Kitajski panazijski načrt za digitalno valuto in zagon za razbijanje prevlade v USD

Slika vseazijske digitalne valute

Med nedavnim sestankom kitajskih zakonodajalcev ena skupina predlagano oblikovanje lokalne, regionalne digitalne valute. V predlogu se omenja kot „stabilna digitalna valuta“ – v medijih pa kot „vzhodnoazijska“ ali „vseazijska“ digitalna valuta – namen predlagane valute je olajšati čezmejne transakcije v regiji.

Po predlogu naj bi ga podpirala košarica štirih lokalnih fiat valut: zmagali so kitajski juan, hongkonški dolar, japonski jen in južnokorejska. Vendar se predlog ni izrecno skliceval na blockchain kot osnovno tehnologijo sistema.

Kontekst za pojav takšne regionalne digitalne valute ima dva glavna vidika: globalni prehod na digitalno in trenutne gospodarske razmere, ki jih spodbuja pandemija COVID-19, pa tudi prevlado ameriškega dolarja v svetovni trgovini. Predlog za vseazijsko digitalno valuto, ki izrecno izključuje ZDA in USD, zahteva podrobnejši pregled njene zasnove in potencialnega vpliva.

Zakaj predlagati vseazijsko digitalno valuto?

Koncept stabilnega valuta za vzhodnoazijsko regijo je bil predlagan na zasedanju kitajske ljudske politične posvetovalne konference prejšnji mesec, ki je del večjega letnega srečanja “Dve seji” o kitajski nacionalni politiki. Po besedah ​​Neila Shena, upravnega partnerja Sequoia Capital China, ki je projekt predstavil na srečanju, bo vseazijska digitalna valuta služila trem ciljem:

  1. Manjše tveganje deviznega tečaja pri čezmejnih transakcijah (olajšanje trgovine v regiji)
  2. Izboljšati učinkovitost poravnave
  3. Zagotovite preskusno okolje za kitajsko elektronsko plačilo z digitalno valuto ali DCEP

Predlog predlagal da bo razvoj takšne regionalne digitalne valute nadzoroval PBoC, kitajska centralna banka. Vendar bi ga oblikovala in razvijala podjetja v zasebnem sektorju.

Glede težav, ki jih želijo ustvarjalci valute rešiti, je bil poudarek predloga na trgovini in učinkovitosti čezmejnih poravnav. Predlog je poudaril potrebo po oživitvi gospodarstva v Aziji po učinkih COVID-19.

Predlagana valuta ni bila predstavljena kot zamenjava štirih fiatnih valut, ki bi jo podpirale kot uradno regionalno valuto (kot je evro v evroobmočju). Namesto tega je bil predlagan kot orodje za cenejše in učinkovitejše transakcije med temi štirimi valutami in državami z mislijo, da bi to pomagalo spodbuditi trgovino med njimi.

Glede na zgoraj omenjeno valutno tveganje je ena od fiatnih valut, ki podpirajo predlagani kovanec, hongkonški dolar, katerega vrednost je vezana na ameriški dolar pod povezan sistem deviznih tečajev. Ker je Hong Kong glavno globalno poslovno središče za kitajske juane, predstavlja 70% skupnih plačil RMB na morju, opravljenih v primerjavi s celinsko Kitajsko in na svetovnem trgu na morju, lahko vključitev HKD pomaga stabilizirati predlagano valuto in spodbuditi sprejetje podjetij.

Po mnenju Shena je mogoče nadaljnjo stabilizacijo vrednosti doseči s sklicevanjem na težo fiatnih valut iz posebne pravice črpanja Mednarodnega denarnega sklada.

Učinkovitost poravnave je drugi cilj predlagane vseazijske digitalne valute. Podatki Svetovne banke označuje da stroški pošiljanja denarja na Kitajsko znašajo 9,04%, kar je veliko višje od svetovnega povprečja, ki znaša 6,84%. Predlagana digitalna valuta je opisana tako, da podjetjem omogoča uporabo namenskih digitalnih denarnic za izvajanje čezmejnih plačil med enakovrednimi uporabniki.

Panazijska digitalna valuta zagotavlja tudi testno okolje za kitajski DCEP, sistem digitalnega juana v državi, ki je trenutno v razvoju. Shen-ov predlog nakazuje, da bi vseazijska digitalna valuta olajšala nemoteno integracijo z DCEP, ki bi bila prva platforma za njeno sprejetje. Predlog predlaga tudi raziskovalno sodelovanje med PBoC in hongkonško monetarno upravo na področjih, kot so čezmejni prenos sredstev, vodenje evidenc transakcij in politika preprečevanja pranja denarja..

