Decentralizirajoča stabilnost: pregled modelov za dobavo kripto in stabilkovancev

Poglobljen pogled v stabilni prostor, njegovi izzivi in ​​razvoj

Med njenimi opredeljevalnimi značilnostmi sta morda najpomembnejša valuta skupna ponudba in stopnja izdaje. Različni modeli ponudbe in izdaje spodbujajo različno vedenje uporabnikov valute. Medtem ko lahko absolutno pomanjkanje povzroči kopičenje, je lahko prevelika ponudba katastrofalna za gospodarstvo, saj kupna moč valute hitro upada.

V tem članku OKEx Insights preučujemo, kako modeli ponudbe in izdaje vplivajo na uporabnost valute in navsezadnje na ceno. Poleg primerjave modelov končne ponudbe Bitcoin in ETH z neomejeno ponudbo z denarnimi politikami fiat bomo razpravljali o naraščajočem povpraševanju po stabilnih kovancih in nastajajočem razredu digitalnih valut, ki želi posnemati stabilnost fiat-a samo z algoritmi.

Te algoritemsko stabilizirane valute so uvedle koncepte, kot so elastična ponudba, prevrednotenje in razvrednotenje, in so se pozneje začele bolj prepoznavati. Vsaj na papirju predstavljajo obetavna prizadevanja za ustvarjanje digitalnih valut, ki so hkrati stabilne v kupni moči in popolnoma decentralizirane. Glede na nedokazane teoretične predpostavke pa, kot bomo razpravljali naprej, te rešitve še zdaleč niso idealne.

Primer Bitcoina za trdno kodirane zgornje meje dobave

Večina valut ima danes potencialno neomejeno ponudbo. V fiat svetu imajo centralne banke monopol nad njihovim ustvarjanjem. The navedenega mandata Zvezne rezerve ZDA naj bi na primer dosegla stabilnost valut in ohranila največjo zaposlenost.

Orodja, ki so na voljo za dosego tega, vključujejo sposobnost razširitve ponudbe denarja kot odziv na spremembe povpraševanja po ameriških dolarjih. Povečanje denarne osnove, ki presega povpraševanje, povzroči inflacijo, ki znižuje vrednost vseh valutnih enot v gospodarstvu. Inflacija spodbuja porabo, kar vodi do gospodarske rasti, hkrati pa drago prihrani. Nekateri trdijo, da je inflacija potrebna za spodbujanje gospodarstva. Medtem mu drugi pravijo prikriti davek na premoženje državljanov.

Zdi se, da anonimni ustvarjalec Bitcoinov, Satoshi Nakamoto, spada v slednjo skupino. Oni zasnovan Bitcoin v popolnem nasprotju s sistemom fiat, saj ima trdo kapico 21 milijonov kovancev in noben osrednji organ ne more povečati njegove izdaje. Tako celotna ponudba kot hitrost, s katero novi kovanci vstopijo v obtok, so zaradi sistema zmanjševanja blokovnih nagrad, znanega tudi kot prepolovitev, postavljeni v kamen..

V nadaljevanju se pojavljajo namigi, ki nakazujejo motiv proti centralni banki Objave Nakamota. Morda najbolj nazorno je sporočilo, vključeno v prvi Bitcoin blok, ki je bil kdaj izkopan. Povzeto po prednja stran britanskega časopisa The Times piše:

"Kancler na robu drugega reševanja bank."

Med prvimi je bil tudi Nakamoto potegnite vzporednice med Bitcoinom in zlatom. Oba sredstva sta redka, kar pomeni, da njihove ponudbe ni mogoče zmanjšati po volji nekega osrednjega subjekta. Ta pripoved se je v zadnjih letih dvignila. Sprva so ga podpirali predvsem Bitcoiners, nato pa lani še več tradicionalne finančne institucije začel opažati podobnosti.

Zanimivo je, da se je ta premik razpoloženja zgodil v letu, ko so centralne banke po vsem svetu ustvarile več novih denarnih enot kot kadar koli v zgodovini. Tisti, ki imajo velike denarne rezerve, so bili prisiljeni resno obravnavati vprašanje naraščajočega redčenja. Tako smo videli novo vrsto institucionalnih in podjetniških vlagateljev, ki so javno kupovali BTC, pogosto pa so to sredstvo navajali kot varovanje pred slabšanjem dolarja.

