Hedge, Arbitrage, Invest: Stablecoin povpraševanje v ničelni obrestni ekonomiji

Od sredine februarja je tržna vrednost Bitcoina (BTC) padla za več kot 30 odstotkov. Hkrati je skupna vrednost stabilcoinov v obtoku zdaj več kot 8,2 milijarde USD. To je povečanje za več kot 2,2 milijarde USD (oz 33 odstotkov) od 11. marca – dan pred najmočnejšim upadom Bitcoina v zadnjih 11 letih, per Dapptotal podatki.

Tržna vrednost Tether (USDT), najbolj povsod – in razvpit – stablecoin se je od 11. marca s 5 milijard dolarjev povečal na 6,68 milijarde dolarjev. USDT trenutno predstavlja tudi več kot 80 odstotkov trga stabilkoinov. Dapptotal podatki.

Medtem pa se hitro povečujejo tudi zaloge drugih priljubljenih stabilkovancev, vezanih na USD, kot sta USD Coin (USDC) in Paxos Standard (PAX). Od sredine marca se je celotna obtočna ponudba USDC povečala z 209,21 milijona na 255,94 milijona, PAX pa s 467,47 milijona na 712,77 milijona.

Skupna krožna zaloga stabilkovancev. Vir: dapptotal.com

Stablecoini imajo koristi od nestanovitnosti trga

V prvi vrsti je priliv sredstev v stabilne kovance zelo smiseln kot varovanje pred volatilnostjo na kripto trgih. To je podobno temu, kako delniški vlagatelji iščejo sredstva denarnega trga, da bi v času nestabilnosti trga parkirali svoj denar.

Padec cene kriptosredin od februarja – ko je Bitcoin dosegel več kot 10.000 ameriških dolarjev na kovanec – je marsikoga spodbudil k prodaji kripto za stabilkokoje kot živo mejo, drugi pa k stabilnim kovancem, da bi lahko kripto kupili na dnu. Za oba namena je povpraševanje po stabilkovancih zelo močno.

Na splošno vsakič, ko kripto trg dramatično niha, spodbuja izdajo stabilkoinov. Leta 2019 Tether dodal 400 milijonov novo USDT v svoje omrežje v desetih dneh – 2., 4., 8. in 10. julija. Pred izdajo je cena Bitcoina vstal z 8.000 na 14.000 dolarjev v dveh tednih.

USDT premije in arbitraža

V arbitraži se uporablja tudi povpraševanje po dodatni stabilni izdajicoinov. Po trku sredi marca je USDT – kriptovaluta z največji mesečni obseg trgovanja na podatke CoinMarketCap – trgovalo se je z visoko premijo (kar pomeni, da je bila cena USDT nekoliko nad 1 USD).

Mnogi trgovci in arbitražna podjetja tako poskušajo izkoristiti arbitražo med USD in USDT. Na primer, nakup kratkoročno velike količine USDT in jih želi prodati, ko povpraševanje dvigne ceno USDT.

V zadnjem času smo na kitajskem trgu opazili tudi ogromno USDT-premijo pri trgovanju brez recepta (OTC), glede na indeks premij OTC Trading Chainext USDT. Indeks se izračuna s ceno USDT / CNY OTC, deljeno s tečajem kitajskega juana na morju in pomnoženo s 100. Kot lahko vidimo iz spodnjega grafikona, se je premija USDT v zadnjem času znižala, marca pa je dosegla kar 6 odstotkov 2020.

USDT OTC Premium% proti BTC ceni. Vir: Chainext & V redu

Po navedbah a Poročilo Coindesk, po Kitajski učinkovito prepovedana fiat on-ramps za lokalne kripto borze v letu 2017, so kitajski trgovci še naprej močno vključeni v kripto trg z uporabo USDT. Od leta 2017, poroča Coindesk, se je odstotek celotnega kripto trgovanja v primerjavi z juanom močno zmanjšal, menda z 90 odstotkov na 1 odstotek poslov.

Morgan Stanley poročilo objavljeno novembra 2019, ugotavlja, da se je delež USDT v transakcijah z bitcoini začel povečevati v drugi polovici leta 2017, kar sovpada s kitajsko prepovedjo lokalnih fiat-to-crypto prehodov.

Delež trgovanja z bitcoini glede na valuto / sredstvo (%). Vir: Morgan Stanley

Skoraj vsa dodatna izdaja USDT je ​​imela močno tržno povpraševanje. Tether zagotavlja učinkovito likvidnost kripto vlagateljem, ki nimajo neposrednega fiat prehoda.