Nov tekmec tehtnice

Pojav vseazijske digitalne valute bi – in res že ima – neizogibno primerjati s Facebookovo tehtnico, zlasti ko gre za čezmejna plačila. Sama zasnova, predlagana za vseazijsko valuto – stablecoin, podprt s košarico fiat valut – je zelo podobna najnovejši predlogi za kovanec Libra.

Glede na ogromno bazo uporabnikov Facebooka lahko kovanec Libra doseže milijarde ljudi, če bi ga lansirali in integrirali s Facebookovimi izdelki. Natančneje, Facebook ima trenutno 2,3 milijarde mesečno aktivnih uporabnikov z 1,1 milijarde teh uporabnikov v azijsko-pacifiški regiji in 200 milijonov uporabnikov WhatsAppa samo v Indiji.

Po drugi strani pa bi se predlagana vseazijska digitalna valuta lahko ujemala s temi številkami, če jih ne bi presegla, če bi šla v ospredje samo na Kitajskem – pod pritiskom lokalnih regulatorjev.

Pravzaprav je v smislu sprejetja ena od prednostnih nalog predlagane vseazijske digitalne valute pred kovancem Libra regulativna podpora. Čeprav tehtnica še ni prejela zelene luči ameriških regulatorjev in jo v veliki meri vodi zasebni sektor, se pričakuje, da bo predlagana vseazijska valuta skladno s kitajskimi regulativnimi organi in se vključila v DCEP..

V komentarjih za OKEx Insights je dr. Alicia Garcia-Herrero, glavna ekonomistka za azijsko-pacifiške regije pri investicijski banki Natixis, ugotovila, da ta regulativna podpora znatno poveča možnosti za uspeh vseazijske valute:

»V primerjavi s tehtnico, ki je zasebna valuta, vseazijsko digitalno valuto poganjajo centralne banke, zato je veliko večja verjetnost, da bo uspela. Vprašanje je, ali lahko izpodbija USD. “

Izzivanje tržne prevlade USD

Glede na trenutno dinamiko svetovnega gospodarstva lahko trdimo, da bi bila ta vseazijska digitalna valuta lahko orodje za Kitajsko v boju proti gospodarski prevladi dolarja in ZDA.

Medtem ko samo ZDA predstavlja 10% svetovne trgovine in 15% svetovnega BDP, polovica svetovnih trgovinskih računov in dve tretjini svetovne izdaje vrednostnih papirjev je poravnanih v USD.

V azijsko-pacifiški regiji si Kitajska morda prizadeva preprečiti ta vzorec s svojo pobudo “Pas in pot” – globalno strategijo kitajske vlade za razvoj infrastrukture za trgovino in trgovino, uvedeno leta 2013.

Po navedbah a Poročilo Morgana Stanleyja od marca 2018 države, ki so del pobude, Kitajski ponujajo ogromno priložnost za razširitev njenega gospodarskega vpliva, saj “predstavljajo 30% svetovnega nominalnega BDP, 40% svetovne rasti BDP in 44% svetovnega prebivalstva.”

Ena ključnih naložb v pobudi Pas in cesta je 68-milijard dolarjev vreden Kitajsko-pakistanski gospodarski koridor, ki ga spremljajo različni drugi projekti (vredni več kot 200 milijard dolarjev), ki povezujejo Kitajsko s pakistanskim pristaniščem Gwadar..

Čeprav te številke odražajo osredotočenost Kitajske na pobudo, poročilo Morgan Stanley ocenjuje, da bi lahko skupna naložba države v projekte Belt and Road do leta 2027 dosegla 1,2 do 1,3 bilijona USD.

Kljub tem prizadevanjem ameriški dolar ostaja prevladujoč na finančnih trgih, računovodstvo za 61,63% globalno razporejenih deviznih rezerv v drugem četrtletju 2019, sledita evro in jen. Od 2. četrtletja 2019 je Kitajska predstavljala le 1,97% globalno dodeljenih deviznih rezerv.

Valutna sestava deviznih rezerv od leta 2019. Vir: Reuters, Refinitiv Datastream

Če bo predlagana vseazijska digitalna valuta v regiji sprejeta kot poravnalna valuta za trgovanje in naložbe v državah Belt and Road, bi lahko pripomogla k povečanju deleža juana v dodeljenih deviznih rezervah.

Poleg tega se lahko s panazijsko digitalno valuto, ki omogoča nizkocenovne čezmejne transakcije, pritožila državam v afriški regiji, ki so v preteklosti borila z visokimi plačilnimi stroški.

Za čezmejne transakcije v Afriki morajo lokalne banke upoštevati pretirani predpisi in s tem oni napolniti višje nakazila. Vendar z 39 afriškimi državami naveden v kitajski pobudi Belt and Road se lahko panazijska digitalna valuta izkaže za koristno v smislu znižanih stroškov plačila in posledično širi vpliv RMB, kar predstavlja izziv za prevlado USD v regiji.

