Preučevanje brezgotovinske prihodnosti: Digitalne valute centralne banke in Bitcoin

8. novembra 2019, Visa vložil patent z ameriškim uradom za patente in blagovne znamke (USPTO), ki je bil objavljen prejšnji teden, za ustvarjanje digitalne fiat valute. Rešitev predlaga uporabo centralizirane knjige, ki izvaja tehnologijo veriženja blokov. Sistem bi lahko uporabili za katero koli centralnobančno digitalno valuto (CBDC) – na primer dolarje, funte, jene in evre – in učinkovito digitalizirali fizične valute, svet pa potisnil naprej v brezgotovinski sistem.

Visa-ov patent natančno opisuje, kako lahko centralizirani računalnik prek sistema veriženja blokov preveri odstranitev fizične valute iz obtoka. Povzetek patenta se glasi:

„Razkrite so tehnike, ki vključujejo prejem zahtevka za digitalno valuto s strani računalnika centralne enote. Zahteva vključuje serijsko številko in denominacijo fizične valute. Računalnik centralne enote generira digitalno valuto za apoen in je povezan s serijsko številko. Generiranje vključuje snemanje digitalne valute na verigi blokov. Računalnik centralne enote pošlje obvestilo o ustvarjanju digitalne valute. Računalnik centralne enote povzroči odstranitev fizične valute iz obtoka v sistemu fiatnih valut. “

V patentni prijavi Visa je opisana tudi digitalna denarnica, ki vključuje par javnih in zasebnih ključev – koncepti, ki Bitcoin-u (BTC) in navdušencem nad kriptovalutami niso tuji.

Čeprav predlagana rešitev Visa signalizira spremembo plime in oseke, ko gre za to, kako lahko posamezniki v ne tako oddaljeni prihodnosti komunicirajo s svojimi denarnimi sredstvi, tako centralne banke kot prebivalstvo, ki uporabljajo svoje valute, morda niso pripravljeni na brezgotovinsko družbo. Poudarek na zaslužku digitalnega denarja na splošno in zlasti na uporabi verige blokov povzroča primerjavo z Bitcoinom in postavlja vprašanje, kje bi se vodilna kriptovaluta uvrstila v povsem digitalno prihodnost.

Digitalne valute centralnih bank v ZDA, na Kitajskem in v Evropi

Centralne banke po vsem svetu že dolgo napredujejo v smeri širše digitalizacije denarja in brezgotovinskih družb. V zadnjem času se ta trend pospešuje. Letos je to ugotovila Banka za mednarodne poravnave 80 odstotkov od 66 centralnih bank, ki jih je raziskala, trenutno delajo na digitalnih valutah centralnih bank.

Čeprav so brezgotovinske družbe že leta na dnevnem redu vlad po vsem svetu, se je prizadevanje za omejitev fizične valute v letu 2020 pospešilo – po strahu, da bodo računi v obtoku imeli vlogo pri širjenju globalne pandemije COVID-19.

V ZDA nedavno Kongres razpravljali ustvarjanje digitalnega dolarja v Ljubljani razmerje do razdeljevanja paketov pomoči za koronavirus. Obravnavani zakon bi ameriški Zvezni rezervi omogočal ustvarjanje digitalnih dolarjev, ameriški zakladnici pa digitalnih denarnic.

Zanimanje ZDA za digitalne dolarje se je pospešilo tudi po lanski objavi Facebookove centralizirane kriptovalute Libra – projekta, ki so ga pristopili ameriški vladni uradniki s kritiko in skepticizmom. Regulatorji so se še posebej spoprijeli z nezainteresiranostjo podjetja tako za prošnjo za bančno listino kot tudi za spoštovanje predpisov, ki jih poznate (KYC) proti pranju denarja in finančnim goljufijam, pa tudi zaradi preteklih neuspehov pri ustrezni zaščiti zasebnosti uporabnikov. Poleg tega, kot imajo analitiki izpostavljeno, kakršni koli poskusi spodkopavanja prevlade ameriškega dolarja z zasebno valuto verjetno v Kongresu nikoli ne bodo dobro sprejeti.

