Preučevanje, kako Fintech Giants in COVID-19 vplivata na porabo kripto

Poraba kriptovalut je bila v središču pozornosti po vrsti partnerstev med tradicionalnimi fintech velikani in kripto usmerjenimi podjetji v zadnjih tednih.

20. julija Mastercard napovedal načrt za nadaljevanje programa Master Accelerate z dodelitvijo prve licence za glavno članstvo plačilni platformi za kriptovalute brez meja Wirex, s čimer je londonsko podjetje postalo prva kripto platforma, ki neposredno izdaja kartice, sprejete v omrežju Mastercard. Poleg tega PayPal – skupaj s hčerinsko družbo Venmo – je domnevno naj ponudi neposredno kripto prodajo prek Paxosovega posredniškega podjetja Crypto.

Čeprav naj bi Mastercard in PayPal posegla v svet kriptovalut, kaj to konkretno pomeni za prevzem plačil s kriptovalutami? OKEx Insights preučuje trenutno stanje porabe kriptografskih podatkov in njegovo prihodnost.

Poraba kriptovalut

Plačila s kriptovalutami lahko preučimo na dva načina:

  1. Dostopnost ali kako enostavno je kupovati ali prejemati kriptovalute.
  2. Porabljivost ali kako enostavno je kriptovalute porabiti za blago in storitve.

Porabljivost kriptovalut bo glavni poudarek naše analize.

Odmiki na borzah kriptovalut

Ko želijo posamezniki zapraviti kriptovalute, običajno opravijo postopek zamenjave svojih kriptovalut za fiat. V mnogih primerih uporabniki izvedejo to pretvorbo tako, da uporabijo menjavo in nato položijo fiat na bančni račun. Glavna pomanjkljivost te običajne metode je, da uporabniki ne morejo pravočasno dostopati do vrednosti svojih kriptovalut, ker celoten postopek traja dlje časa. Na primer Coinbase lahko traja do en do dva delovna dneva za dokončanje postopka razširitve kriptovalut za stranke v ZDA.

Debetne kartice za kriptovalute

Debitne kartice za kriptovalute so še en način, kako kriptovalute porabiti.

Na splošno lahko uporabnik kriptovalute porabi z debetnimi karticami za kriptovalute na dva načina:

  1. Uporabniki lahko pred nakupom dopolnijo svoj fiat račun.
  2. Uporabniki lahko dovolijo samodejno pretvorbo iz kripto v fiat ob nakupu.

Mehanizem porabe obstoječe debetne kartice Wirex Visa je primer tega pristopa k dopolnitvi. Uporabniki morajo najprej položiti račune v GBP, EUR ali USD z bančnim nakazilom ali zamenjati kriptovalute v fiat prek Wirexa..

Avtomatizirana pretvorba kriptovalut je še en pristop za porabo kriptovalut z debetnimi karticami. Ob nakupu se plačilo samodejno pretvori iz stanja kriptovalut v fiat za poravnavo. Kartica Coinbase je primer tega pristopa samodejnega pretvarjanja.

Kripto debetne kartice ponujajo več priročnosti kot tradicionalne dodatne ponudbe, saj skrajšajo dolg postopek pretvorbe fiat v kripto.

Termini prodajnih mest za kriptovalute

Sprejetje terminalov za prodajo kriptovalut je še en vidik trga plačil s kriptovalutami, ki ga je vredno preučiti, saj trgovcem omogočajo neposredno prejemanje plačil s kriptovalutami – večinoma običajno Bitcoin – od svojih strank.

V nasprotju s plačili, poravnanimi s fiatom, je razveljavitev transakcij s kriptovalutami, zabeleženih v verigi blokov, tako rekoč nemogoča. Kot taki terminali prodajnih mest za kriptovalute zaščititi trgovci zaradi izgub, ki jih imajo nepoštene stranke, ki poskušajo storiti zakonite transakcije.

