Pasivni zaslužek v kripto: posojanje in vložki DeFi v ekonomiji z ničelnimi obrestmi

Crypto staking in DeFi posojanje

Izbruh COVID-19 je močno vplival na svetovno gospodarstvo. Banka za mednarodne poravnave (BIS), ki spremlja obrestne mere centralne banke v 39 gospodarstvih, poroča, da jih je 29 znižali svoje stopnje odkar se je virus začel širiti januarja 2020.

Medtem ko je ameriška centralna banka znižala obrestne mere na nič marca so donosnosti državnih obveznic po vsem svetu hitro padale, nekaj uradno je vstopilo v negativna obrestna mera obseg.

Globalni interesTrenutne obrestne mere centralnih bank. Vir: globalne stopnje, V redu

Padec donosov močno vpliva na tiste, ki iščejo pasivni dohodek s prihranki, od parkiranja kapitala v bankah ne prinaša veliko na način donosa. Običajno so varčevalci kupili obveznice, polagali denar na varčevalne račune ali neposredno posojali denar za obresti. Ker pa se tradicionalne priložnosti zmanjšujejo, se lahko kripto prostor pojavi z izvedljivimi alternativami, pridobi oprijem in spodbudi širše sprejemanje digitalnih sredstev na splošno.

V tem delu OKEx Insights uvaja kripto posojanje in vložke kot ponudbe, ki lahko potencialno privabijo nove uporabnike, ki iščejo pasivne donose, in povečajo globalno sprejemanje digitalnih sredstev in finančnih sistemov, ki temeljijo na blockchainu..

Pasivne možnosti dohodka v kripto prostoru

Bitcoin (BTC) populariziral koncept biti lastna banka. Medtem ko je BTC utrl pot, da bodo digitalna sredstva prepoznana kot taka, so drugi, novejši protokoli uspeli diverzificirati primere uporabe kripto in olajšati celotne ekosisteme. Eden od teh je decentralizirano financiranje (DeFi) prostor, zgrajen na vrhu Ethereum (ETH) omrežje.

DeFi v bistvu predstavlja široko kategorijo finančnih aplikacij, ki temeljijo na javnih verigah blokov. Združuje protokole, žetone in pametne pogodbe za zagotavljanje finančne dostopnosti posameznikom (večinoma) brez potrebe po tradicionalnih bančnih kanalih.

Nekatere storitve, ki so trenutno na voljo v prostoru DeFi, vključujejo obdelavo plačil, skrbniške storitve, zavarovanja s posojili in posojanje / izposojo. Glede na decentralizirano naravo teh finančnih storitev in izdelkov želijo biti brez dovoljenja (kdor koli jih lahko uporablja), pregledni in cenzurno odporni. Uporaba tehnologije veriženja blokov in pametnih pogodb tudi znatno zmanjša tveganje nasprotne stranke.

Medtem ko je posojanje vaših kripto sredstev znotraj ekosistema DeFi eden najpreprostejših načinov vzvoda vaših kovancev in žetonov za pasivni dohodek, je vložitev še ena metoda, zlasti za tiste, ki so tehnično podkovani in želijo sodelovati pri vzdrževanju blokovnih omrežij, ki jih uporabljajo.

Vlog je postopek aktivnega sodelovanja pri preverjanju veljavnosti transakcij na Proof-of-Stake (PoS) blockchain. V nasprotju s tipičnim Proof-of-Work (PoW) protokol (kot Bitcoin) lahko v mehanizmu konsenza PoS imetniki minimalno zahtevanega stanja določene kriptovalute potrdijo transakcije in za to zaslužijo nagrade.

Trenutno, kot na Nagradne nagrade podatkov obstaja 14 protokolov PoS, ki podpirajo vložke, z omrežno vrednostjo več kot 100 milijonov dolarjev.

Pojasnjeno posojanje DeFi

Tako kot pri tradicionalnih financah ostaja posojanje najbolj neposredna metoda pasivnega zaslužka v kripto prostoru. Storitve DeFi, ki podpirajo posojanje in izposojanje, omogočajo vlagateljem, da zaslužijo enakomerne donose, pri čemer izkoriščajo svoja digitalna sredstva, namesto da bi ostale v mirujočih denarnicah.

DeFi, kako delujeKako deluje DeFi. Vir: FT

Glede na statistiko, ki jo zagotavlja DeFi Pulse, skupna vrednost zaklenjenih – ali zadržanih – aplikacij DeFi trenutno znaša 1,01 milijarde dolarjev, od tega je 769,9 milijona dolarjev ali več kot 75 odstotkov zaklenjenih v posojilnih storitvah.

