Je DCEP kripto? Strokovnjaki v panogi razpravljajo o novonastali kitajski digitalni valuti

V zadnjih nekaj tednih je težko pričakovani kitajski digitalni juan – elektronsko plačevanje z digitalnimi valutami (DCEP) – ponovno pridobil popularnost v kripto in osrednjih medijih, ko so se pojavile nove novice o njegovem razvoju. Od januarja to temo pokrivajo tudi običajni mediji CNBC, Forbes in Žično.

Projekt, ki ga je vodila kitajska centralna banka PBoC, se je ponovno pojavil na radarskih panogah 14. aprila, ko je posnetek zaslona je bilo objavljeno, da je DCEP testiran v Suzhouu, Chengduju, Xionganu in drugih regijah. Še novejša novice, od 23. aprila razkril, da sta Starbucks in Mcdonalds med maloprodajnimi velikani, povabljenimi k sodelovanju pri testiranju digitalne valute v eni regiji.

Kadar mediji pokrivajo DCEP – ali katero koli digitalno valuto centralne banke (CBDC) – se domneva, da a) valuta temelji na blockchainu in b) je njen obstoj pomemben za kripto in blockchain industrijo.

Strokovnjake za blockchain, tehnologijo in ekonomijo smo pozvali, naj si podrobneje ogledajo DCEP, tehnologijo, ki stoji za njo, in kaj njen obstoj pomeni za industrijo.

Zgodovina DCEP

DCEP je bil prvi predstavljen za javnost Zhou Xiaochuan, nekdanji guverner PBoC, na tiskovni konferenci na 13. narodnem kongresu 9. marca 2018. Januarja letos je kitajska centralna banka napovedal da je bila zasnova njegove najvišje ravni digitalne valute dokončana in dodal "Še naprej bomo nenehno pospeševali razvoj zakonitih digitalnih valut. ” Ta mesec je bilo razkril še enkrat, da je kitajska digitalna valuta nadaljevala po načrtih.

Vendar pa je profesor tehnologije in poslovne univerze Chongqing Changyong Liu, doktor znanosti iz zgodovine ekonomske teorije na univerzi v Pekingu, za OKEx povedal, da kitajska centralna banka že vrsto let dela na digitalni valuti. Pojasnil je izvor razvoja DCEP:

»Konec leta 2013 je bitcoin prvič prodrl na Kitajsko. Leta 2014 je kitajska centralna banka ustanovila raziskovalni inštitut, posvečen digitalnim valutam, in začela preučevati, kako se spoprijeti z vplivom kriptovalut in izboljšati kitajski sistem juan s tehnologijo veriženja blokov.

Toda od leta 2014 do 2018 je napredek DCEP počasen, morda zato, ker decentralizirana arhitektura bitcoinov ali verige blokov ni združljiva s samo naravo zakonite nacionalne valute kot renminbi (RMB).

Nenaden pospešek DCEP konec leta 2019 je mogoče neposredno pripisati Facebookovim […] pripravam na zagon Tehtnica. Kljub svoji trditvi, da je ultrasuverena in je služba za globalne finance, so ustanovitelji tehtnic, člani partnerstva in sidrne valute Kitajsko zavestno zavrnili.

Zaradi tega je kitajska centralna banka občutila pritisk nujne mednarodne konkurence na področju digitalne valute. “

Kako je kitajski DCEP pomemben za blockchain / crypto industrijo?

“DCEP ne uporablja nujno blockchain”

Profesor Liu je tudi opozoril, da je bil “eksperiment” DCEP doslej previden, in dodal:

„Zato je težko presoditi, ali je njegov cilj aktivno spodbujati denarno reformo, prilagojeno internetnemu gospodarstvu, ali pasivno zaščititi tradicionalni bančni sistem. Ker je DCEP še vedno v bistvu fiat valuta, v kateri prevladujejo centralne banke, je ni mogoče decentralizirati.

Mu Changchun, direktor projekta DCEP, je že omenjena da DCEP ne uporablja nujno tehnologije veriženja blokov.