Glede na to je dejstvo, da je ponudba Bitcoina težko kodirana, delno tudi razlog, zakaj si prizadeva pridobiti splošno sprejemanje kot sredstvo prenosa za vsakodnevno uporabo..

Ethereum: eksperiment z neomejeno ponudbo

Čeprav so številne kriptovalute sledile vodstvu Nakamota pri uvajanju zgornje meje trde oskrbe, imajo nekatere potencialno neomejene izdaje. Ethereum je en tak primer. Vendar motiv za ustvarjanje novega ETH se razlikuje od valute fiat.

Tako kot Bitcoin se tudi Ethereumov varnostni model opira na spodbudeno preverjanje veljavnosti transakcij. Nagrade spodbujajo pošteno sodelovanje v obeh omrežjih in krepijo njihovo splošno varnost. Te nagrade so v obliki BTC ali ETH, ki se kojejo z vsakim novim blokom transakcij, pa tudi iz provizij, ki jih plačajo transakcijski operaterji za uporabo omrežja.

Obe omrežji imata drugačen pristop, ko gre za dolgoročno varnost. Ko bo izkopan zadnji BTC, se bodo nagrade Bitcoin’s coinbase – novi kovanci, kovani z vsakim novim blokom – ustavili. Takrat bi samo provizije za transakcije morale spodbuditi pošteno sodelovanje rudarjev. Nasprotno pa bo Ethereum še naprej nagrajeval potrjevalce transakcij z novo skovanim Ethereumom.

Kljub potencialno neomejeni ponudbi ETH in fiat valut povpraševanje po ETH ne vpliva na njegovo ustvarjanje. Namesto tega je inflacija plod varnostnega modela omrežja in razvijalci in uporabniki želijo to nadzorovati..

Ne samo, da je soustanovitelj Ethereuma Vitalik Buterin kuhal trdo kapico na celotno ponudbo ETH, vendar bi predlagana prihodnja nadgradnja lahko vključevala sežig dela rudarskih pristojbin in odstranitev enot iz obtoka. Poleg možnosti za znižanje pristojbin v celotnem omrežju, predlagane posodobitve, kot je EIP-1559 ki kažejo, da bi Ethereumu dali nekoliko tršo denarno politiko z zmanjšano inflacijo – nekaj zelo priljubljenega med vlagatelji v ETH.

Iskanje stabilnosti in "stabilkovanci"

Čeprav bi jih monetarna politika Bitcoin in Ethereum lahko naredila za privlačne špekulativne naložbe – ali celo zaloge vrednosti – je njihova trenutna korist kot obračunska enota vprašljiva. Ko se ponudba valute ne odziva na spremembe povpraševanja, te spremembe povzročijo dramatična nihanja cen. To ne samo, da je težko ceniti stvari, ampak tudi zahteva, da trgovec, ki sprejema BTC ali ETH, prevzame neko tveganje nestanovitnosti.

Za uporabo zunaj špekulacij, trgovanja ali dolgoročnega imetništva je volatilnost Bitcoina nezaželena. Uporabniki valute želijo biti prepričani, da lahko denar, ki ga imajo danes, jutri zamenjajo za približno enako vrednost blaga in storitev. Zato so stabilnokovanci – tj. Žetoni, namenjeni za uporabo kot menjalna sredstva, ki predstavljajo eno enoto valute, najpogosteje ameriški dolar – vse pogosteje sprejemali številne primere uporabe, manj primerne za BTC..

Stablecoins poskušajo zagotoviti ugodnosti digitalne valute pri transakcijah, hkrati pa ostanejo brez volatilnosti, ki ovira BTC-jevo sprejemanje na drobno. Rast vodilnega stabilcoina, Tether (USDT), s tržne omejitve, lanske manj kot 5 milijard dolarjev, na približno 23,5 milijarde dolarjev danes, dokazuje, kako pomembna je stabilnost cen za številne uporabnike kriptovalut.

Stablecoins, kakršni trenutno obstajajo, imajo tehnično neomejeno skupno ponudbo. Način izdaje in mehanizmi za vzdrževanje stabilnosti jih uvrščajo v eno od dveh širokih kategorij:

  • Zavarovano
  • Elastična zaloga

Fiat-zavarovani stabilkovanci

Fiat-zavarovani stabilkovanci delujejo kot oblika digitalnih IOU-jev. Podjetje (npr. Banka ali pametna pogodba) ima denarne enote ali druga sredstva in izda stabilne kovance sorazmerno s takimi sredstvi.

