Kako centralizirani obseg izmenjave ponazarja DeFi-jev cikel razcveta in padca

Na podlagi podatkov, ki jih je zagotovil Kaiko, OKEx Insights preučuje DeFi-jev cikel razcveta in padca leta 2020.

Ko se leto 2020 približuje zaključku, se decentralizirani finančni sektor izkazuje kot eden najbolj vročih segmentov industrije blokov in kriptovalut..

DeFi donosno kmetovanje – postopek zaklepanja kripto sredstev v zameno za žetonske nagrade – je poleti eksplodiral, ko so milijoni dolarjev pritekali v vse vrste protokolov, vendar se je trg hitro ohladil, ko so septembra izginili izjemno visoki donosi. Po tem, ko je mehurček počil, so številne najvišje cene žetonov DeFi naslednji mesec zabeležile velike izgube.

Vendar se delno zaradi dviga cen BTC in pričakovanja za začetek faze 0 Ethereuma 2.0 1. decembra optimizem okoli DeFi-ja vrača – in tudi cene žetonov DeFi..

Medtem so tudi centralizirane borze, kot je OKEx, imele pomembno vlogo pri izboljšanju priljubljenosti projektov DeFi, saj so številne borze hitro naštele nove žetone DeFi. Po poročilu OKEx iz avgusta o mikrostrukturi so žetoni DeFi predstavljali le 19% celotnega obsega promptnega trgovanja OKEx. Ta številka je septembra narasla na 25%.

S podatki, ki jih je zagotovil podjetje za analizo blockchain Kaiko, OKEx Insights je analiziral več žetonov DeFi, s katerimi se trguje na centraliziranih borzah, da bi udeležencem na trgu omogočil drugačen pogled na spreminjajoče se apetite za take žetone skozi čas. Pregledanih 10 žetonov je bilo:

 • Izravnalnik (BAL)
 • Spojina (COMP)
 • Krivulja (CRV)
 • Kyber Network (KNC)
 • Verižna povezava (POVEZAVA)
 • Sonce
 • Zamenjava suši (SUSHI)
 • Uniswap (UNI)
 • yearn.finance (YFI)
 • DFI.money (YFII)

Kratek pregled cikla DeFi

Nekateri najpomembnejši dogodki, ki so se letos zgodili v sektorju DeFi, vključujejo:

 • Uvedba žetona upravljanja yearn.finance, YFI, sredi julija
 • Zagon Curve in njegovega upravljavskega žetona CRV 13. avgusta
 • Vampirski napad SushiSwap-a na decentralizirani protokol izmenjave Uniswap, tako da je 28. avgusta dodal svoj žeton SUSHI kot spodbudo za ponudnike likvidnosti.
 • Zaslon Uniswap-a svojega upravljavskega žetona UNI 17. septembra

Skupna vrednost, zaklenjena v decentralizirano – kar preprosto kaže na skupni znesek kapitala, shranjenega v pametnih pogodbah DeFi – se je v začetku julija z 1 milijarde dolarjev povečala na 9,75 milijarde v začetku septembra, kar je bil vrh eksplozije nastajajočega trga. 2. septembra so se provizije za transakcije Ethereuma znižale na najvišjo vrednost v povprečju 0,032 ETH na transakcijo (takrat je znašala približno 15 USD). TVL v DeFiju je nato doživel svoj največji umik, saj je v prvih štirih dneh v začetku septembra z najvišjih 9,75 milijard dolarjev padel na 7,79 milijarde dolarjev..

Izdelki TVL v izdelkih DeFi so se kljub različnim zapletom neprestano dvigovali višje. Vir: DeFi Pulse

Migracija stran od protokolov DeFi septembra je prišla v času, ko so bili trpi tako tradicionalni trgi kot trgi kriptovalut. To je pomenilo razprodajo žetonov DeFi, kar je še bolj znižalo njihove cene. Vendar se je skupna zaklenjena vrednost od takrat nadaljevala z različnimi preobrati. Prav tako je vsota tržne kapitalizacije vseh projektov DeFi novembra na splošno naraščala – čeprav se ta številka še vedno ni povrnila od najvišje vrednosti 2. septembra v višini 19,55 milijarde dolarjev.

