Ethereum 2.0: Vpliv na uporabnike, DApps, DeFi in trge

Ethereum (ETH), druga največja kriptovaluta tržna kapitalizacija, naj bi začela svojo težko pričakovano Nadgradnja ETH 2.0 v drugi polovici leta 2020. Nadgradnja pomeni velik premik za blockchain omrežje, saj preusmerja svoj mehanizem soglasja z Dokaz o-Delo (PoW) do Proof-of-Stake (PoS) v prizadevanju za izboljšanje razširljivosti in uvedbo novih funkcij.

Poznan tudi kot Spokojnost, nadgradnja ETH 2.0 je bila prvič napovedana med soustanoviteljem Ethereuma Govor Vitalika Buterina iz leta 2018 Devcon. Po prvotnem načrtu obstajajo 4 faze nadgradnje (faza 0-3). Medtem ko je bila faza 0 predvidena za leto 2019, faza 3 pa naj bi bila končana do leta 2022, je bil začetek lansiran zamuja večkrat zaradi sprememb v strukturi upravljanja osrednje razvojne skupine.

Vendar z Buterinom v zadnjem času kažejo proti tretjemu četrtletju 2020 kot možnem časovnem okviru za začetek, OKEx Insights preučuje pomen prehoda na PoS in nove funkcije, kot so zastajanje, in vpliv nadgradnje na obstoječe ekosisteme, kot so Decentralizirane finance (DeFi) in Decentralizirane aplikacije (DApps).

PoW vs PoS – prihranek energije v igri

Odločitev Ethereuma, da spremeni svoj mehanizem soglasja, je znova sprožila razpravo med zagovorniki PoW in PoS. PoW je prvotni mehanizem soglasja za verigo blokov, ki ga je v. Opisal Satoshi Nakamoto Bitcoin beli papir. Zahteva tako imenovane “rudarje” za preverjanje transakcij in ustvarjanje novih blokov z uporabo računalniške moči.

Ker pa se konkurenca povečuje in težave pri rudarjenju novih bitcoinov naraščajo, naraščajo tudi potrebe po računalniški moči, kar povzroča veliko porabo energije in skrbi za okolje. Glede na Indeks porabe energije Bitcoin, ocenjena letna poraba energije Bitcoin je 58,6 TWh na leto. Če bi bil Bitcoin država, bi se po porabi energije uvrstil na 48. mesto, kar bi imelo prednost pred državami, kot sta Bangladeš in Romunija.

Poraba energije BitcoinPoraba energije po državah. Vir: bitcoinenergyconsumption.com

Zaskrbljenost glede porabe energije Bitcoina je v preteklih letih privedla do pojava alternativni mehanizmi soglasja, od katerih je eden PoS. Ta protokol odpravlja potrebo po računalniški moči (varčuje z energijo) in rudarje nadomešča z “validatorji”, ki preverjajo transakcije in ustvarjajo nove bloke.

V komentarjih za OKEx Insights je Jehan Chu, ustanovitelj skupnosti Ethereum Hong Kong in soustanovitelj Kenetic Capital, prihranek energije navedel kot eno od prednosti prihajajoče nadgradnje Ethereuma:

“Z nadgradnjo na Proof of Stake bodo imetniki ethereuma lahko bolj neposredno sodelovali in imeli koristi od vzdrževanja omrežja z vložki (najmanj 32 etov), ​​ne pa z zapleteno strojno opremo in kurjenjem električne energije.”

Chu je dodal, da ne verjame, da bi Bitcoin zmogel tak preklop, kljub potencialnim okoljskim koristim:

»Čeprav je prehod Ethereuma na POS močan signal za industrijo, je malo verjetno, da se bo Bitcoin kdaj preselil na POS zaradi svoje velikosti, vrednosti in modela upravljanja. Zaradi tega je Bitcoinov uspeh grenko sladek, saj se bo vpliv na okolje poslabšal, ko bo Bitcoin pridobil na vrednosti. “

Čeprav bo njegov pozitiven vpliv na okolje dobrodošel za izboljšanje, bo nadgradnjo Ethereuma PoS spremljalo več sprememb in novih vprašanj za uporabnike in razvijalce v ekosistemu..

Selitev ETH 1.0 na 2.0: kaj se bo zgodilo z vašim ETH?

Za tiste, ki se sprašujejo, prehod s trenutne verige Ethereum na verigo ETH 2.0 vključuje dve stopnji: prenos uporabnikovega ETH in statusni prehod verige Ethereum.