Trenutno je DCEP predvsem tehnična preobrazba mehanizma za izdajo in obtok RMB. DCEP se ne ujema z globalno noro verigo blokov. ”

Ko je govoril o tem, ali je DCEP dober za industrijo verig blokov, je profesor Liu dejal:

»Gre predvsem za tehnično preobrazbo, ne spreminja narave RMB in z njimi povezanih regulativnih sistemov, zato DCEP ne bo prinesel večjega udobja sedanji industriji blockchain ali industriji kriptovalut.

Skratka, trenutno nimamo RMB do bitcoin prehoda in v bližnji prihodnosti ne bomo imeli DCEP do bitcoin prehoda. DCEP sicer ne uporablja nujno tehnologije veriženja blokov, uporablja pa asimetrično kriptografijo, kar je temeljni razlog za učinkovitost in varnost elektronskih plačil, ki jih zagotavlja DCEP, in je verjetno najpomembnejša povezava med DCEP in industrijo verig blokov / kripto. «

DCEP je centraliziran kripto

Profesor Liu je vztrajal, da DCEP ne bo bistveno vplival na decentralizirano kripto valuto, in trdil:

»DCEP je sam po sebi kriptovaluta, vendar ni decentralizirana kriptovaluta – je centralizirana kriptovaluta.

Vendar ima DCEP velik vpliv na centralizirane kriptovalute, saj je za centralizirano kriptovaluto močnejši center, večja je konkurenčna prednost.

Zdaj je v obtoku več zasebno izdanih žetonov. Ti žetoni so centralizirani in imajo veliko nižjo verodostojnost kot DCEP. V preteklosti so imeli te prednosti pred RMB, predvsem s kriptografijo. Ta prednost je bila izgubljena, ko je bil RMB preoblikovan tudi s pomočjo kriptografije. “

Programabilna narava DCEP bo dolgoročno pomembno

Yan Meng, podpredsednik kitajske mreže razvijalcev programske opreme (CSDN), ki se osredotoča na žetonske ekonomske raziskave za največjo skupnost razvijalcev v državi, prav tako verjame, da DCEP kratkoročno ne bo imel velikega vpliva na kripto. Izjavil je:

»DCEP ima kratkoročno le namišljen vpliv na kripto svet, saj bo centralna banka v prvih dneh zelo verjetno strogo urejala pretoke DCEP. Nekateri ljudje v kripto svetu lahko izkoristijo to priložnost, da ustvarijo hype, toda ker ima centralna banka do kripto neprijazen odnos, ne vidim nobene možnosti, da bi DCEP na kakršen koli način pomagal kripto. ”

Meng pa tudi verjame, da bo DCEP dolgoročno spremenil kripto svet:

„Zasnova DCEP ohranja programsko funkcionalnost, ki se imenuje„ skript “, oblikovalci pa načrtujejo, da bodo digitalno valuto v prihodnosti omogočili programiranje. Če regulatorji nekega dne programsko funkcionalnost odprejo javnosti, jo kripto skupnost zlahka izkoristi in vključi DCEP v množico DApps, zlasti v aplikacije DeFi. Potem bo v kripto ekonomijo vključen veliko širši krog ljudi. “

Tako kot Meng tudi Ken Huang, soustanovitelj podjetja Metaverse DNA, meni, da bo vpliv DCEP pomemben, ker ga je mogoče programirati:

“Zahvaljujoč programski naravi DCEP, ki izkorišča pametne pogodbe, lahko nad DCEP zgradimo aplikacije za različne primere uporabe v resničnem svetu, kot so državne subvencije, sledenje dobrodelnim donacijam, trgovinsko financiranje, obdavčitev in čezmejno plačevanje v prihodnosti. Vidim, da bo postopno posvojitev za nekaj let in nenaden porast primerov uporabe in širše posvojitve v približno 5 do 10 letih."

Huang meni, da je DCEP pomemben za verigo verig s tehnološkega vidika, in izjavil: “Preizkusna različica DCEP trenutno uporablja ključne tehnologije veriženja blokov, kot so kriptografija z javnimi ključi, UTXO, pametna pogodba in digitalna denarnica.”