Ko je cena BTC 3. septembra strmo padla za skoraj 10%, z 11.500 na 10.000 USD, ni bilo presenetljivo, da bo mehurček DeFi končno počil. Izredno visoki donosi so izumrli po padcu cen žetonov, donosnost kmetovanja pa se je postopoma znižala na raven, ki je bolj v skladu z njihovimi stopnjami visokega tveganja. BTC je po 40 dneh znova pridobil 11.500 ameriških dolarjev, vendar so žetoni DeFi na splošno doživeli dolgo upadanje in so se vrnili šele v začetku novembra.

Tržna kapitalizacija DeFi si še vedno ni opomogla od vrhunca 2. septembra. Vir: CoinGecko

Obseg trgovanja razkriva spreminjajoče se želje uporabnikov borze

Razcvet DeFija poleti in zgodaj jeseni je poskrbel, da so uporabniki centraliziranih borz želeli zgraditi ali zavarovati svoje izpostavljenosti DeFi. Do konca septembra je OKEx na platformo uvrstil 50 žetonov DeFi, pri čemer je ponudil zamenjave s kovanci za osem teh žetonov DeFi in zamenjave z mejo USDT za 27 od njih – čeprav se nekatere zamenjave niso sprožile pravočasno, da bi dosegle vrh konec avgusta in začetek septembra.

OKEx Insights je preučil 10 obsežnih zamenjav žetonov DeFi na podlagi podatkov Kaiko. Obseg zamenjav kaže, da je bil apetit uporabnikov borze po trgovanju z novo ustvarjenimi žetoni DeFi in žetoni za kmetovanje donosno navdušen, če že najmanj.

Pred septembrom je dolgoletni vodja podjetja DeFi po tržni kapitalizaciji LINK prevladoval do 80% obsega trgovanja z 10 izbranimi žetoni. Prihod večne zamenjave SUSHI na OKEx je začel razjedati del prevlade LINK-a. Do 6. septembra se je obseg trajnega zamenjave SUSHI povečal na 10 milijonov dolarjev, kar je 10-odstotni delež odvzelo prevladi LINK-a. Nadaljnja rast obsega trgovanja z DeFi se je nadaljevala tudi v naslednjem tednu, ko je obseg trgovanja z zamenjavami YFII in YFI do 12. septembra dosegel 51 milijonov dolarjev oziroma 28 milijonov dolarjev. Kot rezultat, je obseg trgovanja LINK hitro upadel, njegova dominacija pa je padla pod 25%.

Uvrstitev trajne zamenjave UNI na OKEx je bila naslednji vrhunec septembra, kar je povzročilo znatno povečanje obsega trgovanja na borzi. UNI je drugi dan trgovanja zabeležil ogromnih 183 milijonov dolarjev neprekinjene zamenjave, kar predstavlja 70% dnevnega obsega 10 izbranih žetonov – velika razlika od tržnega navdušenja nad SUSHI. Priljubljenost UNI se je ohranila do sredine oktobra, ko je obseg trgovanja znova preusmeril LINK in nato navdušenje trgovcev nad UNI hitro upadalo.

Poleg tega smo opazili, da se je obseg zamenjave DeFi v drugi polovici oktobra strmo znižal zaradi nenehnega upadanja cen žetonov DeFi, YFI in YFII pa sta zaradi izjemne volatilnosti pridobila večji delež v celotnem obsegu. YFI je na primer v približno 50 dneh padel z najvišjih 40.000 na 8.000 dolarjev. Med tem upadom so se udeleženci na trgu odmaknili od trgovanja z žetoni DeFi.

Spodnja cena teh novih žetonov DeFi se je začela 5. novembra, ko se je cena BTC z 14.000 USD zvišala na skoraj 16.000 USD. Cena UNI se je na ta dan povišala za 14%, potem ko je padla na samo 1,80 USD. Od takrat so cene žetonov DeFi sledile dramatičnemu dvigu BTC in mnogi od njih so novembra presegli BTC.

Obseg trgovanja z zamenjavami žetonov DeFi se je sredi septembra z uvedbo sistema UNI močno povečal in v začetku novembra spet okrepil. Vir: Kaiko, OKEx

Kar zadeva obseg trgovanja s swap, se je odstotek LINK-a v celotnem obsegu DeFi spet zmanjšal – YFI se je na primer z 15 milijonov USD 1. novembra vrnil na 97 milijonov USD 18. novembra, medtem ko so se tudi drugi žetoni DeFi znatno povečali v obsegu trgovanja s swap.

