Kitajski Blockchain Push: poglobljen pogled na vladno politiko, podjetništvo in naložbe

Prejšnji mesec, med letnim srečanjem Kitajske o nacionalni politiki, je bila veriga blokov pogosto obravnavana tema. Kitajsko srečanje “Dve seji”, znano tudi kot “Lianghui”, se je začelo 22. maja, potem ko je bilo zaradi pandemije COVID-19 preloženo z marca.

Lianghui je vsekakor pomemben politični dogodek, ki določa, na katera področja se bo kitajska uradna politika osredotočila v prihodnjem letu. Srečanje zbere več kot 2000 članov kitajske ljudske politične posvetovalne konference (CPPCC) in nacionalnega ljudskega kongresa (NPC). Člani med zasedanjem predložijo predloge, ki jih nato premier Li Keqiang povzame na Poročilo o delu, ki poudarja prednostne naloge politike in gospodarske cilje za Kitajsko v prihodnjem letu.

Med letošnjo sejo, 23. maja, Jieqing Tan, namestnik NPC, nujno Kitajska naj pospeši svoj razvoj verige blokov, tako da predlaga ustanovitev sklada za razvoj verig blokov. Cilj predlaganega sklada je podpora perspektivnim blockchain podjetjem, spodbujanje inovacij, ki vključujejo tehnologijo, in gojenje blockchain samorogi na dolgi rok.

Tan je nadalje predlagal, naj Kitajska izkoristi obdobje načrtovanja štirinajstega petletnega načrta za določitev nacionalne strategije veriženja blokov za državo. Od vzpostavitve tehnoloških standardov blockchain na spodnji ravni, ki ji bo sledila srednja raven industrijskih aplikacij, bo strategija sestavljena iz tridimenzionalnega sistema tehnologije, industrije in regulacije..

Od predsednika Xi Jinpinga potisnite na blockchain razvoj začel lani jeseni, blockchain je pridobil pomemben oprijem na Kitajskem. OKEx Insights podrobneje preučuje trenutno stanje tehnologije – in ekosistem, ki se razvija okoli nje – na Kitajskem.

Blockchain politika val

Od aprila 2020 bo a poročilo iz kitajskega svetovalnega velikana CCID kaže, da se je Kitajska izkazala za vodilno na svetu pri izvajanju politike veriženja blokov. CCID s 267 politikami, povezanimi z verigami blokov, do konca leta 2019, tako na državni kot na lokalni ravni, poroča, da Kitajska računov za 45 odstotkov vseh vladnih politik, ki vključujejo tehnologijo. V obdobju 2016-2019 so nacionalne oblasti na Kitajskem napovedale 29 politik, povezanih z verigami verig, od katerih jih je bilo 17 razkritih samo v letu 2019.

S 13 politikami blockchain pod pasom od lani, Ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo Kitajska (MIIT) je najaktivnejši vladni igralec na tem področju, sledi ji Državna komisija za razvoj in reforme (NDRC) s 4 pravilniki.

Kako so videti kitajske politike veriženja blokov?

The uveljavitev nacionalnega zakona o kriptografiji 1. januarja 2020 je splošno velja kot ena najpomembnejših regulativnih politik na Kitajskem do zdaj. Glede na Odbor za ustavo in zakon NPC, zakon standardizira uporabo in upravljanje kriptografije in spodbuja najboljše prakse pri razvoju podjetij, povezanih s kriptografijo.

Zakon vključuje tudi vrsto predpisov o kršitvah, ki vključujejo kriptografijo. Na primer, kako določiti, kako se pravni sistem odziva na ljudi, ki ukradejo šifrirane informacije drugih in se nezakonito vdirajo.

Kitajska vlada si je prizadevala tudi za vzpostavitev državnih standardov blockchain. Aprila letos je MIIT izdala “Javno obvestilo o ustanovitvi nacionalnega tehničnega odbora za standardizacijo tehnologij za blokovne verige in distribuirane knjige.” V tehničnem odboru, ki ga bo vodil podpredsednik MIIT Chen Zhaoxiong, bo 71 strokovnjakov iz političnih, industrijskih, akademskih in raziskovalnih organizacij.