Vrednost zaklenjena v DeFiSkupna vrednost (USD), zaklenjena v vlogah za posojila. Vir: DeFi Pulse

Ustvarjalec, vodilna kreditna platforma v omrežju Ethereum predstavlja skoraj 70 odstotkov celotne vrednosti, zaklenjene pri posojanju DeFi. Pametna pogodba MakerDAO omogoča uporabnikom, da si izposodijo DAI, stabilno valuto, ki je vezana na 1 dolar, proti ETH v višini 1,50 dolarja kot zavarovanje. Sistem Maker temu pravi „zavarovan položaj dolga“ (CDP). Uporabniki lahko tudi položijo svoj DAI in si prislužijo DAI Savings Rate (DSR) s pomočjo ločene storitve, imenovane Oasis Save.

Medtem ko je Maker edinstven v svoji mehaniki, zlasti ker deluje tako, da vzdržuje klin 1 DAI = 1 USD, druge decentralizirane posojilne platforme, kot je Spojina omogočajo bolj tradicionalne izkušnje, ko posojilodajalci začnejo zaslužiti obresti takoj, ko njihov kapital vstopi v sklad.

Na večini platform se posojila in posojila določajo algoritmično glede na ponudbo in povpraševanje. Ko se v najemu odda velika količina sredstev, se obrestne mere temu primerno zvišajo, s čimer se zmanjša povpraševanje po posojilih in privabijo vloge uporabnikov za dopolnitev bazena. Nasprotno, ko se poraba sredstev zmanjša, se obrestna mera zniža, da se spodbudi povpraševanje.

posojilne obrestne mere DeFiPosojilne obrestne mere za izbrane platforme DeFi od 8. junija dalje. Vir: Defirate

Kot je prikazano v zgornjem grafikonu, imajo velike platforme za posojanje DeFi veliko povpraševanje po stabilnih valutah, v nasprotju z Bitcoin in Ethereum (ETH) zaradi njihove nestanovitnosti. Medtem ko je najvišja stopnja v času pisanja te knjige približno 8,58 odstotka, je v zadnjem času prišlo do splošnega upada obrestnih mer DeFi.

Samo zadnja četrtina, Fulcrum, na primer je ponujal obrestno mero v višini 14,33 odstotka na posojila DAI, medtem ko je Compound za isto ponudil približno 8,5 odstotka. Povišanje obrestne mere je bilo posledica obsežnega zadolževanja in posledičnega pomanjkanja sredstev.

Trenutno je najbolj donosni protokol posojanja DeFi Nuo, ponujajo 8,58 odstotka letno za USD Coin (USDC). Medtem posojila DAI dobivajo Fulcrum najvišje donose, čemur sledi dYdX.

V primerjavi s tradicionalnimi bančnimi obrestnimi merami projekti posojanja DeFi ponujajo veliko večje pasivne donose, zlasti za razvite države. Vendar niso brez svojih edinstvenih izzivov in priložnosti, ki jih je treba premagati in uresničiti, preden lahko pričakujemo posvojitev.

Izzivi in ​​priložnosti za posojanje DeFi

Projekti DeFi sicer ponujajo privlačne pasivne tokove dohodka, vendar še vedno primanjkuje tekočineidentiteta in še niso povsem pripravljeni na boj glede varnosti. Protokoli, kot so lendf.me in bZx v zadnjem času so bili predmet hudih varnostnih izpadov, zaupanje trga.

Poleg tega projekti DeFi nimajo ovir za vstop – najprej morajo uporabniki kupite podprto kriptovaluto, običajno uporabljajo tradicionalni bančni račun in menjalnico, preden lahko uporabijo decentralizirane platforme, ki uporabljajo samo kripto.

Vendar pa je nedavno val v stabilnih kovancih, ki jih vodijo finančne in geopolitične krize po vsem svetu, kaže na premik k digitalnim sredstvom kot njihovim potencial realiziran. Stranski produkt tega pogona je zanimanje za pasivne možnosti dohodka, povezane s stabilnimi kovanci, ki lahko uporabnike pripeljejo do storitev in izdelkov DeFi..

Ko bomo nadaljevali prehod na digitalno gospodarstvo, bodo izdelki DeFi verjetno pritegnili uporabnike in potencialno izboljšali stopnje sprejemanja in sprejemanja kriptografskih podatkov po vsem svetu..