Selitev se začne v prvi fazi nadgradnje ETH 2.0, ki se imenuje faza 0, in se začne z uvedbo Beacon veriga – novi PoS blockchain za Ethereum.

Migracija etra je načrtovan prek a "enosmerni most" mehanizem, kjer bodo uporabniki lahko svoje etre na trenutnem bloku Ethereum zaklenili v pogodbo in dobili enako količino etrov na verigi Beacon.

Uporabniki lahko nato vložijo dobroimetrski eter (če imajo več kot 32 etrov) in začnejo zaslužiti nagrade v verigi ETH 2.0. Transakcija prenosa na ETH 2.0 je enosmerna, saj se uporabniški etri na prvotni verigi Ethereum spalijo.

Čeprav je to preprost in varen mehanizem za prenos ETH v novo verigo, doda nereverzibilna narava transakcije "zaklepanje tveganja." To tveganje se nanaša na dejstvo, da uporabniki postavljajo svoj ETH na novi PoS blockchain "zakleniti" da ETH (kar pomeni, da ga ni mogoče prodati) za določeno obdobje tvega, da bi lahko cena ETH padla in ga ne bi mogli prodati.

Medtem ko je ETH 2.0 vodilni razvijalec Danny Ryan v skupni rabi da obstaja interes skupnosti za ustvarjanje dvosmernega mostu, je prepričan, da je tak predlog mogoče oceniti pozneje. Ryan je tudi poudaril, da za uporabnike ali imetnike ETH razvijalci poskušajo preiti na novo verigo blokov. "čim bolj brezhibno."

Prehod države – migracija podatkov ETH 1.0 na 2.0

Prehod stanja se nanaša na premik obstoječih podatkovnih blokov v novo arhitekturo. Sprva je bilo načrtovano, da se sedanja veriga ETH 1.0 prenese v sistem "drobec" (del omrežja) v verigi ETH 2.0. Vendar so bili pred takim prehodom različni izzivi, ki so zdaj obravnavani v novem snubitev avtor Buterin.

Po mnenju Ryana novi Buterinov predlog podpirajo osrednji razvijalci in bo verjetno kmalu uveden.

Poleg vprašanj migracije nadgradnja ETH 2.0 zagotavlja predvsem podporo za vložke in razširljivost, kar lahko vpliva na nekatere obstoječe ekosisteme, ki se zanašajo na omrežje, kot so decentralizirano financiranje in aplikacije.

Vložena podpora za imetnike ETH

Vložki nadomeščajo rudarstvo v omrežjih PoS in validacijski partnerji, ki zaklenejo svoje kovance, zaslužijo nagrade za vložke za vzdrževanje knjige blokov. Te nagrade so podobne obrestim, zasluženim za denarne vloge, zaradi česar je vložitev ena od možnosti pasivnega dohodka na voljo v kripto prostoru.

The Eterično poročilo Ethereum 2.0 by ConsenSys označuje, da lahko udeleženci vložijo svoj ETH z zagonom lastnih vozlišč za preverjanje ali z uporabo neodvisnega ponudnika vložka. Poročilo povzema tudi ugotovitve raziskave 287 anketirancev, od katerih jih 32,8 odstotka načrtuje lastna vozlišča za potrjevanje, 33,1 odstotka pa jih namerava uporabiti neodvisnega ponudnika vložkov.

Po poročilu sodelujoči, ki nameravajo vložiti svoj ETH in zagnati vozlišča za preverjanje veljavnosti, spodbujajo s povprečno pričakovano donosnostjo 5,8 odstotka, medtem ko lahko tisti, ki nameravajo vložiti delež prek neodvisnega ponudnika, pričakujejo višjo povprečno nagrado 7,6 odstotka.

Trenutno število naslovov Ethereum, ki imajo vsaj 32 ETH (minimum, ki ga omrežje zahteva za preverjanje veljavnosti in nagrajevanje), nam lahko da vpogled v število potencialnih potrjevalnikov ETH 2.0. Od 5. maja 2020, podatki Glassnode razkriva da obstaja 114.550 naslovov Ethereum z 32 ETH ali več.

