Ozadje 2020: Primerjava najboljših investicij v letu, od konca do konca

Podrobnejši pregled nekaterih najuspešnejših kripto in tradicionalnih sredstev v tem letu

Kripto je nedvomno vznemirljiv prostor z idealističnimi koncepti finančne svobode s svojimi divjimi nihanji cen in izjemnimi dobički – kar ima za posledico nenehne špekulacije in včasih tudi bogastvo čez noč.

Potem ko se je cena Bitcoin-a (BTC) leta 2017 dvignila na vrtoglave višine, je bila med decembrom 2018 in marcem 2019 podvržena dolgotrajnemu medvjedovnemu uroku, vendar so se cene kriptovalut v drugi polovici leta 2019 vrnile, BTC pa je na začetek leta 2020 – torej dokler marca letos spet ni padel pod 4000 dolarjev.

Natančneje, 12. marca so ga poimenovali "Črni četrtek" (čeprav se je zrušitev razširila na 12. in 13. marca v Evropi in Aziji), da so se tako tradicionalni kot kripto trgi nenadoma strmoglavili zaradi razprodaje zaradi panike, ki jo je sprožilo vse večje število primerov COVID-19. Ko se je obseg pandemije v ZDA nenadoma osredotočil, so ameriški delniški trgi doživeli največji enodnevni upad v približno 30 letih.

Medtem ko so si tradicionalni trgi naslednji dan nekoliko opomogli, so Bitcoin in kripto prostor še naprej upadali, cena vodilne digitalne valute pa je do 13. marca izgubila približno 50%. Toda tisti, ki bi morda imeli srečo, da so na trgu vlagali dno marčevske nesreče je lahko novembra doseglo znatne dobičke, ko se je cena Bitcoina dotaknila skoraj 19.400 ameriških dolarjev.

Glede na to je resničnost nepredvidljivosti Bitcoina razvidna iz cenovnih ukrepov od 25. novembra, ko je bil prvič predstavljen koncept tega članka. Bitcoin je bil takrat skoraj na najvišji ravni, vendar je bil od takrat deležen večjih popravkov in se je v času pisanja tečaja gibal nad 17.000 USD. Zdi se, da najnovejši padec spodbujajo zaskrbljenost zaradi morebitnega regulativnega zatiranja kriptovalut v ZDA. Čeprav ni jasno, kako hitro se bo vodilno digitalno sredstvo opomoglo, se zdi, da je bil kratkoročni in srednjeročni vrh viden 24. novembra – 25..

Ta trenutni popravek nam daje tudi celoten cikel za analizo, zato smo se odločili, da naredimo primerjavo potencialnih donosov, ki bi jih prineslo 1.000 USD, vloženih v različna tradicionalna in kripto sredstva 13. marca, če bi jih prodali 24. novembra..

Za to poročilo smo preučili 10 najboljših kripto sredstev, razvrščenih glede na njihovo tržno omejitev na OKEx, pa tudi naš žeton platforme, OKB. Medtem smo s tradicionalne strani vključili zlato, Tesline delnice (TSLA) in svetovne delniške indekse, kot so Nasdaq 100 (naveden v ZDA), Nikkei 225 (naveden na Japonskem) in FTSE 100 (naveden v Združenem kraljestvu). . Najprej se pogovorimo o uspešnosti BTC, nato o altcoinih in zaključimo s tradicionalnimi sredstvi.

Čeprav je nakup na dnu in prodaja na vrhu način za doseganje največjega dobička, bomo za to primerjavo domnevali, da so udeleženci na trgu 13. marca kupili 1000 USD vrednega premoženja po najnižjih cenah in ga prodali po najnižjih cenah cene 24. novembra (v nasprotju z njihovimi najvišjimi, začetnimi ali končnimi cenami). Rezultat te retrospektivne metode je izračun dobičkov, ki bi jih bilo mogoče doseči relativno bolj realno, v nasprotju s tistimi, ki bi zahtevali neverjetno popolno določanje časa na trgu.

Bitcoin (BTC / USDT) je zabeležil približno 374-odstotno donosnost naložbe

Dnevni grafikon trga OKEx BTC / USDT od 13. marca do 24. novembra 2020. Vir: TradingView

Bitcoin se je letos vrnil na petih institucionalnih interesov, sprejetja na drobno in obsežnega nakupa podjetij, kot so Square, MicroStrategy in nedavno PayPal. Medtem ko je vodilna digitalna valuta v času pisanja zapisa popravljena, je 24. novembra objavila svojo nedavno najvišjo zeleno svečo z najvišjo vrednostjo približno 19.380 USD in najnižjo vrednostjo 17.990 USD, kot kaže trg OKEx BTC / USDT.

Naložba v bitcoin v vrednosti 1.000 USD, ko se je 13. marca trgovalo s približno 3.792 USD, bi vam prinesla približno 0,2637 BTC, kar je na najnižji točki 24. novembra znašalo približno 4.744 USD – kar pomeni 374,43% dobiček.

