DEXovi vozijo val DeFi: likvidnost, varnost in pot do množičnega sprejemanja

Slika DEX

Decentralizirano financiranje ali DeFi je v zadnjem času v središču zanimanja in razprav v širši kripto skupnosti. Skupna vrednost v USD, zaklenjena na trgu DeFi presegla Julija prvič dve milijardi dolarjev. The število uporabnikov na trgu DeFi je bil priča tudi precejšnji rasti in je 6. julija dosegel skoraj 240.000.

Verjame, da je nedavno eksplozivno rast niše DeFi vodil predvsem en posojilni protokol, Compound, ki je začel pridobivati ​​priljubljenost, začenši z distribucijo svojega upravljalnega žetona COMP sredi junija. Compound je kot vodilni projekt DeFi hitro prehitel kolega Ethereum-ov posojilni protokol Maker, ki je od 9. julija dosegel skoraj 700 milijonov dolarjev sredstev, zaklenjenih v protokol..

Zdi se, da je hrup okoli DeFi-ja koristil tudi decentraliziranim izmenjavam, ki jih običajno imenujemo DEX. Podatki analitične službe Ethereum Dune Analytics označuje da je obseg trgovanja z DEX-ji junija dosegel najvišjo vrednost v višini 1,52 milijarde USD – 70-odstotno povečanje glede na maj. Na trgu so prevladovale predvsem platformi DEX Uniswap in Curve, s katerimi se je trgovalo s 446 milijoni USD in 350 milijoni USD..

Mesečni obseg DEX od januarja 2019 do junija 2020. Vir: Dune Analytics, OKEx Insights

OKEx Insights preučuje razloge za nedavni porast priljubljenosti decentraliziranih borz – pa tudi trenutno stanje likvidnosti, varnosti in uporabniške izkušnje, ki jih ponujajo DEX.

Centralizirane in decentralizirane izmenjave

Večina kripto izmenjav je centraliziranih. Borze, kot je OKEx, so med drugim že dolgo glavne lokacije za trgovanje s kriptovalutami. V primeru teh skrbniških borz sredstva uporabnikov hrani zaupanja vreden posrednik – običajno operater borze. To v bistvu ustvari sistem z eno samo točko okvare, saj ima borza običajno popoln nadzor nad sredstvi uporabnikov.

Zaradi tega so centralizirane borze postale glavna tarča hekerjev, ki lahko z izkoriščanjem ranljivosti ukradejo milijone. Na primer 500 milijonov dolarjev Kramp Coincheck januarja 2018 sprožil široko zaskrbljenost glede tega, ali lahko centralizirane borze kriptovalut na pregleden način zaščitijo premoženje uporabnikov.

Po vrsti večjih vdorov v izmenjavo kriptovalut v 2018 in 2019, uporabniki so začeli razmišljati o decentraliziranih izmenjavah. Na DEX-u se trgovanje izvaja s pametnimi pogodbami na verigi blokov. To pomeni, da v transakcijo ni vpletena tretja oseba in da imajo uporabniki popoln nadzor nad svojimi kriptovalutami.

V primerjavi s centraliziranimi borzami kriptovalut DEX nima ene same točke neuspeha, saj imajo uporabniki popoln nadzor nad lastnimi sredstvi. To hekerjem otežuje krajo ogromnih vsot kriptovalut, saj sta čas in stroški, potrebni za vdiranje, veliko višja kot pri centraliziranih borzah kriptovalut.

Decentralizirane borze končno opažajo obseg

Decentralizirane borze so v letu 2018 pridobile kratkoročni oprijem zaradi svoje narave brez skrbništva in domnevne večje varnosti. Vendar je hrup okoli DEX-ov v veliki meri izginil zaradi majhnega obsega trgovanja v primerjavi s centraliziranimi borzami.

Na primer IDEX videl 69.339 zamenjav v dveh tednih julija 2018, medtem ko je Bitfinex v samo dveh dneh omogočil 92.024 pogodb o zamenjavi. Po vrhuncu 1,5 milijarde dolarjev, s katerimi se je maja 2018 trgovalo z DEX-i, je raziskava Diar poročali da je obseg trgovanja z DEX januarja 2019 dosegel najnižjo vrednost 49 milijonov ameriških dolarjev.

