Preučevanje regulativnih ovir in pomena za glavne naložbe Bitcoin ETF

Preučevanje regulativnih ovir in pomena za glavne naložbe Bitcoin ETF

Po najnovejšem poročilu ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC) zavrnitev aplikacije Bitcoin-borznega sklada (ETF), ki jo je februarja 2020 Wilshire Phoenix upravljal, upravljavec premoženja s sedežem v New Yorku vložena nova aplikacija za javno trgovan Bitcoin Commodity Trust prejšnji teden.

Hkrati je kriptovalutna skupnost izrazila navdušenje nad napoved da bo prvi izdelek kripto izmenjave (ETP) s sedežem v Londonu konec junija uvrščen na nemško digitalno borzo Xetra.

Kljub pozitivnemu razvoju dogodkov v zvezi s kriptovalutnimi ETP-ji kriptoskupnost še vedno čaka na začetek prvega Bitcoin ETF. Glede na to OKEx Insights preučuje ključne razlike med Bitcoin ETP in Bitcoin ETF-ji, medtem ko razpravlja o glavnih ovirah, ki slednjim preprečujejo pridobitev odobritve SEC.

V čem se Bitcoin ETP razlikuje od Bitcoin ETF?

ETP, ki kotira na borzah, je naložbeno sredstvo, ki spremlja osnovne vrednostne papirje, indeks ali druge finančne instrumente.

Obstajajo tri glavne vrste ETP:

  • Skladi, s katerimi se trguje na borzi
  • Obveznice, s katerimi se trguje na borzi (ETN)
  • Blago, s katerim se trguje na borzi (ETC)

ETF so najpogostejša vrsta ETP in vsebujejo košarico vrednostnih papirjev – vključno z delnicami, obveznicami ali blagom. Uvrščeni so na borze in vlagatelji jih lahko trgujejo kot navadne delnice.

ETN so medtem nezavarovani dolžniški vrednostni papirji, ki sledijo osnovnemu indeksu vrednostnih papirjev. Vlagatelji v ETN prejmejo donos iz sledljivega indeksa na datum zapadlosti.

Nenazadnje ETC-ji sledijo posameznemu blagu ali košarici blaga, kot sta energija in živina.

Richard Keary, ustanovitelj podjetja Global ETF Advisors LLC, je za OKEx Insights pojasnil razlike med ETF, ETN in ETC:

»Sklad, s katerim se trguje na borzi, je izdelek, s katerim se trguje na borzi. Večina ETF-jev temelji na indeksu, pri čemer so drugi izdelki, kot so ETN v ZDA ali ETC-ji v Evropi, večinoma fizično podprti izdelki – kot je nova Bitcoin Exchange Trapped Crypto (BTCE), ki bo uvedena v Nemčiji – in se imenujejo ETP in včasih kot ETF. “

V primeru Bitcoin ETP-jev in ETF-jev sledita ceni Bitcoin (BTC) kot osnovno sredstvo. Trgovcem in vlagateljem, ki jih zanimajo kriptovalute, ponujajo izpostavljenost brez nakupa bitcoinov neposredno na borzah kriptovalut. Ko jih regulatorji odobrijo, se tako Bitcoin ETP kot ETF trgujejo in kotirajo na borzah.

Vse je v regulaciji


Glavna razlika med Bitcoin ETP in Bitcoin ETF se nanaša na to, kako je ETF urejen v določenih jurisdikcijah.

V ZDA je za ETF potrebna dodatna skladnost v primerjavi z ETP. Slednji so razvrščeni kot ETF, če so investicijska družba v okviru Zakon o investicijskih družbah iz leta 1940. Ker ETF delujejo kot odprte investicijske družbe ali vzajemni skladi, morajo izdajatelji pridobiti izvzeto oprostitev od SEC, da bodo lahko ustanovili svoje ETF..

SEC sprejeti Pravilo 6c-11 za izvzetje oprostitvene olajšave v letu 2019, upravičeni ETF-ji pa morajo upoštevati dodatne postopke v primerjavi z ETP. Postopki skladnosti vključujejo dnevna poročila o preglednosti portfelja, pisne politike o prilagojenih košarah sredstev in razkritja zgodovinskih informacij o naložbah, kot so premije, popusti in razmiki med ponudbami in povpraševanjem..

Kaj pa Švica?

