Nakamoto ali ne? BTC iz leta 2009, Craig Wright, vzorec Patoshi in skrivnostni ustvarjalec Bitcoinov

Spoštovanje anonimnega ustvarjalca Satoshija Nakamota je v središču Bitcoin (BTC) kultno podobno. Kljub večji vključenosti tradicionalne finančne in institucionalne akterje v kripto prostoru člani osnovne skupnosti še naprej podpirajo Nakamotovo vizijo decentraliziranega, nezaupljivega sistema elektronskih transakcij, ki jo je podrobno opisal v izvirniku Bitcoin bela knjiga.

Po trenutni ceni nekaj manj kot 9000 dolarjev na bitcoin, Ocenjeni deleži Nakamota v BTC so ocenjeni severno od 9 milijard dolarjev. Dejstvo, da v 11 letih, odkar je Bitcoin ustvaril, očitno ni preživel ničesar od tega, samo utrjuje njegovo dojemanje v skupnosti kot resničnega revolucionarja, ki nima materialističnih ambicij.

Skrivnost okoli Nakamota še povečuje njegovo izginotje s prizorišča od njegovega zadnjega potrjena korespondenca aprila 2011. Toda kaj, ko bi se bajni ustvarjalec nekega dne spet pojavil in prevzel lastništvo nad svojimi bitcoin imetji?

Transakcija BTC 20. maja 2020, ki izhaja iz mirujoče denarnice od leta 2009, je sprožila zaskrbljenost glede tega scenarija, ko je bil predvaja uporabnik Twitterja Whale Alert.

Whale Alert 20. majTweet uporabnika Whale Alert, ki je predvajal transakcijo 20. maja. Vir: Twitter

Bitcoinov cena je padla saj je napoved spodbudila špekulacije okoli Nakamotove vrnitve. Udeleženci na trgu so se zaradi njegovih domnevnih obsežnih deležev BTC bali, da bi Nakamoto teoretično lahko rezervoar na trgu in uničiti celotno vrednost Bitcoina, ki v času tiska znaša 170 milijard USD.

Le nekaj dni kasneje, 25. maja, še ena Epizoda zgodilo, da je šlo za Bitcoin, izkopan leta 2009. Anonimna oseba je objavila sporočilo – kriptografsko podpisano z naslovi, ki vsebujejo BTC iz leta 2009, – katerega jasen cilj je bil spodkopati verodostojnost verjetno najbolj znane osebe, ki aktivno trdi, da je resnični Nakamoto, Craig Wright.

Medtem ko je transakcija 20. maja trg očitno pretresla, sta obe epizodi v ospredje razprave vrnili trajno skrivnost okoli Bitcoinovega ustvarjalca. Industrijski strokovnjaki so večinoma trdili, da noben primer ne vključuje Bitcoina, ki ga je Nakamoto sam izkopal.

OKEx Insights razčleni ozadje, potrebno za razumevanje, kaj se je dejansko zgodilo, glavne igralce in vpleteno dinamiko ter polemike okoli nekaterih prvih Bitcoinov, ki so jih kdajkoli ustvarili.

Bitcoinovi zgodnji dnevi in ​​Satoshijeva zaloga

V času nastanka Bitcoin ni bil niti približno tako priljubljen kot danes. Verjamejo, da so člani najzgodnejših ljudi, ki se zavedajo njegovega obstoja Kriptografski poštni seznam – e-poštni seznam »posvečen kriptografski tehnologiji in njenemu političnemu vplivu«, katerega število članov ni znano.

Tisti na seznamu prejetih e-poštnih sporočil iz Nakamota ves november 2008, preden je januarja 2009 izdal Bitcoin v0.1.

Bitcoin omrežje je uradno začelo obstajati 3. januarja 2009, ko je Satoshi Nakamoto izkopal prvi blok, znan kot genezni blok, s tem sporočilom: “The Times 03 / Jan / 2009 Kancler na robu drugega reševanja bank”.

geneza blok krat kritjeNaslovnica izdaje The Times, navedena v bloku Bitcoin genesis. Vir: thetimes03jan2009.com

S potrebo po vgrajenih revizorjih ali “rudarjih” omrežje, verjame se, da je Nakamoto v prvih dneh še naprej rudaril Bitcoin bloke, da bi podpiral sistem. Bitcoinov blokirajte subvencijo ali nagrado – spodbuda za rudarje, da vzdržujejo omrežje – začela se je pri 50 BTC na izkopani blok. Glede na Bitcoin-ovo kodo se ta spodbuda prepolovi po vsakih 210.000 blokih (približno vsaka štiri leta) – najnovejša »Prepolovitev«, ki se je zgodila ta mesec.

