Blockchain oracles & DeFi uporaba: Ali hype ali snov poganja trg?

Vzpon oracle žetonov in njihova vloga na trgu DeFi

Skupaj z eksplozijo zanimanja za decentralizirano financiranje ali DeFi je ena največjih, čeprav tišjih kripto uspešnih zgodb leta 2020 zgodba o blockchain oracle. Blockchain oracle je na splošno storitev, ki pametnim pogodbam, tj. Programirljivim pogodbam, ki temeljijo na verigi blokov, omogoča dostop do podatkov, ki niso shranjeni v verigi blokov. Ti podatki so lahko cena sredstva, rezultati volitev, podatki o dobavni verigi ali celo katera ekipa je zmagala v nogometni tekmi.

Čeprav obstaja precejšen optimizem glede tega, kako bodo pametne pogodbe spremenile številne panoge, je njihova zanesljivost brez zanesljivega vira podatkov zunaj verige močno omejena. V kriptografskih krogih ta težava skorajda ni nova. Vendar pa je njegova uspešna rešitev ključnega pomena, če naj bi tehnologija veriženja blokov in pametnih pogodb vplivala na mnoge verjeti sposobni so.

V tem članku OKEx Insights preučuje porast blockchain oracle storitev in hitro rastočo tržno kapitalizacijo platform, ki jih zagotavljajo. Čeprav zagotovo obstaja povpraševanje po decentraliziranih storitvah oracle, upoštevamo, ali je dejanska uporaba ali zgolj špekulacija tista, ki povečuje cene žetonov oracle platforme – in sicer Chainlink’s LINK, BandChain’s BAND, Nest Protocol NEST in Tellor’s TRB.

Leto preročišča?

Z združeno tržno kapitalizacijo zdaj približuje 6 milijardam dolarjev, kriptovalute, ki izvirajo iz aplikacij za storitve oracle, so danes najbolj pogoste v panogi. Potem ko je v zadnjih 12 mesecih pretočil več kot 600%, žeton LINK vodilnega podjetja Chainlink trenutno zaseda peto mesto po tržni omejitvi na spletnem mestu za primerjavo kripto CoinGecko.

Tekmovalci Oracle protokola, ki so bili predstavljeni pred kratkim, so doživeli podobno buzz. NEST, BAND in TRB so se samo v zadnjih 30 dneh povečali za približno 90%, 170% in 240%. Glede na to, da se zdi skoraj vsak projekt, ki trdi, da je rešil problem orakulov blockchain, ko so se zvišale meteorske cene, je jasno, da je ideja o blockchain oracles privlačna za kriptoinvesticijsko javnost.

Kratka zgodovina težave s preročiščem

Že dolgo pred rojstvom kriptovalut je bila uporabnost pametnih pogodb nekaterim jasna. Pisanje leta 1996, vizionarski kriptograf in pravnik Nick Szabo je skoval izraz. Pametne pogodbe je opredelil kot "sklop obljub, določenih v digitalni obliki, vključno s protokoli, v katerih stranke izpolnjujejo te obljube."

Tako kot Szabo je tudi Bitcoinov ustvarjalec (BTC) spoznal vlogo, ki bi jo lahko imele pametne pogodbe v prihodnjem decentraliziranem gospodarstvu. Leta 2010 je kriptograf in zgodnji razvijalec Bitcoinov Gavin Andresen opazil funkcije, kodirane v Bitcoin, ki so bile takrat neaktivne. Ko je Andresen je vprašal Satoshi Nakamoto o omenjenih funkcijah so odgovorili:

»Zasnova podpira izjemno raznolikost možnih vrst transakcij, ki sem jih oblikoval pred leti. Depozitne transakcije, vezane pogodbe, arbitraža tretjih oseb, večstrankarski podpis itd. Če se Bitcoin ujame v velikem obsegu, bomo to želeli raziskati v prihodnosti, vendar jih je bilo treba vse načrtovati na začetku, da poskrbite, da bodo to mogoče kasneje. “

Nekaj ​​let kasneje je še en zgodnji razvijalec Bitcoinov poudaril prihodnji pomen pametnih pogodb. Ko govorim v Bitcoin 2012 London, Mike Hearn je podal nekaj primerov, v katerih bi lahko programirani denar povečal učinkovitost in zmanjšal tveganje v različnih procesih. Vključevali so samodejno poravnavo oporoke, prodajo vozila, ne da bi bil posrednik ali prodajalec fizično navzoč, in na veliko veselje množice prihodnji finančni sistem, v katerem so pametne pogodbe zamenjale zaupanja vredne tretje osebe – in sicer banke.