Nagrade kot pasivni dohodek

Staking je še ena priljubljena pot za pasivni dohodek v kripto prostoru. Ta metoda naj bi pritegnila več pozornosti, saj se Ethereum, druga največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji, pozneje letos preusmerja na protokol dokazov o deležu..

Če želite zaslužiti z vložki nagrad / zaslužka na PoS blockchain, morate "vložek" svoje kovance (običajno poljuben znesek) bodisi tako, da jih zaklenete v denarnico ali se naročite na izmenjava, ki podpira vložke. Z vložkom kovancev sodelujete pri preverjanju blokov (podobno kot pri rudarji za Bitcoin) in si prislužite določen odstotek svojega vložka kot nagrado.

Medtem ko je prestop ETH na PoS težko pričakovan, top 30 kriptovalut vključuje nekaj verig blokov, ki že podpirajo vložke, kot so EOS, Tezos (XTZ), Kozmos (ATOM) in Črtica (DASH).

Tržne kapiceStalna tržna kapitalizacija & Zaklenjeno v vloženi vrednosti. Vir: Nagradne nagrade

Glede na to, kako staranje je starejše od izdelkov DeFi, znaša skupna tržna kapitalizacija več kot 18,5 milijarde USD, od tega pa je od 9. Nagradne nagrade podatkov. To je skoraj 10-krat več od vrednosti, zaklenjene v DeFi, ki trenutno znaša 1,01 milijarde dolarjev v času pisanja.

Ko gre za vložitev nagrad, pa različni kovanci ponujajo različne donose, kot je prikazano na spodnjem grafikonu.

stopnje nagradIzbrane nagrade za vloge PoS. Vir: Nagradne nagrade

Na prvi pogled se zdi, da so vložki zelo privlačni v primerjavi z obrestnimi merami DeFi. Vendar so tu prisotna tveganja, zlasti ker boste vložili kovance, ki so cenovno zelo nestanovitni, in celo vaše nagrade bodo izplačane v teh kovancih, kar bo povečalo tveganje v primeru zdrsa trga.

Poleg tega se pri kovanju novih kovancev njihova ponudba razredči, kar povzroči inflacijo, kar vpliva tudi na dejanske donose, ki jih dobite (odsev prilagojenih donosov v zgornjem grafikonu).

Čeprav je varneje vložiti kovance z večjimi tržnimi mejami in nizko volatilnostjo, so njihovi donosi običajno veliko nižji od tistih, ki jih ponujajo majhni kapici, vendar bolj tvegani kovanci – kot je prikazano v spodnjih scenarijih, obravnavanih spodaj.

Pregled uspešnosti najbolj priljubljenih kovancev

Podrobneje smo si ogledali nekaj najbolj priljubljenih kovancev za vložke, da bi preverili njihovo uspešnost v zadnjem letu. Donos se izračuna na podlagi dnevnega seštevanja s 365 obdobji na leto.

Tezos ima stopnjo nagrajevanja 5,7 letnega odstotka donosa (APY). Pred letom dni je bila cena XTZ 1,58 dolarja. Če bi vlagatelj vložil 1000 dolarjev v XTZ, bi kupil 630,99 žetonov XTZ. Po enem letu bi na podlagi APY število kovancev v denarnici vlagatelja znašalo 667,89 – v vrednosti 1.799,54 USD, saj je cena XTZ narasla na 2,69 USD..

S temi podatki bi vlagatelj gledal na letni dobiček v višini 79,9 odstotka. Vendar pa je bilo obdobje, ko je trg padel, približno oktobra 2019, in celotna vrednost naložb XTZ tega vlagatelja je znašala le 488,38 USD – izgubili so 511,62 USD..

Kot lahko vidite iz spodnjega grafikona, spremembe cene žetonov določajo celoten donos te naložbe. Dobiček iz vložka bi se pokazal šele v zadnji fazi naložbe zaradi obrestnih obresti.

Zmogljivost XTZEnoletni čisti dobiček stave XTZ. Vir: OKEx

Po drugi strani pa imajo nekateri žetoni, kot je IOST, zelo visoke nagrade. IOST ponuja 10,35-odstotni APY, vendar je zelo nestanoviten in je v zadnjem letu močno oslabel.

Če bi vlagatelj vložil 1.000 USD pred enim letom, ko je bila cena IOST 0,013688 USD, bi dobil 73.057 IOST žetonov. Po enem letu bi se število kovancev nabralo na 80.999, vendar bi bili vredni le 361,09 USD, saj je cena IOST padla na 0,004458 USD..

Ta scenarij za vlagatelja predstavlja 64-odstotno neto letno izgubo, čeprav je bil odstotek nagrajevanja zelo visok in privlačen.

