Kaj spodbuja povpraševanje po Tetherju v obdobju do razpolovitve Bitcoinov?

Ko se Bitcoin (BTC) približuje svoji tretji blokovski nagradi, ki se prepolovi, tiskalnik Tether (USDT) kova milijarde dolarjev svojih stabilcoinov, ki jih podpira USD.

Medtem ko družba in drugi tiskarski val pripisujejo rasti povpraševanja v času skrajne gospodarske nestanovitnosti, ostaja negotovost glede zakonitosti in mehkega položaja stablecoina kot resnično varne kripto valute. Mnogi se tudi sprašujejo, zakaj so priveze sploh tako zaželene.

Je pojasnil Tether

Tether je stabilnicoin, vezan na ceno ameriškega dolarja. Natančneje, gre za digitalno valuto, ki je ustvarjena iz pretvorbe gotovinskih fiat valut, kot so ameriški dolar, evro in kitajski juan na morju..

Kot tako izdajatelj Tetherjeve družbe iFinex trdi, da je kovanec 100% podprto z rezervami družbe v tradicionalni valuti, „denarnimi ustrezniki“ ali „drugimi sredstvi in ​​terjatvami iz posojil, ki jih je Tether dal tretjim osebam“.

USDT je ​​v veliki meri prevladujoči stabilcoin na trgu kriptovalut. Pravzaprav je četrta največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji, glede na čas pisanja, po navedbah vodilnega sledilca trga kriptovalut CoinMarketCap. 

prevlado bitcoinovTether je četrta najbolj prevladujoča kriptovaluta po tržni kapitalizaciji. Vir: CoinMarketCap

Nadaljevanje in neizprosno kovanje USDT ga je še utrdilo kot kralja digitalnih valut, ki jih podpira fiat. Tržna kapitalizacija podjetja Tether trenutno znaša 8,28 milijarde dolarjev – bistveno več kot tekmeci USD Coin (707,3 milijona USD), Paxos (244,67 milijona USD) in TrueUSD (137,24 milijona USD).

prevladujoča povezavaPovpraševanje po Tetherju je daleč preseglo njeno stabilno konkurenco. Vir: Indeks Stablecoin

Vendar prevlada USDT na trgu kriptovalut povzroča zaskrbljenost nekaterih v industriji – saj so Tether, njegova sestrska borza Bitfinex in matična družba iFinex pogosto zapleteni v polemike..

Tether je bil obtožen manipulacije trga Bitcoin leta 2017 in je trenutno vpleten v odmevne pravne bitke med iFinexom in ameriškimi finančnimi organi..

Ko se bliža prepolovitev Bitcoina in se količina USDT v obtoku povečuje, je vprašanje, kaj spodbuja povpraševanje po Tetherju, še bolj pereče kot običajno. Eden glavnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati pri preiskovanju tega povpraševanja, je očitna povezava med tržno kapitalizacijo kontroverznega stabilkoina in ceno BTC.

Tetherju so očitali manipulacijo s trgom Bitcoinov

Odkar je Bitcoin vstopil v splošno zavest – z epskim večletnim bikovskim tekom, ki je dosegel vrhunec v kovancu, ki je dosegel najvišjo ceno -, so mnogi skeptični do Tetherja in njegove vloge na trgu kriptovalut..

Junija 2018, približno šest mesecev po tem, ko je cena BTC dosegla okoli 20.000 dolarjev na kovanec, je New York Times objavil članek z naslovom »Cena Bitcoina je bila umetno napihnjena, gorivo v nebo naraščajoče, pravijo raziskovalci« – v katerem Tether je bil zapisan v osrednjih medijih za svojo potencialno nezaslišano vlogo pri podpiranju trga Bitcoin. 

Članek New York Times je prispeval članek, ki sta ga napisala John M. Griffin z univerze v Teksasu na oddelku za finance v Austinu in Amin Shams s fakultete Fisher College of Business z univerze Ohio State z naslovom »Ali je Bitcoin res nevezani?« Povzetek prispevka je bil jasen Dvomljiva vloga Tetherja v mehurčku kriptovalut 2017, z navedbo:

»Z uporabo algoritmov za analizo podatkov blockchain ugotavljamo, da so nakupi s Tetherjem časovno omejeni po upadu trga in povzročajo precejšnje zvišanje cen Bitcoinov. Pretok je mogoče pripisati enemu subjektu, ki se združuje pod okrogle cene, povzroča asimetrične avtokorelacije v Bitcoinu in predlaga premajhne rezerve Tether pred koncem meseca. Ti vzorci so bolj kot povpraševanje denarnih vlagateljev najbolj skladni s hipotezo, ki temelji na ponudbi, da digitalni denar brez podpore napihne cene kriptovalut. “

New York Times ni bil edini redni in ugledni časnik, ki je pobral sporne ugotovitve. Newsweek, CNBC, The Wall Street Journal, Bloomberg in drugi so objavili prispevke, ki izhajajo iz študije. Pokritost splošne javnosti postavlja legitimnost celotnega trga Bitcoinov in kriptovalut v dvomih v času, ko so mnogi že 80-odstotni padec cen BTC z njegovega vrhunca gledali kot zelo sumljive.

