Piloti DCEP, naselja Bitmain in kitajska blockchain infrastruktura

China Watch Watch image

OKEx Insights ‘China Market Watch pregleduje najboljše zgodbe s kripto trga na Kitajskem in v Hongkongu.

Od razvoja digitalnih valut centralnih bank do vzpostavitve nacionalnih infrastruktur blockchain je bilo leto 2020 za kripto in blockchain sfero na Kitajskem in v Hongkongu izjemno leto. Ko se leto zaključuje, OKEx Insights preučuje prvih pet zgodb v tej posebni izdaji Kitajske tržne ure.

Kitajska je lansirala uradne pilote DCEP

Kitajska uradna digitalna valuta, Digital Electronic Currency Payment, je svoje uradne pilote lansirala leta 2020. Aprila je bila poročali da je kitajska centralna banka začela pilot DCEP v Shenzhenu, Suzhouu, Chengduju in Xiong’anu – slednji je vključeval transakcije s hrano in maloprodajo z uporabo DCEP ter vključeval tuja podjetja, kot so McDonald’s in podzemne železnice.

Kitajska ljudska banka je v začetku oktobra javnosti razširila obseg testiranja digitalnih valut, tako da je državljanom Shenzhena razdelila 50.000 rdečih paketov DCEP, ki bi jih lahko porabili pri 3.389 določenih trgovcih v okrožju Luohu v Shenzhenu. V poznejšem preskusu v Suzhouu je PBoC sodeloval z maloprodajnim gigantom JD.com in sprožil spletna plačila z DCEP. DCEP je bil uporabljen v skoraj 20.000 transakcijah od začetka Double 12 Shopping Festivala.

Ključni zajtrki

  • Medtem ko so se pilotna testiranja za DCEP osredotočila na sprejetje na drobno, PBoC preučuje tudi uporabo DCEP v čezmejnih transakcijah in na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu 2022.. 
  • Čeprav ni konkretnega časovnega okvira za uvedbo DCEP, lahko pričakujemo obsežnejša javna preizkušanja in jasne smernice, objavljene o ureditvi DCEP leta 2021.

Kitajska nacionalna veriga verig je razširila mednarodno prisotnost

Blockchain-Service Service Network, nacionalna kitajska infrastruktura verig blokov, napovedal uradna predstavitev za globalno komercialno uporabo 25. aprila.

Da bi podprl svojo mednarodno strategijo rasti, BSN ugotovljeno BSN-International kot ločen subjekt. BSN-International podpira integracijo javnih verig blokov in načrtuje doseganje interoperabilnosti z dovoljenimi verigami blokov na Kitajskem. BSN China pa ima v lasti večino mestnih vozlišč BSN na Kitajskem – ki se ne morejo povezati z javnimi verigami blokov.

Ključni zajtrki

  • Za dosego interoperabilnosti globalne mreže BSN je BSN China izbral pet mestnih vozlišč za povezavo z BSN-International. Vendar pa morajo biti decentralizirane aplikacije, ki se izvajajo na teh petih vozliščih, v skladu s kitajsko uredbo o blockchainu in kriptovalutah.
  • Red Date Technology, razvijalec za BSN, je jezik digitalnega modeliranja sredstev objavil kot jezik pametne pogodbe za razvijalce BSN. Enotni jezik pametnih pogodb izboljšuje interoperabilnost globalnega omrežja BSN.
  • BSN ima skupno 136 mestnih vozlišč – 98 jih je povezanih z BSN China. Prekomorskih vozlišč je osem, preostalih 30 vozlišč pa je v izdelavi.

Blockchain se je uveljavil v 14. gospodarskem načrtu Kitajske

Blockchain tehnologija postaja vse pomembnejša v kitajskem nacionalnem strateškem načrtovanju. V 14. petletnem načrtu za obdobje od 2021 do 2025 Kitajska vključena blockchain tehnologija kot ena izmed njenih strateških visokotehnoloških prioritet. To je v skladu s strateškim poudarkom Nacionalne komisije za razvoj in reforme, kjer blockchain je bila določena kot informacijska infrastruktura in je dobila prednostne naloge za raziskave in razvoj. 

Ključni zajtrki

  • Da se uskladi s cilji kitajske tehnološke rasti, Peking identificirani štiri stebre tehnologije veriženja blokov za podporo gospodarski rasti in julija izdal prvi načrt verige blokov za vladne storitve.
  • Kitajska je leta 2020 kot eno izmed strateških visokotehnoloških prioritet pospešila standardizacijo tehnologije veriženja blokov. 

Bitmain po dolgotrajnem boju za oblast doseže pravno poravnavo

Dolgotrajni pravni spori med Jihanom Wujem in Micree Zhan so decembra dosegli poravnavo v višini 600 milijonov dolarjev. 

Kot del naselje, Wu bo odstopil od upravljanja Bitmaina. Prevzel bo rudarski bazen BTC.com in Bitmainove čezmorske rudarske centre. Zhan pa bo prevzel rudarski bazen Antpool in rudarske kmetije Bitmain na Kitajskem.

Za strukturno spremembo je treba kupiti Wu-jev delež v Bitmainu v višini 600 milijonov dolarjev, ki ga bo Zhan začasno dokončno zastavil. Kot del poravnave namerava Zhan do konca leta 2022 dokončati prvo javno ponudbo za Bitmain v ZDA..

Ključni zajtrki

  • Zdi se, da je pravna poravnava naklonjena Zhanu, saj je prevzel nadzor nad glavnimi operacijami Bitmaina na Kitajskem in mu dal možnost, da kupi delež Wua, da utrdi svoj nadzor nad podjetjem.
  • Za financiranje nakupa Wu-jevega deleža v višini 600 milijonov dolarjev bo morda Bitmain moral uvesti nove rudarske modele za financiranje poravnave.

Prvi regulirani kripto sklad in platforma za trgovanje z navideznimi sredstvi, odobrena v Hong Kongu

Hongkongška komisija za vrednostne papirje in terminske pogodbe je leta 2020 odobrila prvi sklad za kriptovalute in platformo za trgovanje z virtualnimi sredstvi. Arrano Capital, podružnica podjetja Venture Smart Asia Limited, prejel odobritev regulatorja za vodenje prvega reguliranega sklada BTC, ki je namenjen izključno poklicnim vlagateljem. 

Medtem je OSL Digital Securities decembra dobil prvo licenco za trgovanje z virtualnimi sredstvi s strani SFC. Digitalna podružnica BC Group, ki jo podpira skupina Fidelity, je avgusta dobila predhodno odobritev.

Ključni zajtrki

  • Kot prvi regulirani sklad BTC v Hongkongu mora Arrano Capital upoštevati s predpisi o pogojih za upravljavce navideznih sredstev, izdanih oktobra 2019.

OSL Digital Securities lahko ponuja virtualno trgovanje s premoženjem v okviru reguliranih dejavnosti tipa 1 in tipa 7, ki opredeljujejo trgovanje z vrednostnimi papirji oziroma zagotavljanje storitev avtomatiziranega trgovanja. Podjetje je tudi prvi vlagatelj virtualne platforme za trgovanje s sredstvi po SFC regulativne smernice na virtualnih platformah za trgovanje s sredstvi, objavljenih novembra.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map