IOST uspešnostEnoletni čisti dobiček stave IOST. Vir: OKEx

Medtem ko zgornji primeri dokazujejo lastna tveganja, je vloga še vedno privlačna za tiste, ki iščejo pasivni dohodek in je lažje razložiti uporabnikom, ki ne uporabljajo kripto, in jih lahko primerjajo z delnicami.

Na drugi strani, kritiki verjamem, da staking zmanjšuje likvidnost trga, saj spodbuja "zaklepanje" kovanci, ki se nato umaknejo s trga, in lahko tudi ovirajo uporabo decentraliziranih aplikacij, ki so del DeFi.

Pot naprej, Ethereum in večji nadzor

Naslednji velik mejnik za vložke in DeFi je prihajajoča nadgradnja Ethereuma. Njihov protokol PoS že deluje v testnem omrežju in Ethereum 2.0 validatorji lahko pričakujejo zaslužite med 4,6 do 10,3 APY kot nagrade za vložke.

Zgodovina stanja ETHNagrade Ethereum 2.0 vložite v testno mrežo. Vir: Beaconcha.in

Za Ethereum 2.0 pa morate imeti vsaj 32 ETH, da lahko zaženete vozlišče ali validacijski vozlišče. Kot tak opažamo vse večje zanimanje za kopičenje ETH v pričakovanju prehoda omrežja na PoS.

Cao Yin, ustanovni partner Fundacije za digitalno renesanso, je izrazil optimizem glede prehoda omrežja na PoS in njegovega vpliva na ceno ETH. Povedal je OKEx Insights:

»Vložki lahko močno vplivajo na ceno Ethereuma. Videli smo, da so se veliki vlogni projekti, kot je Tezos, zelo dobro odrezali glede cene. Mehanizem vložka zmanjša veliko količino žetonov v obtoku.

Ocenjujemo, da bo več milijonov ETH zaklenjenih v različna vozlišča, ki bodo pomembno vplivala na ponudbo na trgu. V najpreprostejših pogojih ekonomije ponudbe in povpraševanja, ko se ponudba zmanjšuje in povpraševanje narašča, bi se morala cena ETH dvigniti. “

Z uvedbo podpore za vložke ETH bomo videli tudi vedno večjo konkurenco med posojanjem DeFi in donosom vložkov, saj imajo vlagatelji možnost izbrati najbolj donosno metodo.

Vendar pa lahko ta dodatna prepoznavnost in pozornost pospešita tudi regulativne omejitve. Ameriška regulatorna komisija Commodity Futures Trading Commission (CFTC) je opozoril v preteklosti je bilo, da so žetoni PoS v ZDA lahko obravnavani kot vrednostni papirji.

Jason Williams, partner v podjetju Morgan Creek Digital se je v komentarjih za OKEx Insights dotaknil takšne možnosti. Tveganje vložka je primerjal z mehurček začetne ponudbe kovancev (ICO) ki je počil pred regulativnim pritiskom:

»Če bi žetone PoS obravnavali kot vrednostne papirje, bi CFTC ustvaril dogodek ICO 2.0, kot smo se zgodovinsko dramatično spremenili v postopku sprejemanja. Če se POS žetoni obravnavajo kot registrirani vrednostni papirji in preživijo ta test, bi jih lahko obravnavali kot DRIP-e (načrti za ponovno naložbo dividend) z računovodskega in davčnega vidika. “

Glede na potencial vložka, da privabi običajne uporabnike, Povezava z dokazi o vložku (POSA) jemlje proaktivni ukrepi zagotoviti, da so regulatorji ustrezno obveščeni in poučeni o pojavu. Cilj POSA je odprt dialog z ameriško komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC), da bi dosegli medsebojni dogovor o standardih in pravilih, ki vplivajo na vesolje. V primeru uspeha bi lahko dialogi med obema entitetama privedli do konkretnih pravil, ki bi utrla pot rasti in širšemu sprejemanju kriptovalut in z njimi povezanih ekosistemov.

Omejitev odgovornosti: Tega gradiva ne bi smeli jemati kot podlago za sprejemanje naložbenih odločitev niti ga ne bi smeli razumeti kot priporočilo za sodelovanje v investicijskih transakcijah. Trgovanje z digitalnimi sredstvi vključuje znatno tveganje in lahko povzroči izgubo vašega vloženega kapitala. Zagotoviti morate, da v celoti razumete tveganje, upoštevajte svoje izkušnje, naložbene cilje in po potrebi poiščite neodvisen finančni nasvet

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map