Sprememba deleža LINK v obsegu trgovanja v veliki meri odraža zanimanje trga za nove žetone DeFi. Vir: Kaiko, OKEx

Pri preučevanju zgoraj ilustriranih količin opazimo izstopajočega, 7. novembra, ki je bil izjemno naporen dan trgovanja – količine YFI, YFII in LINK so bile najvišje v dveh mesecih in pol. To je sovpadlo z dnem, ko je Joe Biden po razširjenem soglasju v ZDA postal izvoljeni predsednik. Ta dogodek je sprožil razcvet trgovanja na centraliziranih borzah, ki ga ni bilo mogoče videti na decentraliziranih borzah, kot je Uniswap. YFI je tisti dan naredil še posebej volatilno potezo, ko se je z 11.800 dolarjev povzpel na najvišjih 17.500 dolarjev, preden je zaprel okoli 14.000 dolarjev. Hkrati pa je BTC znotraj dneva padel za skoraj 5%, pri 9-odstotni nihanji cene.

Druga zanimiva ugotovitev je, da je teden dni, preden je Uniswap 17. novembra končal prvo fazo likvidnostnega rudarjenja, obseg SUSHI hitro naraščal. Povprečni dnevni obseg za SUSHI po 12. novembru je skočil z manj kot 10 milijonov na več kot 20 milijonov dolarjev, kar kaže, da so udeleženci na trgu zaključek nagrad UNI videli kot pozitiven dogodek za SUSHI. Ko gre za decentralizirane izmenjave, se ta občutek jasneje kaže v spremembah TVL v DeFi – tj. Ponudniki likvidnosti so svoja sredstva od Uniswap prenesli na SushiSwap ali druge projekte pridelave donosa..

Centralizirane borze so imele koristi od letalske družbe Uniswap

Zračni posnetek Uniswap-a 400 UNI (takrat vreden 1.200 dolarjev) je 17. septembra ustvaril val občutkov FOMO, saj so vsi želeli dobiti svoje nagrade UNI. Takoj zatem so številne centralizirane borze takoj naštele UNI. OKEx je celo ponudil celoten nabor orodij za trgovanje z UNI – vključno s promptnim trgovanjem, trgovanjem s maržami, trgovanjem s swap in trajnimi zamenjavami s kovanci. Obseg trgovanja z UNI je na centraliziranih borzah dosegel presenetljivo visoko raven.

Maloprodajna blaznost je drugi dan lansiranja potrojila ceno UNI in na sedmih izbranih borzah po podatkih podjetja Kaiko povečala obseg promptnega trgovanja na 284 milijonov UNI ali približno 2 milijardi USD. Ta dan je bil obseg promptnega trgovanja UNI na OKEx 1,2-krat večji od obsega promptnega trgovanja BTC. Na Binanceu je bilo to število 2,11-krat. To je zelo impresiven obseg za altcoin in govori o povpraševanju po žetonu upravljanja decentralizirane borze na trgu..

Čeprav je kotacija UNI prispevala k izjemno velikemu obsegu trgovanja za centralizirane borze, je blazen obseg trajal le en teden. Od 26. septembra se je obseg UNI-jevega promptnega trgovanja močno zmanjšal. Po 5. novembru je prišlo do ponovnega povečanja obsega trgovanja, vendar je še vedno daleč od prvega tedna trgovanja.

Čeprav je bil UNI v najkrajšem časovnem obdobju uvrščen na centraliziranih borzah med 10 preiskovanimi kovanci, gibanja cen in obsega kažejo tipičen cikel za žeton DeFi – namreč hiter dvig do postopnega ohlajanja, ki mu sledi primerno okrevanje . V samo dveh mesecih je UNI prestal ta cikel.