Glede števila politik blokov napovedal s strani provincialnih in občinskih vlad glavno mesto Kitajske, morda presenetljivo, ni vodilno. Obalna provinca Guangdong se ponaša z največ blockchain politikami med vsemi ostalimi regijami v državi, Peking je na petem mestu, do zdaj je napovedanih 15 uradnih politik.

Blockchain politike, ki so jih na Kitajskem napovedale občinske in provincialne vlade. Vir: CCID, OKEx Insights

Blockchain v poslu

Od leta 2019 jih je bilo 1.006 blockchain podjetij na Kitajskem, od tega ima 338 – ali 33,6 odstotka – sedež v Pekingu, poroča CCID. Pekingu sledi 254 v Guangdongu in 122 v Šanghaju. Med blockchain podjetji je največ finančnih aplikacij, sledijo jim dobavna veriga, vladne storitve in sledenje računov.

Če globlje preučimo finančne aplikacije blockchaina na Kitajskem, so podjetja večinoma osredotočena na financiranje dobavne verige (36 odstotkov), čezmejna nakazila (16 odstotkov) in trgovinsko financiranje (14 odstotkov).

Finančne aplikacije veriženja blokov na Kitajskem, 2012-2019. Vir: CCID, OKEx Insights Finančne aplikacije veriženja blokov na Kitajskem, 2012-2019. Vir: CCID, OKEx Insights Finančne aplikacije veriženja blokov na Kitajskem, predstavljeni primeri uporabe. Vir: CCID, Inovacijski center Danska Šanghaj, OKEx Insights

Aly Madhavji, upravni partner sklada ustanoviteljev blokov, je ta teden v komentarju za OKEx Insights povedal, da verjame, da je Kitajska v razvojni tekmi za blockchain dosegla prednost pred ZDA. Za zaostanek krivi ameriške predpise glede nastajajočih tehnologij:

»Kitajska je po številnih uspešnih pilotih v različnih sektorjih, vključno z dobavno verigo, zavarovalništvom in financami, znatno povečala naložbe v tehnologije veriženja blokov. V nasprotju s tem smo videli, da ureditev v ZDA še naprej zavira novosti, ki jih ponuja blockchain.

Hkrati je zagovor predsednika Xi Jinpinga, da bo Kitajska vodilna v blockchainu, spodbudil široko zanimanje za tehnologijo, vključno z ustanovitvijo kitajske mreže blokchain storitev (BSN). ”

Blockchain Service Network – nacionalna veriga blokov?

The Storitveno omrežje, ki temelji na verigi blokov (BSN) je bil predstavljen oktobra 2019 in naj bi služil kot temelj za blokovno infrastrukturo v kitajski nacionalni strategiji blokov. BSN je skupna pobuda državnega informacijskega centra (SIC) in državnih podjetij, kot sta China Mobile in China UnionPay.

Beta testiranje infrastrukture začel med oktobrom 2019 in marcem 2020. Prvič so ga pilotirali v Hangzhouu in zbrali več kot 2000 razvijalcev za izdelavo aplikacij, povezanih z javnimi dobrodelnimi organizacijami, logistiko izdelkov in elektronskim sledenjem računov. Po fazi beta testiranja, 25. aprila, razvijalci BSN napovedal uradni zagon mreže za globalno komercialno uporabo.

Shan Zhiguang, predsednik Razvojnega zavezništva BSN, je v sporočilu navedel, da ima omrežje trenutno 128 javnih mestnih vozlišč, od katerih jih je osem razporejenih na šestih celinah. Zavezništvo napoveduje da bodo javna mestna vozlišča BSN do konca leta 2020 dosegla vsaj 200.

Razvijalci BSN so tudi ugotovili, da je bila tehnologija zasnovana tako, da podpira priljubljene blokovne sisteme, kot sta Hyperledger Fabric in Baidu’s XuperChain.

Ustvarjalci BSN so izrazili prepričanje, da bo mreža pritegnila razvijalce decentraliziranih aplikacij (DApp), saj so po njihovem mnenju operativni stroški precej nižji – do 20 odstotkov – kot “tradicionalne storitve v oblaku blockchain”.

