Nefungibilni žetoni niso novost, vendar je njihova prihodnost videti svetlejša kot kdaj koli prej

Pregled preteklosti, sedanjosti in prihodnosti NFT

Na področju kriptovalut je razvoj decentraliziranih financ v središču pozornosti leta 2020. Medtem ko se je tržni obtok okoli DeFi-ja in likvidnostnega rudarjenja ohladil od konca septembra, pa neživljenjski žetoni – znani tudi kot NFT – ponovno pridobijo veliko priljubljenosti, ki so jo videli na vrh priljubljenosti CryptoKitties v letu 2017.

Z naraščajočimi žetoni OKEx Insights ponovno preučuje primere njihove uporabe in preučuje morebitno sprejetje NFT-jev.

Kaj so neznačilni žetoni?

Razlike med zamenljivimi in nezamenljivimi žetoni niso strašno zapletene.

Zamenljivi žetoni so zamenljivi in ​​jih je mogoče enostavno nadomestiti z nečim enakim. BTC je dober primer zamenljivega žetona – ali v tem primeru kovanca. Če nekomu v Bitcoin omrežju posodite en kovanec, ne bi bilo pomembno, če ne bi vrnil popolnoma istega. To je zato, ker je vrednost enega BTC enaka kot kateri koli drug kovanec v omrežju.

Preden preučimo NFT, je vredno razumeti primere neopredmetenih sredstev v resničnem svetu. Za primer uporabimo letalske vozovnice: Čeprav sta velikost in oblika vsake vozovnice enaki, so informacije, natisnjene na vozovnicah – na primer podatki o potniku in cilj – drugačne. Vozovnice za ZDA ne morete nadomestiti z vozovnico za Japonsko. Na podoben način so nenesenljivi žetoni digitalne predstavitve sredstev, ki v resničnem svetu niso zamenljiva.

Zakaj so pomembni NFT-ji, ki temeljijo na blockchainu?

Nenemogljiva digitalna sredstva obstajajo že od pojava interneta in segajo od domenskih imen do e-vstopnic do ročajev računov v omrežjih socialnih medijev. Ta sredstva imajo svoje značilnosti in niso zamenljiva. Poleg tega en uporabnik navadno ne more zlahka prenesti redkega predmeta iz spletne igre na drugega uporabnika in ni dokazov o lastništvu določenega predmeta.

Tu nastopajo NFT-ji, ki temeljijo na blockchainu.

Štiri prednosti NFT-jev

Uporaba tehnologije veriženja blokov z NFT-ji prinaša naslednje lastnosti in prednosti digitalnih sredstev:

  • Standard žetona ERC-721
  • Dokazilo o lastništvu
  • Povečana prenosljivost in likvidnost
  • Blažitev ponarejenega tveganja

Standard žetona ERC-721

Kot je CryptoKitties prvič predstavil konec leta 2017, je ERC-721 najpogostejši standard žetonov za nefungične žetone.


Med standardoma ERC-721 in ERC-20 sta dve glavni razliki.

Prvič, žetoni ERC-20 so deljivi, žetoni ERC-721 pa ne. Uporabniki lahko na primer kupijo 0,5 enote etra (ETH) ali UNI. Vendar pa lahko uporabniki po zasnovi standarda ERC-721 razpolagajo samo s celo enoto žetona. Takšna nedeljivost pomeni, da so žetoni ERC-721 skladni z naravo neopredmetenih sredstev. Uporabniki na primer v CryptoKitties ne morejo imeti v lasti pol mucka ali zahtevati 30% lastništva digitalne zbirateljske kartice.

Dokazilo o lastništvu

Žetoni ERC-721 se v svojih evidencah lastništva razlikujejo od žetonov ERC-20. Žetoni ERC-20 beležijo samo stanje računa na naslovu. Nasprotno, žetoni ERC-721 ne beležijo le stanja na računu, temveč tudi vodijo evidence ID-ja žetona za vsak prenos. Ta značilnost je ključnega pomena za večjo preglednost prenosov neopredmetenih sredstev.

Vsak nefungibilni žeton predstavlja edinstveno sredstvo in vsebuje bistvene informacije, kot so osnovne lastnosti in podrobnosti o lastništvu. Evidenca lastništva sredstva je shranjena v NFT, ki je sledljiva na verigi blokov.