Vendar pa je pomanjkanje združljivosti s tradicionalnimi POS sistemi glavna ovira za sprejem kriptokript s strani trgovcev. Felix Mago, soustanovitelj podjetja Dash Next, je za OKEx Insights povedal, da trgovci neradi integrirajo kripto sisteme POS. Pojasnil je:

»Za razširitev POS-terminalov s kriptovalutami je najboljši način, da na krov vključimo ponudnike POS-jev in velika omrežja pridobiteljev. Vendar je včasih težko vstopiti v te ključne igralce iz treh razlogov. Prvič, kriptovalute niso postale splošno plačilno sredstvo. Drugič, trgovci težko zbirajo uporabniške podatke v decentraliziranih omrežjih, ki kažejo prepričljiv primer poslovne uporabe. Na koncu morajo trgovci odgovoriti na različna vprašanja o skladnosti, preden sprejmejo POS terminale za kriptovalute. «

V komentarjih OKEx Insights je tudi izvršni direktor PundiX Zac Cheah izpostavil pomen omrežnega učinka trgovcev za splošno sprejemanje POS terminalov s kriptovalutami in navedel:

»Konec koncev morate za začetek kakršne koli nove rešitve imeti uspešen učinek trgovske mreže. POS terminali za kriptovalute bi se morali osredotočiti na dve fronti za množično sprejemanje: vkrcati čim več partnerjev z močno trgovsko mrežo in izboljšati izdelek, da bo varen in uporabniku prijazen. ”

Dee Duncan, distributer PundiX-a v ZDA, je dodal svoje komentarje o tem, kako izobraževanje trgovcev ostaja ključ do množičnega sprejemanja POS terminalov s kriptovalutami, in za OKEx Insights povedal:

»Izobraževanje in ozaveščenost trgovcev ostajata ključni. Če želimo pospešiti sprejemanje trgovcev pri plačilih s kriptovalutami, moramo trgovcem dovoliti, da razumejo prednosti uporabe kripto valut v nasprotju s tradicionalnimi plačilnimi načini. Na primer, ali sprejem kriptoplačil trgovcem pomaga zmanjšati stroške in ustvariti dodaten dobiček. “

Kako je COVID-19 vplival na porabo kripto

Globalna pandemija COVID-19 je povzročila porast povpraševanja po digitalnih plačilih – skoraj 50% svetovnih kupcev porabe na spletu pogosteje kot pred pandemijo. To pa je povečalo zanimanje za kriptovalute. Aprila je fintech samorog Revolut označeno 57-odstotno povečanje vrednosti nakupa kriptovalut.

Duncan iz PundiX-a je v svojih komentarjih za OKEx Insights ugotovil, da je izbruh COVID-19 spodbudil rast alternativnih plačilnih rešitev – kar pa je povečalo možnost plačil s kriptovalutami:

»Opažamo trgovce, ki iščejo alternativne plačilne rešitve za posodobitev strojne opreme za brezkontaktno plačevanje. Trgovci zdaj lahko sprejemajo brezgotovinska plačila, vključno z rešitvami, ki podpirajo Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay in QR. To je odprlo vrata za kriptovalute v plačilni industriji. “

Od prihoda COVID-19 se sprejemanje plačil s kriptovalutami na drobno počasi povečuje. Od 22. julija ponudnik kripto statistike Coinmap.org označeno da je 19.495 lokacij, ki sprejemajo kripto plačila, kar je 6,8% več od začetka leta 2020.

Število kriptoplačilnih mest v letu 2020. Vir: Coinmap.orgŠtevilo kriptoplačilnih mest v letu 2020. Vir: Coinmap.org

Omejitve porabe kriptovalut

V primerjavi z ogromno velikost trga trga digitalnih plačil (38 milijard USD leta 2018) ostaja trenutna velikost trga plačil s kriptovalutami majhna (754 milijonov USD leta 2019). Glede na to obstajajo tri ovire na poti k množičnemu sprejemanju plačil s kriptovalutami:

  • Počasni časi obdelave
  • Visoka nestanovitnost cen kriptovalut in cen
  • Zaskrbljenost glede predpisov / skladnosti

V nasprotju s tradicionalnimi digitalnimi plačili se obdelava plačil s kriptovalutami šteje za počasno – saj je treba vsako transakcijo potrditi na verigi blokov. Bitcoin procesira približno štiri transakcije na sekundo, ker Visa terjatve obdelati 24.000.

Velika volatilnost kriptovalut je še ena ovira za množično sprejemanje plačil s kriptovalutami. Številni trgovci oklevajo, da bi sprejeli plačilno sredstvo, ki bi se lahko v samo eni uri znižalo za 10% – kar se zna znano nenadoma zgoditi celo na trgu BTC / USD. Zaradi tega nekateri ponudniki POS terminalov za kriptovalute po opravljenem nakupu omogočajo takojšnjo pretvorbo iz kripto v fiat.