Kitajski interes za obvladovanje reguliranega prostora verig blokov je bil medtem dobro dokumentirano – še posebej potem, ko je kitajski predsednik Xi Jinping uradno napovedal prednostno razvrstitev pobud blockchain.

Predvsem Kitajska želi vzpostaviti novo plačilno infrastrukturo, imenovano Digital Currency Electronic Payment (DCEP) – digitalno valuto centralne banke, ki jo vodijo Kitajska ljudska banka (PBoC) in velika podjetja – v prizadevanju, da bi „zaščitila [kitajsko] denarno suverenost in status zakonite valute «- kar mnogi vidijo kot poskus spodkopavanja USD kot prevladujoče valute v svetovni trgovini. Kot je pojasnil namestnik direktorja oddelka za plačila PBoC Mu Changchun, “moramo načrtovati deževen dan.”

DCEP je v bistvu centralizirana porazdeljena knjiga – oz, kot je rekel HashKey Hub, “‘Degradiran’ blockchain s samo enim vozliščem” – in mobilne denarnice, ki ga podpirajo, naj bi bile v naprednih fazah testiranja v Shenzhenu, Xiong’anu, Chenguju in Suzhouu. Poleg tega sta Starbucks in McDonald’s domnevno že sodelujejo pri projektu.

V Evropi je Evropska centralna banka (ECB) potrdila, da dela na digitalni valuti centralne banke v Ljubljani govor objavljeno 11. maja 2020.

Po navedbah ECB so razvoj CBDC spodbudile morebitne spremembe v plačilnem vedenju Evropejcev. “Želeli bi ohraniti njihovo neposredno povezavo s končnim lastnikom naše valute z ohranjanjem njihovega dostopa do obveznosti centralne banke v evrih,” je pojasnila centralna banka.

Vendar ECB tudi ugotavlja, da ne vidi signalov, da je evropska javnost na splošno pripravljena zapustiti gotovino – kar pomeni, da povpraševanje po brezgotovinski družbi ne izhaja iz prebivalstva.

Ali obstaja povpraševanje po brezgotovinskem plačevanju??

Prepričanje Evropske centralne banke, da prebivalstva trenutno ne zanimajo digitalne valute centralne banke, je odmeval izvršni direktor Vise. Le nekaj dni po uradni objavi patentne prijave multinacionalne korporacije za finančne storitve Cuy Sheffield, vodja kripto podjetja Visa, je objavil prepričanje, da bodo potrošniki verjetno zmedeni glede tega, kako bodo CBDC dejansko delovali v brezgotovinski družbi..

Na splošno je pristop do CBDC razdeljen na dva različna modela. V enem primeru bi lahko uporabniki izvedli interakcijo s centralnimi bankami neposredno prek neke vrste aplikacije, podobne vaši standardni aplikaciji za spletno bančništvo za komercialne banke ali med bankami, kot je Venmo. Ta model bi verjetno omejil težave, povezane z delnim rezervnim bančništvom, hkrati pa bi dodatno omejil finančno zasebnost.

V drugem scenariju bi centralne banke sodelovale le s poslovnimi bankami – tako trenutno deluje trenutni bančni sistem. Iz tega sledi, da bi potrošniki še naprej neposredno komunicirali s svojo poslovno banko – in to le brez gotovine.

Zamisel, da večina ljudi ne razume temeljno, kako trenutno komunicirajo komercialne banke in centralne banke, je tisto, kar otežuje izvajanje CBDC – zlasti če naj bi državljani neposredno komunicirali z njimi. Visa ‘Sheffield je pojasnil v tweet:

“Pričakoval bi, da večina potrošnikov samo ve, da gotovina prihaja iz” banke “, ne da bi razumeli razliko med centralno banko in komercialno banko ter da ob odhodu na bankomat za dvig gotovine pretvorijo obljubo iz svoje banke v eno iz centralne banke […] Če torej centralna banka izda „digitalno gotovino“, kako običajnim potrošnikom razložijo, kako se CBDC razlikuje od digitalnih depozitov, ki jih imajo danes pri poslovnih bankah? “