Prenosljivost

NFT omogočajo prenos osnovnih sredstev in trgovanje z njimi prek več ekosistemov. Blockchains na primer uporabijo predmete v igri, tako da odstranijo vse posrednike in uporabnikom služijo kot enotne platforme za trgovanje s svojimi predmeti. Razvijalci iger lahko v pametne pogodbe vključijo izpopolnjene možnosti trgovanja, kot so dražbe v eBayu in licitiranje. Zaradi tega so verige blokov na enem mestu za uporabnike, ki lahko trgujejo, dražijo in prodajajo svoje NFT-je.

Poleg tega trgovanje z NFT vodi k večji likvidnosti, saj se z njimi lahko trguje na odprtih trgih. Tržnice za neznanstvene žetone ponujajo večjo izpostavljenost digitalnim sredstvom za širši kup kupcev.

Ponarejeno blaženje

Uporaba NFT-jev pomaga ublažiti tveganje nakupa ponarejenega blaga.

Umetnost je eno področje, kjer je to še posebej koristno. Vsakemu umetniškemu zbirateljskemu predmetu je dodeljena njegova edinstvena identifikacija v nenesenljivem žetonu, kar ljudem omogoča, da dokažejo pomanjkanje umetniških del. Blockchain služi kot javno sledljiva zbirka podatkov, ki prikazuje celotno življenje umetniškega dela. To pomaga pri dokazovanju pristnosti umetniškega dela, saj se na verigi blokov spremlja samo izvirno umetniško delo.

Zgodovina NFT-jev, pojasnjeno

Medtem ko so nonfungible žetoni prvič pritegnili pozornost z vzponom CryptoKitties leta 2017, Barvni kovanci je bil verjetno prvi projekt, povezan z NFT-ji – iz leta 2012. Colored Coins je bil prvi, ki je zgradil NFT-je v omrežju Bitcoin in so predstavljali lastništvo različnih sredstev, kot so lastnina in digitalni zbirateljski predmeti.

CryptoPunks je bil medtem prvi žeton na osnovi Ethereuma v začetku leta 2017. Ustvaril je 10.000 edinstvenih in zbirateljskih znakov z dokazili o lastništvu, shranjenimi v verigi Ethereum.

2017: Vzpon CryptoKitties

CryptoKitties, ki je bil predstavljen konec leta 2017 na ETH Waterloo Hackathon, je igra na osnovi Ethereuma, ki uporabnikom omogoča zbiranje in vzrejo lastnih digitalnih mačk. Žetoni CryptoKitties niso nonfungible, saj vsak žeton predstavlja edinstveno digitalno mačko na verigi blokov. Atribut vsake mačke določa algoritem za vzrejo na verigi, zapisan v pametni pogodbi z zaprtimi viri. Kitty je mogoče prodati na nizozemskih dražbah in sekundarnih trgih – in redkejše kot so značilnosti mačke, višja cena bi lahko bila prodana.

CryptoKitties je zaradi svojih mehanizmov vzreje in trgovanja postal virus. Uporabniki so najprej kupili nekaj mačk in jih vzredili za izdelavo redkejših mačk, ki so jih nato lahko prodali z dobičkom. Nato je več uporabnikov prihitelo z vzrejo lastnih muck. Naraščajoče povpraševanje po CryptoKitties je januarja 2018 privedlo do tega, da je število dnevnih transakcij v omrežju Ethereum doseglo rekordno najvišjo vrednost (1,349 milijona) – rekord, ki so ga septembra 2020 ravno pred kratkim presegli sredi nore na področju rudarjenja likvidnosti, ki jo je spodbudila Uniswap (1,4 milijona).

Dnevne transakcije v omrežju Ethereum so dosegle svoj prejšnji vrhunec med norostjo CrypoKitties. Vir: Etherscan, OKEx Insights

Na drugi strani je vročina CryptoKitties razkrila pomanjkanje razširljivosti Ethereuma. Naraščajoče število uporabnikov, ki so redili in trgovali s svojimi mačkami, je privedlo do velikega povečanja transakcij, ki jih je bilo treba izvesti v omrežju Ethereum. Ker Ethereum zmore le približno 15 transakcij na sekundo, je večina transakcij CryptoKitties padla v skupino čakajočih transakcij. Dnevno povprečje čakajočih transakcij se je v tem času povečalo s 1.500 na 11.000. Za hitro izvedbo transakcij so bili uporabniki pripravljeni plačati višje pristojbine za plin. To je privedlo do visokih stopenj zastojev v omrežju Ethereum z povprečna provizija za transakcijo dosegajo več kot 2 USD. 

