Najboljših 5 vrhuncev DeFi-ja v letu 2020 – leto v pregledu

DeFi Digest OKEx Insights pregleduje glavne poudarke decentraliziranega finančnega prostora leta 2020.

DeFi je iz zgolj modne besede letos zrasel v legitimen sektor z znatnim napredkom tako na področju razvoja kot sprejetja. Ko se leto 2020 končuje, OKEx Insights preučuje pet najboljših poudarkov iz decentraliziranega finančnega prostora.

Od milijonov do milijard je DeFi velik

Trg DeFi je bil v letu 2020 priča izjemni rasti, saj se je TVL – skupna vrednost zaklenila – povečal s 671 milijonov dolarjev 1. januarja na 13,95 milijarde dolarjev 23. decembra. Ogromno rast TVL v vesolju je v prvi vrsti spodbujala hipa okoli likvidnostnega rudarjenja kmetovanje in donos, dopolnili pa so ga pričakovani lansiranje Ethereum 2.0 in dvig decentraliziranih cenovnih napovedi.

Skupna vrednost, zaklenjena v USD na trgu DeFi leta 2020. Vir: DeFi Pulse

Tudi trg posojil DeFi videl obsežna rast obsega zadolževanja, ki se je z 0,92 milijarde dolarjev povečala na 3,57 milijarde dolarjev. Medtem ko je Maker v prvi polovici leta 2020 prevladoval na posojilnem trgu, je Compound zamenjal Makerja kot vodjo posojil v drugi polovici leta po uvedbi njegovega upravljalnega žetona COMP. Compound še naprej prevladuje na posojilnem trgu s približno 55-odstotnim tržnim deležem, sledita Maker (~ 30%) in Aave (~ 10%).

Skupni obseg izposoje protokolov posojanja DeFi v letu 2020. Vir: DeBank

Porast likvidnostnega rudarjenja in DeFi prinašata kmetom

Pogoji "rudarstvo likvidnosti" in "kmetje" so bile glavne modne besede v skupnosti DeFi leta 2020. Likvidnostno rudarstvo se nanaša na kmetovanje z donosom z zagotavljanjem likvidnosti denarnemu trgu v zameno za nagrade in provizije.

Pridobivanje likvidnosti je prvi uvedel Compound, ki je uporabnikom omogočil, da protokolu dobavijo likvidnost, da zaslužijo dodatne enote svojega upravljalnega žetona COMP. Po uvedbi se je cena COMP več kot potrojila, skupna vrednost, zaklenjena v protokol, pa se je v prvem tednu zvišala z 90 na več kot 600 milijonov dolarjev. Drugi protokoli DeFi – kot so Balancer, SushiSwap in Uniswap – so sledili zgledu za uvedbo storitev rudarjenja likvidnosti za lastne žetone upravljanja..

Pojav likvidnostnega rudarjenja je privedel tudi do vzpona decentraliziranih borz. Obseg trgovanja z DEX-ji je začel eksplozivno rasti junija, ki ga je spodbujal hrup likvidnostnega rudarjenja, ki ga je ustvaril COMP. Obseg trgovanja z DEX-ji je po uvedbi upravljalnega žetona Uniswap, UNI, dosegel najvišjo letno vrednost 27,8 milijarde USD..

Vendar se je pomiritev okoli likvidnostnega rudarjenja ohladila od oktobra, saj ni bilo nobenega drugega večjega protokola DeFi, ki bi sproščal nove žetone upravljanja za likvidnostno rudarstvo. Hladitev se kaže tudi v upadajočem obsegu trgovanja z DEX-ji v četrtem četrtletju 2020.

Mesečni obseg trgovanja z decentraliziranimi borzami v letu 2020. Vir: Dune Analytics, OKEx Insights

Rivalstvo med Uniswap in SushiSwap

Likvidnostno rudarstvo je v središče pozornosti postavilo avtomatizirane tržnike. Izmenjava, ki temelji na AMM uporablja nabor determinističnih algoritmov, ki določajo parametre za združevanje likvidnosti od trgovcev in avtomatske trge. Namesto da bi uporabljali tradicionalno knjigo naročil za naloge za nakup in prodajo, se sredstva za kupce in prodajalce na borzah, ki temeljijo na AMM, shranjujejo v likvidnostnih skladih v verigi..

Vzpon avtomatiziranih tržnih proizvajalcev je privedel tudi do rivalstva med Uniswapom in njenim klonom SushiSwap. Uniswap je prevladoval na področju DEX glede obsega trgovanja do konca avgusta, takrat se je začel SushiSwap. Na podlagi zasnove protokola Uniswap je bil namen SushiSwap zagotoviti dodatne spodbude za pridelovalce in jim omogočiti, da zaslužijo del provizije za protokol v žetonih SUSHI, tudi če svojo likvidnost umaknejo iz protokola.

Uniswap prevladuje na trgu DEX od julija 2020. Vir: Dune analytics

Po uvedbi je cena SUSHI narasla na več kot 9 USD, skupna vrednost protokola pa je v prvih dveh tednih presegla Uniswap. SushiSwap pa je kritiziral skupnost, ko je bil njen ustanovitelj, "Kuhar Nomi," prodal delnic sklada razvijalcev.

Skupnost je bila zaskrbljena zaradi izstopa ustanovitelja, cena SUSHI pa je v samo petih dneh padla z 9,5 na 1,13 dolarja. Vendar pa je 11. septembra kuhar Nomi vrnil 14 milijonov dolarjev ETH v blagajno SushiSwap in odločil odstopiti od vodstvene vloge.