Medtem ko je Hearnov primer dedovanja zagotovo uporabil nekakšnega preročišča (v primeru dedove smrti bi se pametna pogodba sklicevala na nacionalni register umrlih), pa so številne odtenke, ki bodo prevladovale v poznejših razpravah, ostale nerazrešene. Vendar bi prišli do izraza okoli uvedbe Ethereuma leta 2015.

The Beli papir Ethereum je priznal potrebo po orakulih pri dostavi podatkov, ki niso blockchain, aplikacijam blockchain. Vendar je odstopil, da je “zaupanja vreden vir še vedno potreben” za zagotavljanje informacij, ki niso izvorne za nobeno verigo blokov.

Kot je razloženo v člankih ugledni razvijalci v tistem času – pa tudi soustanovitelj Ethereuma, Vitalik Buterin – zanašanje na takšen vir informacij bi bilo obremenjeno z varnostnimi težavami. Med zaskrbljenimi je bila možnost, da bi en sam orakel zlonamerno deloval zaradi finančne koristi ali pa dejstvo, da bi decentralizirane aplikacije prenehale delovati, če bi vir podatkov opustil svojo storitev.

Razprava je sprožila več zgodnjih prizadevanj za reševanje problema preročišča. Med njimi so bili tudi Reality.eth, Orisi in Counterparty – tako kot zgodnja ponovitev Chainlink, čeprav se je predlagana rešitev nadrejene družbe SmartContract.com opirala na centralizirani viri podatkov za zagotavljanje podatkov aplikacijam blockchain do nekaj let kasneje.

Leta 2017 je SmartContract.com začel delati na decentralizirani storitvi oracle, ki deluje kot most med verigami blokov in svetom zunaj njih. Podjetje je septembra 2017 v svoji prvi ponudbi kovancev zbralo 32 milijonov dolarjev za financiranje razvoja tega, kar bi postalo Chainlink. Omrežje Chainlink, zgrajeno v omrežju Ethereum, je začelo delovati junija 2019. Njegov nadaljnji uspeh je navdihnil druge oracle projekte, vključno z zgoraj omenjenimi BandChain, Nest Protocol in Tellor.

Reševanje problema preročišča je velika stvar

Velik del potenciala pametnih pogodbenih platform, kot je Ethereum, je odvisen od razpoložljivosti zanesljivih podatkov iz zunanjega sveta. Na primer, trg napovedovanja cen je malo koristen, če vložki cen ne odražajo realnosti.

Ethereum in njegov namen podpreti vrsto decentraliziranih aplikacij sta v letu 2017 pritegnila neizmerne špekulacije. Vlagatelji so se na trg zgrnili, navdihnjeni z obljubami o prihodnosti, v kateri bi pametne pogodbe omogočale brezplačno izmenjavo vozovnic, avtomatizirane zavarovalne produkte in nespremenljivo oskrbo – podatki o verigi. Cena etra (ETH) 14. januarja 2017 je bila le 9,70 USD. Natanko leto kasneje je dosegel najvišjo vrednost okoli 1470 dolarjev na kovanec.

K temu dvigu cen, ki je bil vsaj delno povezan s prepričanjem vlagateljev v prihodnost koristnosti Ethereuma, je pripomoglo k zbiranju sredstev z začetnimi ponudbami kovancev – na splošno imenovanih ICO balon leta 2017. Če naj bi bil Ethereum dom decentraliziranih aplikacij prihodnosti, je bil za razvoj takšnih platform treba financirati. V zameno za financiranje določene platforme – pogosto z ETH, ki je še povečala povpraševanje po kovancu – so vlagatelji prejeli žetone te platforme. Veliko ICO-jev je verjetno vodilo predvsem špekuliranje vlagateljev o rasti cene žetona, ko se je zadevna platforma sčasoma razvijala.