Preobremenjenost omrežja Ethereum je v začetku leta 2018 sprožila mehurček CryptoKitties. Kljub temu je bil CryptoKitties prvi NFT, ki je pritegnil splošno pozornost. Prav tako je bil začetnik nizozemske dražbene pogodbe, ki je nato postala eden glavnih mehanizmov za odkrivanje cen NFT-jev.

2018: Zanimanje za naložbe v NFT raste

Kljub zanimanju za ohlajanje nefungičnih žetonov po CryptoKitties, temelji ekosistema NFT od leta 2018 rastejo na dva glavna načina:

  • Igre Layer 2 na CryptoKitties
  • Naložbe kripto skladov in tveganih kapitalistov

Igre Layer 2 so se pojavile v ekosistemu NFT leta 2018 in se nanašajo na igre, ki so jih na CryptoKitties zgradili neodvisni razvijalci, ki niso povezani z ekipo prvotne igre. Kitty Race na primer omogoča CryptoKitties, da tekmujejo med seboj in osvojijo ETH. KittyHats uporabnikom omogoča dostop do njihovih CryptoKitties, medtem ko Wrapped Kitties uporabnikom omogoča, da svoje CryptoKitties pretvorijo v zamenljive žetone ERC-20, s katerimi se trguje na decentraliziranih borzah. Kot je opisal Dapper Labs, ustvarjalec CryptoKitties, so igre Layer 2, zgrajene na pametnih pogodbah CryptoKitties, razširile ekosistem igre, znan tudi pod imenom KittyVerse.

V letu 2018 je prišlo tudi do vse večjega zanimanja za naložbe NFT s strani kripto skladov in tveganih kapitalistov. Po hribu CryptoKitties je Dapper Labs prejel dva kroga financiranja, ki sta skupaj prinesla 27 milijonov dolarjev, od pomembni vlagatelji kot sta Andreessen Horowitz in Samsung Next. Poleg tega mitske igre dvignjeno 19 milijonov dolarjev v krogu financiranja svoje vodilne igre Blankos Block Party na EOS. Za podporo temu nastajajočemu prostoru se ustanavljajo tudi investicijski skladi, na primer Ripplejev prispevek v sklad v višini 100 milijonov dolarjev upravlja s strani blockchain igralniške družbe Forte.

2019: NFT in intelektualna lastnina

Za zaščito intelektualne lastnine so tradicionalna podjetja leta 2019 začela uporabljati nenesenljive žetone za izdajo svojih digitalnih zbirateljskih predmetov. Dirkaški gigant Formule 1 se je na primer maja 2019 pridružil blagovni znamki Animoca razvijati dirkalna igra, ki temelji na blockchainu, imenovana F1 Delta Time. Igra je 24. maja izdala svoj prvi edinstveni virtualni športni avtomobil F1, "1-1-1." Po štiridnevni dražbi je bilo digitalno zbirateljsko blago prodano za 415,9 zavitega etra (takrat vrednega 113.000 ameriških dolarjev), kar je najvišja prodaja žetonov NFT leta 2019.

Po uspehu F1 Delta Time sta Animoca Brands in Dapper Labs nedavno sklenila licenčni sporazum z MotoGP in načrt v bližnji prihodnosti izdati še eno dirkalno igro, ki temelji na blockchainu.

Poleg dirkalnih velikanov je velikan trgovalnih kartic Panini America na trg NFT vstopil januarja 2019 z kosilo kartic za športno trgovanje, ki temeljijo na blockchainu, za glavne poklicne lige in združenja. Star Trek je bil tudi na prizorišču NFT junija 2019, ko je razvijalc blockchain-iger Lucid Sight predstavljen ikonične zvezdne ladje in druge zbirateljske predmete na verigo blokov.

2020: Ko se NFT-ji srečajo z DeFi

Leto 2020 je za decentralizirano financiranje eksplozivno. Medtem ko se je likvidnostno rudarstvo po sprostitvi upravljalnega žetona Uniswap-a UNI, pridelovalci kmetov usmerili v NFT.