DEX-i so začeli ponovno pridobivati ​​oprijem leta 2020 po vzponu Compound-a in večjega prostora DeFi. Na primer, skupni obseg trgovanja na decentralizirani borzni krivulji rasla skoraj 500% od približno 7,1 milijona dolarjev na začetku distribucije COMP 16. junija do rekordnega vrhunca nad 42 milijonov dolarjev 21. junija.

Ko bo manija DeFi dosegla vročino, bodo DEX-ji končno široko sprejeti?

Likvidnost ostaja ključna skrb

Likvidnost je nedvomno ključno gonilo za prevzem in rast uporabniških borz kriptovalut. Likvidnost se nanaša na enostavnost pretvorbe sredstva v denar, ne da bi to vplivalo na ceno sredstva. V trgovskem nalogu se ponudba nanaša na naročilo za nakup, povpraševanje pa na naročilo za prodajo. Razpon se nanaša na razliko med najvišjo in najnižjo ponudbo. Manjši razmik kaže na bolj likviden trg, višji razpon pa na bolj nelikviden trg.

Za oceno likvidnosti sta dve ključni komponenti:

  1. Enostavnost, to je hitrost in napor, potreben za pretvorbo sredstva.
  2. Zmanjšanje cene, kar je razlika med pričakovano ceno in ceno izvedbe pri večjem naročilu.

Na likvidnem trgu je mogoče sredstva preprosto pretvoriti v denar z minimalnim zdrsom. Decentralizirane borze lahko razdelimo na dve vrsti likvidnostnih modelov: medsebojne borze knjig naročil in borze, ki temeljijo na avtomatiziranih oblikovalcih trga.

Izmenjava med naročniki v knjigi naročil uporablja sistem ponudb / povpraševanja za izpolnjevanje poslov. Trgovina je samo izvršena z ujemajočim se mehanizmom borze, ko se naročilo trgovca za nakup / prodajo ujema z nasprotnim naročilom po izbrani ceni. Model zamenjave knjige naročil je optimalen za centralizirane borze z velikim obsegom trgovanja, saj to kaže na visoko likvidnost in vodi do tesnega razmika. Zato lahko trgovci oddajajo velika naročila z minimalnim zdrsom.

Vendar model zamenjave knjige naročil ne deluje dobro s kovanci in žetoni DeFi. Ker je večina decentraliziranih finančnih protokolov v zgodnji fazi, se z njihovimi sredstvi ne trguje aktivno in na trgu ni dovolj kupcev in prodajalcev. Zaradi relativne nelikvidnosti žetonov so dovzetni za nihanja cen, ki jih povzročajo velike posamezne transakcije. Ogromna nihanja cen pa vodijo do velikega razmika. Poleg tega je manj verjetno, da bodo sredstva z visoko nestanovitnostjo cen uvrščena na borzi knjig naročil.

Ker se z žetoni DeFi ne trguje pogosto pri menjavi knjig naročil, so alternativa platforme, ki temeljijo na avtomatiziranih prodajalcih. Izmenjava, ki temelji na AMM uporablja nabor determinističnih algoritmov, ki določajo parametre za združevanje likvidnosti trgovcev in ustvarjajo trge. Namesto da bi uporabljali tradicionalno knjigo naročil za naloge za nakup in prodajo, se sredstva za kupce in prodajalce na borzah, ki temeljijo na AMM, shranjujejo v likvidnostnih skladih v verigi.

V kontekstu DeFi so sistemi AMM zasnovani tako, da ustvarjajo velik likvidnostni sklad, ki omogoča zamenjavo sredstev, v nasprotju s postavitvijo trgovalnih parov. V primerjavi s tradicionalno izmenjavo knjig naročil ni treba ukaze trgovcev ujemati z naročili drugih trgovcev v likvidnostnih skladih. Namesto tega ti skladi zagotavljajo stalno likvidnost, ko trgovci vanj položijo svoja sredstva. Poleg tega določanje cen žetonov v likvidnostnem skladu določa algoritem, določen v pametnih pogodbah, namesto združevanja informacij o cenah na borzah.