Ko je Nakamoto kopal nove bloke, je še naprej zbiral to nagrado za bloke z vsakim transakcija z coinbase – prva transakcija, zabeležena v vsakem bloku, in tista, ki rudarju pošlje nagrado za blok – vsakič prejme 50 BTC na nov naslov denarnice.

Razlog, zakaj so raziskovalce opozorili Transakcija 20. maja je bilo, da izvira iz a denarnico ki je 9. februarja 2009, le mesec dni po zagonu Bitcoin omrežja, prejel nagrado za 50 BTC blokov iz rudarstva.

Poslanih je bilo 50 BTC dve transakciji 20. maja – 40 BTC in slabih 10 BTC. Natančen cilj BTC, poslanega 20. maja, ni znan, Chainalysis poroča, da “Kaže, da je nekaj denarja končalo pri Coinbase.”

20. maja transakcijaDatum generacije 50 BTC se je preselil 20. maja 2020. Vir: Blockchain.com

Če pogledamo zgoraj prikazano denarnico, prisotnost transakcije coinbase pomeni, da pripada rudarju, datum pa kaže, da so bili v Bitcoin omrežju aktivni v enem mesecu po njenem zagonu. Oba pogoja navajata, čeprav ne dokončno, da bi bil lastnik te denarnice teoretično lahko sam Nakamoto, za katerega se domneva, da je bil takrat eden redkih rudarjev v omrežju.

Vendar natančno število blokov, ki jih je Nakamoto izkopal, in znesek BTC, ki ga je prejel, ostajata neznani, zaradi česar je zanimiva študija, saj raziskovalci kopljejo po najzgodnejših znanih transakcijah in naslovih na verigi blokov..

Prepoznavanje Satoshija z vzorcem Patoshi

Raziskovalec blokov verig Sergio Demian Lerner trdil v prispevku na Bitcointalk forumu, usmerjenem v Bitcoin, aprila 2013, da je lahko ocenil znesek BTC, ki ga je imel Nakamoto v tistem času. Izjavil je, da gre za več kot milijon BTC – približno 100 milijonov dolarjev takrat.

Da bi razložil, kako je prišel do tega zaključka, je Lerner nekaj dni kasneje nadaljeval s svojimi ugotovitvami podrobnejšo objavo na svojem blogu, razkrivajo “Nova tehnika analize verig blokov,” ki ga spet ponovno obiskal nazadnje leta 2019.

Lerner je v svoji analizi najzgodnejših miniranih blokov Bitcoinov opredelil vzorec – ki ga je kasneje poimenoval "Patoshi" – da je trdil, da je navedel, katere posebne bloke je izkopal Nakamoto. BTC se je 20. maja 2020 preselil kot veliko kripto analitikov izpostavljeno, ni padel v ta vzorec.

Kako pa dejansko deluje vzorec Patoshi? Lerner je po svoji analizi trdil, da je Nakamoto med 3. januarjem 2009 in 25. januarjem 2010 v omrežju izključno kopal bloke Bitcoin in v tem procesu zbral več kot milijon Bitcoinov.

Raziskovalec je svoje predpostavke temeljil na študija hašrata omrežja v tem času in težavnost rudarjenja, ki se povečuje, ko se v mrežo vključi več rudarjev.

Po Lernerjevih besedah ​​je njegova študija prvotnega odjemalca Bitcoin v0.1 razkrila tri napake, povezane z zasebnostjo, ki so pomagale prepoznati vse bloke, ki jih je izkopal en sam rudar.

Lerner se je osredotočil na prepoznavne nize v zgodnjih blokih, predvsem na Polje ExtraNonce, in objavil grafikon, v katerem je poudaril bloke, za katere je ugotovil, da imajo skupen izvor, ali enega samega rudarja, ki se ga je odločil poklicati Patoshi.

Medtem ko so bile Lernerjeve raziskave intenzivno razpravljali od leta 2013 na splošno velja, da je njegova analiza zdrava, četudi ne 100-odstotna natančna. Medtem ko so člani kripto skupnosti gsplošno verjeti da bloki Patoshi jasno kažejo na obstoj zgodnjega aktivnega rudarja, odgovornega za pridobivanje velikega dela BTC-ja, je za nekatere sklep, da je ta zgodnji rudar, Patoshi, “lahko bil ali ne Satoshi.”