USDT ni tako velik ugled

Kljub svoji prevladujoči prevladi med stabilkovanci – in mestu kot četrti največji kriptovalut po tržni kapitalizaciji – Tether je na splošno kritiziran zaradi nezmožnosti redne javne revizije skladov, ki domnevno podpirajo kovanec.

Vprašanje, ali je krožna ponudba USDT dejansko podprta z USD 1: 1, kot je to že imelo podjetje trdil – je bil neprekinjeno sporno točko v kripto skupnosti.

Od aprila 2019 so odvetniki podjetja Tether razkrili, da je bil stabilcoin USDT dejansko podprt z “denarjem in denarnimi ustrezniki […], ki predstavljajo približno 74 odstotkov trenutnih neporavnanih obveznic.”

Stablecoin naložba v padajočem okolju obrestnih mer

Povečanje izdaje stabilkovancev – domnevno kot odziv na povpraševanje – je mogoče razložiti z več dejavniki. Najprej je mogoče stabilno kovance kupiti relativno enostavno, za razliko od mnogih tradicionalnih finančnih instrumentov. Še posebej so lahko koristni kot varovanje pred tveganjem v državah, katerih valute so trenutno močno oslabi glede na dolar. Poleg tega bi v trenutnem gospodarskem okolju padajočih obrestnih mer stabilni kovanci lahko imetnikom ustvarili več dohodka kot fiat prihranki.

Ta mesec je ZDA. Rez Zvezne rezerve obrestne mere na skoraj nič, da bi ublažili učinke pandemije koronavirusa (COVID-19) na gospodarstvo. Ta poteza je zaskrbljujoča iz več razlogov, vključno s tem, da so se dejanski donosi v ZDA, merjeni z “indeksirano dolgoročno povprečno donosnostjo zakladne inflacije”, po kratkem okrevanju konec marca vrnili na negativno ozemlje..

Zakladna inflacija indeksira dolgoročni povprečni donos. Vir: FRED

Za ponazoritev razmer za vlagatelje je trenutno na voljo najboljša stopnja prihrankov, na primer na bančnem računu PNC, ki uporablja Položnice je 0,15 odstotka v 12 mesecih s stanjem 25.000 USD ali več.

Položaj je še slabši, če ste v državah, ki jih trenutno imajo negativne obrestne mere, kot sta Švica in Japonska.

Na splošno centralne banke po vsem svetu ohranjajo nizke obrestne mere, da bi spodbudile naložbe, vendar so stroški tega, da so ljudje prisiljeni žrtvovati dobičke na svojih prihrankih.

Potrdilo o vlogi s fiksno obrestno mero banke PNC. Vir: PNC

Zdi se, da lahko realni donosi trenutno ponujajo boljše ponudbe. Od 13. aprila OKExov program zaslužka ponuja več kot 0,8 odstotka APY uporabnikom, ki svoj USDT premaknejo na varčevalni račun OKEx.

Stopnja prihranka OKEx USDT. Vir: OKEx Zaslužite

Po navedbah a poročilo od Blocka od konca marca, tudi v trenutnem okolju, so vsi večji izdajatelji stabilnokovancev v USD izjavili, da bodo svoje kovance držali v razmerju 1: 1 z USD.

DeFi posojilne obrestne mere

V svetu decentraliziranih financ (DeFi) je potencialni zaslužek še bolj izrazit. DAI, ki je bil predstavljen konec leta 2017, je največji kripto zavarovani stabilcoin in ga lahko posojajo vlagateljem prek protokola DeFi MakerDAO.

Od 13. aprila znaša obrestna mera posojil DAI na dveh največjih obstoječih decentraliziranih denarnih trgih Compound in dYdX 2,66 odstotka oziroma 0,456 odstotka na podatke Defipulse.

Vendar se je izkazala cena kriptozavarovanega stabilcoina bolj nestanovitna kot drugi stabilkovanci med nestabilnostjo trga sredi marca.

DAI posojila trajajo 7 dni. Vir: Defipulse

Izjava o omejitvi odgovornosti: Tega gradiva ne bi smeli jemati kot podlago za odločanje o naložbah niti ga ne bi smeli razumeti kot priporočilo za sodelovanje v investicijskih transakcijah. Trgovanje z digitalnimi sredstvi vključuje znatno tveganje in lahko povzroči izgubo vašega vloženega kapitala. Zagotoviti morate, da v celoti razumete tveganje, upoštevajte svoje izkušnje, naložbene cilje in po potrebi poiščite neodvisen finančni nasvet.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map