Naraščajoči trg nakazil zahteva digitalne rešitve

Zlasti sedanji trg digitalnih nakazil v Aziji predstavlja velik potencial za motnje zaradi visokih stroškov. Digitalna nakazila, ki se nanašajo na denarna nakazila z uporabo digitalnih omrežij in aplikacij, so raste eksponentno in naj bi do leta 2026 dosegel 269,78 milijarde USD.

Poleg tega naj bi v primeru Kitajske mestno prebivalstvo višjega srednjega razreda to storilo štirikrat med letoma 2012 in 2022, kar je povzročilo trajno povečanje čezmejnih nakazil za izobraževanje in osebne stroške.

Naraščajoči trg nakazil zahteva digitalne rešitve, ki krepijo trdnost za vseazijsko digitalno valuto. Vendar pa po mnenju dr. Garcia-Herrero uvedba takšne rešitve morda zahteva njeno vezavo na sidrno valuto:

“Edini način, na katerega si lahko predstavljam, da je ta (digitalna valuta na osnovi verige blokov) izvedljiva v razumnem času, je uporaba sidrne valute, ki bo nedvomno E-RMB in ima druge valute (po možnosti digitalne, a ne po potrebi takoj) privežite na sidrno valuto. Seveda si lahko omislimo pas, kot je to veljalo za mehanizem deviznih tečajev, preden je bil evro ustvarjen. “

Medtem ko obstajajo regionalne spodbude za plačila z vseazijsko digitalno valuto, povpraševanje po stroškovno učinkovitih plačilnih rešitvah sega daleč čez Azijo in je še posebej očitno v Afriki. Statistika Svetovne banke kažejo, da je imela podsaharska Afrika v prvem četrtletju 2020 najvišje svetovne povprečne stroške nakazila – 9% – precej nad cilj trajnostnega razvoja od 3%.

Priložnost za Kitajsko in Azijo

Decembra 2019 je Evropska centralna banka ugotovila, da če zasebni sektor ne bi mogel razviti učinkovite vseevropske plačilne rešitve, bi to storil razmislite ustvarjanje digitalne valute centralne banke.

Glede na to spreminjajočo se pokrajino in prehod na digitalne valute med centralnimi bankami na splošno se zdi predlog za vseazijsko digitalno valuto pravočasen in ustrezen.

Razvoj regionalne digitalne valute bi Aziji in zlasti Kitajski lahko omogočil, da tekmuje z prevlado v ameriških dolarjih v prihajajočem valu vse bolj digitaliziranih gospodarstev.

Komentirajoč tak scenarij, je Aly Madhavji iz sklada Blockchain Founders Fund povedal OKEx Insights, da se lahko prevlada ameriških dolarjev “počasi iztisne” s pojavom digitalnega juana in vseazijske digitalne valute:

»Hegemonija ameriškega dolarja bi se lahko začela počasi jedkati. Videli smo že pogodbo za nafto, denominirano v juanih, ki predstavlja več kot 14% trgovine z nafto na večjih borzah. Pobude Digital Yuan, Libra in vseazijske digitalne valute lahko močno vplivajo na prevlado v ameriških dolarjih, če še naprej zaobidejo regulativne ovire in zagotovijo podporo institucij in vlad.

Henri Arslanian, globalni kripto vodja in partner PwC, je za OKEx Insights poudaril pomen tega razvoja kot potencialnega znanilca za digitalna gospodarstva v regiji:

»Ta napoved je še en primer vodilne vloge, ki jo ima Azija ne le v prihodnosti digitalnih sredstev, temveč tudi v prihodnosti denarja.

Čeprav je Kitajska s svojim DCEP veliko pozorna, nekatere druge manjše države v Aziji, na primer Južna Koreja, Tajska ali Kambodža, delajo tudi na svojih zanimivih pobudah CBDC. In zdaj novice o potencialni vseazijski digitalni valuti preprosto poudarjajo pomen Azije v globalnem pogovoru na to temo. ”

Kakor koli je poudarila dr. Garcia-Herrero, ima Kitajska koristi od regionalne digitalne valute, ki jo vodi njena centralna banka:

»To je zelo podobno pritisku na e-RMB, saj se nobena valuta ne more začeti od nič (niti evro ni). Model, ki ga je izbral PBoC, osrednja porazdeljena knjiga, jim lahko pomaga slediti pretokom in tako omogoči nadzor nad kapitalom, vendar bo še vedno poskušal spodbujati mednarodno uporabo RMB. “

Vendar ZDA verjetno ne bodo izgubile prevlade na trgu brez boja, zaradi česar je prostor digitalne valute toliko bolj zanimiv za opazovanje, ko centralne banke in zasebne organizacije sodelujejo v tekmi za globalni gospodarski vpliv..

__________________________________________________________________________

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map