Tether je daleč največji primer fiat-kolateraliziranega stabilcoina. Čeprav je sama sporna tema, ima podjetje verjetno 1 USD za vsakih 1 USDT, ki obstaja. Ker je vsak USDT podprt z dolarjem, kupna moč te valute ostaja nespremenjena. Temu modelu sledijo tudi drugi fiat-kolateralizirani stabilkovanci, kot sta USDC in TrueUSD.

Ko je podprta ena na ena, fiat-zavarovanje zagotavlja največjo stabilnost katerega koli trenutnega stabilnega sistema. Vendar pa obstajajo slabosti fiat-zavarovanja. Prvič, uporabniki morajo zaupati, da izdajatelj resnično ima rezerve, za katere trdi, da jih ima. To komajda ustreza transparentni viziji kriptovalut, zmanjšani na zaupanje.

Ker so stabilnostni kovanci, zavarovani s fiatom, odvisni od bank, da imajo sredstva, so njihovi izdajatelji pod regulativnim pritiskom. Ameriški zakonodajalci trenutno poskušajo sprejeti zakonodajo, ki bi med drugim od izdajateljev stabilnih valut zahtevala zvezno bančno listino. Tisti proti nedavno predlaganim STABILNI zakon razlog, da bi takšna sprememba zadušila inovacije v stabilnem sektorju. Pritisk organov pregona je že prej povzročil tako Tether kot Center črni seznam naslovov Ethereum ki so imeli ustrezne stabilkovance vsake družbe (tj. USDT in USDC).

Kripto zavarovani stabilkovanci

Omenjene pomanjkljivosti fiat-kolateraliziranih stabilcoinov so povzročile kripto-zavarovan model. Najpogostejši primer je žeton DAI podjetja MakerDAO. Namesto dolarjev na bančnem računu pametne pogodbe hranijo ETH in druge kriptovalute kot zavarovanje, protokol pa daje žetone DAI po stopnji, ki namerava vsak žeton trgovati blizu 1 USD. Ta vrsta mehanizma je znana tudi kot mehki kljuk.

Na nek način kriptokolateralizirani stabilcoinci predstavljajo napredek v primerjavi s svojimi fiat kolateraliziranimi kolegi, kot je USDT. Uporabniki lahko na primer preverijo skupno zavarovanje žetonov DAI prek blokovne verige Ethereum, kar bistveno zmanjša inherentno stopnjo zaupanja, ki jo običajno zahtevajo fiat-zavarovani stabilkovanci. Kot je bilo že omenjeno, večina kripto sredstev trpi zaradi izjemne nestanovitnosti cen, zaradi česar so neprimerni kot oblika zavarovanja.

Da bi rešili težavo z nestanovitnostjo, je treba kripto zavarovane stabilkovance prekomerno zavarovati. S tem, ko jih podpirajo s sredstvi, ki imajo večjo vrednost od izdanih, so ti stabilkovanci zaščiteni pred nenadnimi nihanji cen zavarovanja s premoženjem. To omogoča, da decentralizirani stabilcoin projekti dosežejo dovolj stabilno ceno, da postanejo koristni v različnih finančnih okvirih. Vendar 150-odstotno zavarovanje ali več predstavlja zelo neučinkovito uporabo kapitala, hkrati pa še vedno ne odstrani v celoti nevarnosti prisilne likvidacije med nihanjem kripto trga.

Algoritmi ponujajo a "brez zavarovanja" pristop z elastično oskrbo

Stablecoins so nedvomno koristni. USDT že dolgo ponuja trgovcem stabilno sredstvo, kamor lahko izstopajo v obdobjih povečane volatilnosti kriptovalut. Z eksplozijo zanimanja za decentralizirano financiranje lani poleti so se primeri uporabe stabilnih kovancev samo še povečali. Posojanje, izposojanje, trgovanje in zagotavljanje likvidnosti z uporabo stabilnega valuta negativno vpliva na uporabnike.