Pridelovanje donosov NFT je bilo predvsem pionir by Rarible, tržnica NFT. Rarible izpuščen njen znak upravljanja, RARI, sredi julija, kar je privedlo do 814% rasti cen. Obseg trgovanja na tržnicah NFT presegla Septembra 7 milijonov ameriških dolarjev, od tega je Rarible predstavljal 81%.

Poleg Rarible-a so NFT pridobili oprijem med skupnostjo kriptovalut z uvedbo žetona MEME. MEME je eksperimentalni protokol, namenjen integraciji DeFi s kripto zbirateljskimi predmeti. Kljub temu, da je slogan projekta "Ne kupujte MEME," zbral je tržno hvalo in nekoč dosegel 48 milijonov dolarjev tržne kapitalizacije. Tudi ekipa MEME je sodeloval z digitalnimi umetniki, da uporabnikom omogočijo, da vložijo svoj MEME, da lahko sodelujejo na dražbah NFT njihovih umetniških del.

Kljub priljubljenosti donosnih NFT-jev, Ilya Abugov, vodilni analitik pri DappRadar, meni, da NFT-ji niso dosegli množične stopnje hype. Povedal je OKEx Insights:

"Industrija se še vedno uči, kako je mogoče uporabiti koncept NFT. Mislim, da je glede na trenutno omejen doseg prezgodaj za merjenje hype. V fazi raziskovanja je bolj razburljivo. Umetnost in igre so videti, da imajo prvi koristi od NFT-jev. Vendar smo že videli primere uporabe, kot je tokenizirano zavarovanje, ki kažejo, kako imajo NFT široko paleto aplikacij."

V prvi polovici leta 2020 je bil znesek USD, prenesenih v ekosistem NFT doseženo 233 milijonov dolarjev – 52% več kot v letu 2019.

V prvi polovici leta 2020 je že prišlo do rekordnih zneskov USD v NFT. Vir: Nefungibilno

NFT-ji in igre na srečo: dajanje sredstev v igri na verigo blokov

NFT-ji imajo velik potencial za revolucijo v igralniški industriji.

Pri tradicionalnih spletnih igrah je premoženje uporabnikov v igri v lasti centraliziranega strežnika. Razvijalci iger omogočajo igralcem, da posedujejo svoja sredstva v igri. Uporabniki pa jih dejansko nimajo v lasti.

Blockchain tehnologija omogoča resnično digitalno lastništvo nad sredstvi v igri. Tisti, ki jih predstavljajo nefungični žetoni, shranjujejo evidence lastništva in podatke o sredstvih v verigi blokov. Prenos NFT predstavlja prenos lastništva nad sredstvi, ki ga razvijalci igre ne morejo ustaviti. Medtem ko bi lahko bila popolnoma decentralizirana blockchain igra počasna in okorna za igralce, igralna podjetja upoštevati uporaba tehnologije za obdelavo igralnih transakcij, hkrati pa ohrani dejansko igralno mehaniko na centraliziranem strežniku.

Yat Siu, ustanovitelj podjetja Animoca Brands, meni, da lahko igralne družbe zdaj ponujajo resnične gospodarske koristi igram prek NFT-jev. Povedal je OKEx Insights:

"NFT-ji podeljujejo resnično digitalno lastništvo in omogočajo, da igralcem zagotavljajo lastninske pravice. To pomeni, da lahko tradicionalna igralniška podjetja igralcem zdaj ponudijo resnične gospodarske koristi – koncept vrednosti je zdaj mogoče uresničiti v igri. To je podobno ponudbi storitev trgovanja in navideznega bančništva za svoja igralna sredstva."

Siu tudi meni, da se NFT-ji v igrah vse bolj vključujejo v ekosistem DeFi. Pojasnil je:

"Ker so NFT v bistvu resnično premoženje, lahko začnete uporabljati resnična načela – na primer posojanje ali najem premoženja. V F1 Delta Time omogočamo vložitev dirkalnih avtomobilov, ki jih lahko najamete drugim igralcem za uporabo v igri."

Podrobneje je Siu dodal:

"Zagotavljamo tudi nagrade za dirke za najboljše igralce, izračunane glede na znesek, ki ga vložite, zato pridelavo pridelkov kombiniramo z nekaj zabave. Vsi, ki vložijo naš žeton REVV, lahko dobijo donos, najboljši igralci pa boljši donos! Videli smo, da se igralci združujejo in tvorijo ekipe, pri čemer nekateri zagotavljajo financiranje in omogočajo tistim, ki vedo, kako bolje igrati igro, dirkati in deliti dobiček."

