Lekcije iz kripto-cunamija

Izvirni avtor :David Weisberger

Ko se je leto 2018 končalo, je na voljo tako število napovedi kot komentarjev v letu v pregledu. V teh člankih je veliko napisanega o razbitinah kripto cunamija, kjer se je kripto leta 2017 povzpel do meteorskih višin, leta 2018 pa mu je sledil brutalni medvedji trg. V letu 2017 smo bili priča zgodbam o neverjetnem bogastvu in napovedih svetovnih sprememb tehnologije. Leta 2018 smo videli tako pozitivne kot negativne zgodbe. Pozitivno je, da se posvojitve še naprej povečujejo in številna imena gospodinjstev so napovedala načrte za vstop na trg. Hkrati je bilo že veliko poročil o regulativnih ukrepih, primerih goljufij in seveda katastrofalnih rezultatih nepremišljenih naložb vlagateljev.

Ena najpomembnejših lekcij, ki bi se jo morala naučiti industrija, je, da za številnimi negativnimi zgodbami obstajajo razlogi, vključno s pretiranim pohlepom, prevaro in organizirano tržno manipulacijo. Nefinančno ozadje številnih udeležencev je pomagalo ustvariti kulturo, v kateri je bil “previdnik emptor” sprejemljiv, hkrati pa so imeli tisti, ki vodijo večino kripto trgov, malo izkušenj z načeli finančnega trga, kot so najboljša izvedba ali pošteni in urejeni trgi. S tem ozadjem se je kripto trg hitro razvijal, saj je privlačnost nove tehnologije vzbudila domišljijo vlagateljev, kar ima za posledico pospešen krog pohlepa in strahu.

2017–2018 je bilo v marsičem precej podobno mehurčku dotcoma iz devetdesetih let. Poleg nove tehnologije, ki je obljubljala motnje v številnih panogah, je bila značilna hitra apreciacija glavnih naložb in celo večje premike cen med manjšimi sredstvi. Pravzaprav je bil večji del vedenja na trgu ICO zelo podoben zgodbam s trga delnic (OTC), kot je zapisan v filmu “Volk z Wall Streeta”. (To podobnost je pomembno razumeti za regulatorje; ker vrednostni papirji v devetdesetih letih niso v tisočih primerov zaščitili vlagateljev, zato bi bilo neumno domnevati, da bi kaj preprečili v nori ICO. Prevara je kaznivo dejanje in ga je treba kaznovan, vendar je malo razloga, da bi pri tem zadušili nastajajočo industrijo)

Da bi vse to postavili v perspektivo, bi rad izpostavil 4 pomembne lekcije, pridobljene lani, skupaj z našo perspektivo:

  • Globalna javnost ima ogromno investicijskih potreb po tehnologijah v zgodnji fazi
  • Za vlagatelje je preprost denar pesem sirene
  • $$$ s privlačijo oportuniste, ki pa bodo privabili regulativni odziv
  • Temeljnih načel finančnih trgov ne gre prezreti

Po vrsti preučimo vsako od teh:

Javno povpraševanje po naložbah v tehnologijo v zgodnji fazi je veliko: Kot je opazil predsednik SEC Clayton, imajo kapitalski trgi velik problem s privabljanjem novih javnih podjetij. The število družb, ki kotirajo na borzi, se je od leta 1997 zmanjšalo za polovico, medtem ko se je količina kapitala, vloženega v zasebna podjetja iz skladov tveganega kapitala in skladov zasebnega kapitala, znatno povečala. Ta kombinacija je posameznim vlagateljem dejansko preprečila, da bi lahko sodelovali v zgodnjih fazah naložb na delniške trge. Zato ni presenetljivo, da so mnogi vlagatelji, predstavljeni s sposobnostjo vlaganja v potencialno dragocene blockchain projekte, imeli priložnost. Kljub malo več kot osnovnim opisom idej, pogosto brez resničnih poslovnih načrtov ali operativnih izdelkov, so podjetja lahko zbrala milijarde dolarjev.