CEX je izkoristil izjemno količino UNI sredi septembra. Vir: Kaiko, OKEx

Centralizirane borze zagotavljajo DeFi orodja za varovanje pred tveganjem in mesta za izplačilo

Ko smo primerjali spremembo obsega trgovanja med UNI-jevim promptnim in večnim trgovanjem z zamenjavami na OKEx-u, smo ugotovili, da je na njegov obseg močno vplivala trpeča zračna kapljica 17. septembra in kasnejši postopek rudarjenja likvidnosti.

Obseg UNI promptnega trgovanja je v prvih treh dneh trgovanja presegel obseg trajnih zamenjav – kar ni majhen podvig, saj lahko zamenjave dosežejo večji obseg z visokim vzvodom. To pomeni, da je bilo veliko nagrad UNI premeščenih iz Uniswap-a v centralizirane borze za namene ustvarjanja dobička.

Velik obseg trajnih zamenjav je trajal dlje in dosegel vrhunec mnogo kasneje. Obseg zamenjave je 7. oktobra dosegel najvišjo vrednost 56 milijonov UNI (takrat je znašal približno 150 milijonov USD) in je do 10. oktobra vzdrževal dnevno količino nad 20 milijonov UNI. , je teden dni po uvrstitvi padel pod 20 milijonov UNI in od takrat ni dosegel te ravni. Povečanje obsega zamenjave okoli 7. oktobra je lahko odraz likvidnostnih rudarjev, ki se varujejo pred negativno donosnostjo svojih rudarskih donosov, ko se je promptna cena obnavljala.

Obseg UNI-jevih spotov je po izjemnem prvem tednu hitro upadel, medtem ko je obseg večnih zamenjav trajal veliko dlje. Vir: Kaiko, OKEx

Čeprav se je celotni obseg trgovanja z UNI od uvrstitve na trg znatno zmanjšal, se je v drugi polovici oktobra odstotek promptnega trgovanja postopoma povečeval. To je delno znak, da so udeleženci na trgu prepoznali vrednost Uniswap-a in poskušali ohraniti svojo izpostavljenost DeFi z držanjem žetonov UNI v pričakovanju visokih donosov v prihodnosti. Poleg tega so bile številne pozicije varovanja pred tveganjem zaprte, ko se je približeval konec likvidnostnega rudarjenja UNI.

Ko se je približeval konec likvidnostnega rudarjenja UNI, se je povpraševanje po trajni zamenjavi zmanjšalo, medtem ko se je količina spotov postopoma povečala. Vir: Kaiko, OKEx

Od 29. novembra je UNI zaradi močnega porasta edini med izbranimi 10 žetoni DeFi objavil pozitivno število od 1. septembra na podlagi njegove cene po seznamu OKEx, ki znaša približno 3,00 USD. V istem časovnem okviru je veliko žetonov DeFi izgubilo več kot polovico vrednosti, BTC pa je pridobil 56%.

Od 1. septembra do 29. novembra vsi izbrani žetoni DeFi, razen UNI, niso izkoristili pozitivnih donosov, medtem ko je Bitcoin v istem obdobju narasel za 56%. Vir: TradingView

DeFi je morda tu, da ostane

Po pregledu podatkov o trgovanju z DeFi v zadnjih treh mesecih smo ugotovili, da so na novo ustvarjeni žetoni za DeFi in donosno kmetovanje doživeli cikel razcveta in padca, ki je bil pogost za nove razrede sredstev. Zaznavanje udeležencev na trgu teh žetonov se je postopoma preusmerilo iz iracionalnega v racionalno, ko so poskušali prepoznati žetone z dolgoročno vrednostjo. Kot rezultat, so se najboljši žetoni DeFi spustili novembra. Vendar pa je 24. novembra celotna tržna kapitalizacija DeFi-ja narasla in dosegla nedavno 19,2 milijarde USD – še vedno pod, vendar zelo blizu ravni v začetku septembra. Skupna vrednost, zaklenjena v DeFi, je prav tako v tem času dosegla rekordnih 14,3 milijarde dolarjev.

Od razcveta likvidnostnega rudarjenja poleti do hitrega upada v začetku jeseni in nato bolj blagega ponovnega oživljanja v zadnjem mesecu lahko vidimo, da zgodba o decentraliziranih financah še zdaleč ni končana. S polnim ciklom razbijanja mehurčkov pod pasom bi lahko DeFi v prihodnjih mesecih opazil ponovno rast in aktivnost.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map