Glavni rudarji Bitcoinov kažejo optimizem pred razpolovitvijo: pogled v globino

Z razpolovitvijo, ki je oddaljena manj kot teden dni, so rudarji Bitcoin (BTC) v središču pozornosti. Konkurenčnost njihovega poslovanja in njihova vloga pri vzdrževanju Bitcoin omrežja pomeni, da razpolovitev neposredno vpliva na njihovo poslovanje. 

OKEx je stopil v stik z rudarji in združenji Bitcoin, da bi dobili svoje poglede na razpolovitev in njegove posledice za celoten ekosistem.

Blokirajte nagrado v perspektivi

Rudarji podpirajo Bitcoin omrežje tako, da delujejo kot revizorji, preverjajo transakcije in vzdržujejo knjigo blokov. Rudarje spodbudimo s transakcijskimi provizijami in tako imenovano blokovsko nagrado, ki je število Bitcoinov, ki so ustvarjeni – ali “izkopani” – in se dodelijo ob vsaki uspešni potrditvi bloka.

Blokovna nagrada je tudi edini način, kako novi Bitcoin vstopijo v obtok in naj bi se nadaljeval, dokler ne izkopljejo vseh 21 milijonov. Vendar ta stopnja emisije ne ostane nespremenjena in se regulira s pomočjo blok nagrada prepolovi, vgrajen mehanizem, ki zmanjša nagrado za 50% po vsakih 210.000 blokih (zgodi se približno vsaka štiri leta).

Skupaj v obtoku Bitcoin skozi čas. Vir: Blockchain.com

Trenutno blokovna nagrada znaša 12,5 novih bitcoinov (približno 115 000 USD po trenutni tržni vrednosti) in je bila dvakrat prepolovljena – prvo novembra 2012 in drugo julija 2016.

Tretja prepolovitev naj bi se zgodila okoli 12. maja 2020, nagrada za blok pa se bo zmanjšala z 12,5 na 6,25 BTC (približno 57.500 USD v času tiska).

Rudarstvo bitcoinov je konkurenčno podjetje

Ob trenutni oceni 115.000 ameriških dolarjev nagrada za Bitcoin blok predstavlja močan finančni motiv za rudarje, da se pridružijo in podprejo omrežje. Vsakih 10 minut se obdela nov blok, kar ima za posledico generiranje 1800 novih BTC ali 16,56 milijona dolarjev na dan.

Ker pa lahko samo en rudarski subjekt zahteva eno nagrado za blok, obstaja močna konkurenca in tek za uvajanje postopoma močnejše strojne opreme za višje razpršilna moč. To tekmovanje je rudarsko skupnost z leti prisililo k razvoju, ki se je od zgodnjih navijačev in navdušencev nad kripto preusmerilo v velika podjetja in bazeni vodenje rudarskih kmetij z najnovejšo različico Rudarji z integriranim vezjem (ASIC), specifični za aplikacijo.

Bitcoin omrežje pa se odziva na to naraščajočo hitrost razpršitve s povečanjem težavnosti rudarjenja novih blokov, s čimer ohranja celovitost knjige in nobenemu subjektu ne omogoča popolnega nadzora nad verigo blokov.

Težave z Bitcoin omrežjem od samega začetka so bile logaritemske – vir: Blockchain.com

Rudarji govorijo o razpolovitvi

OKEx se je obrnil na voditelje rudarske industrije Bitcoin, da bi dobili svoje poglede na prihajajočo prepolovitev in njen vpliv na poslovanje in omrežje.

Zvišanje cen Bitcoinov in kitajska poplavna sezona lahko ublažijo težave rudarjev

Jiang Zhuoer, izvršni direktor podjetja BTC.TOP, eden izmed 10 najboljših Bitcoin rudarskih bazenov, je delil bikovski dolgoročni pogled na razpolovitev in verjame, da lahko dvig cene BTC izravna nadomestilo, izgubljeno za prepolovitev nagrade:

»Mislim, da bo prepolovitev povzročila dvig cene Bitcoina. V prejšnjih dveh razpolovnicah smo pred prepolovitvijo opazili počasen dvig cen, cena pa je začela naraščati po prepolovitvi … medtem ko bo prepolovitev zaslužke rudarjev zmanjšala na polovico, lahko bo to povzročilo tudi dvig cene Bitcoina."

Nadalje je predviden začetek sezone poplav na Kitajskem, ki običajno povzroči cenejšo proizvodnjo električne energije, pozitiven za prizadete rudarje.