Nejasnost regulacije kriptovalut, kot je obdavčenje, je prav tako ovirala potencial digitalnih sredstev kot plačilnega sredstva. Eden od primerov je, kako so v ZDA obdavčene kriptovalute. Po podatkih Uprave za notranje prihodke je pretvorba kriptovalut v fiat valute obdavčljiva kot potencialni kapitalski dobiček. Tudi davčna uprava označuje da ima uporaba kriptovalut za nakup blaga in storitev in celo držanje kripto valut “na splošno davčne posledice.” To je lahko težavno za davkoplačevalce v ZDA in drugih državah s podobno davčno politiko.

Blockchain, ne kripto

Povečano zanimanje svetovnih izdajateljev kart za svet kriptovalut je v zadnjem času pritegnilo pozornost. Njihov interes izhaja predvsem iz dveh razlogov:

  1. Razširitev njihove poslovne mreže na kripto podjetja.
  2. Sprejetje tehnologije veriženja blokov za optimizacijo njihovega centraliziranega omrežnega delovanja.

Svetovni izdajatelji kartic se soočajo s konkurenco na ključnih področjih, kot so čezmejne transakcije. Da bi ostali pred konkurenco, si prizadevajo znižati pristojbine za čezmejne transakcije, zaračunane strankam. Za transakcije, poravnane v tuji valuti, Mastercard zaračuna 1% zneska transakcije kot provizijo. Visa pa je za čezmejne transakcije zaračunala pristojbino za odmero mednarodnih storitev (0,8% –1,2%) in pristojbino za mednarodnega pridobitelja (0,45%)..

Potencial zniževanja stroškov, ki je neločljiv v tehnologiji veriženja blokov, je pospešil tekmo med Visa in Mastercard. Slednje partnerstvo z R3 septembra 2019 razviti platformo za čezmejna plačila, ki jo poganja blockchain, katere namen je olajšati plačila v realnem času brez trenja v omrežju Mastercard. Visa začela svoje omrežje Connect junija 2020, ki uporablja tehnologijo porazdeljene knjige, da olajša neposredne transakcije med bankami.

Čeprav so nedavne poteze Visa in Mastercarda omembe vredne, plačilni velikani nenehno vlagajo patente, osredotočene na tehnologijo veriženja blokov. Glede na leto 2019 razvrstitev patentov v verigi verig s strani IPR daily in incoPat Innovation Index Research Center, Mastercard in Visa sta leta 2019 vložili 101 oziroma 51 patentnih prijav za patentne verige.

Fintechovi velikani kriptov ne naredijo bolj zapravljivih

Čeprav sta Mastercard in PayPal v zadnjih kripto povezanih novicah, fintech samorogi v kriptovalutno industrijo vstopajo že od leta 2017. Na primer, izzivalna banka Revolut je pred kratkim začel ponujati prodaja kriptovalut v ZDA prek partnerstva s podjetjem Paxos. Medtem ima aplikacija za trgovanje z delnicami Robinhood ponujen trgovanje s kriptovalutami od februarja 2018.

Medtem ko vstop finteških velikanov olajša prodajo kriptovalut, to ne pomeni nujno, da bo kriptovaluta postala bolj porabljiva. V primeru Revolut uporabniki ne morejo plačati v kriptovaluti z uporabo kartice Revolut. Namesto tega lahko s kartico plačujejo samo v fiat valutah. Poleg tega uporabniki ne morejo prenašati kriptovalut iz aplikacije Revolut ali vanjo položiti obstoječih kriptovalut. Enako velja za Robinhood, kjer lahko uporabniki kriptovalute kupujejo in prodajajo samo v aplikaciji – pologi in dvigi so ne podpira

Prihodnost plačil s kriptovalutami

Verjame, da je Wirex postal del Mastercard Accelerate in poroča o partnerstvu PayPal s Paxosom, da izboljšuje dostopnost kriptovalut. Vendar je razprava o tem, ali so kriptovalute posledično bolj porabljene, omejena.

Čeprav je možnost porabe kriptovalut še vedno omejena, je Chaeh iz PundiX za OKEx Insights povedal, da je ključni rezultat vstopa tradicionalnih plačilnih velikanov v prostor kriptovalut zavedanje:

»Ker vedno več tradicionalnih podjetij prihaja v kripto prostor, bo to le pomagalo pri ozaveščanju o uporabi kripto pri plačilih in koristih, ki jih prinaša. Opredelitev kripto širi samo običajne altcoinov, ki jih poznamo. Stablecoins in digitalne valute centralnih bank postajajo vse bolj vidne. Številne centralne banke po vsem svetu so se začele ukvarjati z ustvarjanjem lastne digitalne valute na verigi blokov, tj. CBDC, zato predvidevamo, da bi plačila, ki temeljijo na verigi blokov, v bližnji prihodnosti postala bolj porabljiva. “

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map