V Švici se ETF po strukturi skladov razlikujejo od ETP.

Po navedbah SIX Swiss Exchange so ETF v Švici sredstva, za katera veljajo Zakon o kolektivnih naložbenih shemah (CISA) in jih ne nadzoruje in ureja švicarski organ za nadzor finančnega trga (FINMA).

Bitcoin ETP-ji pa so dolžniški vrednostni papirji, ki jih izda vozilo s posebnim namenom (SPV). SPV je hčerinsko podjetje, ki ga je ustvarila matična družba in ima ločen pravni status in ni odgovorna za nobene finančne obveznosti matične družbe.

Dodatna razlika med ETP in ETF v Švici je hramba zavarovanja s premoženjem. Medtem ko so ETF in ETP zavarovani, so zavarovanja v ETF shranjena v ločenem skladu sredstev, za katero velja uredba FINMA. Zavarovanje pri ETP pa je deponirano pri tretji osebi.

Na šesti švicarski borzi so ETP-ji na trgu imenovani kot ETN-ji ali ETC-ji.

Ključne razlike med ETF in ETP v Švici. Vir: ŠEST Švicarska borza

Prevlada ZDA ETF

Čeprav je v ZDA in Evropi naštetih več ETP-jev, kripto skupnost še vedno čaka na odobritev prvega Bitcoin ETF.

ZDA so že dolgo vodilne pri trgovanju z ETF. Po podatkih ponudnika podatkov ETF ETFdb.com je 60% od 30 najboljših ETF v upravljanih sredstvih temelji v Združenih državah.

Zaradi tradicionalne prevlade ETF na trgu so ZDA postale primarna lokacija za uvrstitev Bitcoin ETF. Vendar je SEC doslej zavrnil vse vloge v državi, ki ni prepričana, da so predlagani Bitcoin ETF odporni na tržne manipulacije.

Ključne aplikacije Bitcoin ETF v ZDA Vir: SEC

Prosilci morajo dokazati, da je trg Bitcoinov zaščiten pred manipulacijami

SEC najnovejše zanikanje aplikacije Bitcoin ETF podjetja Wilshire Phoenix 26. februarja 2020, tako kot prejšnji predlogi, je bila utemeljena, da ni dokazala sposobnosti spoštovanja pravila tržne manipulacije, navedene v Oddelek 6 (b) (5) zakona o borzi vrednostnih papirjev iz leta 1934.

V skladu s pravilom bi morale borze, ki uvrščajo Bitcoin ETF, vzpostaviti preventivne ukrepe proti goljufivim in manipulativnim dejanjem za zaščito vlagateljev. Pravilo tudi zahteva, da izmenjave dokažejo celovit sporazum o delitvi nadzora z „reguliranim trgom velike velikosti, ki se nanaša na osnovno premoženje“ – nekaj, kar se šteje za bistveno, saj takšni sporazumi olajšajo izmenjavo informacij, kot je dejavnost tržnega trgovanja klirinška dejavnost in identiteta stranke.

SID se je sklicevala na ETP-je, ki so bili odobreni v preteklosti, in navedla, da je bil v takšnih primerih vsaj en pomemben in urejen trg s terminskim trgovanjem z osnovnim blagom. Poleg tega so borze, ki kotirajo na seznamih ETP, sklenile sporazume o delitvi nadzora ali imele članstvo v Intermarket Surveillance Group (ISG) z reguliranimi trgi. Zato SEC meni, da bi bilo treba isti standard uporabljati za Bitcoin ETF.

V zadnji zavrnitvi aplikacije Bitcoin ETF družbe Wilshire Phoenix je SEC opozoril, da so prejšnji prosilci poskušali drugače kot sporazumi o delitvi nadzora, da bi preprečili tržno manipulacijo. Na primer, aplikacije za Winklevoss Bitcoin Trust in Bitwise Bitcoin ETF Trust zatrdil, da je promptni trg Bitcoin “edinstveno” in “sam po sebi” odporen na tržne manipulacije. SEC je tovrstne trditve zavrnila in poudarila, da vladna agencija ne ureja ali nadzoruje številnih Bitcoin promptnih trgov, ter ugotovila, da na platformah, ki ponujajo promptno trgovanje BTC, ni dovolj zaščite strank.