Čeprav teh številk na tradicionalnih trgih še vedno ni mogoče slišati, Bitcoin še zdaleč ni najbolj učinkovit med kripto in tradicionalnimi trgi, kot bomo videli spodaj.

Najboljši altcoini so zabeležili do 967% donosnosti naložbe

Dnevni grafikon OKEx BTC / USDT in različnih altcoinov od 13. marca do 24. novembra 2020. Vir: TradingView

Čeprav je Bitcoin vodilni na trgu in je že bil razglašen kot najuspešnejša naložba v prejšnjem desetletju so jo od 13. marca do novembra zlahka prehiteli vrhunski altcoin-i. 24 obseg. Razlog za to je več razlogov, vključno z dostopnostjo altcoinov glede na ceno na kovanec in posledično primernostjo za špekulacije. Da pa bi izključili izredno nestanovitne in z njimi lahko upravljane kovance, upoštevamo le najboljše kriptovalute glede na tržno kapitalizacijo.

Chainlink (LINK), Ada (ADA), Ether (ETH) vodijo paket

POVEZAVA je bila vodilna v družbi altcoin z 967-odstotnim dobičkom, tesno pa sta ji sledili Cardano’s Ada (ADA) in Ethereum’s Ether (ETH) – s povečanjem za 734% oziroma 566%. Zvezdna uspešnost LINK je bila deloma posledica razcveta decentraliziranega financiranja in hype okoli blokčeinovskih prerokb – deloma pa tudi zaradi močne skupnosti in rastoče uporabniške baze.

1.000 dolarjev, vloženih v LINK na najnižji točki zrušitve črnega četrtka, je znašalo neverjetnih 10.670 dolarjev po najnižji ceni 24. novembra – skoraj 6000 dolarjev več kot dobiček enake naložbe v BTC.

Isti znesek USD, vložen v ADA ali ETH že marca, je bil 24. novembra vreden 8.340 USD oziroma 6.660 USD,.

Kljub temu, da je projekt ADA počasen, podpira ekipa, ki izziva spoštovanje v prostoru. Ker vlagatelji na splošno skušajo imeti polne kovance – v nasprotju z delci kovanca – relativno "poceni" kovanci so privlačnejši in se kupujejo v večjih količinah, kar pogosto pomeni znaten dobiček med splošnimi kripto zbori. Kot tak je imel ADA veliko koristi, ker je bil najcenejši izmed najboljših kovancev. 

Tudi ETH je imel koristi od DeFi hype, vendar je bil zaradi bližajoče se nadgradnje na Ethereum 2.0 v zadnjem času zelo dober. Glavna nadgradnja omrežja bo uvedla mehanizem soglasja o dokazilih o deležu, ki za sodelovanje in zaslužke zahteva najmanj 32 ETH. To seveda spodbuja vlagatelje, ki želijo sodelovati v novem ekosistemu, da kopičijo ETH.

OKB in preostale top alte beležijo do 397% dobička

Preostalih 10 kriptovalut je med vrednostjo USD med 13. marcem in 24. novembrom zabeležilo naslednje dobičke: XRP (397%), XLM (327%), LTC (254%), OKB (192%), BSV (128% ) in BCH (125%).

XRP je bil tudi eden največjih dobičkov v letu 2017, predvsem zaradi hrupa okoli njegovih bančnih partnerstev, pa tudi zaradi splošnih špekulacijskih vlaganj tistega časa. XLM, ki je na splošno klon XRP – saj imata oba projekta ustanovnega člana Jeda McCaleba, na splošno sledi cenovnemu dejanju predhodnika, medtem ko Litecoin (LTC) pogosto stori enako s svojim arhetipom, Bitcoinom.

OKB, žeton platforme OKEx, ima koristi od programa za odkup in obračun borze. Naložbo v 1000 USD v OKB, ko je 13. marca dosegla najnižjo dnevno najnižjo vrednost, bi lahko prodali za najmanj 2.920 USD 24. novembra, kar je 192% več.

Končno sta dve Bitcoin vilice na tem seznamu, Bitcoin Cash (BCH) in Bitcoin SV (BSV), poslovali razmeroma slabo in komaj podvojili hipotetično začetno naložbo v tem časovnem obdobju.

Delnice je vodil Tesla (TSLA), in sicer za ~ 424%

OKEx BTC / USDT, različni delniški indeksi in dnevni grafikon trga TSLA od 13. marca do 24. novembra 2020. Vir: TradingView

Delniški trgi po vsem svetu so se letos razmeroma dobro odrezali zaradi številnih sveženj gospodarskih spodbud in drugih vladnih ukrepov za pomoč podjetjem – vključno s posojili na izplačane plače in znižanimi obrestnimi merami – kot odziv na svetovno pandemijo COVID-19.