Likvidnostni skladi so koristni tako za ekipe, ki stojijo za temi kovanci in žetoni DeFi, kot tudi za vlagatelje sredstev. Za projektne skupine, skupine likvidnosti Odstrani potrebe po zagonu omrežja za zagotavljanje likvidnosti, preden projekt prinese resnično korist. Za vlagatelje jim likvidnostni skladi omogočajo dvig kovancev in žetonov, kadar z njimi ne trgujejo aktivno.

Likvidnostno rudarstvo in kmetovanje

Dramatičen porast spojine je spodbudil “pridelavo donosa” – dejanje uporabe enega ali več protokolov DeFi za ustvarjanje čim večjega števila donosov. Donosno kmetovanje je postalo še bolj priljubljeno z naraščanjem tako imenovanega “likvidnostnega rudarjenja” ali zaslužkom novo kovanega izvornega žetona protokola poleg rednih donosov.

Likvidnostno rudarstvo se nanaša na situacijo, ko kmet donosa sodeluje pri trženju, da prispeva potrebno likvidnost do določenega kovanca ali žetona in s tem zasluži stopnjo donosa plus dodatno enoto žetona protokola.

Ko je Compound razdelil svoj upravljavski žeton COMP, je mehanizem njegovega likvidnostnega rudarjenja povzročil velik pritisk na kmetovanje, saj so vlagatelji poskušali maksimirati svoj donos in zaslužiti COMP, ki bo uporabnikom v naslednjih štirih letih razdeljen z likvidnostnim rudarjenjem..

Uspeh Compounda je bil podobno viden tudi pri drugih protokolih DeFi – na primer Balancer, protokol DEX, ki ponuja združitve z več sredstvi in ​​vsem omogoča, da postanejo ponudnik likvidnosti na platformi. Konec junija sta bila v Balancerju dva vira dohodka za ponudnike likvidnosti, provizije za trgovanje in nagrade v novo kovanih BAL – žetonih za upravljanje protokola – razdeljenih za likvidnostno rudarstvo.

BAL naj bi služijo kot spodbuda za trgovce in ponudnike likvidnosti, da sodelujejo pri upravljanju in odločanju protokola. Nedavna distribucija BAL ponuja dodatni vir prihodka za ponudnike likvidnosti v Balancerju, kar povečuje povpraševanje po zaslužku BAL. To je povzročilo več kot 300-odstotno povečanje skupne vrednosti (USD) v Balancerju od začetka distribucije žetona 23. junija.

Skupna vrednost zaklenjena (USD) v bilanci. Vir: DeFi Pulse

O vzdržnosti likvidnostnega rudarjenja pa je še vedno treba razpravljati. Bobby Ong, soustanovitelj podjetja za kriptoanalitiko CoinGecko, je za OKEx Insights povedal, da stvari že zgodaj izgledajo dobro. Pojasnil je:

»Model likvidnostnega rudarjenja je oblika protokolarne spodbude, podobna sistemu nagrad za dokazovanje dela. Inflacijski model je vpet v protokol in denarni model je znan vsem.

Trajnost modela likvidnostnega rudarjenja bo odvisna od tega, koliko uporabe bo protokol uspel zbrati med spodbudnim obdobjem. Zamisel je, da bo dovolj uporabnikov uporabljalo protokole, potem ko se bo spodbuda zmanjšala ali odpravila, tako da bo postal samo-vzdržen ekosistem, v katerem bodo morali žetoni upravljanja glasovati o upravljanju. V tem trenutku bo še prezgodaj, da bi kar koli rekli – a zgodnji znaki so precej pozitivni. «

Model likvidnostnega rudarjenja, ki so ga sprejeli nekateri DEX-ji, je kratkoročno povečal njihov tržni delež glede na obseg trgovanja. Na primer, odkar je Balancer napovedal distribucijo svojega upravljavskega žetona, se je njegov tržni delež v obsegu trgovanja v tednu 22. junija povečal z 1,66% na 13,53%..