Ko je zanimanje za mednarodne organizacije ICO doseglo vrhunec leta 2017, so vlagatelji v skoraj vsak projekt vložili denar z belo knjigo, ki je težka za besedo, in nekaj velike decentralizirane vizije jutrišnjega dne. Kot se je izkazalo, veliko teh projekti so propadli do naslednjega leta.

Kot je septembra 2018 poudaril John Adler, nekdanji razvijalec programske družbe ConsenSys, osredotočene na Ethereum, je potrebna ustrezna tehnologija skaliranja, da bo uporabna pametna pogodba omogočena – le z zanesljivimi storitvami oracle resnično uporabnost. Brez zanesljivega vira podatkov zunaj verige bi bila uporaba pametne pogodbe omejena na aplikacije, ki zahtevajo samo informacije o določeni verigi blokov, na kateri je bila aplikacija zgrajena.

Ker se Ethereum trudi, da bi deloval v velikem obsegu, ponudil rešitev za problem oracle, in ker so se špekulacije ICO močno napihnile, se je cena Etra v 11 mesecih po najvišji vrednosti januarja 2017 zrušila za 94%. Jasno je, da se temeljna vrednost platforme ni ujemala z napihnjeno tržno ceno ETH. Vendar je že sam dvig pokazal, da je trg videl veliko vrednost tega, kar si je Ethereum zastavil, četudi tega leta 2017 ni bil pripravljen dostaviti.

Jasno je, da bodo zaupanja vredni orakuli, ki lahko zagotovijo vir zanesljivih podatkov brez nedovoljenih sprememb, del razvoja kriptovalut. Z vrsto projektov, ki naj bi zagotovili prav to, se zdi, da je tehnologija pametnih pogodb naredila še en korak k uporabi v resničnem svetu, ki je navdihnila velik del špekulacij leta 2017.

Oracles hitro najde primer uporabe

Kriptovalute, povezane z Oracle, niso edini projekti, ki so v zadnjih mesecih prejeli ogromen dotok kapitala. Narašča tudi uporaba aplikacij DeFi, zgrajenih na blokovnih verigah s pametnimi pogodbami. Na začetku leta 2020 je bilo v tako imenovanih aplikacijah DeFi zaklenjenih le 681 milijonov dolarjev. Hitro naprej osem mesecev in skupaj, glede na DeFi Pulse, dosegel rekordnih 6,8 milijarde dolarjev.

Porast žetonov oracle in uporaba DeFi sta seveda povezana. DeFi se zanaša na podatke o cenah z različnih trgov. Ker ti podatki o cenah niso na voljo na samih verigah blokov, jih je treba dobiti od drugod. Nekatere decentralizirane finančne aplikacije so se same lotile težave oracle, druge pa so nalogo prenesle na namenske ponudnike oracle “middleware”, kot je Chainlink in drugi.

Ta zgodnja uporaba decentraliziranih prerokb zagotovo prispeva k nedavni cenovni uspešnosti tako imenovanih prerokovalnih žetonov, kot so LINK, BAND, TRB in drugi. POVEZAVA, na primer, se uporablja tako za plačilo virov podatkov zunaj verige kot tudi za zavarovanje tistih, ki zagotavljajo podatke, da se zagotovi kakovost informacij in zanesljivost virov. Če želi projekt uporabiti prerokbe Chainlink, potrebuje dostop do žetonov LINK.

Podobno BandChain uporablja svoj lastni izvorni žeton, BAND kot zavarovanje, kot plačilno sredstvo in kot del njegovega modela upravljanja. Tellor’s Tribute Token, TRB, se uporablja tudi za plačevanje ponudnikov podatkov, rudarji pa ga vložijo, kar predstavlja osnovo za lasten varnostni model. Zaradi večje uporabe takih storitev bi morale naraščati cene izvornih žetonov protokolov.