Kot rezultat, so svetovni borzni indeksi, kot so Nasdaq 100, Nikkei 225 in FTSE 100, v našem vnaprej določenem ciklu dosegli dvomestno rast. FTSE 100 je od marca do novembra dosegel 20,93-odstotno rast in je bil le nekoliko manjši od zlata (glej spodaj). Vendar je bila njegova rast bistveno manjša od zmogljivosti Nikkei 225 in Nasdaq 100, ki sta se povečali za 55,19% oziroma 62,67%.

Zvezdni izvajalec pa je bil Tesla, ki je v istem časovnem obdobju ocenil več kot 420%, kar je preseglo 374-odstotni Bitcoinov vzpon. Medtem ko takšne številke niso običajne za delnice, je bila cenovna uspešnost TSLA nekoliko bolj odstopajoča. Njegova eksplozivna rast je pomagala Elonu Musku prehiteti Bill Gates bo od 24. novembra postal drugi najbogatejši človek na svetu.

Če bi investicija v delnice Nikkei 225 in Nasdaq 100 v vrednosti 1000 USD do konca našega cikla znašala približno 1.550 in 1.620 USD, bi bila ista naložba v Teslo vredna 5.241 USD.

Zlato (XAU / USD) je domov prineslo varnih 19,65%

Dnevni grafikon XAU / USD in OKEx BTC / USDT od 13. marca do 24. novembra 2020. Vir: TradingView

Zlato, ki velja za varno premoženje, se je letos dobro znašlo ob paniki COVID-19, zlasti ker so napovedi za svetovno gospodarstvo julija in avgusta postale slabe.

XAU, ki predstavlja trojsko unčo zlata, se je na najnižji točki 13. marca trgoval za 1.504 ameriških dolarjev, 24. novembra pa je znašal 1.800 ameriških dolarjev – 19,65-odstotni dobiček. Naložba zlata v tem ciklu v višini 1.000 USD bi v tem ciklu prinesla približno 1.196 USD.

Vendar je bila najvišja točka za zlato 6. avgusta, ko se je trgovalo za 2063 ameriških dolarjev (najvišja dnevna vrednost), naložba v višini 1000 dolarjev od 13. marca pa bi prinesla 1350 dolarjev nazaj.

Kljub dobro zasidranemu položaju zlata kot priljubljenega premoženja, kamor se vlagajo investitorji v času krize, je bila njegova uspešnost v primerjavi z Bitcoinom v tem časovnem obdobju precej šibka.

Nakup pice z BTC 13. marca proti 24. novembru pred 10 leti

Ta članek sem pravzaprav začel pisati zaradi pice. Kot tisti v kripto industriji dobro vedo, so stroški pice v BTC postali nekako meme že od mitskega "Dan Bitcoin pice" nazaj leta 2010. 22. maja 2010 je neki Laszlo Hanyecz plačal 10.000 BTC za dve piti od Papa John’s – to je 5.000 BTC na pito ali približno 86,5 milijona dolarjev po trenutnih cenah.

Naša ekipa pri OKExu je ravno prejšnji teden načrtovala pizza zabavo, ki bi nam jo povrnili v BTC. Razmišljal sem o tem, koliko bi pridobili, če bi priredili pico okoli nesreče 12. in 13. marca.

Ob predpostavki, da bi za pico zapravil približno 25 dolarjev, sem med letom izračunal 25 dolarjev v BTC "Črni četrtek" zrušitev bi bila od 24. novembra 2020 vredna največ približno 127 USD ali najmanj 118 USD (glede na najvišjo in najnižjo vrednost BTC tistega dne). Ni slabo.

Konec koncev, čeprav je Bitcoin vodilni v tem prostoru, so njegovi dobički v zadnjih osmih mesecih bledi v primerjavi z dobički nekaterih altcoinov in celo tradicionalnih delnic, kot smo videli zgoraj. Kot rečeno, skoraj vsi ti altcoin-i so še vedno milje oddaljeni od svojih najvišjih cen iz obdobja bikovskega leta 2017 – cena ETH je še vedno 60% nižja od ATH, ADA in XRP pa več kot 85%. Po drugi strani pa je BTC 24. novembra trgoval le za 3% nižje od ATH v višini 20.000 USD.

To poudarja scenarij z visokim tveganjem in nagrado, ki se je izkazal za značilnega za digitalna sredstva, vendar je med bikovskimi tržnimi obdobji ponavadi pozabljen. Kljub glavnemu bikovskemu teku od marca vlagatelji, ki so kupili te altcoine na najvišjih cenah ali blizu njih, še vedno trpijo nerealizirane izgube glede na najvišje vrednosti, objavljene 24. novembra..

Ko sem že marca razmišljal, koliko bi pridobil na hipotetični zabavi s pico, sem ugotovil, kako malo je bila v primerjavi z vrednostjo BTC iste pice leta 2010. Seveda je sveža pica boljšega okusa kot desetletna pita, ne pa 773.999.900% boljši.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map