NBA Top Shot NFT-je potisne k splošnemu sprejemanju

NBA Top Shot, uradno licencirana blockchain aplikacija Nacionalne košarkarske zveze, je v zadnjem času zelo priljubljena – enodnevni obseg je približno pol meseca presegel milijon dolarjev. Platforma zbirateljskih predmetov je po celotni prodaji že presegla znamenite CryptoKitties in je po podatkih iz prvega v sektorju kripto zbirateljskih predmetov. CryptoSlam. V času pisanja tega članka je prodaja NBA Top Shot dosegla 43 milijonov dolarjev prodaje, približno 20.000 kupcev in 33.000 zbiralcev. Medtem ko število zbirateljev znatno zaostaja za 92.000 CryptoKitties ‘, njegova skupna vrednost odraža odobravanje udeležencev te naraščajoče platforme, ki temelji na verigi blokov..

NBA Top Shot je najvišja kripto-zbirateljska platforma za ves čas prodaje. Vir: CryptoSlam

V primerjavi s tradicionalnimi športnimi kartami vsebuje vsak element NBA Top Shot kratek videoposnetek igralnega trenutka, v nasprotju s fotografijo. Vsak trenutek je nezamenljivi žeton ali NFT, ki vsebuje svoje edinstvene identifikacijske podatke in jamstvo za verodostojnost na osnovi verige blokov. Digitalna karta vsebuje tudi veliko informacij – na primer o igri, iz katere je trenutek prišel, pomembnosti trenutka v igralčevi karieri, igralčevi statistiki za igro in povprečju sezone. 

Vsi trenutki so razdeljeni v tri kategorije – skupni, redki in legendarni – cene pa določajo igralčeva slava, redkost kartice in njena serijska številka. Zbiratelji lahko svoje najljubše trenutke kupijo tako, da ob ponedeljkih in četrtkih poberejo pakete ali neposredno s tržnice platforme.

Paketi na NBA Top Shot se zelo hitro prodajo. Vir: Najboljši strelec NBA

Ocena trga za NBA Top Shot

23. januarja so na NBA Top Shot prodali trenutek LeBrona Jamesa 71.455 USD. Le dva dni kasneje je ta rekord zlomil trenutek prodaje Siona Williamsona 100.000 dolarjev. V zadnjih sedmih dneh, od trenutka pisanja tega dokumenta, smo videli več kot 15.500 naslovov denarnic, ki sodelujejo pri nakupih, s skupno vrednostjo transakcije 18,5 milijona USD. Te številke tudi kažejo, da je ta platforma, ki temelji na verigi verig, zelo priljubljena in ima močno likvidnost. 

Platforma trenutno podpira plačevanje s kreditno kartico ali kriptovaluto. Trenutno podprte kriptovalute vključujejo BTC, ETH, DAI in USDC. 

Glede na poročilo, ki ga je objavil Forbes septembra 2018 je trg eBay športnih spominkov v ZDA takrat dosegel 4,7 milijarde dolarjev. Glede na hitro rast tega trga v zadnjih dveh letih je trg športnih kart po naši oceni večji za 10 milijard USD. Ker ima nacionalna košarkarska zveza globalno bazo oboževalcev, je potencial za uspeh NBA Top Shota jasen. 

Trenutek Ziona Williamsona se je prodal za 100.000 dolarjev in postavil rekord. Vir: Najboljši strelec NBA

Razvijanje igre zbirateljskih predmetov NBA

Na tradicionalnem trgu so fizične kartice, ki jih strokovne organizacije prejmejo visoko, bistveno bolj dragocene. Zbiratelji posvečajo veliko pozornosti komunikacijskim in poštnim karticam – kar nosi določena tveganja -, da jih ocenijo podobni Beckett in drugi, preden jih dajo na sekundarni trg. Poleg tega naravno staranje fizičnih kart vpliva tudi na njihovo vrednost.

Digitalne zbirateljske predmete, kot so kartice MyTEAM v seriji video iger NBA 2K, imajo tudi napake – kartice, pridobljene v starejših sezonah, bodo z začetkom nove sezone izgubile na vrednosti. Še huje, ko prenehajo veljati stari igralni strežniki, ti zbirateljski predmeti postanejo brez vrednosti – to je eden od razlogov, zakaj igralci NBA 2K verjamejo, da bi morala serija preiti na enoten model igre kot storitve..