Zaradi slabega tiska sta Tether in Bitfinex redno in večkrat zanikala kakršno koli kršitev ali manipulacijo s cenami. Prispevek Tetherjeve obrambe je nedavna kolumna UC Berkeley Chief Innovation & Uradnik za podjetništvo Richard K Lyons in docent za finance na poslovni šoli Warwick Ganesh Viswanath-Natraj. Študija z naslovom “Stabilni kovanci ne napihnejo kriptotrgov” nasprotuje študiji Griffin / Shams ki je pritegnil splošno pozornost tako, da je zaključil:

»Ne najdemo sistematičnih dokazov, da stabilno izdajanje kovancev vpliva na cene kriptovalut. Naši dokazi podpirajo alternativna stališča, in sicer, da se izdaja stabilnih kovancev endogeno odziva na odstopanja stopnje sekundarnega trga od vezane stopnje in da stabilni kovanci dosledno igrajo varno vlogo v digitalnem gospodarstvu. “

Ne glede na to, skepticizem v zvezi s celotnim položajem Tether ni postal nič boljši, ko je to postalo pravno vprašanje v državi New York.

iFinex se še vedno sooča z obtožbami glede goljufij na področju vrednostnih papirjev in blaga

Tether je bil pod nadaljnjim ognjem leta 2019, ko ga je državna državna tožilka Letitia James povlekla v pravno vojno. NYAG je trdil, da iFinex Inc. posluje v nasprotju z zakonom zaradi prikrivanja domnevnega in nepravilnega prenosa 625 milijonov dolarjev – sredstev, ki naj bi podpirala USDT -, da bi prikril likvidnostna vprašanja. Če je res, to bi verjetno predstavljalo prevaro z vrednostnimi papirji in blagom, kratke trditve NYAG. 

Vendar odvetniki za Bitfinex in Tether zavrnil te navedbe, trdijo, da “priveze niso vrednostni papirji ali blago” – izjave, ki se jim je James zdela “posebno perverzna”. Tether je tudi zapisal leta uradni odgovor NYAG, s pisanjem:

»Na koncu generalni državni tožilec v celotnem postopku ni odkril nobene žrtve, ker je ni. Imetniki privezov imajo pravico, da jih unovčijo za točno tisto, kar so zanje plačali – nič več in nič manj – in Tether ni imel nobenega vprašanja, da bi izpolnil zahteve za odkup, tudi po zažigalni zadevi newyorškega državnega tožilca. “

Kljub temu, da je protestiral zaradi kakršnih koli preteklih težav z likvidnostjo, je visoki uradnik Bitfinexa zapisal, da je “BTC lahko padel pod 1 k, če ne bomo hitro ukrepali” v komunikacija z zunanjim plačilnim partnerjem. Po sodnih dokumentih naj bi do komunikacije prihajalo, ko je imel Bitfinex velike težave z umiki strank oktobra 2018.

V zadnjem času je iFinex sam začel pravno ofenzivo, da bi po zamrznitvi bančnih računov plačilnega procesorja v štirih državah izterjal nič manj kot 800 milijonov dolarjev zaseženih uporabniških sredstev. Tetherjeva matična družba je zaprosila za sodni poziv za odvzem Banka SunTrust zaposleni v Gruziji, Bank of Colorado in ABT & Zaupajte v Arizoni.

Zakaj Tetherjev tiskalnik deluje nadurno??

Ker je Bitcoin manj kot 800 blokov stran od tretjega bloka, ki se prepolovi, je bila hitrost kovanja novih privezov najmanj dramatična. Kot je opozoril direktor raziskav The Blocka Larry Cermak, skupna ponudba stabilcoinov se je povečala na 9,62 milijarde USD – v primerjavi s 5,68 milijarde USD pred samo dvema mesecema. 