ETH naslov nad 32Ethereum naslovi s stanjem najmanj 32 ETH. Vir: Glassnode

Na koncu naj bi podpora Ethereuma za vložke pritegnila širšo mrežno udeležbo v primerjavi z rudarjenjem na starejši različici. Charles d’Haussy pri ConsenSys je v svojih komentarjih za OKEx Insights osvetlil te spodbude:

„Za ljudi, ki imajo ETH, Proof of Stake pomeni bolj vključujoč način za ohranjanje varnosti omrežja ETH 2.0, skupaj s sorazmerno visokimi nagradami za prispevanje k varnostnim stroškom … platforme, kot so borze, skladi in denarnice, ki ponujajo vložke biti odličen način za prispevanje in izkoristek ETH 2.0. ”

V komentarjih za OKEx Insights je Chu iz podjetja Kenetic Capital poudaril dostopnost rešitev drugih ponudnikov, ki lahko omogočijo "tako enostavno kot prijava za e-poštni naslov":

»Visoka tehnična vrstica je mnogim uporabnikom preprečevala sodelovanje v omrežju, vendar podjetja, ki podpirajo ETH 2.0 z rešitvami na ključ, kot sta Alchemy ali Blockdaemon (in sčasoma tudi vaše najljubše borze), omogočajo hitro in enostavno vložitev kot prijava za e-poštni naslov. To je ključnega pomena pri zaščiti omrežja z množično, raznoliko in decentralizirano validacijsko skupino, ki zagotavlja varnost in odpornost v naslednjih 100 letih in več! “

DeFi rešitve, da postanejo bolj konkurenčne

Decentralizirane finance imajo vidno mesto v ekosistemu Ethereum, računovodstvo za 60 odstotkov celotne vrednosti Ethereum DApps od maja 2020. V času pisanja tega prispevka je več kot 2,5 milijona ETH (več kot 600 milijonov USD) zaklenjeno v DeFi DApps, pričakovati pa je, da bo število naraščalo, ko bodo uporabniki iskali alternative tradicionalnim finančnim storitvam.

Vendar pa je razširljivost še vedno kamen spotike, kadar se decentralizirane finančne aplikacije primerjajo s tradicionalnimi primerki, kot je mreža Visa, ki lahko obdela na tisoče transakcij na sekundo (tps). Trenutno je omrežje Ethereum omejeno na manj kot 50 žličk v najboljšem primeru.

Nadgradnja ETH 2.0 omogoča razvijalcem, da s tehnološkimi izvedbami, na primer, dosežejo prilagodljivost ostrenje, ki naj bi se dramatično povečati število transakcij na sekundo v omrežju. To bi lahko aplikacije DeFi uskladilo s tradicionalnimi rešitvami.

DApps izkoristi razširljivost in nove priložnosti

Če pogledamo celoten ekosistem DApps, podatkov iz Dapp.com kaže, da je Ethereum še vedno prevladujoča platforma glede dnevnih količin trgovanja. Ethereum ima trenutno 71-odstotni tržni delež, medtem ko njegov glavni tekmec EOS predstavlja le 24 odstotkov.

obseg transakcij dappDnevni obseg transakcij DApps po glavnih blockchain platformah. Vir: Dapp.com

Jon Jordon, direktor komunikacij pri DappRadar, meni, da je ETH 2.0 pomemben mejnik za razvijalce v ekosistemu DApp. Povedal je OKEx Insights:

»V nekem pogledu uporabnikom ne bi smelo biti mar za ETH 2.0. Na primer, ne bi smeli početi ničesar drugačnega. Razširljivost, ki jo dobite z Eth 2.0, bo razvijalcem omogočila, da ustvarijo veliko bolj zanimive in tekoče DAppsapps [sic], kar pa vas bo navdušilo.

Jordan sicer verjame, da bodo vse kategorije DApps upravičene do posodobitve ETH 2.0, vendar je dodal, da naj bi razširljivost omogočala nove vrste DApps:

»Vsak DApp, ki zahteva hitrejše transakcije, bo imel koristi; igre na srečo so vsekakor visoko na seznamu. Ampak tisto, kar se mi zdi najbolj razburljivo, je priložnost za nove vrste DAppov, ki jih še nismo videli v Ethereumu, vendar jih vidimo v običajnem svetu Web 2.0, kot so socialni DApps. “

Druga velika sprememba v ETH 2.0 je odstranitev "plin" provizija iz omrežja Ethereum, kar bi lahko še povečalo uporabo DApp. Plin je strošek izvedbe transakcije v omrežju Ethereum. Ko je omrežje postalo priljubljeno, so bili primeri uporabe DApps padla zaradi naraščajoče pristojbine za plin. Naraščajoča uporaba Ethereumove verzije stablecoin Tetherja (USDT) je rutinsko povzročila zastoje v omrežju Ethereum.

eth dapp cene plinaVpliv naraščajoče cene plina na dnevno aktivnost petih najboljših iger Ethereum. Vir: DappRadar

Jordon iz podjetja DappRadar je pri preučevanju vpliva pristojbin za plin na igralne DApps na Ethereum povedal OKEx Insights:

»Višje cene plina na splošno zmanjšajo aktivnost uporabnikov, ker je potrditev transakcije dražja. Vendar to različno vpliva na različne kategorije DApps. Za uporabnike, ki se v DeFi-ju gibljejo okoli velikih vrednosti – recimo + 1000 USD – ali izmenjujejo dapps, dejstvo, da se je cena plina zvišala za nekaj dolarjev, ni velik dejavnik.