Blockchain ponudbe se premikajo iz ZDA na Kitajsko

V zadnjih štirih letih je prišlo do drastičen premik v deležu blockchain poslov, ki se selijo na Kitajsko, v skladu s poročilom CB Insights 2020 o globalni krajini blockchain. Medtem ko so kitajska podjetja v letu 2015 zahtevala le 2 odstotka poslov, povezanih z verigami verig, je do leta 2019 to število naraslo na 22 odstotkov. Po drugi strani pa so ameriška podjetja v istem obdobju zabeležila 20-odstotni padec – od terjatev 51 odstotkov vseh globalnih poslov z blockchainom na 31 odstotkov.

Vzpon Kitajske v smislu blockchain poslov je tudi v skladu z ugotovitvami PwC-jev drugi globalni kripto M&A in poročilo o zbiranju sredstev, objavljeno aprila 2020. PwC je poročal, da se je leta 2019 kripto zbiranje sredstev ter združitve in prevzemi (M&A) posli so se premaknili iz Amerike v Azijo in EMEA.

Delež globalnih dejavnosti poslov, povezanih z blockchain, 2015–2019. Vir: CB Insights, OKEx Insights

Financiranje in naložbe

Kitajska se je pokazala kot prevladujoča regija v smislu razvoja verige blokov in se ukvarja z upadanjem globalnih naložb v verigo blokov v letu 2019.

Globalno financiranje razvoja verig blokov s strani družb tveganega kapitala znašala na 2,79 milijarde USD leta 2019, kar je 34,5-odstotni padec v primerjavi z letom 2018, poroča CB Insights. Kitajska je v letu 2019 trpela tudi zaradi medvedjih naložbenih občutkov, saj so njene domače naložbe v blok (vseh vrst) upadle za dobrih 40 odstotkov – z 41,25 milijarde juanov (približno 5,8 milijarde dolarjev) leta 2018 na 24,43 milijarde juanov (približno 3,4 milijarde dolarjev) leta 2019 – po poročilu iz Podatki o nosorogu.

Očitno so bili institucionalni vlagatelji previdnejši pri blockchain naložbah na Kitajskem, kar se kaže v močnem upadu števila poslov z blockchain financiranjem, kar kaže na 59-odstotni padec leta 2019.

Blockchain naložbe kitajskih podjetij na Kitajskem (2014-2019), Vir: Podatki o nosorogu

Ena izmed možnih razlag za upad domačih naložb v verigo blokov na Kitajskem je povezana z dejstvom, da kitajska podjetja še naprej vlagajo v verigo blokov zunaj države. Poročilo podjetja Rhino Data kaže, da je število kitajskih podjetij, ki vlagajo v tuje blockchain projekte, v letu 2019 le blago upadlo.

Kljub nedavnemu upadu naložb na Kitajskem, povezanih z blockchain, je podjetje za tržne raziskave IDC v poročilu novembra 2019 napovedalo, da bo kitajska poraba za tehnologijo blockchain preseči Dve milijardi dolarjev v letu 2023 s sestavljeno letno stopnjo rasti 65,7 odstotka v obdobju 2018–2023.

Blockchain naložbe kitajskih podjetij zunaj Kitajske (2014-2019), Vir: Podatki o nosorogu

Pridobivanje prednosti z verigo blokov

Na tretjem zasedanju 13. nacionalnega odbora CPPCC, ki je bil del letnega zasedanja Dve seji konec prejšnjega meseca, je Charles Li, izvršni direktor hongkonške borze, nagovoril regulatorje o blockchainu. Li pod stresom da lahko Kitajska izkoristi tehnologijo veriženja blokov, umetno inteligenco (AI) in velike podatke, da preseže druga večja gospodarstva:

»Kitajska ima možnost, da z velikimi podatki vodi druge ekonomije. Po eni strani je Kitajska bolj digitalna, bolj internetna in bolj sposobna uporabljati nove tehnologije, kot so umetna inteligenca, veriga blokov in veliki podatki, kot katera koli druga država. “

Li se je v svojem nagovoru skliceval na “Mnenja” izjavo da sta Centralni komite Komunistične partije Kitajske in Državni svet objavila konec marca. Li je zatrdil, da je izjava “prvič izrecno vključila podatke v proizvodne dejavnike.” Vladno besedilo se je res osredotočalo na „odprto izmenjavo vladnih podatkov“, poenotenje upravljanja podatkov in izboljšanje varnosti podatkov.