Globalna narava teh ponudb medtem predstavlja dvorezen meč za kapitalske trge v ZDA. Po eni strani tržna struktura digitalnih sredstev obljublja znatno učinkovitost za boljše povezovanje vlagateljev in podjetnikov po vsem svetu. Druga stran je, da bi ZDA lahko zaostale, če bi bili naši regulatorji preveč agresivni. Namesto da bi znova zagotovili, da naložbe v ZDA v zgodnji fazi služijo izključni provinci tveganih kapitalistov, bi si morali regulatorji in industrija prizadevati za boljša razkritja in pravila, ki jamčijo pravice vlagateljev..

Vlagatelji bi morali biti previdni pri lahkem zaslužku: Kot pravi stari rek, če se zdi nekaj preveč dobrega, da bi bilo res, je verjetno … Pesem sirene na trgu ICO je pritegnila tako vlagatelje, ki jih zanimajo dolgoročne potencialne naložbe, ki bodo spremenile življenje, kot tudi tiste, ki iščejo hiter denar. . Vendar sta bili dve veliki razliki med tveganimi podjetji, ki so v zgodnji fazi investirali v trg, in pojavom ICO. Prvič in kar je najpomembneje, posamezni vlagatelji, ki jih ciljajo organizacije ICO, niso mogli opraviti skrbnega pregleda ali zahtevati vrste zaščite vlagateljev, odobrene podjetjem VC. (To deloma pojasnjuje, zakaj so bile mednarodne organizacije ICO tako priljubljene med ustanovitelji zbiranja denarja). Tem ustanoviteljem se je to uspelo rešiti zaradi druge razlike: številni projekti so lahko obljubili takojšnjo likvidnost zaradi kripto »borz«, ki kotirajo in trgujejo z žetoni. To je bistveno povečalo privlačnost teh sredstev in pomagalo uspeti taktiki prodaje pod visokim pritiskom. Prej sem rekel, da to spominja na internetni balon, saj je bila prodaja ICO precej podobna taktiki prodajalcev zalog OTC “kotlovnice”. Ta sredstva so imela tudi takojšnjo likvidnost in so na roza listih prikazovala cene, ki so pogosto prikazovale meteorski dvig cen. Sposobnost dokazovanja, da so zgodnji vlagatelji bogatili, je bila glavni sestavni del privlačnosti teh sredstev. Na žalost, ko se je glasba ustavila, je večina vlagateljev izgubila denar.

Tu se naučimo, da je treba naložbe v zgodnji fazi (tj. Brez dejanskih izdelkov in prihodkov) obravnavati enako, ne glede na to, ali gre za “vrednostne papirje”. Namesto zastarelih pravil, ki težave ne morejo ustaviti, bi morale družbe, ki nadzorujejo takšna sredstva, in tiste, ki jih prodajajo, razkriti vse, kar je pomembno za prodajo, dosledno upoštevati stroge smernice primernosti strank in strogo izvajati pravila proti goljufijam..

Ko gre za veliko denarja, sledi goljufija: To je precej očitno glede na človeško naravo, vendar je pomembno, da to upoštevamo. Edini razlog, zaradi katerega sem to opredelil kot ločeno lekcijo, je, da nas opomni, da ne smemo zavreči celotne tehnologije, ker je pritegnila prevarante. Vsakič, ko obstaja tehnologija, za katero se zdi, da bi lahko bila transformacijska, ne glede na to, ali gre za internet, gensko biotehnologijo, energetske preboje ali verigo blokov, pritegne mešanico legitimnih podjetij in umetnikov prevar. Škoda, da se to zgodi in za nekaj časa očrni celotno industrijo, vendar se zdi tudi neizogibno.

Ko se goljufije razširijo, bodo regulatorji reagirali: Kakor je dan sledil noči, ko bodo ljudje ogoljufani, bodo regulatorji poskušali nekaj storiti, da se to ne bi zgodilo v prihodnosti. Včasih so pravila smiselna, včasih pa ne, zato je za zakonite panoge ključno sodelovanje z regulatorji in ne ugovarjanje & pritožba. Čeprav ni zdravilo za rešitev, je ponavadi neka oblika industrijskega sodelovanja in samoregulacije. Dobra novica je, da se zdi, da se to dogaja s kripto.