Lerner pa je v svojih sklepih bolj odločen. V svojih analizah od leta 2013 dokazuje, da je tisti rudar, ki je odgovoren za rudarstvo vseh blokov v vzorcu Patoshi, v resnici ustvarjalec Bitcoina in zaključuje:

„Obstajajo dokazi, ki vzorce Patoshi povezujejo s Satoshi, seveda na podlagi javnih virov informacij in verige blokov. Ampak raje bi se ustavil tukaj. Patošija enkrat pustite pri miru. Na primer, imam preveč stvari za gradnjo Bitcoinov RSK.”

Kot so ugotovili kritiki Lernerjevih ugotovitev, so bili takrat v omrežju poleg Nakamota še drugi rudarji. Vsaj eden od teh prvotnih rudarjev se je pozno opredelil Harold (bolj znan kot Hal) Thomas Finney. Marca 2013, mesec preden je Lerner objavil svoje prve ugotovitve, je Finney objavil svojo zgodnjo rudarsko dejavnost dne Bitcointalk:

»Ko je Satoshi napovedal prvo izdajo programske opreme, sem jo takoj zagrabil. Mislim, da sem bila prva oseba poleg Satoshija, ki je vodila bitcoin. Izkopal sem 70-letni blok in bil prejemnik prve bitcoin transakcije, ko mi je Satoshi kot test poslal deset kovancev. “

Omeniti je treba, da je vzorec Nakamota, ki je prejel 50 BTC kot blokovno nagrado, nato pa Finneyju poslal 10 BTC – prva znana transakcija BTC – odmeval v transakcijah 20. maja 2020, kjer se je prvotna nagrada 50 BTC razdelila na dve transakciji. od 40 BTC in 10 BTC.

20. maja BTC niso bili iz podjetja Patoshi

BTC, ki se je preselil 20. maja, je bil izkopan blok 3654. Če pogledamo ta blok v Lernerjevi analizi, ugotovimo, da ni eden od blokov Patoshi. Za večino kripto analitikov in komentatorjev to dejansko dokazuje, da bitcoin dejansko ne pripada Nakamotu.

vzorec patoshiBlok 3654, prikazan na grafikonu, ki označuje blok Patoshi (modra). Vir: Satošibloki

V komentarju OKEx Insights 22. maja, Nic Carter, generalni partner podjetja Castle Island Ventures in soustanovitelj podjetja Koinmetrija, je delil svoje misli o vzorcu Patoshi in verjetnosti, da bo Nakamoto stal za transakcijami 20. maja.

“Večina strokovnjakov za bitkoine ugotavlja, da ima Sergiov model [Lerner] nekaj zaslug, čeprav se razpravlja o natančnem številu blokov, ki jih lahko dodeli enemu velikemu zgodnjemu rudarju,” je Carter dejal o vzorcu Patoshi in dodal:

“[T] vzorec je zelo prepričljiv in ne vidim razloga, da bi dvomil v bistvo analize – obstajal je velik en sam rudar, ki je zagnal programsko opremo po meri, ki je začela rudariti od začetka in jo kopala do leta 2009.”

Carter je nadaljeval z dejstvom, da noben izhod, izkopan v vzorcu Patoshi, ni bil porabljen (več kot ena ali dve testni transakciji). To razlikuje Patoshija od drugih rudarjev, ki delujejo v istem časovnem obdobju, ki so občasno porabili svoje nagrade, kot je prikazano v podatkov v skupni rabi inženir Coinmetrics Antoine Le Calvez.

Medtem ko se je Carter skliceval na Lernerjeve ugotovitve, da bi zaključil, da so bile transakcije 20. maja od rudarja, ki ni Satoshi, Blockstream Izvršni direktor Adam Back tvitnil drugačen argument, da pridemo do istega zaključka. Nazaj je zapisal, da so bile raziskave Patoshi “Precej ugibati,” vendar je trdil, da če bi Satoshi sam prodal svoje kovance, bi verjetno začel s svojimi zadnjimi miniranimi – najbolj anonimnimi v seriji.

Kot odgovor na prvotni tvit Whale Alert 20. maja sta tako cypherpunk kot zagovornik Bitcoinov Jameson Lopp in nekdanji vodilni vzdrževalec Monero (XMR) Riccardo Spagni navedla vzorec Patoshi in kritiko tweetov trdila, da so kovanci poslani iz “Možna denarnica v lasti Satoshi.”

Lopp naprej izpostavljeno da je jezik tvita Whale Alert povzročil nepotrebno paniko na trgih “[Vsi] vsi vemo, za kaj je” možna denarnica v lasti Satoshi “- da bi lahko v obtok prišlo 1M kovancev.”