Kot smo že razpravljali, obstoječe izvedbe stabilcoinov niso popolne. Podobni USDT in drugi centralno zavarovani projekti predstavljajo tveganje nasprotne stranke, ki sploh ni v skladu z etosom širše industrije kriptovalut. Medtem modeli zavarovanja kriptovalut v najboljšem primeru omogočajo neučinkovito uporabo kapitala, v najslabšem primeru pa lahko povzročijo brutalne likvidacije v obdobjih povečane volatilnosti.

Glede na to, da se cene gibljejo v skladu s ponudbo in povpraševanjem, bi morala biti stabilnost teoretično mogoča, če se spremembe ponudbe valute odzivajo na spremembe v njenem povpraševanju. Če 10-odstotno povečanje ponudbe sovpada z 10-odstotnim povečanjem povpraševanja, povišanja cen ne bi smelo biti. To je ohlapno izhodišče za kategorijo kriptovalut, ki v zadnjem času pridobiva vse večjo pozornost.

Ti projekti, znani kot algoritemski stabilni kovanci, ali kovanci elastične ponudbe, poskušajo trgovati po določeni ciljni ceni s povečanjem ali zmanjšanjem krožne ponudbe valute kot odziv na povpraševanje. Če je cena pod ciljno (pogosto, vendar ne vedno, 1 dolar), potem ponudba stabilcoinov sklene pogodbe in poveča ceno vsake enote. Nasprotno, ko se povpraševanje poveča in cena preseže ciljno vrednost, se kovajo novi kovanci, da se zmanjša ponudba in zmanjša vrednost vsake enote.

Koncept elastičnega žetona ni skoraj nov. Dejansko sta bila že leta 2014 predstavljena dva različna predloga za algoritemsko prilagojene sisteme stabilnih ponudb.

Svojo rešitev je poimenoval po proticentralnem bančnem ekonomistu in političnem teoretiku Friedrichu Hayeku, Ferdinandu M. Ametranu, v svojem esej "Hayek Money: rešitev za stabilnost cen kriptovalut," opisuje sistem, v katerem uporabniki sami izkoristijo ustvarjanje novih valutnih enot, hkrati pa financirajo krčenje ponudbe, ko pade povpraševanje. Vrednost posamezne enote valute, ki uporablja tak sistem, bi morala teoretično ostati nespremenjena, vendar bi se stanje denarnice povečalo in skrčilo v skladu s spremembami celotne tržne kapitalizacije.

V "Opomba o stabilizaciji kriptovalut: delnice Seigniorage," Robert Sams postavlja naprej podoben model za elastični kovanec. V tem modelu bi se, tako kot Hayek Money, ponudba denarja povečala in skrčila v skladu s povpraševanjem. Vendar Sams meni, da sorazmerno povečevanje in zmanjševanje stanja denarnice preprosto prenaša volatilnost cene na volatilnost stanja denarnic. Medtem ko bi kupna moč ene enote denarja Hayek morala ostati nespremenjena, bi se katera koli denarnica razširila in skrčila skupaj s skupno velikostjo trga.

Sams piše:

"Pri stabilnosti cen ne gre le za stabilizacijo obračunske enote, temveč tudi za stabilizacijo denarne zaloge. Hayekov denar je zasnovan tako, da nagovarja prve in ne druge."

Namesto tega je naklonjen sistemu, v katerem bi se morali samo uporabniki, ki jim je mar, skrbeti za temeljni mehanizem stabilnosti valute. Model Seigniorage Shares se opira na drugi žeton, ki imetniku omogoča delež morebitne prihodnje širitve ponudbe.

Tisti, ki se odločijo za podporo takšnega stabilnega sistema, to storijo tako, da enote valute vzamejo iz obtoka, ko je cena pod ciljno. V zameno prejmejo delniške žetone, ki jih lahko zamenjajo za stabilkoin, kovan med dogodkom širitve ponudbe. S številom prejetih kovancev, ki presega število zgorelih, potencialni dobički spodbudijo uporabnike, da sami vplivajo na denarno politiko protokola.

Obnovljeno zanimanje za algoritemske, elastične stabilizatorje ponudbe

Kot sta Sams in Ametrano ugotovila leta 2014, je bilo teoretiziranje modelov elastičnih kovancev navdihnjeno tako zaradi jasne potrebe po izvedljivem decentraliziranem stabilkoinu kot tudi zaradi pomanjkljivosti obstoječih kolateraliziranih modelov. V zadnjem času pa se zdi, da potencialno sovražno regulativno okolje pospešuje razvoj.

