Filecoin dobi DeFi integracijo, vendar je še vedno daleč od množičnega sprejemanja

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentralizirane finančne industrije.

Posnetek trga DeFi

Na decentraliziranem finančnem trgu se je prejšnji teden zmerno povečal, saj se je skupna vrednost izdelkov DeFi povečala z 11,2 na 12,38 milijarde dolarjev..

Uniswap je ohranil svoj položaj vodilnega na trgu z zaklenjenim 22-odstotnim tržnim deležem celotne vrednosti USD. Tudi decentralizirana borza je imela največji likvidnostni sklad in je ohranila prevlado v obsegu trgovanja 54%.

Na področju decentraliziranega posojanja je Compound še naprej vodil s tržnim deležem 52%.

Tako zaklenjena vrednost kot obseg izposoje sta se povečala, tedenski obseg DEX-ov pa se je zmanjšal. Viri: DeFi Pulse in DeBank

Filecoin mainnet se končno zažene

Filecoin, decentralizirani ponudnik pomnilnika, znan po svojih znatnih ICO v višini 200 milijonov dolarjev v letu 2017, je po večkratnih zamudah 15. oktobra lansiral svoj mainnet. Mainnet se je aktiviral, ko je Filecoin dosegel višino bloka 148.888.

Zasnovan na vrhu medplanetarnega datotečnega sistema, želi Filecoin postati decentralizirano tržišče za uporabnike, ki kupujejo in prodajajo neuporabljeno shrambo. Uporabniki plačujejo rudarjem za shranjevanje datotek v omrežju Filecoin. Rudarji shrambe poganjajo programsko in strojno opremo za shranjevanje datotek za svoje stranke in dobijo nadomestilo z domačim kovancem Filecoin, FIL.

Filecoin in DeFi

Zaradi priljubljenosti decentraliziranih financ v letu 2020 je skupina Filecoin načrtovala, da bo DeFi vključila v svoj ekosistem pred uvedbo mainneta..

V začetku oktobra je Codefi, vodilni izdelek DeFi podjetja ConsenSys, napovedal svojo podporo lansiranju Maincoina Filecoina s ponudbo dveh storitev, povezanih z DeFi, na svoji platformi Codefi Activate: Filecoin Storage in Filecoin DeFi Bridge. 

Cilj Filecoin Storage je izboljšati odkrivanje cen za shranjevanje v omrežju Filecoin. Kot je navedeno v Filecoin-u bel papir, tržnico sestavljata tako trg skladiščenja kot trg iskanja. Postopek odkrivanja cen na teh trgih ima omejitve. Uporabniki lahko na primer rudarjem za iskanje na trgu za iskanje naložijo zahteve za shranjevanje. Da bi dosegli hitre zahteve za iskanje, ekipa Filecoin ne vodi knjige naročil na verigi blokov. Zaradi tega je odkrivanje cen manj pregledno, saj uporabniki ne morejo videti celotne knjige naročil na verigi blokov. Poleg tega pomanjkanje preglednosti cen upočasni postopek ujemanja med uporabniki in rudarji iskanja.

Filecoin Storage s strani Codefi poskuša izboljšati odkrivanje cen trga Filecoin. Filecoin Storage, ki je na voljo v spletni aplikaciji in API-ju, je sestavljen iz tržnice, ki jo je mogoče iskati in ki uporabnikom omogoča, da nastavijo filtre in najdejo primerne rudarje za svoje potrebe. Rudarji v Filecoinu lahko na platformi objavijo svoje cene in razpoložljivost.

Da bi zagotovil večjo preglednost za uporabnike, Filecoin Storage beleži tudi ključne informacije aktivnih rudarjev, kot so ID računa rudarja, njihova zmogljivost shranjevanja, lokacija, ocena ugleda in mesečna cena na gibibajt.

Posnetek trga Filecoin Storage. Vir: ConsenSys Codefi

Povezovanje ekosistema DeFi

Most Filecoin DeFi, ki ga ponuja Codefi, je daleč najbolj opazna povezava med Filecoinom in decentraliziranimi financami.

DeFi Bridge uporablja protokol Ren, da omogoča pretvorbo med FIL in ERC-20 tokeniziranim FIL. Pričakuje se, da bo obravnaval vprašanje nizke likvidnosti, ki je bila prisotna ob prvem zagonu Filecoina. Da bi zagotovili popolno zavezanost rudarjev, Filecoin od rudarjev zahteva, da vložijo veliko število žetonov FIL kot začetno obljubo za začetek rudarskih operacij. Filecoin je določil tudi obdobje zaklepanja 20 dni za novo pridobljeni FIL, ki bo nato sproščen linearno vsak dan v 180 dneh. Zaradi tega nekateri rudarji niso mogli vložiti vlog in začeti svoje dejavnosti. Na primer, samo eden najboljših rudarjev, Zhihu Cloud delujejo 256 od 8000 rudarskih strojev 17. oktobra. Medtem ko velik del FIL rudarji vložijo med prvo uvedbo, sta obtočna ponudba in likvidnost FIL nizka.

Most Filecoin DeFi povezuje Filecoin z ogromno količino likvidnosti iz protokolov DeFi. Z večjo ponudbo FIL v omrežju Ethereum lahko imetniki FIL položijo svoj tokenizirani FIL kot zavarovanje na posojilnih trgih DeFi, kot sta Maker in Compound, da zaslužijo obresti. Rudarji pa si lahko v posojilnih protokolih izposodijo več FIL.

Ta most do DeFi privablja tudi uporabnike k sodelovanju v ekosistemu Filecoin. Uporabniki DeFi lahko najprej položijo sredstva na osnovi Ethereuma kot zavarovanje in si izposodijo ovite FIL. Nato ga lahko pretvorijo v domači FIL za shranjevanje podatkov v omrežju Filecoin.

Dolga pot do množičnega posvojitve

Filecoin je z nizkimi stroški shranjevanja pokazal svoj potencial za revolucijo v industriji shranjevanja podatkov. Po mnenju ekipe Filecoin je povprečna cena FIL na gibibajt 0,000043 FIL (0,001328 USD), kar je precej nižje od 0,023 USD / GB na mesec za osnovno stopnjo Amazon Web Service S3.

Vendar je Filecoin še vedno v zgodnjem razvoju in še ni sposoben konkurirati velikanskim oblakom. Skupna moč omrežja Filecoin je 619 pebibajtov (0,61 eksabajtov) v primerjavi z več kot 1 eksabajtom podatkov, shranjenih v oblaku. The tržna velikost Filecoina, 495 milijonov ameriških dolarjev je veliko manj kot javni trg oblakov v ZDA 233,4 milijarde dolarjev leta 2019 – torej Filecoin čaka še dolga pot.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map