»V obdobjih poplavne sezone računi za elektriko padajo, kar v veliki meri kompenzira prepolovitev proizvodnje. V sezoni poplav se lahko tržna cena električne energije zniža za 40%, «je dejal.

Manjši rudarji se bodo vrteli

Marshall Long, zgodnji rudar Bitcoinov, trenutno vodi rudarsko kmetijo v Kanadi in si prizadeva za postavitev novega obrata v ZDA. Po njegovem mnenju na rudarje, ki so se vnaprej pripravili na razpolovitev, to ne bo veliko vplivalo, medtem ko bodo manjši verjetno “usmerjeni v špekulacijske rudarske ali obrobne žetone."

Glede omrežja Long meni, da se bo hitrost razpršitve znatno povečala, kar bo privedlo do prepolovitve. Po razpolovitvi pričakuje, da se bo cena Bitcoinov zgodaj znižala, sledila bo hitrost razpršitve, nato pa počasi vzpon nazaj na najvišjo vrednost vseh časov.

Novi udeleženci lahko koristijo v naslednjih štirih letih

Alejandro De La Torre, Podpredsednik Poolin, top-3 Bitcoin rudarskega bazena, je svojo perspektivo delil v svojem najnovejša objava. Po njegovem mnenju “ko bodo novi učinkovitejši ASICS v prihodnjih mesecih na spletu in bodo obstoječi rudarji ugotovili nižje cene električne energije, bodo rudarji stare generacije neizogibno postopno odpravljeni.”

Vendar dodaja, da razpolovitev daje novim rudarjem “priložnost, da vstopijo v stabilnejše okolje, saj učinkovitost v 7nm & 5-nanometrski čipi bodo verjetno donosni naslednja 4 leta ali dlje. “

Cena bitcoinov ne bo padla prenizko

Kevin Huang, soustanovitelj podjetja Valarhash verjame, da cene bitcoinov po razpolovitvi ne bodo padle zelo nizko in bodo verjetno zaprli le rudarje, ki delujejo v območju 80w-100w.

Omenil je tudi pričakovano zmanjšanje stroškov energije po kitajski sezoni poplav in dodal, da:

»Dolgoročno ni dvoma, da se bo računalniška moč celotnega omrežja povečala, a po prepolovitvi, ko se bo zaustavila starejša generacija rudarskih ploščadi, se bo hitrost razpršitve za nekaj časa znižala in ocenjujem, da se bo spadajo v območje 80e-90e. “

Prepolovitev bo industrijo vodila naprej

Alina Yao, Vodja OKEx Pool, enega največjih rudarskih bazenov, ki ga podpira izmenjava, ostaja optimističen in navaja zgodovinske trende:

“Vsako izgubo, ki jo povzroči znižanje blokovnih nagrad, skoraj vedno nadomestijo zvišanje cene Bitcoina in bikovsko razpoloženje, ki izhaja iz krčenja stopnje rasti denarne ponudbe.” 

Kar zadeva obravnavo trenutnega scenarija, je povedala, kako OKEx Pool rudarje vedno spodbuja, da poleg pozitivnega denarnega toka iščejo napredno strojno opremo in cenejšo elektriko..

Čeprav se strinja, da bodo številnim manjšim rudarjem cene po trgu prepolovljene, verjame, da bo to le povečalo konkurenčnost trga in usmerjalo obstoječe igralce k učinkovitejšim poslovnim praksam.

Razbijanje vpliva razpolovitve

Glede na to, kako so omrežje Bitcoin, njegovi rudarji, blokovne nagrade in cena BTC neločljivo povezani, razpolovitev močno vpliva na spodaj poudarjene dejavnike.

Zmanjšana donosnost

Dobiček rudarjev bitcoinov je odvisen od težavnosti omrežja, prihodkov od rudarjenja in s tem povezanih stroškov.

Težave z omrežjem narekujejo kapitalske naložbe v strojno opremo, dobiček pa je omejen z vrednostjo izkopanega Bitcoina minus elektrika in obratovalni stroški.

Prihodki rudarjev (blok nagrade in provizije za transakcije) se razlikujejo glede na ceno BTC. Vir: Blockchain.com

Ker je prihodek rudarjev neposredno povezan z vrednostjo Bitcoinov, kot je prikazano na zgornjem grafikonu, je razpolovitev pomemben dogodek, saj takoj zmanjša prihodek rudarjev za 50%, pod pogojem, da vse ostalo ostane nespremenjeno.

