Kako Brexit vpliva na kripto?

Ali je Brexit priložnost, da se kripto utrdi v Evropi??

Negotovosti so zamegljevale finančne trge, ko se je zaostrovala ameriško-kitajska trgovinska vojna, in zaenkrat še ni videti konca tega dolgoletnega trgovinskega spora med največjima svetovnima gospodarstvoma. Žal na trgih nikoli ne zmanjka negotovosti, Brexit pa je zagotovo eden izmed njih. Ko je Boris Johnson na čelu zasedel mesto predsednika vlade, je možnost brexita brez dogovora večja kot kdaj koli prej. Kako naj kripto vlagatelji to igrajo? Kakšne posledice bi lahko vplivale na cenovna dejanja in razvoj kriptografije?

Kaj je najnovejše?

Morda se zdi razmeroma tiho, ko gre za razvoj in posodobitve Brexita, vendar je to bolj kot umiritev pred nevihto. Parlament Združenega kraljestva se bo s poletnih počitnic vrnil drugi teden septembra, premier Johnson pa naj bi imel vrsto intenzivnih razprav z zakonodajalci, ki se skušajo izogniti brexitu brez dogovora. Verjetno bo prvi spopad v teku 9. septembra poslanci naj bi razpravljali o poročilu o napredku pri delitvi moči na Severnem Irskem. Medtem bi lahko vodja laburistov Jeremy Corbyn že pred tem izglasoval nezaupnico premierju Johnsonu 3. septembra.

Ko je Johnson prevzel krmilo kot premier, je možnost, da Združeno kraljestvo iz EU izstopi brez dogovora, iz dneva v dan bolj podobna. V poročilo, Inštitut za vladne organizacije s sedežem v Združenem kraljestvu meni, da je možnost, da bi Združeno kraljestvo s sporazumom zapustilo EU, zelo majhna, tudi izglasovanje nezaupnice verjetno ne bi preprečilo izstopa brez dogovora.

Torej, kaj se bo zgodilo po Brexitu brez dogovora? Čeprav malo verjetno, kaj se bo zgodilo, če se bo dogovor o brexitu spremenil?

Izzivi

Še vedno ni jasno, kakšen bi bil vpliv, ki bi ga brexit brez dogovora lahko imel v Veliki Britaniji in svetovnem gospodarstvu. Vendar najnovejša izjava Bank of England lahko namigne. Kljub temu, da je referenčna obrestna mera ostala nespremenjena, je BoE poudarjeno tveganje za upočasnitev osnovne rasti zaradi brexita, rekoč, da se je rast od leta 2018 upočasnila na stopnjo pod potencialno, kar odraža tako vpliv povečevanja negotovosti, povezanih z brexitom, na poslovne naložbe kot tudi šibkejšo svetovno rast na neto trgovino. “Poleg tega je MPC še dejal,” dokazi podjetij do sredine julija kažejo, da se je negotovost glede prihodnjih trgovinskih odnosov Združenega kraljestva z Evropsko unijo bolj utrdila. “

“Dokazi podjetij do sredine julija kažejo, da se je negotovost glede prihodnjih trgovinskih odnosov Združenega kraljestva z Evropsko unijo bolj utrdila.” – Angleška banka

Ekonomski podatki govorijo isto zgodbo. PMI v Združenem kraljestvu za proizvodnjo je julija ostal na 48, kar je najnižja vrednost v 6,5 letih. Indikator poslovnega optimizma CBI je letos v tretjem četrtletju padel za 19 točk na -32, to je najšibkejše četrtletno število po 3. četrtletju16, pri tem pa so pomembno vplivale negotovosti, povezane z brexitom.

Vir: IHS Markit; tradingeconomics.com Vir: CBI UK; tradingeconomics.com

Trgovina je ena največjih skrbi trgov, ker je EU največja trgovinska partnerica Združenega kraljestva. Podatki kažejo, da je skoraj polovica Združenega kraljestva izvozila blago in storitve v države EU. Čeprav je prezgodaj določiti, kakšna bo trgovinska pokrajina med Združenim kraljestvom in EU v obdobju po brexitu, vendar se na splošno pričakuje, da se bodo trgi čezmejne trgovine za podjetja v Združenem kraljestvu povečali in sčasoma lahko negativno vplivali na finančne trge.

