance in OKEx 3.596, 3.621 in 3.811 dolarjev. Tudi BitMEX je na borzah trgoval po najnižji ceni.

V intervju s Cointelegraphom, ustanoviteljem in izvršnim direktorjem Celsius Network (CEL), Alex Mashinsky, je dejal:

»Mislim, da so med hitrim trkom izgubili stranke, ki so jih morali likvidirati marca. Tudi številne druge borze zdaj ponujajo popolnoma enak izdelek in imajo številne druge funkcije, ki jih BitMEX nima, zato je BitMex težje obnoviti bazo strank. “

V začetku tega leta je BitMEX doživel še eno vprašanje likvidnosti na svojem trgovalnem paru Ripple (XRP). Cena XRP / USD na BitMEX je hitro padla z 0,33 na 0,13 dolarja – skoraj 60-odstotni padec – okoli 14:00 UTC dne 13. februarja. V eni minuti se je povrnil na 0,3277 USD.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map