Po uvedbi lastnega upravljavskega žetona UNI sredi septembra je Uniswap ponovno pridobil pozornost kmetovalcev donosa. TVL Uniswap se je takoj po zagonu UNI z 748 milijonov dolarjev zvišal na skoraj 2 milijardi dolarjev, prav tako pa je privedel do znatnega padca likvidnosti SushiSwap.

V odgovor je SushiSwap nato izvedel več izboljšav upravljanja, vključno s trdno omejitvijo celotne ponudbe žetonov, in za dve tretjini rudarskih nagrad uvedel šestmesečno obdobje zaklepanja. Poleg tega je SushiSwap uvedel ciljni model Uniswap-a, ki distribuira 0,05% celotnega obsega trgovanja med deležnike xSUSHI.

Ko je Uniswap 16. novembra končal program nagrajevanja za likvidnostno rudarstvo, se je TVL močno znižal s 3 na 1,3 milijarde dolarjev. Medtem je SushiSwap zagotovil popolnoma enak likvidnostni sklad kot Uniswap, vendar z večjimi nagradami, kar je privedlo do kratkoročni val v TVL SushiSwap-a z 293 milijonov na milijardo dolarjev.

Kot vodilni decentralizirani borzi, ki temelji na AMM, imata tako Uniswap kot SushiSwap različne strateške razvojne cilje. Po združitvah družb Pickle Finance, Cream Finance, Cover Protocol in Akropolis je yearn.finance pred kratkim napovedal svojo peto združitev s podjetjem SushiSwap. Zdaj bo SushiSwap izkoristil svoje strokovno znanje, da bo yearn.finance lansiral svoj prihajajoči projekt Derisswap, ki bi združil zamenjave, opcije in posojila v eno platformo. Medtem je Uniswap lansiral orodje za upravljanje, Sybil, za odkrivanje delegatov in ostaja vodilni plinski gorilnik v omrežju Ethereum.

Skupna zaklenjena vrednost (USD) Uniswap in SushiSwap s ključnimi tržnimi dogodki. Vir: DeFi Pulse, OKEx Insights

Napadi s hitrim posojilom

Medtem ko je trg DeFi letos izjemno zrasel, varnostne ranljivosti, zlasti napadi hitrih posojil, ostajajo skrb skupnosti. Storitev hitrega posojanja uporabnikom omogoča, da si izposojajo, ne da bi pri tem dali kakršno koli zavarovanje. Medtem ko je izdelek pridobil popularnost med arbitri, hekerji s hitrim posojilom izkoriščajo sredstva v likvidnostnih skladih in manipulirajo s trgom DeFi..

Napadi s hitrimi posojili so postali virusni v drugi polovici leta 2020, najbolj opazni pa sta bili kramp Eminence Finance in Harvest Finance. Eminence Finance, nedokončani protokol ustanovitelja yearn.finance Andreja Cronjeja, je trpel zaradi hitrih napadov na posojila, pri katerih so hekerji odšteli 15 milijonov dolarjev. Eden največjih napadov na hitra posojila se je zgodil 1. novembra, ko so hekerji izkoristili ranljivosti v trezorju Harvest Finance in prali sredstva prek Uniswap in Y bazen v Curve finance. Ta napad je povzročil izgubo v višini 34 milijonov dolarjev.

Hitri napadi na posojila so leta 2020 prevladovali med glavnimi vdori protokola DeFi. Vir: OKEx Insights

Skupnost DeFi je predlagala nekaj rešitev za ublažitev napadov s hitrim posojilom. Prva rešitev je uvesti mehanizem zavzemanja in razkritja za vloge, ki onemogoča napade hitrih posojil z onemogočanjem vlog in dvigov v isti transakciji. Poleg tega uporaba zunanjih cenovnih prerokb, kot je Chainlink, pomaga ublažiti tržno manipulacijo. Vendar te metode niso popolnoma varne in v zvezi s tem je potreben nadaljnji razvoj.

Blockchain oracles in preglednost cen

Blockchains in pametne pogodbe običajno ne morejo dostopati do podatkov zunaj svojih omrežij. Ta težava preprečuje uporabo zunanjih virov podatkov, ki so lahko kritični za nekatere storitve. Blockchain oracles, ki so storitve tretjih oseb, ki pametnim pogodbam omogočajo prejemanje zunanjih informacij, rešujejo to težavo. Blockchain oracles so imeli ključno vlogo pri razvoju DeFi, saj povečujejo zanesljivost in natančnost podatkov v različnih protokolih DeFi.

Chainlink, Compound in Band so trije vodilni projekti na tem področju in Chainlink začela referenčni podatki o cenah za DeFi januarja 2020. Ti referenčni podatki so bili hitro sprejeti s protokoli DeFi pri posojanju, stabilkovancih, upravljanju premoženja in trgovanju z izvedenimi finančnimi instrumenti.

Kljub priljubljenosti med uporabniki protokola DeFi so orakuli blockchaina sprožili tudi zaskrbljenost zaradi varnostnih ranljivosti in uporabe centraliziranih podatkovnih virov. Primer tega je bil, ko je Compound likvidiral skoraj 9 milijonov dolarjev 26. novembra Do velike likvidacije je prišlo zaradi ekstremnih nihanj cen stablecoin DAI na Coinbase Pro. Ker je Compound kot vir cen uporabljal le Coinbase Pro, je prišlo do kritik in pomislekov glede zanesljivosti.

Čeprav prostor DeFi ni brez napak, je njegova letošnja rast dokazala potrebo po takem ekosistemu nezaupljivih finančnih produktov. V prihodnosti lahko pričakujemo, da se bo ta prostor še povečeval, ko bodo razvijalci likali prevladujoča vprašanja in ustvarjali močnejše in uporabniku prijaznejše vmesnike za decentralizirane finančne storitve..

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map