Že pred predlaganim zakonom o stabilnosti v ZDA so prizadevanja za ustvarjanje stabilnih kovancev predstavljala potencialna regulativna vprašanja. Tisti za originalom Osnova stablecoin bili prisiljeni projekt razpustiti decembra 2018. Navedla je morebiten konflikt med njimi in ameriškimi regulatorji vrednostnih papirjev, zato je vlagateljem vrnila denarna sredstva in odložila zgodnji projekt, ki ga je navdihnila Seigniorage Shares.

Z zakonom STABLE, ki zdaj ogroža izdajatelje stabilnih valut in uspešen prostor DeFi, ki ponuja prepričljive primere uporabe kriptovalut s stalno ceno, se je v zadnjih mesecih pojavilo veliko algoritemskih stabilkovancev, ki sledijo tako sorazmerni rebazi in modelom delnic Seigniorage. Zaradi odlične cenzurne odpornosti takšnih projektov v primerjavi s centraliziranimi prizadevanji je njihov razvoj še posebej vredno zasledovanje, ko se soočajo z agresivnimi regulatorji. Glede na negotovo regulativno okolje je razumljivo, da imajo razvijalci projektov, kot so Based Money, DEBASE, Basis Cash in Dynamic Set Dollar, raje kritje anonimnosti..

Algoritmični stabilni kovanci: na papirju v praksi

Tisti, ki pozorno spremljajo kriptovalutno industrijo, bi lahko prepoznali predpostavko tako Ametranovega Hayek Money kot Samsove Seigniorage delnice. Prva se skoraj identično odraža v zasnovi preusmeritvene valute Ampleforth, ki so jo sposodili projekti, kot so YAM Finance, DEBASE, Base Protocol in drugi.

Ti sistemi, ki črpajo navdih iz Ametrana, opravijo postopek, znan kot ponovna baza v določenem intervalu. Oracle na protokol dostavi ceno sredstva na zunanjih borzah. Ko je cena nad ciljno, se v denarnici uporabnikov ohrani ravnovesje žetona za ponovno uporabo. Če je cena daleč nad ciljno, večina protokolov ne sprosti takoj celotne ponudbe, ki je potrebna, da jo znižate do konca. Da bi se izognili čezmernim popravkom cen, jih mnogi uporabljajo glajenje oskrbe mehanizmi za sprostitev sproščanja.

Nasprotno pa, ko se povpraševanje po žetonu zmanjša, se zmanjša tudi ponudba denarja. Tudi v tem primeru odstotna razlika med trenutno in ciljno ceno določa, koliko protokol zmanjša stanje v denarnici. Ko je cena blizu ciljne cene, omrežju ni treba prilagoditi ponudbe. Z distribucijo in odstranjevanjem žetonov neposredno v denarnice in iz njih ne glede na odstotek deleža uporabnikov celotne tržne kapitalizacije, ki jih imajo pred ponovnim zbiranjem podatkov, ostane enak tudi po njem..

Ampleforth ima kljub jasno določenemu cenovnemu cilju raje sama oddaljenost iz izraza stablecoin. Ker ima vsak uporabnik korist od rasti omrežja s povečanimi žetonskimi bilancami, ekipa opisuje svoj žeton Ample (AMPL) kot potenciala, da postane sredstvo za diverzifikacijo in služi kot privlačno varovanje pred drugimi trgi, vključno s kriptovalutami.

Dejansko je raziskava Ampleforth avtorja Gauntleta opozoriti nizka korelacija tržne kapitalizacije med AMPL in drugimi večjimi digitalnimi valutami. To podpira idejo, da bi lahko preusmeritve valut sčasoma predstavljale inovativno in večinoma nekorelirani lastni razred premoženja.

Druga zanimiva uporaba elastičnosti ponudbe po modelu Hayek Money je osnovni protokol. Širitev in krčenje ponudbe žetonov naj bi ohranilo žeton protokola BASE, katerega cena je ena bilijontina celotne tržne kapitalizacije kriptovalut. Tako kot imetniki AMPL tudi tisti, ki so vloženi v BASE, prejemajo povečanje ponudbe in krčenje financiranja sorazmerno. Če bo sposoben dolgoročno obdržati svoj kljuk, bi BASE ponudil način, kako špekulanti lahko stavijo na prihodnjo rast kriptovalut kot celote..