Digitalna umetnost

Pred tehnologijo blockchain je pomanjkanje ustrezne avtentikacije umetniških del glavobol za umetnike. Glede na leto 2014 poročilo s strani strokovnega inštituta za likovno umetnost več kot 50% umetnosti ponareja ali ne pripiše pravemu umetniku. To je v veliki meri a rezultat nepravilne dokumentacije med umetniškimi transakcijami. Umetniki in zasebni zbiralci včasih umetniških prenosov ne dokumentirajo s formalnimi pravnimi dogovori. Poleg tega kupci redko opravijo formalno skrbnost pri umetniških delih, ki so jih kupili.

Pojav tehnologije veriženja blokov prinaša potencial za odpravljanje pomanjkanja izvornosti umetniških del. Vsaka transakcija v življenju umetniškega dela ustvari nov blok in se doda prejšnjemu bloku. Transakcije na blockchain-u niso zaščitene in nobena stranka ne more spremeniti podrobnosti o umetniškem delu, shranjenih v blockchain-u. To povečuje preglednost porekla in zaupanje med kupci, prodajalci in zbiralci.

CryptoZR, umetnik blockchain, je za OKEx Insights povedal, da je spletna poreklo glavna razlika med digitalnimi umetninami in tradicionalnimi umetninami. Pripomnila je:

"Izvor tradicionalnih umetniških del poteka brez povezave, kar pogosto zahteva pomoč tretjih oseb. Na primer, izkušeni umetniki, razstavljavci in strokovnjaki za komentarje lahko pomagajo ugotoviti pristnost umetniškega dela. Nasprotno, blockchain omogoča spletno ustvarjanje izvirnih umetniških del, postopek provenience pa poteka po spletu."

CryptoZR je dodal, da se je s prihodom blockchaina pojavil nov umetniški ekosistem, ki je pojasnil:

"Tradicionalna umetniška dela so stoletja imela zrel ekosistem – od mehanizmov ustvarjanja in dražb umetniških del do umetniških razstav in galerij. Pojav verige blokov je privedel do vzpona tokeniziranega umetniškega trga, decentraliziranih umetniških izmenjav in virtualne razstave umetniških del, ki v umetniško industrijo prinaša nov ekosistem."

Umetniško delo je lahko na blokovni verigi predstavljeno z nefungiranim žetonom, vsak žeton pa ima edinstvene značilnosti – na primer izvor, lastništvo in prodajne evidence.

Medtem ko industrijo umetniške prodaje dojemajo kot trg za posameznike z visoko neto vrednostjo in angelske vlagatelje, tokenizacija umetniških del odpira trg za maloprodajne kupce. Tokenizacija umetniških del omogoča delno lastništvo malim vlagateljem, ki nimajo dostopa do velikega kapitala.

Decentralizirane umetniške izmenjave

Tokenizacija umetniških del je privedla tudi do vzpona decentraliziranih umetniških izmenjav.

Umetniške borze, ki temeljijo na blockchainu, prihranijo režijske stroške delovanja fizičnih umetniških galerij. Poleg tega platforme, kot sta Blockchain Art Exchange in platforma DADA s sedežem v Ethereumu, omogočajo kriptovalute kot način plačila. Decentralizirane umetniške izmenjave so eno najpomembnejših gibanj za rast spletnih prodajnih umetniških platform s približno 5,9 milijarde USD leta 2020 na 9,32 milijarde USD do leta 2024.

Poleg decentraliziranih umetniških izmenjav so tradicionalne umetniške dražbene hiše začele racionalizirati svoje poslovanje s tehnologijo veriženja blokov. Na primer, dražbena hiša Christie’s first pilotirano uporabo tehnologije veriženja blokov z Artory novembra 2018. Obe strani sta izdelali digitalna potrdila za umetniško prodajo v višini 300 milijonov dolarjev, ki je vključevala dela Georgia O’Keeffe in Edwarda Hopperja. 8. oktobra Christie’s začela svojo prvo dražbo v NFT-jih za umetnine, ki jih navdihujejo Bitcoin "Polje 21," ki se je prodal za 131.250 dolarjev.

Ali lahko NFT-ji postanejo mainstream?

Medtem ko so NFT-ji spet spet pridobili pozornost skupnosti od CryptoKitties-a v začetku leta 2018, NFT-ji še vedno ovirajo, da jih premagajo, preden gredo v mainstream.