Kljub temu je SEC ponudil izjemo za sporazume o delitvi nadzora, če lahko prosilci za Bitcoin ETF dokažejo odpor do tržnih manipulacij, ki presegajo obstoječe zaščite na tradicionalnih trgih blaga ali delnic..

Bitcoin skladi niso nujno ETF-ji

Bitcoin strateški sklad NYDIG trguje s terminskimi pogodbami, poravnanimi z gotovino

Kljub večkratnim zavrnitvam vlog Bitcoin ETF je SEC odobrila Bitcoin Strategy Fund NYDIG (BTCNX.US) vložena Stone Ridge Trust VI decembra 2019. Sklad ne vlaga neposredno v Bitcoin. Namesto tega vlaga v denarno poravnane terminske pogodbe Bitcoin na borzah, registriranih pri Komisiji za trgovanje s terminskimi terminskimi pogodbami (CFTC).

Bitcoin strateški sklad NYDIG ni ETF. Kot je izrecno navedeno v vlogi, “delnice sklada niso na seznamu in sklad trenutno ne namerava uvrstiti svojih delnic v trgovanje na kateri koli nacionalni borzi vrednostnih papirjev.”

Sive vrednosti Bitcoin Trust se trgujejo na okencih

Medtem ko je SEC umaknil ali zavrnil predlagane Winklevoss Bitcoin Trust in VanEck SolidX Bitcoin Trust, jih ne bi smeli zamenjati s podobno imenovanim Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), ki je bil uveden leta 2013. Čeprav so ti izdelki imenovani kot „Bitcoin Trusts, «je pomembno omeniti, da Grayscale Bitcoin Trust ni ETF.

Glavna razlika med sivinskim Bitcoin Trustom in predlaganimi Bitcoin ETF-ji je ta, da se s prvim trguje na prostem trgu (OTC) in je na voljo samo pooblaščenim vlagateljem. Sive vrednosti Bitcoin Trust se javno trgujejo na OTCQX trgu OTCQX, ki je pod Alternativnim standardom poročanja. Tako se ni treba registrirati pri SEC.

Da bi zagotovili nadaljnjo preglednost, sivinski Bitcoin Trust pridobljeno odobritev SEC kot poročevalske družbe januarja 2020, delnice družbe pa so vpisane pri proviziji v skladu z oddelkom 12 (g) Zakona o borzi vrednostnih papirjev iz leta 1934.

Komisarka SEC Hester Peirce – med mnogimi v kriptovalutni industriji znana kot “Crypto Mom” ​​- je izjavila, da bi regulirani Bitcoin ETF pripomogel k bolj pošteni ceni Bitcoin Trust Grayscale. Rekla je med Bloombergov intervju:

»Pred kratkim sem izdal drugo nestrinjanje in rekel: Zdi se mi, da sedanja komisija ne želi odobriti nobenega izdelka, s katerim se trguje na borzi in je na voljo maloprodajnemu občinstvu, ki podpira kripto. […] Analiza, ki smo jo uporabili pri preprečevanju trgovanja s temi izdelki v ZDA, je edinstveno prilagojena analiza, za katero se zdi, da jo uporabljamo samo za te vrste izdelkov, kar mi nakazuje, da imamo en standard za kripto izdelkov in nato še en standard za druge vrste izdelkov. In mislim, da to ni prav. «

Kanadski „Bitcoin Fund“ se aktivno upravlja

Kanadski investicijski upravitelj 3iQ Corp je od 9. aprila uvrstil Bitcoin Fund (QBTC.U) na borzo v Torontu (TSX). odobritev od komisije za vrednostne papirje Ontario (OSC) 29. oktobra 2019 – ki je pokazala, da OSC navidezno podpira nastajajoči razred sredstev.

Medtem ko je QBTC.U naveden in trguje na TSX, je to zaprt sklad v nasprotju z ETF. Ena glavna razlika med zaprtim skladom in ETF je dejavnost pri upravljanju skladov. ETF-ji se pasivno upravljajo in so zasnovani za sledenje uspešnosti indeksa. To je v nasprotju s QBTC.U, kakršen je sklad aktivno upravlja 3iQ Corp..

Japonski FSA kriptovalute vidi kot preveč nestanovitne za ETF

Zdi se, da Bitcoin ETF ni na kartah na Japonskem.