Medtem so bile Samsove delnice Seigniorage z različnimi spremembami implementirane v projekte, kot so Basis Cash, Empty Set Dollar, Dollar Protocol in številni drugi. Sistem z več žetoni loči stabilko od samega mehanizma stabilnosti. Uporabniki, ki ne želijo prispevati k stabilizaciji cen, lahko samo transakcijo ESD, DSD, BASIS itd..

Uporabniki, ki so nagnjeni k tveganju za morebitne koristi, lahko sodelujejo pri stabilizaciji valute. To ponavadi vključuje kurjenje enot stabilkoinov v zameno za žeton. V primeru poznejše širitve ponudbe lahko obveznice z dobičkom zamenjate za nove enote valute.

Kljub temu, da je koncept teoretično smiseln, se zdi, da se mnogi algoritemski stabilnostni projekti v resnici trudijo, da bi se držali svojega cilja. Trenutno vodilni na trgu žetonov v obliki delnic Seigniorage je Empty Set Dollar (ESD), katerega skupna tržna kapitalizacija je več kot 324 milijonov USD.

ESD, ki je bil uveden septembra 2020, je v enem samem tednu trgoval do 2,29 dolarja in do 0,44 dolarja. Čeprav je morda prezgodaj, da bi projekt v celoti odpisali, je v tem trenutku tudi takšno gibanje cen precej težko.

Cena ESD od lansiranja. Vir: CoinGecko

Drugi primeri se zdijo boljši v smislu stabilnosti. Kljub neverjetno neenakomernim cenam ob zagonu je prizadevanje za oživitev prvotnega protokola Basis, imenovanega Basis Cash (BAC), skoraj ves svoj kratek obstoj trgovalo blizu cilja 1 USD. Vendar samo cena ne razkrije celotne slike.

BAC je po začetni volatilnosti trgoval blizu cilja $ 1. Vir: CoinGecko

Z vsemi elastičnimi kovanci ponudbe je cilj lažje vzdrževati, ko tržna kapitalizacija narašča. Zaupanje v dani protokol je visoko, saj tisti, ki ga podpirajo, ustvarjajo dobiček od rasti trga. Takrat, ko se tržna kapitalizacija sklene, je vera v projekt na preizkušnji. Kot je razvidno spodaj, Basis Cash še ni doživel daljšega kontrakcijskega obdobja.

Basis Cash od začetka prodaje trguje blizu svojega cilja, vendar ga še ni treba preizkusiti s krčenjem trga. Vir: CoinGecko

Ko cena pade pod ciljno vrednost, se protokoli elastične oskrbe zanašajo na to, da se uporabniki zadolžujejo, da jo vrnejo nazaj na cilj. To torej zahteva, da uporabniki verjamejo, da se bo cena sčasoma znova trgovala nad ciljno vrednostjo, kar jim bo omogočilo, da izkoristijo obveznice, ki jih prejmejo pri kurjenju ponudbe žetonov. Če se vera izgubi v protokolu, bo malo pripravljenih zamenjati žetone za obveznice, ne glede na to, kako donosen bi bil dobiček.

Programski inženir in vodilni partner v podjetju Dragonfly Capital, Haseeb Qureshi, poudaril to napako v eseju z naslovom "Stablecoins: Oblikovanje cenovno stabilne kriptovalute":

"Delnice Seigniorage lahko za nekaj časa absorbirajo določen pritisk navzdol, če pa se prodajni pritisk vzdržuje dovolj dolgo, trgovci izgubijo zaupanje, da se delnice sčasoma izplačajo. To bo še znižalo ceno in sprožilo smrtno spiralo."

Ben Dyson iz BankUnderground je remiziral podobni zaključki pred zadnjim valom algoritmičnih stabilkovancev, ki je prišel na trg. Dyson v svojem članku preučuje denarno politiko, ki stoji za prvotno osnovo "Ali so lahko “Stablecoins” stabilni?" Na koncu navaja, da sam algoritem ne more zagotoviti, da bodo kupci obveznic stopili naprej, da bi zvišali ceno:

"Medtem ko algoritemskim stabilnostnim kovancem, kot je Basis, uspe odpraviti potrebo po zaupanju v tretjo osebo, so na koncu močno odvisni od prepričanja in zaupanja vlagateljev."