Digitalna plačila in DCEP

Kitajsko vodstvo pri digitalnih plačilih je postavilo trdne temelje za spodbujanje digitalnega gospodarstva – v katerega bi lahko verigo blokov bolj vključili. Od maja 2020 Kitajska na vrhu svetovna vrednost transakcij pri digitalnih plačilih z 1,9 bilijona dolarjev transakcij – skoraj dvakrat več kot ameriška z 895 milijardami dolarjev. Po poročanju Statiste tudi Kitajska uvrščena prvi v prodoru uporabnikov v segmentu mobilnih prodajnih mest leta 2019, kar kaže, da je 35,2 odstotka vseh transakcij na prodajnem mestu obdelanih prek aplikacij za pametne telefone na Kitajskem.

Vdor uporabnikov v segment mobilnih prodajnih mest v letu 2019. Vir: Statista

Kar zadeva vključitev verige blokov v sektor digitalnih plačil, je svetovno gospodarstvo pozorno spremljalo digitalno valuto centralne banke (CBDC), ki jo predlaga Kitajska, Digital Currency Electronic Payment (DCEP). DCEP je javnosti prvič predstavil marca 2018 Zhou Xiaochuan, nekdanji guverner Ljudske banke Kitajske, kitajske centralne banke.

DCEP je sistem za distribucijo digitalnih juanov in je zasnovan tako, da je dvostopenjski, pri čemer prvo stopnjo uporabljajo PBoC in poslovne banke, drugo stopnjo pa poslovne banke in širša javnost. Aprila 2020 je PBoC začel pilotno preizkušanje DCEP v Xiong’anu z ameriškimi verigami hitre prehrane McDonald’s, Subway in Starbucks. imenovan na seznamu udeležencev pilota.

Časovnica kitajskega DCEP. Vir: spletno mesto PBoC, tiskovna agencija Xinhua, raziskave CICC, KWM.com, OKEx Insights

Omeniti velja, da po mnenju nekaterih strokovnjakov DCEP ne uporablja nujno tehnologije veriženja blokov – ali pa ne na način, ki ga tehnologija splošno razume. Profesor na univerzi Chongqing za tehnologijo in poslovno univerzo Changyong Liu je pred tem povedal OKEx Insights, da “DCEP ne sodi v globalno norost blokov.” Nadalje je izjavil:

“DCEP je v glavnem tehnična preobrazba, ne spreminja narave RMB in z njimi povezanih regulativnih sistemov, zato DCEP ne bo prinesel večjega udobja trenutni industriji blockchain ali industriji kriptovalut.”

Poglobljeno analiza DCEP, ki ga je izvedel glavni ekonomist skupine HashKey, je ugotovil, da bo njegova knjiga nujno centralizirana, tako kot vsi predlagani projekti CBDC, zaradi česar bo “degradirana” veriga z enim vozliščem. ”

Glede svetovne konkurence ZDA očitno zasledujejo tudi svoj CBDC, čeprav je digitalni dolar še vedno v fazi načrtovanja in oblikovanja. Prejšnji teden je skupina, ki so jo vodili nekdanji ameriški regulatorji, objavila belo knjigo za ameriški predlog CBDC – podobno dvotirni, fiatni denarni centralizirani sistem, ki bi uporabljal nekatere elemente blockchain tehnologije.

Blockchain izključen iz letnega povzetka kitajske vlade

Kljub aktivnemu prizadevanju kitajskih vladnih organov – da o podjetjih in vlagateljih sploh ne govorimo – k razvoju in izvajanju politike, povezane z blockchain, sama tehnologija še ni državna prioriteta. Tehnologija Blockchain se ni uvrstila na letošnji dnevni red Poročilo o delu – povzetek sestanka na dveh sejah, ki določa prednostne naloge za prihodnje leto.

To kaže, da blockchain kot nastajajoča tehnologija sam še ne sodi med temeljne pobude kitajske vlade – vsaj ne letos. Kitajska vlada blokchain kot samostojno industrijo očitno obravnava kot orodje ali tehnologijo za izboljšanje učinkovitosti na področjih, kot je oskrbovalna veriga, ki jih je mogoče obravnavati kot nacionalno prednostno nalogo..

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov. Sledite OKEx Insights na in Telegram.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map