Obseg trgovanja z DeFi se je septembra povečal, skupni obseg pa se je zmanjšal

Povzetek poročila o tržni mikrostrukturi OKEx za september 2020

Septembra je na ceno Bitcoina (BTC) močno vplivala makroekonomska klima – padla je skupaj z ameriškim delniškim trgom in ceno zlata. Največji mesečni padec (7,57%) je zabeležil od marca po ceni indeksa OKEx BTC. 

Znižanje cene BTC v mesecu septembru ustreza znižanju obsega trgovanja OKEx. Količina spot se je v primerjavi s prejšnjim mesecem zmanjšala za 15%. Poleg tega se je obseg terminskih pogodb glede na avgust zmanjšal za 27%. Vendar pa se je na trgu zamenjav s pridržkom USDT po povečanju različnih decentraliziranih finančnih žetonov močno povečal – kar je povzročilo 3-odstotno povečanje celotnega obsega zamenjav.

Terminalni trg je imel največ prometa septembra 2020Terminalni trg je imel največ prometa v septembru 2020. Vir: OKEx

V splošnem so bili razponi med ponudbami in povpraševanji zaradi izjemne volatilnosti v začetku septembra nekoliko višji (v smislu povprečja in variance). Hitrost izvedbe pa se je izboljšala.

Oblikovana je bila povprečna hitrost izvrševanja 10 najboljših terminskih pogodb s kovanciOblikovana je bila povprečna hitrost izvrševanja 10 najboljših terminskih pogodb s kovanci "ustreljene skupine" septembra 2020. Vir: OKEx

V mesečnem povzetku mesečnega poročila o mikrostrukturi trga OKEx bo OKEx Insights pregledal obseg trgovanja in trende na kraju samem, terminske pogodbe in trge zamenjav na trgu OKEx v septembru 2020..

Obseg trgovanja z DeFi se je septembra znatno povečal

Septembra je promptni trg predstavljal 480 parov – 51 več kot avgusta. Skupni obseg promptnega trgovanja se je končal pri 45 milijard USD, kar je 15% manj kot avgusta. Zlasti obseg promptnega trgovanja BTC je zdrsnil za 19%, njegov povprečni dnevni obseg pa je padel na 432 milijonov USD.

Povprečni septembrski razpon povpraševanja je bil nekoliko višji od povprečja avgusta. Na primer, razpon povpraševanja pri trgovanju z BTC v vrednosti 100.000 USD po promptni ceni je bil zabeležen pri 0,0254% v primerjavi z avgustovskimi 0,0216%. To je bilo predvsem posledica velike nestanovitnosti 3. septembra, ko je cena Bitcoina strmo padla za 10,73%.

TRON (TRX) in Polkadot (DOT) sta zamenjala Litecoin (LTC) in Chainlink (LINK) na seznamu najboljših altcoinov v mesecu. TRX je po prizadevanjih na decentraliziranem finančnem trgu in začetku številnih projektov kmetovanja donosno poskočil na tretje mesto.. 

Poleg tega je v OKB veliko povpraševanje, zahvaljujoč novim projektom OKEx Jumpstart in uvajanju uporabniku prijazne strani za pridobivanje donosa Earn. 

The "Major 6" in najvišji altcoin-i v mesecu po obsegu promptnega trgovanja so bili:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Eter (ETH)
  3. TRON (TRX)
  4. Polkadot (DOT)
  5. OKB
  6. Bitcoin Cash (BCH)
  7. EOS
  8. Bitcoin SV (BSV)
  9. NEO

Povprečne dnevne količine so bile v začetku septembra višjePovprečne dnevne količine so bile v začetku septembra višje. Vir: OKEx

Do konca septembra je OKEx v oddelek za decentralizirano financiranje spletnega mesta dodal skupno 50 žetonov DeFi. 

Zanimanje za decentralizirano financiranje je septembra eksplodiralo, kar se je odrazilo tudi na obsegu trgovanja z žetoni DeFi na OKEx. Medtem ko se je celotni obseg promptnega trga zmanjšal, se je obseg spota DeFi septembra povečal za 9%. Njen delež na celotnem trgu promptnega trgovanja se je povečal z 19% na 25%.