Enako kritičen do sistema Seigniorage Shares je ustanovitelj Ampleforth-a Evan Kuo. Zavrnitev projektov, kot je Basis Cash, kot "zombi ideje," opozoril je tiste, ki jih takšni sistemi navdušujejo "pričakovanja":

"Stablecoins, ki se za uravnavanje ponudbe zanašajo na dolžniške trge (tj. Obveznice), se bodo vedno zanašali na posojilodajalce v skrajni sili (tj. Reševanje)."

Skupina Ampleforth je za OKEx Insights izdelala:

"Žetoni Seigniorage se lahko “zlomijo”, ker so običajno odvisni od “posojilodajalca v skrajni sili”, podobno kot tradicionalni finančni akterji. To je nasprotje decentralizacije. Poleg tega, glede na to, da gre za razmeroma novejše in manjše projekte DeFi, nimajo podpore posojilodajalca v skrajni sili, kot je dokazano kot vlada (kot so ZDA) ali centralna banka (kot je Fed). To pomeni, da so slabši tudi v „varnosti“, ki jo zagotavlja taka „varnostna mreža“."

Kljub pomanjkljivostim so stabilni kovanci tu, da ostanejo

Omejena ponudba Bitcoina, skupaj z njegovo varnostjo brez primere, dobro služi kot trdno denarno sredstvo. Zaradi nestanovitnosti cen je zelo slaba obračunska enota. Morda bo prišel čas, da bo tržna kapitalizacija Bitcoina tako velika, da se bo nestanovitnost zmanjšala na sprejemljivo raven, tako da bodo cene v BTC postale cene, vendar danes to zagotovo ne drži.

Glede na to nestanovitnost so stabilnokovanci vedno bolj pomemben del industrije kriptovalut. Trgovci zanje zapuščajo položaje, kmetje, ki ustvarjajo donose, jih uporabljajo za obvladovanje tveganj in naraščajoče seznam trgovcev sprejmite jih. Da bi prilagodili spremembe povpraševanja, ponudbe stabilkoinov rastejo ali se krčijo in so tehnično neomejene. Nekateri sistemi se zanašajo na centralnega izdajatelja, drugi pa uporabljajo algoritme. Različni pristopi povzročajo kompromise, ki jih morajo uporabniki pretehtati.

Poleg tega, da so potencialni cilji regulatorjev, so tisti, ki imajo zavarovanje v centraliziranih podvigih, kot je USDT, izpostavljeni tveganju nasprotne stranke. Lahko jih tudi uvrstimo na črno listo, kot sta to lani na zahtevo organov pregona storila Tether in Center. Kljub pomanjkljivostim pa centralizirane rešitve ostajajo najbolj stabilne in najbolj priljubljene.

Stablecoinov, zavarovanih s kripto sredstvi ali z uporabo algoritmičnih prilagoditev ponudbe, ni mogoče cenzurirati na tak način. Vendar so sami izpostavljeni standardnemu protokolarnemu tveganju, ki je vedno dejavnik decentraliziranega financiranja, skupaj s svojimi edinstvenimi napakami.

Zahvaljujoč njihovi zavarovanju so projekti, kot je DAI, na splošno bolj stabilni kot elastični kovanci. Vendar pa lahko izjemna nestanovitnost cen povzroči likvidacije. Zahteve po prekomernem zavarovanju, namenjene ublažitvi likvidacijskega tveganja, pa DAI povzročajo neučinkovito uporabo kapitala.

Elastični žetoni za oskrbo predstavljajo največ tveganja. Popolnoma nekolateralizirani se zanašajo na teorijo iger in pogosto oblikujejo spodbudne strukture za ciljanje na ceno. Če se tržno razpoloženje obrne proti elastičnemu ponudbenemu žetonu, lahko prodajalci presežejo število kupcev, kadar protokol zahteva povečanje povpraševanja za vrnitev v kljukico.

Vendar smo glede na vse to še vedno v zelo zgodnjih dneh denarnega eksperimentiranja brez primere. Ideje, ki prej niso bile izvedljive, je zdaj mogoče preizkusiti z resničnim kapitalom. Bitcoinov izum je ustvaril priložnosti za ustvarjanje povsem novih finančnih sistemov in, čeprav danes še zdaleč niso popolni, bodo decentralizirani stabilcoinci neke vrste zagotovo del njegove morebitne zasnove.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map