Ali uporabnost ustreza tržnim omejitvam?

Medtem ko DeFi danes ponuja prevladujoč primer uporabe za blockchain oracle storitve, tržna kapitalizacija obeh niš kaže, da cene ne temeljijo samo na trenutni uporabi. Na primer, Chainlink je v svojem razmeroma kratkem obstoju dosegel, da se je njegova lastna tržna kapitalizacija dosegla na več kot 7,4 milijarde dolarjev, ki je dosegla vrhunec v začetku tega meseca – številka, ki je večja od skoraj 7 milijard dolarjev, zaklenjenih danes v pametnih pogodbah DeFi.

Natančnejši pogled na omrežje Chainlink kaže, da obstaja očitno povpraševanje po njegovih storitvah oracle. Ugled verige Oracle podrobno opisuje nedavno dejavnost vozlišča v omrežju, pri čemer poudarja, kateri viri podatkov so aktivni, kot tudi opravila, ki so jih opravili.

Čeprav so nekatera vozlišča Chainlink zagotovo aktivna, razpoložljivi viri podatkov iz tistih vozlišč, ki so v zadnjih sedmih dneh dokončali opravila, zagotavljajo izključno cene sredstev. To kaže na to, da uporabe zunaj DeFi-ja trenutno skoraj ni in da dejanska uporaba žetonov LINK za nespekulativne cilje še vedno močno temelji na uporabi aplikacij DeFi.

Medtem pa analiza BandChain omrežje kaže, da je dejanska uporaba omrežja še manj pomemben dejavnik nedavnega tečaja lastnega žetona. Skoraj vsi od 79 virov podatkov, ki trenutno živijo, se ukvarjajo s cenami sredstev. Čeprav se zdi, da obstajajo viri za oba vreme in leta podatkov je v tej zgodnji fazi projekta zelo malo dejavnosti v zvezi z viri podatkov, vključno s krmljenjem cen. Očitno trenutno ugibanja o prihodnji uporabi – ali ceni – BAND-a presegajo dejansko korist.

Spodnji grafikon, ki prikazuje ceno LINK v daljšem časovnem obdobju, srhljivo spominja na številne kriptovalute od konca leta 2017. Medtem ko so temeljni razvoj in uporaba zagotovo imeli svojo vlogo v prejšnjem bikovskem teku, je bilo hitro povečanje cen konec leta 2017 plod čistih špekulacij.

Cena POVEZAVE, 9. novembra 2017 do 24. avgusta 2020. Vir: CoinGecko

Danes podobno naraščajo tudi storitve oracle. Tako kot je ICO razcvet ETH resnično uporabil, tudi DeFi ponuja pripomočke za storitve oracle. Ker pa tržna kapitalizacija projektov oracle ugodno presega skupno vrednost, zaklenjeno v pametnih pogodbah DeFi, se zdi, da so špekulacije prehitele dejansko uporabo.

DeFi tveganja so preroška tveganja

Privlači jih dodelano posojanje in izposojanje strategije, ki ustvarjajo dobiček za tiste pametne in dovolj bogate, da jih lahko učinkovito uvedejo, število uporabnikov DeFi še naprej raste. Velik del nedavne širitve sektorja lahko pripišemo tako imenovanemu “pridelovanju kmetijskih pridelkov”.

Kot že omenjeno, DeFi trenutno ponuja prevladujoč primer uporabe za storitve oracle, kot je Chainlink. Dokler nova aplikacija tehnologije pametnih pogodb ne pridobi enake ravni zanimanja, nadaljnja uporaba storitev oracle zahteva nadaljnjo uporabo sistema DeFi.

To ne pomeni, da v prihodnosti ne bo povpraševanja iz drugih panog. Ko je govoril ustanovitelj podjetja Chainlink, Sergey Nazarov ETH Denver letos je omenil vloge, kot je decentralizirano zavarovanje, za katere bodo nekoč zagotovili podatke. Ker pa je večina predstavitve trdno osredotočena na DeFi – in skoraj vsi trenutni viri podatkov zagotavljajo cene različnih sredstev – je jasno, kje je danes prevladujoči trg Chainlink-a.