Samooklicani Satoshi Craig Wright in njegov seznam naslovov

Medtem ko so številne pomembne osebe veljale za kandidate za resničnega Nakamota, je bilo nekaj samooklicanih – najvidnejši avstralski računalnik, Craig Steven Wright.

Transakcije 20. maja 2020 pa so bile prej udarec za Wrightovo trditev, da je Nakamoto dolgo razpravljali Lopp v lanskem letu.

Od februarja 2018 je Wright vpet v dolgoletna pravna bitka z zapuščino njegovega domnevnega nekdanjega partnerja Davea Kleimana, računalniškega forenzika, ki umrl leta 2013.

Kleimanov brat Ira, ki nadzoruje Davejevo posestvo, trdi, da sta bila Dave in Wright v Bitcoinu vpletena že od samega začetka njegovega obstoja in sta skupaj izkopala 1,1 milijona bitcoinov – z utemeljitvijo, da Dave nikoli ni imel dostopa do svoje polovice kovancev.

Med postopkom za zadevo Kleiman proti Wrightu je moral Wright predložiti seznam Bitcoin naslovov, ki jih je imel, na katerih je bil BTC, ki ga je kopal pred letom 2013.

Naslov, s katerega je bilo poslano 50 BTC 20. maja 2020, je bil eden izmed več kot 16.000 naslove, ki jih ima Wright predložen sodišču.

Vendar Wright že dolgo trdi, da nima dostopa do zasebnih ključev za naslove, ki jih je predložil, saj so bili, kot trdi, ti narezan in razdeljen med različnimi ljudmi za dodatno varnost.

Dejstvo, da so bili kovanci 20. maja premaknjeni z enega od teh istih naslovov, pomeni, da ima Wright dejansko dostop do ključev ali – kar trdi večina opazovalcev – dejansko ni lastnik vseh naslovov, za katere je trdil, da so na sodišču. Kakorkoli bi pomenilo, da je lagal na sodišču.

Je bila transakcija 20. maja preprosto zgodnji rudar Bitcoinov – ne Nakamoto -, ki je končno zapravil svojo blokovsko nagrado, ali je bila povezana s primerom Kleiman proti Wrightu?

V zvezi s transakcijsko povezavo do tekočega primera je Carter konec tedna za OKEx Insights povedal, da meni, da je bila transakcija 20. maja morda izrecno narejena, da bi spodkopala Wrightove trditve:

»Možno je, da je bila ta transakcija razveljavljena zaradi nekaterih trditev, ki jih je CSW [Wright] vložil na sodišču – namreč, da je nadzoroval zadevni naslov in da trenutno do njega ni imel dostopa. Ta transakcija to razveljavi in ​​zaplete njegov primer. “

Kot pojasnjuje Carter, ima oseba, ki je 20. maja poslala 50 BTC, nujno nadzor nad zasebnimi ključi tega naslova. To dejstvo izrecno razveljavi Wrightovo trditev v sodnih dokumentih, da mu pripada naslov, vendar trenutno nima dostopa do zasebnih ključev.

Še en zgodnji rudar pokliče Wrighta ven

Ravno včeraj, 25. maja, se je pojavilo več dejavnosti, ki so vključevale bitcoine, izkopane v letu 2009, kar izrecno spodkopava Wrightove trditve. Anonimna entiteta izdal datoteko s 145 Bitcoin naslovi, ki imajo – tako kot naslov 20. maja – Bitcoin, izkopan leta 2009, in so naveden med 16.000+ naslovi, ki jih je imel Wright trdil na sodišču so njegovi.

Glede na to, kako ima vsak od 145 naslovov 50 BTC, je po trenutnih cenah ta subjekt dokazal nadzor nad več kot 60 milijonov USD samo v bitcoinih (od takrat vilice ne upoštevajo).

Nemogoče je ugotoviti, ali je rudar, ki je 20. maja poslal 50 BTC, isti, ki je včeraj poslal 145 naslovov. Toda v nasprotju s transakcijo 20. maja je bil tokrat zgodnji rudar očitno prisiljen diskreditirati Wrightove trditve.

Z uporabo vgrajenega Bitcoina funkcija podpisovanja in preverjanja, ki lastnikom naslovov omogoča anonimno dokazovanje lastništva, rudar je pustil jasno sporočilo, ki jih je mogoče preveriti na vseh 145 naslovih:

"Craig Steven Wright je lažnivec in prevarant. Nima ključev, s katerimi bi podpisal to sporočilo.

Mreža strele je pomemben dosežek. Vendar si moramo še naprej prizadevati za izboljšanje zmogljivosti v verigi.