Finančni trgi so se razvili iz pomembnih razlogov in kripto trgi bi jih morali sprejeti: Vse negativne zgodbe so se zgodile, saj je večina zgodnjih uporabnikov in tehnologov, ki so poganjali kripto inovacije, le malo vedela o delovanju finančnih trgov IN ima temeljna prepričanja, ki so v nasprotju s ključnimi uveljavljenimi načeli zaščite vlagateljev, odkrivanja cen in najboljše izvedbe.

Zaščita vlagateljev – Sodobni finančni trgi so se razvili s pravili, ki skušajo zagotoviti, da so trgi pošteni in da so vlagatelji zaščiteni pred brezvestnimi poskusi, da bi jih izkoristili. Ti segajo od pravil o primernosti strank do obveznih finančnih razkritij do pravil o strukturi trga, ki zagotavljajo pošten dostop. V kripto pa obstaja veliko izdajateljev in tržnih modelov, ki ta načela namenoma ignorirajo. Izdajatelji in njihovi svetovalci, ki si prizadevajo za „nerazredčevalni kapital“, to predstavljajo, vendar koncept opozorila emptor gre še dlje. Obstajajo izmenjave, ki so namerno nevedni manipulacije, ki se dogaja na njihovem trgu, in drugi, katerih uslužbenci so bili obtoženi, da so bili sokrivi v takšni dejavnostiities. Drugi so javno izjavili, da jih manipulacija ne skrbi. Poleg tega je SEC jasno povedal, da je odprava tega stanja in vzpostavljanje kulture skladnosti nujni predpogoj za odobritev Bitcoin ETF. Kljub vsemu se institucije običajno izogibajo trgom, za katere menijo, da so zanje nameščeni, in edini način, da jih prepričajo, da so trgi pravični, je jasen pravilnik, ki ga je treba upoštevati.

Odkrivanje cen / najboljša izvedba – Sodobni finančni trgi temeljijo na predpostavki, da vsi udeleženci poznajo ceno sredstev in da so takšne cene določene pošteno na pregleden način. Posledično je odkrivanje cen primarni cilj trgov, medtem ko je koncept najboljše izvedbe (kar pomeni, da morajo stranke realno pričakovati, da bodo prejeli najboljšo ceno, ko trgujejo) bistvenega pomena za zaupanje vlagateljev v trge. Da pa bi bilo odkritje cen čim večje, morajo naročila strank medsebojno delovati ali imeti vsaj informacije o cenah na drugih trgih. Kljub temu pa so kripto trgi namenoma razdrobljeni. Prevladujoče borze ignorirajo cene, ki so na voljo drugje, medtem ko se medsebojni trgi gradijo brez konsolidiranih cen. Medtem priljubljena kripto spletna mesta pogosto nenehno napačno govorijo o cenah, ki jih poročajo, ker povprečijo skupaj cene iz jurisdikcij, ki trgujejo po premiji ali cene, ki temeljijo na različnih valutah financiranja. Potrebni so torej konsolidirani viri cen, kot jih ponuja CoinRoutes, ki postanejo vseprisotni in avtoritativni.

Skratka, presežki kriptotrgov v zadnjih dveh letih bi morali biti alarm za industrijo in regulatorje, ki jo poskušajo reformirati. Kripto trgi zahtevajo razumevanje delovanja finančnih trgov in vključitev vrst tehnologij in pravil, ki ščitijo vlagatelje, hkrati pa izboljšujejo integriteto trga. Glede na potencial digitalnih sredstev za izboljšanje bančnega sistema in kapitalskih trgov, ki podjetnikom po vsem svetu omogočajo povezovanje s kapitalom, bi moral biti to ključni korak naprej.

Ponatis iz: https://medium.com/@daveweisberger_91857/lessons-from-the-crypto-tsunami-1dfe0ba8cedf

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map