Rast sredstev, zaklenjenih v aplikacijah DeFi, je zagotovo dobra novica za storitve oracle, vendar sektor ni brez tveganja. Če zavrnemo dejstvo, da neizkušeni uporabniki lahko trpijo velike izgube, pametne pogodbe same predstavljajo donosen cilj za hekerje. Potencialno lahko zaklenejo milijone dolarjev, obstaja jasna spodbuda za iskanje ranljivosti v kodi.

To ni le teoretični vektor napada. Pametne pogodbe DeFi so bile izkoriščali prej, in tveganja so dovolj velika, da jih soustanovitelj Ethereuma opozori na uporabnike. Govorimo o Lauri Shin’s Nevezani podcast julija je Buterin odsvetoval uporabnikom, da bi podcenjevali nevarnosti. V nadaljevanju je komentiral prihodnost kmetovanja:

»To je kratkoročno. In ko primamljivosti izginejo, lahko brez težav opazite, da se bodo stopnje donosa znižale zelo blizu nič odstotkov. “

Še nedavno je Buterin objavil podobne pomisleke:

Skupaj s potencialno manjšim donosom in tveganjem izkoriščanja pametnih pogodb bi lahko DeFi postal cilj regulatorjev. Ker je DeFi še vedno v povojih in predstavlja radikalno novo vrsto tveganj, bodo finančni regulatorji zagotovo razmišljali o načinih zaščite vlagateljev. Pretirano zatiranje sektorja bi lahko občutno upadlo – tako kot pri ICO, ki sledi regulativni nadzor. Tudi to bi začasno škodilo predlogu vrednosti tistih orakulov, ki najdejo pripomoček za storitve DeFi.

Ponovitev leta 2017? Partnerstva, oglasi, hype

Zdi se, da velik del trenutnega navdušenja nad storitvami oracle prevladujejo odmevne objave. V času pisanja tega poročila naj bi Chainlink partnerstvo s 258 različnimi subjekti, ki delujejo v različnih panogah – od video iger do nepremičnin. Na seznam so vključena imena gospodinjstev, kot so Google Cloud, SWIFT in Intel, skupaj z več korejskih bank in IT-hčerinsko podjetje Deutsche Telekoma, T-Systems.

Morda med tistimi, ki naj bi jih zanimala Chainlink, najbolj opazna kitajska nedavno odprta mreža Blockchain Services Network ali BSN. Objavljeno v sporočilu za javnost konec junija bo dogovor morda videl, da proroki Chainlink posredujejo podatke članom BSN. Med ustanovitelji storitve so kitajski državni informacijski center, China Mobile, China UnionPay in Red Date Technologies.

Zgodovinsko gledano so novice v zvezi s kitajskim odnosom z verigo blokov v industriji kriptovalut povzročile tako negotovost kot optimizem. Nedavni primer izhaja iz leta 2019. kitajski predsednik Xi Jinping napoveduje podporo blockchain tehnologiji povzročila, da se je skupna tržna kapitalizacija kripto v nekaj dneh povečala za več kot 23%. Novice, da se kitajska industrija verig blokov zdaj zdi zainteresirana za verigo verig, verjetno prispevajo k dvigu cen blockchain oracle.

Čeprav manj impresivno, se zdi, da razvoj drugih oracle storitev oracle spodbuja špekulacije. Band Protocol, ki ga podpira Sequoia Capital – podjetje, ki stoji za BandChain – je videlo ceno svoje žetonske črpalke BAND, ko je uvrščeno na seznam začetna menjalna ponudba na Binance v letu 2019 in njegove poleg Coinbase Pro avgusta 2020. Coinbase je julija dodal tudi podatke o cenah za NEST, kar daje še večjo verodostojnost prepričanju, da so storitve Oracle ključne ali bodo ključne za ekosistem blockchain.

Delno ga spodbuja vse večji seznam odmevnih partnerstev, vendar ni le grafikon cen LINK podoben Eterjevemu naletu leta 2017. Začetek Enterprise Ethereum Alliance februarja 2017 in naknadne objave članstva zdelo se je, da je sprožil val špekulacij o njegovi prihodnji uporabi, ki je skupaj z uporabo sredstva pri financiranju ICO pripomogla k temu, da je ETH dosegel najvišjo vrednost.