Kartice MyTEAM v seriji video iger NBA 2K izgubljajo vrednost. Vir: 2KMTCentralno

Je NBA Top Shot ubijalska aplikacija za NFT-je?

NBA Top Shot in CryptoKitties prihajajo iz iste razvojne ekipe, Dapper Labs. Razvoj prvega poteka v partnerstvu z Združenjem igralcev NBA. Med vlagatelji, ki so podprli ta projekt, so zvezde NBA, kot so nekdanji igralec Philadelphia 76ers in igralec Golden State Warriorsa Andre Iguodala ter igralec Brooklyn Nets (in opazen zagovornik kriptovalut) Spencer Dinwiddie.

NBA Top Shot temelji na protokolu blockchain, imenovanem Flow, ki je zasnovan od začetka za splošno sprejemanje. Tok Tok (FLOW) je izvorno sredstvo za verigo blokov Flow one-one in je potreben za vložke in sodelovanje na platformi za zaslužek transakcijskih provizij in nagrad.

Skupina Flow je razvila kriptografsko tehniko za odpravljanje dileme preveritelja, znane kot Specialized Proofs of Confidential Knowledge ali SPoCK. Tehnologija omogoča visoko pretočnost transakcij in bolj ustreza potrebam decentraliziranih igralnih aplikacij. Za razliko od zahtev za shranjevanje in ocene športnih kart športni navdušenci skoraj neobstoječih stroškov shranjevanja olajšajo sodelovanje športnih navdušencev. Na splošno lahko NFT kupite, prodate in zamenjate po internetu brez posrednika.

Poleg tega zaradi nenehne globalne pandemije številni zbiralci fizičnih izdelkov ne bodo hodili v trgovine ali sejme, da bi zamenjali kartice. V tem primeru so prednosti NFT-jev bolj očitne. V NBA Top Shot lahko trenutke trgujete takoj in brez stroškov pošiljanja. Kupcu tudi ni treba skrbeti za pristnost zbirateljskih predmetov.

Po drugi strani pa ima NBA Top Shot uradno dovoljenje Nacionalne košarkarske zveze. Če NBA prekliče pooblastilo ali se igre zaustavijo, bi to lahko predstavljalo velik izziv tej novi blockchain igri.

Iskajo se tudi FLOW kovanci

Iz zgodnjega delovanja kovanca Flow je razvidno, da je trg zelo bikovski glede protokola. Že oktobra 2020 se je protokol dvignil 9,5 milijona dolarjev s prodajo 25 milijonov FLOW kovancev po 0,38 USD. V povezavi s sredstvi, zbranimi v prvem krogu pri 0,10 USD na FLOW, je protokol zbral približno 18 milijonov USD od več kot 12 000 udeležencev v več kot 100 državah. 

FLOW je bil prvič uvrščen na Kraken 27. januarja, kjer je v tej fazi mogoče trgovati samo z vložki. Kovanec trenutno trguje okoli 11,30 USD, kar vlagateljem v prvem krogu prinaša donos več kot 100-krat.

FLOW je svojim vlagateljem v ICO ustvaril več kot 100-krat donos. Vir: CoinGecko

Ko se glasnost NBA Top Shota povečuje, lahko vidimo, da se vedenje potrošnikov hitro spreminja. Kot običajna blockchain igra, bo NBA Top Shot zagotovo več uporabnikov seznanila z NFT-ji. Dapper Labs sodeluje tudi z Ultimate Fighting Championship ali UFC, ki ima hitro rastočo bazo oboževalcev, na podobnem partnerstvu, da bi ustvaril zbirko izdelkov NFT z blagovno znamko UFC..

V kombinaciji z nedavna priporočila lastnika Dallasa Mavericksa, Marka Cubana, lahko z gotovostjo trdimo, da bo razvoj mainstream prijaznih zbirateljskih platform, ki temeljijo na blockchainu, še naprej spodbujal trg za NFT-je..

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map