Globalna pokrajina digitalnih valut centralne banke

Ključni zajtrki

  • 80% anketiranih globalnih centralnih bank je sodelovalo na določeni stopnji razvoja CBDC, 10% pa bo CBDC začelo v naslednjih treh letih, navaja BIS.
  • Centralna banka Nizozemske je objavila 45 strani poročilo rekoč, da si želijo “vodilno vlogo” pri digitalnem euru.
  • ZDA Fed je bolj proaktivno pristopil k proučevanju možnosti uvedbe svoje digitalne valute.

Prej, kot si mislite

Čas porabe digitalne valute namesto papirja bo morda prišel prej, kot smo mislili. A študij iz Banke za mednarodne poravnave kaže, da je 80% svetovnih centralnih bank leta 2019 aktivno gledalo na CBDC, kar je 10% več kot v enakem obdobju lani. 30% anketiranih 66 držav je izjavilo, da že načrtuje izdajo neke oblike digitalne valute. Prav tako jih je 20% reklo, da bodo svoj CBDC verjetno objavili širši javnosti do leta 2026.

Čeprav odstotek morda ni videti pomemben, to že pokriva petino svetovnega prebivalstva in bodo v bližnji prihodnosti morda imeli dostop do CBDC.

BIS je menil, da ima CBDC, čeprav je centraliziran, še vedno pomembnejši potencial za globalno širjenje v primerjavi s kriptovalutami in stabilnimi valutami..

Globalna dirka CBDC

Države po vsem svetu so letos pospešile razvoj CBDC. 23. januarja Svetovni gospodarski forum prvič njen celovit okvir CBDC svetu, ki zajema maloprodajo, veleprodajo, čezmejni CBDC in alternative v zasebnem denarju, kot so "hibridni CBDC." Namen načrta je delovati kot svetilnik in oblikovalcem politike zagotavlja “izčrpne informacije, ki se zavedajo tveganj”, da jim pomagajo pri odločitvi, ali bodo izdali CBDC.

Ta teden je centralna banka Nizozemske razkril pozitivno stališče o uvedbi CBDC. Verjamejo, da bodo nizozemski državljani s tem projektom izkoristili izjemne koristi. DNB je še dejal, da so pripravljeni igrati vodilno vlogo pri izdaji CBDC.

Omeniti velja tudi, da so se nekatere države združile, da bi razvile CBDC. 21. januarja 2020 je BIS skupaj s centralnimi bankami, vključno z BoC, BoE, BoJ, ECB, Riksbank in SNB, objavil skupna objava, češ, da bodo ustanovili skupino centralnih bank, ki bo preučila scenarije prijav za CBDC. Cilj bloka je oblikovati CBDC, ki ustreza njihovim gospodarskim potrebam, hkrati pa je funkcionalen in tehničen, na voljo tudi za čezmejno uporabo. Skupina bo sodelovala z Odborom za finančno stabilnost in Odborom za plačila in tržne infrastrukture, da bi začela spodbujati stopnjevano CBDC.

Tudi Riksbank razkril njen projekt e-Krona je v teku in je že v fazi testiranja. Ocenjevanje naj bi se končalo do februarja 2021. Po poročanju naj bi test vključeval mobilno denarnico e-krona s funkcijami, kot so plačevanje, polog in dvig. Kot država z 80% od svojih ljudi uporablja kartico za plačevanje nakupov, Švedska je že dolgo posvečena tekmi, da bi postala prva skoraj brezgotovinska družba na svetu.

Seveda je Kitajska vodilni igralec v prostoru CBDC. V naši prejšnji publikaciji <Pet dejstev, ki jih morate vedeti o DCEP>, poudarili smo, da bo Kitajska kmalu postala prva država na svetu, ki bo začela s svojim CBDC. Pandemija COVID je bila morda eden od razlogov, zakaj je Kitajska pospešila svoja prizadevanja na področju digitalnih valut.

Glede na kitajsko potezo se zdi, da ZDA na tem področju začenjajo bolj proaktivno. Čeprav je Fed v zadnjem času dobro znan po tehtnicah, ki jih podpira Facebook, je Fed’s Brainard rekel, da je Fed “raziskoval in eksperimentiral v zvezi s tehnologijami porazdeljene knjige in njihovim potencialnim primerom uporabe digitalnih valut, vključno s potencialom za CBDC.”

Ta premik stališča se šteje za odziv ZDA na kritike v zadnjih nekaj mesecih zaradi prepočasnega delovanja na razvoj CBDC.

Tudi Japonska je hitro dohitevala. Država napovedal da bo svoj digitalni jen izstrelil leta 2007 "dva do tri" letih. Japonski regulativni organi, vključno z ministrstvom za finance, Agencijo za finančne storitve in BoJ, so začeli sodelovati pri raziskavah spodbujanja CBDC.

……

Čeprav tekma digitalnih valut še nikoli ni bila tako vroča, nekatere države še vedno govorijo ne digitalni valuti, ki jo podpira država. Glede na stalno naraščajoče število držav, ki so to idejo sprejele, pa bi doba CBDC lahko nastopila prej, kot smo pričakovali.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map