OKEx je začel delovati konec septembra s skupno osmimi zamenjavami s kovanci in 27 zamenjavami z maržo USDT za žetone DeFi. Ti uvrstitve so prav tako privedle do znatnega povečanja obsega, saj se je obseg trgovanja swap za žetone DeFi septembra podvojil. Njen delež v celotnem obsegu trgovanja s swap se je povečal s 7% avgusta na 13%.

Trgovanje z DeFi je septembra 2020 predstavljalo 25% celotnega promptnega trgaTrgovanje z DeFi je septembra 2020 predstavljalo 25% celotnega promptnega trga. Vir: OKEx

Popoln nabor podatkov za OKEx-ovo poročilo DeFi Market Microstructure Report za september je lahko prenesete tukaj.

Stagnacija cen BTC je povzročila padec obsega terminskih pogodb

Terminske pogodbe, z katerimi se najbolj trguje na OKExu, so se septembra količine zmanjšale za 27% – skupaj so padle na 89 milijard USD. Padec je predvsem posledica stagnacije cene BTC in padajoče privlačnosti večjih altcoinov pred bolj zanimivimi žetoni DeFi.

OKEx je skupaj ponudil 174 terminskih instrumentov – 20 instrumentov več kot avgusta -, kar je trgovcem omogočalo bolj zapletene kombinacije in posle z različnimi datumi izteka..

Med terminskimi pogodbami so bile pogodbe z maržo na kovance bolj priljubljene kot pogodbe z maržo na USDT. Na primer, četrtletna prihodnost BTC z najprometnejšim trgovanjem (BTC_USD_200925) je ustvarila skupni obseg 11,76 milijarde USD – 2,25-krat več kot najbolj trženo četrtletno prihodnost s tržno mejo USDT (BTC_USDT_201225). 

Povprečni dnevni obseg terminskih proizvodov je bil najvišji v začetku mesecaPovprečni dnevni obseg terminskih proizvodov je bil najvišji v začetku meseca. Vir: OKEx

Zamenjajte obseg trgovanja in likvidnost

Septembra je OKEx ponudil 94 instrumentov zamenjave – 31 instrumentov več kot avgusta in 62 od njih je imelo USDT maržo. Skupni obseg trgovanja s swap se je povečal za 3% na 68 milijard USD.

Medtem ko je zamenjava BTC s kovanci po količini še vedno pred zamenjavo s USDT po količini, je za altcoinov povsem druga zgodba. Uniswap (UNI) je na primer obseg trgovanja s swap mejo USDT dosegel 133 milijonov USD v 13 trgovalnih dneh po uvrstitvi na OKEx – 5,68x več kot swap s kovancem. Poleg tega se je celotni obseg zamenjave UNI z mejo USDT uvrstil na peto mesto, kljub dejstvu, da je zamenjava zaživela šele 18. septembra. 

Trgovci DeFi so raje uporabljali USDT. Videli smo, da yearn.finance (YFI) in DFI.money (YFII) zasedata deveto in deseto mesto glede na obseg zamenjave s pridržkom USDT. Nasprotno je bilo opaziti pri EOS-u, pri katerem so trgovci raje imeli zamenjavo s kovancem. 

Zamenjave s pridržkom USDT so bile najvišje v začetku mesecaZamenjave s pridržkom USDT so bile najvišje v začetku meseca. Vir: OKEx

Kar zadeva razmike, je zamenjava BTC z mejo USDT še vedno zaostajala za zamenjavo s kovanci. Razpon povpraševanja BTC_USDT_SWAP pri trgovanju z BTC v vrednosti 300.000 USD je bil 0,0284% – v primerjavi z nižjim 0,0219% na BTC_USD_SWAP. 

Zamenjave, obdavčene s USDT, imajo še vedno tesnejše razmike za BTCZamenjave, obdavčene s USDT, imajo še vedno tesnejše razmike za BTC. Vir: OKEx

Za bralce, ki jih zanimajo več podrobnosti in tržni podatki OKEx od septembra 2020, je lahko celoten nabor podatkov, uporabljen v tem poročilu prenesete tukaj.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map