Pritisk za postopno opustitev starejše strojne opreme

Odvisno od porabe energije in izhodne moči zgoščevanja ima vsak rudar strojne opreme stroške preloma, ki so pod pritiskom, saj se nagrada prepolovi in ​​donosnost upade. Rudarji, ki si to lahko privoščijo, pogosto začnejo postopno opuščati starejšo strojno opremo mesece pred razpolovitvijo.

Kratkoročni porast težav v omrežju, ki vodi do prepolovitve

Ko se razpolovitev približuje, rudarji zavzamejo zadnjo vrsto in vložijo vso razpoložljivo moč, s katero razpolagajo, da bi poskušali pridobiti čim več nagrad za blok pred razpolovitvijo. To seveda povzroči kratkotrajni porast težav v omrežju (je skoraj ves čas trenutno), ki se bo popravil v prilagoditvi po razpolovitvi.

Mali rudarji kapitulirajo, veliki rudarji postanejo večji

Ko se bodo marže redčile (ali popolnoma izbrisale) in bodo potrebne nadgradnje strojne opreme, bodo manjši in manj učinkoviti rudarji kapitulirali po razpolovitvi in ​​se bodisi popolnoma zaprli ali preusmerili k pridobivanju drugih združljivih kovancev za dokaz o delu.

Medtem bodo veliki rudarji le večji in bodo nadzirali večje deleže povečevalne moči omrežja vprašanja centralizacije.

Nadgradnja tehnologije za pospešitev

Z vsako novo ponovitvijo proizvajalci tehnologije predstavijo manjše zasnove procesorskih čipov, ki izboljšajo računske hitrosti pri nižjih stopnjah porabe energije. Na primer, leta 2016 so rudarji uporabljali 16nm čipe, ki so jih od takrat nadomestili 10nm in 7nm čipi, medtem ko 5nm čipi so zdaj na voljo.

Te nadgradnje povečajo učinkovitost rudarskih dejavnosti s prihrankom pri stroških električne energije in povečanjem stopnje dobička. Po razpolovitvi lahko pričakujemo, da bodo nadgradnje pospešili veliki rudarji.

Novi rudarji bodo iskali cenejše vire energije

Medtem ko obstoječi rudarji zaradi logističnih težav verjetno ne bodo v veliki meri zamenjali lokacij, bodo novi rudarji, ki se bodo omrežju pridružili po razpolovitvi, verjetno iskali cenejše vire energije, da bi dosegli optimalne stopnje dobička. To lahko z leti povzroči prehod na geografske lokacije, ki ponujajo privlačne tarife za električno energijo in rudarstvu prijazne predpise.

Prodajni pritisk na Bitcoin se bo zmanjšal

Rudarji so dejansko odgovorni za velik del odtoka kapitala iz Bitcoin omrežja, saj vsak mesec prodajo svoj BTC, da pokrijejo operativne stroške. To pomeni, da je ves čas pritiska na ceno Bitcoina navzdol, ker rudarji svoj zaslužek prenašajo na trg.

Ta odliv je največji za rudarje z najnižjimi stopnjami dobička, ker v primerjavi z bolj donosnimi rudarji ne morejo zgraditi nobenih pomembnih rezerv BTC.

Ko so ti neučinkoviti rudarji pregnani iz posla, lahko pričakujemo, da se bo ta prodajni pritisk omilil in omogočil pozitivno apreciacijo cen.

Prevladuje optimizem

Kljub neizogibnemu takojšnjemu vplivu na dno rudarjev, prihajajoče prepolovitev Bitcoinov velja za pozitiven razvoj. Čeprav manjši, manj učinkoviti rudarji te spremembe morda ne bodo preživeli, se pričakuje, da bo njihov odhod koristil ekosistemu in prispeval k njegovi zrelosti..

Za tiste, ki razmišljajo o vstopu v vesolje zdaj, lahko naslednja štiri leta zagotovijo stabilnost v smislu projekcij in načrtovanja, medtem ko so dobro vodeni obstoječi igralci pripravljeni na prihajajoče spremembe in še naprej optimizirajo svoje delovanje.

Na splošno se z vidika rudarjev prepolovitev ne razlikuje zelo od pogostih nihanj cen, po katerih je Bitcoin znan, vendar ima prednost, da je načrtovan, kar podjetjem, ki razmišljajo naprej, omogoča načrtovanje vnaprej.

V času pisanja je ostalo manj kot 800 blokov, preden se nagrada prepolovi, Bitcoin pa je podprl območje med 8.700 in 9.000 dolarji in se hitro približuje naslednjemu odporu pri 9.500 dolarjih.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map