Podatke o lastnih cenah LINK-a je prišlo okoli napovedi. 13. junija 2019, na dan, ko je Chainlink objavil dodatek Googla Cloud kot partnerja ekosistema, se je cena LINK zvišala za več kot 65% in se v nekaj urah zvišala z 1,13 USD na 1,87 USD..

Težave s skaliranjem in prerokbe Ethereuma

Težave s skaliranjem, ki so omejile uporabo Ethereuma v letu 2017, so še danes aktualne. Cene plina – torej pristojbine za transakcije v omrežju Ethereum – trenutno naraščajo. Po navedbah Ethgasstation.info, Sama Chainlink je zdaj osmi največji uporabnik plina v Ethereumu. Uporabniki oracle storitev Chainlink so menda samo avgusta porabili skoraj milijon dolarjev za transakcijske provizije.

Če bodo odmevna partnerstva podjetja Chainlink vse bolj izkoristila omrežje, bodo povečane potrebe po plinu prispevale k višji proviziji za Ethereum. Dokler se ne začne rešiti problem skaliranja, lahko pridobivanje podatkov iz decentraliziranih orakulov na osnovi Ethereuma postane previsoko drago in lahko na koncu omeji posvojitev.

Skaliranje je ena najbolj perečih tem v industriji kriptovalut. Težavo bo odpravila težko pričakovana nadgradnja omrežja Ethereum 2.0. Kakor pa je Buterin omenil pri Unchained, sharding – preboj, katerega namen je korenito povečati skupno transakcijsko zmogljivost omrežja Ethereum – ni del faze 0 nadgradnje. Namesto tega se pričakuje v kasnejši fazi prenove omrežja.

Kljub temu obstajajo tudi druga prizadevanja za razširitev omrežja. Druga plast ali tako imenovani Layer 2, tehnologije Optimistična zbiranja in ZK-Rollupi premaknite nekatere podatke o transakcijah izven verige. Pri razlagi konceptov v začetku tega leta je Buterin optimistično izjavil, da bi morale te izboljšave Ethereumu omogočiti obdelavo več kot 1.000 transakcij na sekundo, še preden se ostrenje začne izvajati. Resno povečanje glede na 15 transakcij na sekundo trenutno možno, bi morale takšne izvedbe omrežju omogočati podporo večjemu številu pametnih pogodb, ne da bi privedle do skokov provizij za transakcije. To bo tudi povečalo temeljno vrednost teh orakulov, ki jim služijo.

Konkurenca v prostoru oracle oracle

Letos eksplozija zanimanja za DeFi ni ponudila le primera uporabe za Chainlink, temveč je spodbudila tudi k ustvarjanju drugih storitev oracle. Razvijalci vedno pogosteje iščejo lastne rešitve za problem oracle o blockchain.

Vodilna aplikacija DeFi Compound je delala na svojem Odprite vir cen že več kot eno leto. OPF je začel delovati avgusta 2020, Coinbase Pro in Uniswap pa sta hitro zagotovila poročanje o cenah.

Istega meseca je OKEx predstavil tudi svoj preroček. Na podlagi standarda OPF želi storitev dodati še en vir zanesljivih podatkov o cenah, ki jih bodo uporabljale Compound in druge aplikacije DeFi.

Pri reševanju vprašanja, ali se lahko konsenzni oracle sistemi, kot so Chainlink, BandChain in drugi, kosajo z industrijskimi težkimi utežmi, ki zagotavljajo podobne podatke, je ekipa za OKExovim prerokom komentirala:

"Različni tipi podatkov bodo prišli iz različnih virov podatkov in kot taki se bodo pojavili najrazličnejši tipi in ponudniki oracle. Ti napovedi se razlikujejo glede na zanesljivost – merila njihove natančnosti in trajanja delovanja.