Japonska agencija za finančne storitve (FSA) je sprejela „Izčrpne smernice za nadzor nad operaterji finančnih instrumentov itd.”Dne 27. decembra 2019 – v katerem je zapisano, da sta ustanovitev in prodaja investicijskih skladov odobrena samo za določena sredstva. FSA trdil da kriptovalute niso opredeljene kot določena sredstva.

Poleg tega je FSA navedel pretirano nihanje cen kriptovalut in zaključil, da za akreditirane ali institucionalne vlagatelje ni primerno vlagati v sklade s komponentami kripto sredstev. To pomeni, da je malo verjetno, da bodo vlagatelji v bližnji prihodnosti na Japonskem videli odobreni Bitcoin ETF.

Ali Bitcoin ETP-ji izboljšajo verjetnost odobritve Bitcoin ETF?

Začetek Bakktove terminske pogodbe za Bitcoin in nedavno napovedana bitcoin ETP skupine ETC služijo kot prehodi za institucionalne vlagatelje, ki želijo vlagati v BTC – a nas ti izdelki približajo odobreni Bitcoin ETF?

Bitcoin ETP-ji so zaznali močno povpraševanje evropskih vlagateljev z 18 kriptovalutnimi ETP-ji naveden na šesti švicarski borzi od leta 2018. Keary je za OKEx Insights povedal, da terminski trgi BTC prispevajo k vedno večjemu številu Bitcoin ETP-jev:

»Izboljšana verjetnost uvedbe Bitcoin ETP prihaja s terminskih trgov. Izdelovalci trga ETP morajo imeti možnost varovanja ETP, kar se običajno opravi s terminsko pogodbo. Več kot je likvidnosti terminskih izdelkov, večja je verjetnost, da se bo ETP uvedel. “

Vendar Keary verjame, da Bitcoin ETP-ji ne izboljšajo nujno verjetnosti odobritve Bitcoin ETF zaradi različnih regulativnih sistemov v Evropi in ZDA. Pojasnil je:

»ZDA imajo zelo drugačen regulativni režim kot Evropa. Ameriški regulatorji so zaskrbljeni, ker ne morejo slediti trgovanju z bitcoini do vnosa prvotnega naročila, zato so zaskrbljeni zaradi neločljivih tveganj pri trgovanju z bitcoini – ker bi lahko prišlo do borz za manipulacijo cen in regulatorji tega ne bi mogli nikakor zaznati ali nadzorovati. Pomanjkanje nadzora nad Bitcoinom ali drugimi kriptovalutami je glavna ovira za fizično podprte kripto izdelke, ki se uvajajo v ZDA. “

Kearyjevega stališča se strinja tudi Lanre Ige, raziskovalec pri 21 Shares in Amun Tokens, ki je za OKEx Insights povedal, da so Bitcoin ETP po njegovih osebnih pogledih in ne pogledih podjetij v glavnem uvrščeni v Evropo in se ne nanašajo na morebitne Bitcoin ETF v ZDA Pojasnil je:

»ETP-ji se razlikujejo od ETF-jev, ker so v Evropski uniji ETF na splošno KNPVP, zato imajo zahtevo po diverzifikaciji, zaradi česar so najbolj neprimerni za kaj takega, kot sta zlato ali BTC. Glede na to, da je večina ETP-jev naštetih in na voljo v Švici in Evropi, se to neposredno ne nanaša na kakršna koli prizadevanja za uvrstitev Bitcoin ETF v ZDA. “

Kdaj bo Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF se pogosto razpravlja od leta 2018 – in SEC je zavrnil številne odmevne prosilce. Medtem ko je začetek Bakkt-ovih terminskih poslov Bitcoin pritegnil pozornost leta 2019, kripto skupnost še vedno čaka leta 2020, da bo odobren prvi Bitcoin ETF.

Za male vlagatelje bi Bitcoin ETF omogočil bolj neposreden dostop kot Bakktove Bitcoin terminske pogodbe, tako da bi omogočil nakup kriptovalut s pokojninskih računov. Medtem je Bakkt namenjen predvsem institucionalnim vlagateljem. Bakktov predsednik Adam White pa, trdil da so njegove terminske pogodbe za BTC na voljo malim vlagateljem prek maloprodajnih posredniških družb.