Ena takih ovir je ureditev. Medtem ko NFT-ji imetnikom podeljujejo lastništvo osnovnega sredstva, ni pravnega soglasja o naravi NFT-jev – ali so to pomožni žetoni, varnostni žetoni, valutni žetoni ali spadajo v nov razred sredstev. Henri Arslanian, globalni kripto vodja PwC, je za OKEx Insights povedal, da regulatorji niso dosegli soglasja o tem, ali je treba predpise o vrednostnih papirjih uporabljati za NFT. Pojasnil je:

"Žirija še vedno ne razpravlja o tem, ali bi bilo treba NFT urejati ali celo regulirati. Čeprav se večina strinja, da je treba nadzirati platforme, na katerih se takšni NFT ponujajo in trgujejo, še vedno ni soglasja o tem, katere vrste NFT je treba urediti. Nekateri menijo, da bi morali spadati v pristojnost predpisov o vrednostnih papirjih. Drugi trdijo, da so po svojih značilnostih in funkcijah preprosto edinstveni in njihovo vključevanje v področje vrednostnih papirjev ne bi bilo primerno."

Uporabniška izkušnja je še eno področje, ki mu trenutno manjka v prostoru NFT. Kljub nedavnemu hype na trgu, ekosistem ostanki nastajajoče. Kripto skupnosti na splošno pogosto ne razumejo mehanike NFT in boj kovati lastne NFT-je. Poleg tega primanjkuje dobro uveljavljenih trgov NFT.

Ilya Abugov je prav tako poudaril, da sta izobraževanje in uporabniška izkušnja, poleg predpisov, največji oviri, s katero se soočajo NFT-ji, in njihov pritisk na prevlado. Za OKEx Insights je pojasnil:

"Izobraževanje in uporabniška izkušnja / vmesnik bodo največje ovire. To še posebej velja za segmente igralcev in zbirateljskih predmetov. Za doseganje smiselne uporabe igre, ki uporablja NFT-je, bodo morali založniki oblikovati in pravilno tržiti zanimivo igro. Ne bo dovolj, če samo dodate oznako NFT in upate, da bo ekonomija poskrbela zase. Poleg tega bo treba splošno javnost poučiti o uporabi in funkcionalnosti NFT-jev."

Podobno meni tudi Arslanian iz PwC z Abugovom. V svojih komentarjih je dodal:

"Na temo NFT je treba opraviti še veliko izobraževanja in ozaveščanja, preden jih lahko vidimo v glavnem. Za to je potreben čas."

Nazadnje je trgovanje s pranjem zaskrbljujoče na trgu NFT, kjer lahko trgovci ustvarijo lažno povpraševanje po določenem žetonu ali namerno zavedejo udeležence na trgu. V tipičnem primeru trgovanja s pranjem se sredstva pogosto izmenjujejo med dvema naslovoma denarnice v kratkem časovnem obdobju. Ko vlagatelji oddajo naročilo za prodajo, bodo nato oddali naročilo za nakup, da izpolnijo svoj prodajni nalog.

Tipičen primer trgovanja s pranjem, kjer se sredstvo šestkrat zamenja v 24 urah. Vir: Nefungibilno

Projektne skupine in statistične platforme lahko pomagajo omiliti pranje trgovanja z NFT. Projektnim skupinam lahko pri oblikovanju nagradnih struktur naložijo višje tržne provizije. Ko je nagrada manjša od stroškov napada, bodo trgovci manj verjetno izvedli pranje. Po drugi strani pa morajo zbiralci statistik in platforme razviti metode za odkrivanje trgovanja s pranjem in olajšati odkrivanje cen za NFT.

Vesolje NFT je še vedno v zgodnjem razvoju in se na svoji poti do splošnega sprejemanja sooča z več ovirami, vendar ima vznemirljiv potencial za revolucijo različnih industrij. Kot je dejal Arslanian:

"NFT-ji bodo uporabnikom omogočili boljše lastništvo, sledljivost, interoperabilnost in trgovanje z „digitalnimi“ sredstvi, od predmetov, ki jih prinašajo video igre, do novih digitalnih zbirateljskih predmetov. Čeprav to ni povsem nov razred premoženja, so možnosti, ki jih odklenejo NFT, nove in zelo razburljive."

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map