Tržni delež po tedenskem obsegu decentraliziranih borz. Vir: Analitika Dune, OKEx Insights

Fredrik Haga, soustanovitelj podjetja Dune Analytics, je za OKEx Insights povedal, da je prepričan, da lahko obseg trgovanja z DEX ohrani pozitiven zagon julija. Pojasnil je:

»Junija se je zdelo, da je obseg trgovanja v veliki meri vplival na pridelavo donosa. Vendar je minilo približno 1/4 julija in v DEX-jih smo trgovali s približno 420 milijonov USD. Če se bo ta trend nadaljeval, bo julij pristal v približno enakem obsegu kot junij (na trgu se je trgovalo približno 1,5 milijarde USD). “

Mesečni decentralizirani obseg menjave, razvrščen po letih. Vir: Dune Analytics, OKEx Insights

Medtem ko je skupni obseg trgovanja z DEX-ji v juliju že presegel lanski, je v prihodnosti do tretjega četrtletja 2020 Haga izpostavil nekaj DEX-ov, na katere je treba paziti:

“Iz referenc Balancer in Curve postaja očitno, da lahko avtomatizirani tržniki precej hitro povečajo količino. Zdaj bo zanimivo videti, kako uspešni so novi modeli, kot je protokol Gnoze, ki se je začel maja, in ali so sposobni pritegniti likvidnost. Poleg tega bodo z naraščajočimi cenami plina zanimive tudi nadaljnje rešitve, kot sta Loopring in Diversifi. “

DEX-ji je do množičnega sprejemanja še dolga pot

Kljub naraščajočim količinam na decentraliziranih borzah junija je še vedno prezgodaj, da bi jih DEX primerjali s centraliziranimi kripto borzami – ki se zelo ponašajo z levjim deležem uporabnikov in obsegom trgovanja. Kot navaja raziskave od TokenInsight, od 1. četrtletja 2020 je obseg trgovanja z DEX predstavljal le 2,68% celotnega promptnega trgovanja na celotnem kripto trgu.

Glede na USD je obseg trgovanja z DEX v prvem četrtletju leta 2020 dosegel 180 milijard USD – v primerjavi s 6,6 bilijoni USD, s katerimi se trguje na celotnem trgu kripto spotov. Čeprav je delež še vedno majhen, je bil to dejansko prvič, da so količine DEX predstavljale več kot 0,01% celotne količine spotov, poroča TokenInsight.

Tudi varnostni pomisleki ostajajo ovira za splošno sprejemanje decentraliziranih borz, kar kaže tudi nedavni podvig Balancerja v višini 500.000 USD. 29. junija CoinDesk poročali da je napadalec izkoristil vrzel v protokolu tako, da si je izposodil žetone WETH v vrednosti 23 milijonov dolarjev. Po poročanju naj bi nato neprestano trgovali z WETH proti Stateri (STA) z naraščajočimi količinami – izpraznili likvidnostni sklad STA. Identiteta hekerja ostaja skrivnost in ekipa Statere je sporočila, da žrtvam kramp ne more vrniti denarja.

Jay Zhou, glavni operativni direktor protokola DEX Loopring, je za OKEx Insights povedal, da omejitev pretoka Ethereuma osvetljuje tudi varnostna vprašanja, s katerimi se srečujejo DEX-ji. Pojasnil je:

»Skrbi me tehnološka omejitev glede zmogljivosti Ethereuma. Dogodek “črni labod” 12. marca je v enem dnevu vrednost trga DeFi izhlapel za 50%. To pomeni, da trenutna veriga blokov ne more podpirati potreb uporabnikov DeFi, če se cena v kratkem času močno spremeni. Medtem ko nekateri vodilni protokoli DeFi, kot sta MakerDAO in dYdX, uporabljajo rešitve za skaliranje ravni 1 na blockchainu, bomo v prihodnjem letu videli vse več dappov, ki bodo sprejeli rešitve za skaliranje plasti 2. “

Slabi uporabniški vmesniki na decentraliziranih borzah v primerjavi s priljubljenimi centraliziranimi borzami prav tako ovirajo sprejemanje uporabnikov. CoinGecko’s Ong je za OKEx Insights povedal, da zapletenost uporabe DEX-ov ovira uporabniško izkušnjo in tako ostaja ovira, ki preprečuje, da bi DeFi prešel v glavni tok. Pripravil je:

»Težko kdo razume koncept, kako omogočiti visoke donose. Težko je komu razložiti koncept avtomatiziranih tržnih oblikovalcev, likvidnostnih bazenov itd., Tudi udeležencem v kripto industriji. Da bi jih lahko uporabljala oseba s povprečnim kripto znanjem, mora biti seznanjena z metamasko, se seznaniti z ETH in / ali stabilkovanci – da ne omenjamo različnih razpoložljivih stabilcoinov, kot so DAI, USDT, USDC itd. – ali pa uporabiti nadzorno ploščo kot Instadapp, da pravilno izvaja pridelavo donosa. ”