Navzkrižno preverjanje sredstev

Čeprav je končni izid brexita še vedno večinoma spremenljiv, pa se zdi, da imajo trgi delno ceno potencialni negativni vpliv scenarija brez dogovora. V naši prejšnji publikaciji “Bitcoin in kaotični svet”, pregledali smo uspešnost med premoženjem na začetni stopnji brexita in utemeljitev zanj ter jasno, da je premoženje, kot je zlato, v tem časovnem obdobju preseglo funt in FTSE. Ko hitro premaknemo časovni načrt do konca leta 2018, je ta trend postal bolj opazen, zlasti po zamudi smiselnega glasovanja.

Če pogledamo, kje smo zdaj, je GBPUSD na večletnem najnižjem nivoju, 10-letni pridelki so padli in dosegli rekordno nizko vrednost pod 0,5%. Seveda lahko na ameriško-kitajsko trgovinsko vojno zaskrbimo, ker je Brexit pri tem igral ključno vlogo in pričakovali smo, da bo Brexit v bližnji prihodnosti še naprej vplival na glavno premoženje, povezano z Združenim kraljestvom..

Poleg zlata je privlačno uspešnost bitcoinov preveč težko prezreti. Ne glede na to, ali je bitcoin digitalno zlato ali ne, se zdi, da te vroče razprave ne morejo ustaviti bikov kriptovalut. Nedvomno bitcoin ne deli vseh, ampak nekatere lastnosti in značilnosti zlata, kot je na primer vrednost. V svetu, kjer so bili polni negotovosti in trgi odvisni od poceni denarja in nizkih obrestnih mer, je bitcoin še posebej privlačen za nekatere vlagatelje.

Vir: tradingview.com

Brexitov vpliv na kripto

Bitcoin je od objave izida referenduma o brexitu narastel za več kot 1000%, v ospredju pa naj bi bil, saj naj bi britanski parlament nadaljeval čez približno dva tedna. Nedavna raziskava kaže, da kripto analitiki verjamejo, da bo Brexit pozitivno vplival na širše cene kripto.

Vir: Cindicator Analytics

A študij iz Cindicator Analytics, objavljenega 28. marca 2019, kaže, da 63% anketiranih analitikov meni, da bo Brexit še naprej eden glavnih virov tveganj in negotovosti na trgih, kar bi lahko kripto koristilo. Več kot 73% analitikov je reklo, da bodo vlagali v kriptovalute v svojem portfelju, kadar je na trgih nagnjenost k tveganju majhna. Med njimi, kripto z velikimi kapicami, kot so BTC, ETH in LTC, bi bile njihove želje.

Nasprotno pa približno 19% analitikov meni, da Brexit ne bo imel nobenega pomembnega vpliva na kripto. Drugih 19% meni, da bo Brexit kripto prinesel nekoliko negativen učinek.

Nasprotno pa približno 19% analitikov meni, da Brexit ne bo imel nobenega pomembnega vpliva na kripto. Drugih 19% meni, da bo Brexit kripto prinesel nekoliko negativen učinek.

Študija tudi ugotavlja, da več kot 51% strokovnjakov vidi, da se sprejemanje kripto tehnologij povečuje in lahko v negotovih gospodarskih razmerah deluje kot varovanje. Po drugi strani 15,6% verjame, da je sprejemanje kriptografskih podatkov še vedno nizko in še vedno preveč tvegano za uporabo kot varovanje pred portfeljem.

Vendar mnogi napovedovalci verjamejo, da bi lahko v Združenem kraljestvu hitreje sprejeli tehnologijo veriženja blokov, saj bi jo vedno bolj uporabljali v čezmejni trgovini.

Zaključek

Zaradi naraščajočih geopolitičnih napetosti je beseda “varovanje” postala zadnja modna beseda na finančnih trgih. Ne glede na to, ali je bitcoin ali širše kripto, orodje za varovanje pred tveganji ali ne, se njegove korelacije s tradicionalnimi sredstvi iz dneva v dan bolj približujejo. Razvoj brexita je zagotovo glavna tema v četrtem četrtletju, nestanovitnost naj bi se povečala, saj se bo brexit kmalu razvil pod vodstvom premierja Johnsona. Trgovci s kripto in tradicionalni upravljavci denarja bi lahko te nestanovitne pogoje izkoristili za vožnjo po trgih.

Poleg tega Združeno kraljestvo po brexitu ponuja tudi priložnost za preoblikovanje zakonodajne ureditve, saj država ne bo več zavezana pravilom EU. Pričakuje se, da bo Združeno kraljestvo sprejelo bolj proaktiven pristop pri sprejemanju blockchain inovacij, kar bi lahko povzročilo tudi večje sprejemanje kripto sredstev.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map