Ethereum 2.0 se začne, ko yearn.finance združuje, oracle exploit pa škodi Compoundu

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentralizirane finančne industrije.

Posnetek trga DeFi

Decentralizirani finančni trg se je hitro okreval po padcu prejšnjega četrtka. Ta teden je več žetonov v tem sektorju doseglo nove višine. Na splošno se je skupna vrednost zaklenjenih izdelkov DeFi v tednu na teden povečala za 15% na 14,44 milijarde USD. Proizvajalec je prevladoval z 19% celotne tržne kapitalizacije.

Tedenski povprečni obseg trgovanja na decentraliziranih borzah se je zmanjšal za 10%, kar je bilo deloma posledica velikega padca obsega po izkoriščanju preročišča v protokolu DeFi Compound. Prevladovanje obsega trgovanja Uniswap-a se je zmanjšalo za 3% na 36%, saj je tekmec SushiSwap opazil odboj tako v skupni zaklenjeni vrednosti kot v ceni žetonov po novice o združitvi z yearn.finance.

Skupna vrednost, zaklenjena na področju DeFi, se je ta teden povečala ob hitrem okrevanju cen žetonov. Vir: DeFi Pulse in DeBank

Ethereum 2.0 uspešno lansira Beacon Chain

Prvega decembra je s pričakovanjem nadgradnje skaliranja Ethereum 2.0 končno začela delovati Beacon veriga. Nadgradnja uvaja dokaz o deležu ekosistema Ethereum in vzpostavlja verige drobcev za povečanje zmogljivosti omrežja in izboljšanje hitrosti transakcij.

Po podatkih BitInfoCharts je dnevni obseg transakcij na Ethereumu ostal daljši čas po milijonu po razcvetu rudarjenja likvidnosti julija. 17. septembra je dosegel rekordnih 1,4 milijona transakcij. 

Ko so se aktivnosti uporabnikov v Ethereumu nenadoma povečale, je omrežje naletelo na ozka grla. Pristojbine za plin so naraščale, zaradi česar so se transakcijske provizije zvišale na več kot 14 USD na transakcijo za preprost prenos – zmanjšanje dostopnosti DeFi za širšo populacijo. Tako je Ethereum 2.0 ključnega pomena pri razširitvi zmogljivosti omrežja.

Število dnevnih transakcij na Ethereumu je pet mesecev ostalo nad milijonom. Vir: BitInfoCharts

Yearn.finance napoveduje peto združitev s podjetjem SushiSwap

Prvi dan decembra je ustanovitelj yearn.finance Andre Cronje sporočil, da se je njegova ekipa združila s podjetjem SushiSwap, da bi združila svoje razvojne vire. Poleg tega bo Sushiswap pomagal yearn.financeu začeti svoj prihajajoči projekt Deriswap, ki bi združil zamenjave, možnosti in posojila v eno platformo.

Yearn.finance je pred kratkim napovedal še štiri združitve ali partnerstva – s podjetji Pickle Finance, Cream Finance, Cover Protocol in Akropolis.

Yearn je v enem tednu napovedal pet partnerstev in združitev. Vir: TradingView, OKEx

Po zaključku teh združitev bo imel yearn.finance priložnost zgraditi bolj zapletene izdelke v svetu DeFi z več avtomatiziranimi naložbenimi strategijami, avtomatiziranim tržnim proizvajalcem SushiSwap, sistemom posojanja in izposoje podjetja Cream Finance ter zavarovalnimi produkti Cover Protocol.

Zdi se, da trg kupuje Andrejeva agresivna gibanja, kar dokazuje tudi cenovna uspešnost povezanih žetonov. Več jih je doseglo nove vrhove, ki jih od oktobra nismo videli, saj je YFI spet dosegel cene okoli ravni 30.000 USD.

Cene žetonov kažejo, da je trg pozitiven glede agresivnega partnerstva yearn.finance. Vir: CoinGecko

Compound je naletel na izkoriščanje preročišča

Podatki DeBanka kažejo, da je Compound, vodja posojil za DeFi, likvidiral skoraj 9 milijonov dolarjev 26. novembra je ogromno likvidacijo dejansko povzročilo izredno nihanje cene DAI, stabilnega valuta, vezanega na USD, na Coinbase Pro. Cena DAI se je zjutraj začela povečevati okoli 8.30 po UTC in dosegla najvišjo vrednost okoli 1.30 USD. Posledično je vplivala na ceno DAI za Compound in privedla do likvidacij, saj je oracle protokola neposredno navedel ceno DAI iz Coinbase Pro.

Cena DAI je na Coinbase Pro za kratek čas močno nihala. Vir: Coinbase Pro

Kratkoročno manipulacijo s cenami je mogoče doseči z vmešavanjem v vire informacij oracle in zavajanjem cene na verigi. Veliko nihanje cen stabilnega valutala je povzročilo, da se je razmerje zavarovanja znatno zmanjšalo. To je nato sprožilo postopek obračuna. Najnižje razmerje zavarovanja DAI na spojini je običajno 75%.

V obračunskem mehanizmu Compounda je poseben posrednik, imenovan likvidator, in likvidator lahko postane vsak. Kadar likvidator ugotovi, da je stopnja zavarovanja prenizka, se lahko sproži postopek likvidacije. Likvidacijski upravitelj lahko nato posojilojemalčevo zavarovanje s premoženjem vzame s popustom tako, da odplača posojilo za platformo.

V tem primeru je likvidacijskega upravitelja ali napadalca spodbudil 5-odstotni popust na vrednost zavarovanja s premoženjem, kar je mehanizem podjetja Compound za spodbujanje ljudi k likvidaciji..

Uporabniki Compounda so zaradi izkoriščanja Oracle opazili likvidacije v višini približno 90 milijonov USD. Vir: DeBank

V zvezi s cenovnimi prerokbami obstaja stalna težava zaupanja. V primeru Compounda je bil razlog za likvidacije ta, da je uporaba katerega koli posebnega centraliziranega vira podatkov kot cenovnega preročišča tvegana – čeprav je izumitelj Uniswap-a Hayden Adams, ne misli tako.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map