Sheffield meni, da to splošno pomanjkanje razumevanja, kako dejansko delujejo fiat valute, odvrača centralne banke od ponudbe CBDC, usmerjenih k potrošnikom. Centralne banke bi morale v bistvu ustvariti “aplikacijo morilca”, s katero bi potrošniki zlahka in udobno komunicirali – kar očitno v tej fazi ni preveč navdušeno nad njimi. Sheffield razloženo nadalje:

“Če se centralna banka odloči, da bo digitalno denarnico ponudila neposredno potrošnikom, bi morala CBDC in centralna banka privzeto postati gospodinjska znamka, vendar se zdi, da večina glavnih centralnih bank tega operativnega izziva verjetno ne bo resno jemala zaradi operativnih izzivov [.] “

OKEx Insights se je obrnil na Sheffield za komentar, vendar do časa za tisk ni prejel odgovora.

Sheffieldova nit Twitter je podprta z nedavno poročilo iz podjetja blockchain R3, ki trdi, da nobena centralna banka trenutno ne razvija CBDC, usmerjene k potrošnikom. Namesto tega so digitalne valute, na katerih se dela, v celoti debelo – kar pomeni, da so namenjene komercialnim bankam. Poročilo navaja, da “za razliko od CBDC na debelo CBDC na drobno trenutno ne obstaja v proizvodnji.”

Vse to pa ne pomeni nujno, da se brezgotovinska društva v prihodnjih letih ali desetletjih ne bodo postopoma postopoma uvajala. Če in kdaj so, kako bo Bitcoin – kriptovaluta, ki je spodbudila tradicionalne finance premislite o svojih modelih – se prilegajo v brezgotovinski svet?

Bitcoin v brezgotovinski prihodnosti

Notranja vrednost Bitcoina v današnjem svetu je še vedno stvar razprave. Še več za razpravo je vrednost, ki bi jo vodilna kriptovaluta zagotavljala v brezgotovinski prihodnosti.

Denar je v prvi vrsti preprost in uspešen, kljub nespornim nevšečnostim, povezanim z njegovo fizično naravo. Na tej točki zgodovine posamezniki po vsem svetu razumejo, da imajo fizični bankovci in kovanci neko obliko državne podpore, osebna plačila pa lahko potekajo hitro in enostavno.

Drugič, denar je relativno zaseben – nekaj, kar mnogi posamezniki, ki poslujejo z njim, jemljejo kot samoumevno. S fizičnimi bankovci in kovanci se lahko trguje med enakovrednimi uporabniki preprosto tako, da jih predate eni osebi drugi. Gotovina je lahko brez dovoljenja – kar pomeni, da lahko katera koli dva človeka teoretično sodelujeta v gotovinski transakciji – odporna proti cenzuri (gotovinske transakcije ni mogoče zamrzniti ali obrniti tako, kot lahko digitalna) in zasebna (v smislu da gotovinskih transakcij ni enostavno izslediti in ne puščajo digitalne, nespremenljive evidence).

Bitcoin je tudi brez dovoljenj in odporen proti cenzuri. Vendar je v najboljšem primeru le psevdo-zasebno. Bitcoini se izmenjujejo na razdeljeni javni knjigi v a polzasebna moda – kar pomeni, da lahko kdor koli in vsak samostojno preveri, ali je prišlo do transakcije.

Bitcoinova razdeljena javna knjiga neprekinjeno prikazuje uporabljene naslove javnih denarnic in zneske, ki so bili opravljeni, vendar identitete udeležencev ni tako enostavno določiti – zaradi česar mnogi napačno verjamejo, da je transakcija z Bitcoinom popolnoma zasebna in anonimna.