Ong je poudaril tudi, da trenutno – z med drugim tudi z visokimi pristojbinami za Ethereum – za pridelavo donosa na protokolih DeFi uporabniki zahtevajo, da za začetek vložijo veliko vsoto denarja, “najmanj 10.000 USD nekaj resničnega dobička. ” Dodal je:

“To pomeni, da je pridelava pridelka DeFi zdaj v bistvu igra velikih kitov, ki so pripravljeni prevzeti tveganje pametnih pogodb in doseči visok donos.”

Poleg zgoraj navedenih ovir je Jon Jordan, direktor komunikacij v decentraliziranem podjetju za podatkovne aplikacije DappRadar, z OKEx Insights delil svoje prepričanje, da vztrajnost uporabe centraliziranih izmenjav DEX-je daleč od običajnega. Pojasnil je:

»Mislim, da je glavni razlog, da DEX-ji niso postali mainstream, zgodovinsko vprašanje, da je bil ob prvem razcvetu kripto edini način dostopa do teh novih sredstev centralizirana izmenjava. Ko se nekdo prijavi in ​​začne prijetno uporabljati tak izdelek, je zelo težko doseči, da preklopi na kaj drugega.

Natančneje, težava z DEX-ji je bila vedno (in je še vedno) ta, da so počasnejši, dražji za uporabo in ponujajo manj likvidnosti kot glavne centralizirane borze. To je povezano z obilico varnostnih težav. Iz teh razlogov ne vidim, da DEX postajajo običajni izdelki. “

Jordan sicer verjame, da DEX-ji kratkoročno ne bodo postali splošni, vendar meni, da ponujajo dve očitni prednosti za uporabnike:

»Prva prednost DEX-a ni nobena omejitev KYC / AML, kar je za nekatere uporabnike pomembno. Glavna prednost je tisto, kar trenutno doživljamo, in sicer način vključevanja DEX-ov v širšo eksplozijo DeFi. To je pomenilo porast izdelkov, kot so Uniswap, Kyber, 1inch, Curve itd., Do katerih je mogoče dostopati na nove načine kot del zapletene transakcije DeFi, ki lahko vključuje več dejanj.

Druga prednost, ki jo ponuja DEX, je pojav kmetovanja. Uporabniki maksimirajo svojo zmožnost gojenja novega Compoundovega žetona COMP z deponiranjem zavarovanja, najemanjem posojil in izmenjavo žetonov hkrati. To ima za posledico ogromno eksplozijo količin DeFi in DEX, čeprav je število uporabnikov v primerjavi s centraliziranimi borzami še vedno zelo majhno. “

V pogovoru za OKEx Insights je Jordan DappRadar izrazil tudi svoje prepričanje, da bodo DEX popolnoma integrirani v ekosistem DeFi:

“Pričakujem, da bomo videli preobrazbo DEX-ov, ko se bodo popolnoma integrirali v ekosistem DeFi. In na neki točki bomo verjetno prenehali govoriti o DEX-jih kot o ločeni vrsti izdelka. “

Čeprav so decentralizirane borze – in DeFi kot celota – še vedno v začetni fazi in dejansko ostajajo na voljo omejeni bazi uporabnikov, CongGecko’s Ong verjame, da DeFi še vedno ponuja ogromne možnosti za demokratizacijo finančnih storitev za vse:

»Na splošno sem optimističen glede prihodnosti DeFi-ja. To je začetek več desetletne poti rasti in DeFi nam obljublja veliko potenciala pri decentralizaciji finančnih storitev.

Čeprav je zgoraj omenjenih veliko težav, se sčasoma, ko se Ethereumove lestvice in razvijalci DeFi izpopolnjujejo, te stvari izboljšajo in uporabniška izkušnja bo postala veliko boljša, tako da lahko v njej sodeluje vsak. Ko se bo to zgodilo, bodo zapletene finančne storitve z višjo donosnostjo naložb demokratizirane za vse in ne bodo omejene samo na bogate. «

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map