Na žalost rešitev ni samo spremeniti konstanto v kodi ali omogočiti močnim udeležencem, da prisilijo druge.

Vsi smo Satoshi"

Vsakdo lahko preverite verodostojnost sporočila, tako da ga primerja z Bitcoin naslovom in podpisom (v skupni rabi v datoteki, ki jo je objavil anonimni subjekt), kot je prikazano na spodnjem posnetku zaslona.

Preverjanje podpisa BTCBitcoin naslov, sporočilo in orodje za preverjanje podpisa. Vir: Bitcoin.com

Kar se tiče preverljivosti in izvora anonimnega sporočila, je Carter včeraj v ločenih komentarjih povedal OKEx Insights:

»Naslov, sporočilo & Podatki o podpisu so vse, kar je bilo potrebno, da vemo, da je sporočilo avtentično podpisal privkey [zasebni ključ] (nekaj sem preveril na electrum). Verjamem, da je šlo za besedilno datoteko, ki je prvotno padla na forum 4chan / biz.

Vendar ni povsem pomembno, od kod izvira, saj potrebujemo le podpise in besedilno vsebino. “

To pomeni, da vsaj 145 naslovov na tem novo objavljenem seznamu očitno ne pripada Wrightu.

Carter je v izjavi za OKEx Insights nadaljeval:

»Mislil sem, da je prvotni stari naslov, ki se je preselil, lahko motiviran s sodno zadevo, in pričakoval sem, da jih podpiše OP_RETURN, ki označuje, da niso v lasti CSW [Wright]. (čeprav na drugačen način). Dejstvo, da se je Craig končno zavezal na vrsto naslovov, za katere trdi, da jih ima, je verjetno razlog, da se je ta posameznik odločil, da bo ukrepal zdaj. “

Carter je poudaril tudi, da 145 naslovov, tako kot nagovori 20. maja, niso del vzorca Patoshi, “Torej [je] samo še en zgodnji rudar, ki ni Satoshi.” Lopp in drugi na Twitterju so tudi z Loppom hitro opozorili na naslove, ki verjetno ne pripadajo Bitcoinovemu ustvarjalcu objavljanje v ponedeljek:

“Več” dejavnosti “rudarjev bitcoinov iz leta 2009, saj nekdo ponuja še več kriptografskih dokazov, da je Craig Wright prevarant. Še enkrat se ti bloki ne ujemajo z vzorcem Patoshi. “

Le dan prej, 24. maja, je imel sam Lerner objavljeno na Twitterju, da je prikladno dodal funkcionalnost za preverjanje, ali je kateri koli blok Patoshi izkopal ali ne.

Jezik in bistvo sporočila z dne 25. maja, natančneje njegov podpis »Vsi smo Satoši«, odmeva v e-poštnem sporočilu iz leta 2015 z naslova satoshi [na] vistomail.com. Sporočilo 2015 preberite preprosto: “Nisem Craig Wright. Vsi smo Satoshi. ”

Čeprav je bil e-poštni naslov pozneje razkrito biti ponarejen, da je videti kot Nakamoto, čustvo besedila, ki se odraža v včerajšnjem sporočilu, izraža nekaj, kar je podobno mnenju Nakamota – da identiteta tistega, za kar se misli, da je posamezna oseba, ki stoji za Bitcoinom, v resnici ni tisto, kar je pomembno.

Satoshi ostaja v senci

Medtem ko sta epizodi 20. in 25. maja sprožili zanimive razprave, sta obe najbolj poudarili trajno očaranost in skrivnost okoli Bitcoinovega ustvarjalca..

Je Nakamoto “mladenič japonskih prednikov, ki je bil zelo pameten in iskren”, kot nekoč opisano avtor Hal Finney? Nekdo iz Velike Britanije zaradi reference The Timesa v bloku Bitcoin genesis? Ali pa je eden izmed številni kandidati mediji rutinsko obravnavajo? Morda nikoli ne bomo vedeli.

Kaj pa vemo iz Nakamotovega zadnja potrjena korespondenca – z bivšim razvijalcem Bitcoinov Gavinom Andresenom – je, da je ustvarjalec Bitcoina želel, da se ljudje namesto na njegovo identiteto osredotočijo na sam projekt:

»Želim si, da ne bi še naprej govorili o meni kot o skrivnostni senčni figuri, tisk to preprosto spremeni v piratski valutni kot. Mogoče se raje odločite za odprtokodni projekt in dajte več zaslug svojim sodelavcem v razvoju; pomaga jih motivirati. ”

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map