V Združenih državah Amerike bi odobritev Bitcoin ETF s strani SEC pomenila, da bi lahko vsaka oseba z Roth IRA-ji, pokojninskimi računi 401 (k) in računi za investicijsko posredovanje kupila BTC neposredno. Z omogočanjem vlagateljem, da kupujejo Bitcoin prek investicijskih in upokojitvenih računov, so sredstva na teh računih zaščitena v okviru Securities Investor Protection Corporation (SIPC), zvezno pooblaščene korporacije, ki jo nadzira SEC..

Ige je za OKEx Insights povedal, da verjame, da vlaganje v Bitcoin prek ETP-jev ali ETF-jev omogoča davčne ugodnosti in odpravlja zapletenost skrbništva in izvrševanja poslov za uporabnike, pri čemer pojasnjuje:

»ETP-ji / ETF-ji bi vlagateljem omogočili, da preko posrednika vlagajo v Bitcoin in izkoristijo ugodnosti svojih upokojitvenih ali davčno ugodnih naložbenih računov v kateri koli jurisdikciji, kjer naj bi bil izdelek uvrščen na seznam. Poleg tega večina institucionalnih vlagateljev nima pooblastil za neposredno vlaganje v fizični Bitcoin in se ne želi ukvarjati s težavami skrbništva in izvrševanja poslov. Po drugi strani pa bi ETP ali ETF olajšal vlaganje Bitcoinov tako enostavno kot nakup delnic za take vlagatelje. «

Bitcoin ETF-ji bi lahko vlagateljem prinesli udobje, saj bi lahko za naložbe uporabljali davčno ugodne pokojninske račune. Takšne davčne ugodnosti spodbujajo množične naložbe, kar daje Bitcoinu možnost, da izkoristi ogromno industrijo upravljanja premoženja, ki naj bi po ocenah PwC doseči Do leta 2025 145,4 bilijona dolarjev. Ige je pojasnil:

»ETP-ji in ETF-ji za Bitcoin lahko močno povečajo kapital, ki je na voljo za vlaganje v Bitcoin – ki je bil do zdaj komaj na voljo institucionalnim vlagateljem in številnim malim vlagateljem. To je pomembno, saj bi bila razpoložljivost ETP in ETF v različnih jurisdikcijah, zlasti v Združenih državah Amerike, verjetno ključni zagon prihodnjih zvišanj cen Bitcoinov in pomagala pri nadaljnji institucionalizaciji industrije. “

Glede svetovnih voditeljev v upravljanju premoženja se je BlackRock uvrstil na vrh lestvice s 6,5 bilijona dolarjev, sledijo pa mu Fidelity, JPMorgan Chase in Goldman Sachs, ki so aktivno sodelovali pri zagonu storitev, povezanih z digitalnimi sredstvi..

2019: Svetovni voditelji na področju upravljanja premoženja. Vir: Statista

Keary je za OKEx Insights povedal, da bodo Bitcoin ETF-ji razširili obseg potencialnih vlagateljev v Bitcoin. Poudaril je tudi, da bi lahko takšni ETF služili kot varovanje pred tveganjem, kadar je delniški trg zelo nestanoviten, in pojasnil:

»Z vidika vlagateljev je pomen ETF ta, da gre za način nakupa ali vlaganja v Bitcoin, ne da bi morali dobiti denarnico ali iti skozi rudarja. Širil bi širino vlagateljev v BTC. To je pomembno, ker nekateri vlagatelji na Bitcoin gledajo kot na varno zatočišče, ko lastniški trgi postanejo nestanovitni in / ali se premaknejo v okolje medvedjega trga. Bitcoin ETF bi bil preprost in poceni način za varovanje različnih tržnih pogojev. ”

Ige je tudi namignil, da Bitcoin ETP-ji / ETF-ji vlagateljem omogočajo plačilo nižjih premij za izpostavljenost kripto-sredstev, pri čemer je ugotovil:

»Pomembno je vedeti, da so trenutno v ZDA na voljo investicijski skladi Bitcoin in Ether, ki zaradi slabše strukture izdelkov pomenijo, da mali vlagatelji, ki imajo take izdelke, drastično preplačujejo za izpostavljenost kripto sredstev. A, ETP ali ETF bi bili za vlagatelje izjemno vrhunsko sredstvo za izpostavljenost kripto premoženju, ne da bi plačevali velike premije. “

____________________________________________________________________________

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map