Dejanske zmožnosti zasebnosti Bitcoina pa so odvisne od številnih dejavnikov – tudi od tega, katero denarnico Bitcoin uporabljate (in podatke o identiteti, ki ste ji jih posredovali) in od tega, kako ste povezani z internetom. Z analizo podatkov v transakcijah in okoli njih lahko vlade, podjetja za analitiko blockchain ali celo sposobni posamezniki teoretično z nespremenljivo natančnostjo prepoznajo in izsledijo zapis vaših transakcij BTC. To je privedlo do ustvarjanja različnih kovancev, usmerjenih v zasebnost, kot sta Monero (XMR) in Zcash (ZEC), ki zakrivajo identifikacijske podrobnosti transakcije..

Težav z resnično anonimnostjo pri uporabi Bitcoina je v veliki meri razkrit ideja, da je BTC valuta izbire za kriminalce – čeprav to mnenje še vedno vztraja v javni domišljiji in mainstream mediji.

Gotovina – s svojimi lastnostmi zasebnosti – ostaja možnost za nezakonite transakcije. Zaradi tega in drugih razlogov različne vlade po vsem svetu želijo odstraniti denar iz družbe. S tem bi objektivno povečali obseg finančnega nadzora in nadzora s strani vlad.

Ker Bitcoin ne zagotavlja večje ravni zasebnosti, lahko njegova vrednost v brezgotovinski prihodnosti v celoti izhaja iz njegove narave brez dovoljenj in cenzure. Če je v tej hipotetični prihodnosti še vedno zakonito trgovati z BTC, lahko posamezniki še vedno preverljivo prenašajo vrednost čez mejo, ne da bi potrebovali posrednika – in nihče ne bi mogel cenzurirati te transakcije.

Poleg tega je razumljivo, da bodo na Bitcoin še vedno gledali kot na rastočo hranilnico vrednosti in varovanje pred inflacijsko monetarno politiko – čustvo, ki ga je nedavno odmeval znani makro vlagatelj Paul Tudor Jones – in mnogi kot špekulativno naložbo.

Bitcoin koristi ne Bitcoinerjem

Drugi pa na vlogo Bitcoina v prihodnji brezgotovinski družbi gledajo z drugega zornega kota.

Po mnenju neodvisnega kripto raziskovalca Hasu, vprašanje ni v tem, kje se BTC prilega v omenjeni scenarij, temveč kako vpliva na druga denarna sredstva – in obratno. V pogovoru za OKEx Insights je Hasu opozoril, da obstaja “povratna zanka med bitcoinom in drugimi denarnimi sistemi na trgu”, pri čemer je opozoril:

»Bitcoin obstaja na trgu in obstoj konkurentov lahko razvoj spodbudi v eno ali drugo smer. Odvisno je, kaj ljudje cenijo glede svojega denarja. Na trgu z bitcoini obstajajo tudi drugi denarni viri, kar vpliva na njihovo usmeritev. ”

Po Hasuju morda obstoj kriptovalute nima največ koristi od Bitcoinerjev. Namesto tega lahko tisti, ki niti ne sodelujejo z BTC, dobijo od njegove prisotnosti. Hasu je pojasnil:

»Ena od tez, ki jo imam, je, da največ koristi od Bitcoina na tem svetu ne bo imelo imetnikov Bitcoinov, temveč imetnike, ki niso Bitcoin – ker že ob obstoječih Bitcoin prisili druge sisteme, da postanejo boljši. Enako velja za CBDC. CBDC, razvit v svetu, kjer lahko ljudje Bitcoin uporabljajo kot alternativo, bo moral biti bolj konkurenčen. Na primer, uporabnikom bi moral ponuditi boljša jamstva o zasebnosti. ”

Hasu je za OKEx Insights povedal, da je Bitcoin ljudi na splošno bolje seznanil z okviri, v katerih lahko deluje valuta. Pred kriptovalutami ljudje niso toliko razmišljali o stvareh, kot so zasebnost, predvidljivost, stroški in hitrost transakcij glede na fiat valuto, ki so jo uporabljali. “Bitcoin deluje kot preverjanje zasnove in upravljanja CBDC-jev,” je pojasnil Hasu, preden je zaključil:

“Lahko bi rekli, da je Bitcoin ljudi naredil bolj odprte glede denarja.”

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map