»OKExov prerokovalec bo najbolj zaupanja vreden za tržne podatke OKEx. To pomeni, da noben drug oracle ne more zagotoviti, da bolje pozna cene naših številnih trgov. Storitve, kot je Chainlink, lahko še naprej obstajajo kot metoda za združevanje manj zanesljivih podatkovnih prerokb in tudi za varnostno kopiranje v primeru prekinitev storitev. Poleg tega lahko vrste podatkov z nejasnimi viri resnice strežejo tudi soglasni orakulski sistemi, kot je Chainlink (npr. Koliko psov danes živi v New Yorku?)."

Blockchain oracles: Veliko hype, a velik potencial

Jasno je, da imajo storitve oracle blockchain v neki obliki ali obliki prihodnost. Brez zunanjih podatkov je uporabnost pametnih pogodb omejena na tiste aplikacije, ki se zanašajo samo na podatke v verigi. Naraščajoči sektor DeFi je že uporabil obstoječe oracle platforme. Prihodnje sprejetje pametne pogodbene tehnologije bi moralo sčasoma ustvariti veliko povpraševanje po storitvah oracle v drugih panogah.

V izmenjavi e-poštnih sporočil z OKEx Insights je soustanovitelj Tellorja Michael Zemrose razložil, da trg šele začenja razumeti vlogo, ki jo bodo imeli orakuli pri širjenju tehnologije pametnih pogodb:

»Mislim, da je bilo leto 2020 večina ljudi prvič izvedela o orakulih in njihovem pomenu pri varnosti pametnih pogodb kot ključnem delu kripto infrastrukture. Smiselno je, da trg to vrednost razume. «

Vendar pa obstajajo težave s trenutnimi rešitvami. Naraščajoče cene plina Ethereum in s tem povezana tveganja samega DeFi-ja utegnejo pustiti orakule, da se borijo za primer uporabe, dokler ne bo doseženo skaliranje ali bodo dodatne aplikacije za storitve oracle pridobile na zagonu. Resda je Band Protocol pred kratkim objavil svoj BandChain na Cosmos blockchain, posebej za "zaskrbljenost zaradi preobremenitve" na Ethereum, v skladu s direktor projekta. To ga bo zaščitilo pred zvišanjem cen plina, ne pa tudi pred nenadoma skrčenim trgom DeFi.

Tudi največji projekti DeFi, kot sta Compound in Maker, razvijajo svoje rešitve problema preročišča. Medtem ogromna industrijska imena, kot sta OKEx in Coinbase, zdaj posredujejo svoje podatke neposredno decentraliziranim aplikacijam prek Compoundovega Odprtega vira cen. Glede na znatno nižjo ceno podatkov se lahko tisti projekti, ki trenutno ponujajo temeljno vrednost ponudnikom “vmesne programske opreme” za blockchain, preprosto odločijo za cenejšo možnost.

Kot omenja zgoraj navedena ekipa OKEx Oracle, obstajajo omejitve glede vrste izmenjave podatkov. Medtem ko njihovi cenovni viri povečujejo varnost in zanesljivost aplikacij DeFi, jim nefinančni podatki niso na voljo. Prizadevanja, kakršna je Chainlink, katerih namen je poenostaviti uporabo nefinančnih podatkov s sistemi veriženja blokov, bodo morda imela prednost, ko se bo uporaba pametnih pogodb razširila na druge panoge.

Z znižanjem tehnične ovire za vstop za uporabo tehnologije pametnih pogodb razvijalci olajšajo ustvarjanje inovativnih aplikacij, ki niso DeFi, ne da bi se sami lotili težave oracle. To bi lahko sprožilo val sprejemanja pametnih pogodb v neštetih panogah, ki bi zagotovil nov trg za storitve oracle, ki zmanjšujejo zanašanje na centralizirane referenčne točke.

Orakuli bodo v neki obliki ali obliki zagotovo omogočili širitev industrije kriptovalut na vznemirljiva nova področja. Vendar hitra rast cen žetonov protokola oracle, kot so LINK, BAND in TRB, kaže, da gre bolj za pričakovanje prihodnje uporabnosti kot pa za sedanjo uporabo, kar trenutno spodbuja naložbe.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map