Ni presenetljivo, da Tether predstavlja levji delež okrepljenega trga stabilnega valuta, saj je 84% ponudbe v USDT. 

prevladovanje stabilkoinov 2020Nove povezave so v zadnjih treh mesecih preplavile stabilni trg. Vir: Indeks Stablecoin

Aprila sam, Tether Ltd je koval več kot milijardo USDT. Tiskanje ni ostalo neopaženo tako v običajnih finančnih medijih kot v kriptovalutah. 

Tržna kapitalizacija podjetja Tether se je v zadnjih treh mesecih znatno povečala. Vir: Coingecko

Kot smo že poročali, lahko skoraj brez primere povpraševanje po USDT izvira tudi iz vlagateljev, ki iščejo donos v času tržne nestabilnosti in nestanovitnosti brez primere. Izpostavljenost digitalnim valutam, podprta s fiatom, olajša večjo izpostavljenost nestanovitnim trgom kriptovalut, kjer je dobičke – verjetno – lažje doseči. 

Bitfinex sam tudi na ta način pojasnjuje nedavni porast USDT. Generalni svetovalec podjetja Stuart Hoegner je danes, 7. maja, v izjavi za OKEx Insights opozoril:

“Možni razlogi za to povpraševanje lahko vključujejo uporabnike, ki želijo kupiti druga digitalna sredstva in uporabiti stabilkovance kot rampo z nizkim trenjem.”

Kljub temu niso vsi prepričani, da je Tether dejansko koval to količino USDT. Komentator kripto industrije, znan kot CasPiancey na Twitterju, odkrit kritik Tetherja, je za OKEx Insights razložil, da so te številke rezultat pokvarjenih API-jev, kot so CoinMarketCap, Coingecko in druge podobne kripto podatkovne storitve. Po navedbah CasPianceyja vprašanje izhaja iz zapletov, ki izhajajo iz dejstva, da se USDT izda na številnih verigah blokov, vključno z Omni, Ethereum, TRON in EOS.

Ali Tether vpliva na ceno Bitcoina?

Kljub vprašanjem o dejanskem številu privezov v obtoku analitiki trdijo, da obstoj povezave med ceno Bitcoina in tržno kapitalizacijo Tetherja ni zanikan.

Priljubljeni tržni analitik in Decentrader ustanovitelj FilbFilb ima opravil lastno študijo ponazarja povezavo med izdajo stabilkoinov in ceno Bitcoina. Leta 2019 je bila tržna kapitalizacija Tetherja in cena vodilne kriptovalute približno 0,8-odstotna. Če se upošteva 30-dnevni zamik, se korelacija poveča na približno 0,9. 

korelacija med ceno tether in btcObstaja močna povezava med tržno kapitalizacijo Tetherja in ceno Bitcoina. Vir: FilbFilb na Twitterju

V pogovoru za OKEx Insights je FilbFilb poudaril, da se Tether ne uporablja samo za izpostavljenost Bitcoinu. Po njegovem mnenju se USDT očitno uporablja tudi kot beg na varno zaradi ekstremne svetovne gospodarske negotovosti sredi ukrepov za zapiranje v boju proti širjenju COVID-19.

Razumljivo je tudi, da povpraševanje po privezah leta 2020 v veliki meri poganja tudi kitajski kapital. Junija 2019 je podjetje za analizo blokov verig Chainalysis družbi Diar posredovalo podatke ponazoril ogromno povpraševanje po privezah s Kitajske, 10 milijard dolarjev so že prejele borze, ki servisirajo kitajski trg. Prejšnje leto je podjetje poročalo o 16 milijard USD prejetih USDT.

To utemeljitev podpirajo visoke premije, ki smo jih videli na kitajskih trgih brez recepta. Marca 2020 je Chainext USDT OTC Trading Premium Index prikazal, da je marca 2020 premija za priveze dosegla kar 6%. 

Na koncu je treba omeniti tudi, da približno 65% celotne hitrosti razpršitve rudarjenja Bitcoin prihaja s Kitajske – dejstva, ki ga ne smemo ločiti od pogovora o kitajskem povpraševanju po privezah.

porcelan bitcoin rudarstvoVečina stopnje zgoščevanja Bitcoin prihaja s Kitajske. Vir: Univerza v Cambridgeu

Ali je varno držati priveze?

Tether je v očeh mnogih posameznikov še danes v slabem položaju.

Znani trgovec Peter Brandt je stabilkocoin primerjal z “nigerijsko drobnarijo” leta nedavni tvit, pisanje:

»Tether. Zdaj je to zanimiva zgodba. Držanje priveza je približno tako varno kot držanje nigerijske drobnarije. Mislim, da so ljudje norci, ker imajo bogastvo – tudi čez noč – v rokah. To je šala, ko [ljudje] USD obsojajo kot fiat, a imajo privezo. “

Brandt je še zapisal, da je držanje privezov podobno shranjevanju bogastva, kar v bistvu pomeni “mešanico borz, ki niso predmet regulativnih organov in za katere finančno moč veste malo.” Svoje občinstvo je tudi opozoril, da USDT in druge kriptovalute niso v pristojnosti Uprave za notranje davke.