“Takojšen vpliv je umna delitev”

Ko govorimo o pomembnosti DCEP za kripto svet, je Shuyao Kong, a kolumnist s poudarkom na kitajskem trgu pri kripto medijih Decrypt, je za OKEx povedal, da »uvedba DCEP-ja, ne glede na njegovega arhitekta, uporabo ali celo namen, svetu pošilja signal, da lahko verigo blokov uporablja velika entiteta, čeprav." Nadaljevala je:

"Mislim, da se postavlja vprašanje, kaj lahko blockchain omrežje stori tako, da raztegne našo domišljijo, kako bi izgledala nacionalno tekoča valuta; Samo poglejte, kako DCEP jemlje naslove. Takojšnji učinek je umna misel. ”

Splošni pomen DCEP

Pomembnost bo vidna s ponovitvijo

Glede potencialnega vpliva vladne digitalne valute je Decrypt’s Kong izjavil:

»DCEP obravnavam kot le še eno programsko rešitev, kar pomeni, da je pomembnost mogoče videti le skozi kroge ponovitev. Kratkoročno je pomen lahko retoričen, lahko pa nekoliko izboljša način delovanja kitajske družbe in upravljanja ljudi. “

Tako kot tehtnica je tudi kratkoročni vpliv precenjen

Glede pomena projekta je prof. Liu dejal, da je “pomen DCEP trenutno pretiran, ker je DCEP le tehnična preobrazba izdaje in obtoka denarja v tradicionalnem bančnem sistemu." Nadaljeval je:

"Njegova trenutna preizkušnja in uporaba nista neposredno usmerjena k najpomembnejšim podjetjem za internetna plačila (WeChat Pay / Alipay).

Trenutne precenjenosti pomena DCEP so zelo podobne lanskemu primeru tehtnice: tako podcenjujejo težave s spremembami v tradicionalnem gospodarstvu kot precenjujejo moč tehnologije veriženja blokov in centraliziranih institucij.

Dolgoročno verjamem, da tako kot je največji učinek tehtnice ozaveščanje o kriptovalutah med centralnimi bankami in javnostjo, največji vpliv DCEP-ja izzove konkurenco med centralnimi bankami po vsem svetu, tako je treba tradicionalni denarni sistem pasivno spremeniti tekmovanje.”

Vpliv na mednarodni kliring

Yin Cao, generalni direktor Fundacije za digitalno renesanso, ki je pred kratkim sodeloval v pogovoru o DCEP, ki ga je moderiral direktor finančnih trgov OKEx, Lennix Lai, je za OKEx dejal, da je DCEP v resnici že pomemben in trdi:

»DCEP je postal nacionalna finančna politika Kitajske. Od središča Komunistične partije in Kitajske centralne banke do lokalnih vlad in državnih komercialnih bank potekajo priprave na DCEP.

Predvidevam, da se lahko zunaj DCEP uporablja kot klirinška infrastruktura za nadomestitev kliringa ameriškega dolarja na območju držav z enim pasom in tako vzpostavi gospodarski krog RMB.

Notranjost lahko bolje izvaja različne denarne politike ali celo izvaja nekonvencionalne politike negativnih obrestnih mer, kar bi zagotovilo dragocen prostor denarne politike za reševanje močnejših mednarodnih finančnih in gospodarskih pretresov v prihodnosti. ”

Cao je dodal:

»V nasprotju s prejšnjimi nacionalnimi finančnimi strategijami kitajski DCEP prvič vabi zasebna podjetja, kot sta Alibaba in Tencent, da se pridružijo in globoko sodelujejo, kar kaže, da želi kitajska vlada vključiti ogromno bazo uporabnikov zelo velikih kitajskih internetnih podjetij. Tehnologija in učinkovita strateška izvedbena zmogljivost teh internetnih podjetij lahko služijo nacionalni sliki. “

Glede te teme Huang iz Metaverse DNA meni, da DCEP ni pravi pristop za internacionalizacijo RMB in zmanjšanje prevlade ameriških dolarjev SWIFT sistem. Opozoril je, da „sistem čezmejnega medbančnega plačilnega sistema RMB (CIPS), ki se je začel 8. oktobra 2015, vendar RMB predstavlja le 3% svetovne rezervne valute (ameriški dolarji presegajo 67%). DCEP kot rezervna valuta se sooča z enakimi izzivi kot CIPS. “

Pogledi in mnenja, izražena v tem članku, so izključno stališča navedenih govorcev in ne predstavljajo nujno stališč OKEx.

Pripombe Changyong Liu in Yin Cao je iz članka kitajščine prevedel avtor članka, analitik OKEx, Yansong Liu.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map