Za igre in druge dap-je, kjer je vrednost transakcije veliko manjša, je lahko cena plina višja. Smiselno je, da za transakcijo v višini 2 USD porabite 5 USD, zato poraba pade. V ETH 2.0 ni pristojbine za plin, saj se uporablja dokaz o soglasju o vložku. “

Trgi se pripravljajo na ETH 2.0

Z ETH 2.0, ki ga pričakujemo kmalu, tržni interes za Možnosti etra opazno raste. Možnosti so a vrsta izpeljanke izdelek, ki imetnikom daje pravico, ne pa tudi obveznost, da kupijo ali prodajo sredstvo (v tem primeru ETH) po določeni ceni pred določenim datumom v prihodnosti.

Po navedbah Skew, odprti interes možnosti ETH je nedavno dosegel novo najvišjo vrednost v višini 151 milijonov dolarjev, kar odraža priliv svežega kapitala.

Deribit in OKEx sta glavni borzi kriptovalut, ki ponujata trgovanje z opcijami ETH, naraščajoče odprto zanimanje pa je potencialno bikovski signal za Ethereum.

et odprt interesSkupne možnosti ETH odpirajo zanimanje. Vir: Skew

Strokovnjaki pričakujejo, da bo nadgradnja ETH prinesla številne prednosti

Namen nadgradnje 2.0 je zagotoviti omrežju Ethereum prepotrebno razširljivost in obljublja izboljšanje omrežne varnosti brez ogrožanja predhodne zgodovine – mnenja, ki jih je z OKEx Insights delil d’Haussy, direktor pri ConsenSys:

“ETH 2.0 bo v prvi vrsti koristil razširljivosti, pretočnosti in varnosti javnega omrežja Ethereum. ETH 2.0 ne bo odpravil nobene zgodovine podatkov, zapisov transakcij ali lastništva sredstev v verigi ETH 1.0. “

D’Haussy je poudaril tudi potencial ETH 2.0 za razširitev decentraliziranega prostora aplikacij:

“Ethereum ostaja najboljši kandidat za funkcijo skupnega referenčnega okvira na najnižji ravni za porazdeljene sisteme. Eth2 bo še razširil paleto aplikacij, ki jih je mogoče ponuditi. “

Medtem Chu iz podjetja Kenetic Capital verjame, da lahko predlagani ekonomski model ETH 2.0 vodi do "krepki krog vrednosti in rasti ekosistema":

“ETH 2.0 spreminja ekonomski model tako, da omogoča lažji dostop do sodelovanja v omrežju, zmanjšuje vpliv na okolje in neposredno spodbuja dolgoročno vložitev žetona v podporo omrežju.

Ta zapora v kombinaciji z naraščajočo uporabnostjo etra za generacije dapps-ov ustvarja močne predloge za pripisovanje vrednosti v samem žetonu in upa, da bo vodila do krepkega kroga vrednosti in rasti ekosistema. ”

V zvezi z vplivom ETH 2.0 na razpoloženje na trgu je Lennix Lai, direktor finančnega trga pri OKEx, izjavil:

“Prihajajoča ETH 2.0 [nadgradnja] bo spodbudila več ljudi, da vložijo ETH in na koncu koristili občutkom kripto trga kot celote.”

Glede na prevladujoč položaj Ethereuma v kripto prostoru lahko vse spremembe ali nadgradnje, ki jih ima, spremenijo razvojne trende in tržne občutke..

Poleg tega so redne nadgradnje s hitrostjo, s katero se premika tehnološka industrija (in zlasti kripto), nujne za preživetje, tudi za vodilnega na trgu. Čeprav je v zvezi z uvedbo ETH 2.0 veliko pričakovanj, bo njegov vpliv v naslednjih nekaj letih dal veliko bolj zanimive razprave, pod pogojem, da se bo to dejansko zgodilo tokrat.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map