Brandtovo prepričanje podpira dejstvo, da je imel Tether v preteklosti težave z vzdrževanjem svojega individualnega klika z USD. Cena enega priveza oktobra 2018 padla na približno 92 centov, po CoinDesk. Zaradi te nestanovitnosti je glavni izvršni direktor Leonardo Real izjavil, da so “vsi USDT v obtoku v zadostni meri podprti z ameriškimi dolarji (USD) in da so sredstva vedno presegala obveznosti.” 

Kljub temu je trg kriptovalut v preteklosti že pokazal, da lahko priveze trgujejo pod enim dolarjem. To dejstvo je bilo uporabljeno kot arbitražna priložnost, zlasti kadar je bilo dokazano, da priveze trgujejo brez recepta na kitajskih trgih z visokimi premijami. 

privezati usdt cenaVrednost Tetherja na borzah ni vedno ostala vezana na ameriški dolar. Vir: CoinMarketCap

Brandt ni edini, ki ostaja skeptičen do Tetherja. Kyle S. Gibson, odkrit kritik stablecoina, je za OKEx Insights povedal, da “kdor koli prebere originalni dokument NYAG iz aprila, ve, da sta Bitfinex in Tether prevarant.” Prav tako je potrdil svoje prepričanje, da “so še danes prevaranti.”

CasPiancey je medtem za OKEx Insights povedal, da “bi rad vljudno zahteval ustrezno potrdilo Tetherjevih knjig med januarjem 2017 in ga predloži profesionalna revizijska družba.” Komentar ponazarja dvome analitika – ki jih delijo mnogi v kripto industriji – glede obstoječega Tetherjadokazilo o sredstvih”Izjava. 

Dokument iz leta 2018 potrjuje, da je ameriška odvetniška družba pregledala in preverila rezerve, ki podpirajo Tether.

V izjavi za OKEx Insights je Bitfinex poudaril, da je podjetje “v zadnjih letih objavilo različne dokumente, ki potrjujejo naše rezerve, in naša zavezanost takšnim ukrepom še vedno traja.”

Vendar Tetherjeve ponavljajoče se terjatve v preteklih letih in njegova dokumentacija o “dokazilih o finančnih sredstvih” za leto 2018 puščajo mnoge v svetu kriptovalut dvomljive, zlasti ker besedilo vsebuje naslednje razkritje:

“Zgornje potrditve stanja na računih bank in povezav ne bi smeli razumeti kot rezultate revizije in niso bili izvedeni v skladu s splošno sprejetimi revizijskimi standardi.”

Tether ostaja prevladujoč, a nežen

Medtem ko se vodilni svetovni stabilcoin približuje tržni kapitalizaciji v 11-mestnem obsegu, podjetje, ki stoji za njim, ostaja vpleteno v pravni spor na visoki ravni z newyorškim državnim odvetnikom in različnimi bančnimi organi..

Hkrati se zdi očitna povezava med ceno Bitcoina in tržno kapitalizacijo USDT. Ali je ta korelacija manipulacija ali ne, je predmet razprave med akademiki in strokovnjaki iz industrije.

V razpravi je tudi motivacijski dejavnik, ki očitno usmerja sredstva v stabilno valuto, ki je vezana na USD. Razumljivo je, da kitajski kapital, kot v preteklosti, spodbuja izdajanje priveznic. V nasprotju s preteklostjo pa ima morda sedanja gospodarska negotovost v zvezi z zaklepanji, povezanimi s COVID-19, večjo vlogo – mnogi po vsem svetu bi si lahko želeli izpostavljenosti digitalni valuti, vezani na USD, z nizkim trenjem.

To se zgodi v času, ko je panoga močno usmerjena na prepolovitev nagrade Bitcoin za tretji blok – dogodek, ki bo vplival na rudarstvo Bitcoin, v katerem prevladujejo rudarji s sedežem na Kitajskem.

Končno smo videli zgodovinske dokaze, da lahko Tether na borzah kriptovalut začasno izgubi svoj individualni klin – kar kaže, da bi lahko bil nevarno mesto za shranjevanje vrednosti.

Kljub vsem tem polemikam USDT ostaja najbolj priljubljen stabilcoin na trgu kriptovalut.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map