Razdelitev Bitcoina v dva tabora – tiste, ki si to želijo in tiste, ki jo potrebujejo

izvirni avtor: Audrey Nesbitt

Avtor fotografije Riya Kumari iz Pekslov

V razvitem svetu imamo finančni sistem, ki večinoma deluje (z izjemo, ki se je zgodila v letih 2007–2008 s finančnim propadom, ki ga je Satoshi Nakamoto obravnaval z Bitcoinom). Lahko preklinjamo nad provizijami, zlasti pri čezmejnih ali deviznih transakcijah, nekaterih transakcij ni mogoče izvesti izven bančnega časa itd., Vendar večinoma, če ni pokvarjen, zakaj popraviti sistem. Imamo vlade, ki nadzorujejo bančni sistem, deluje že leta, zato res ne razmišljamo veliko o iskanju bančnih alternativ, kot je Bitcoin. Mnogi bi rekli, da ne potrebujemo digitalnih valut, kot je Bitcoin – želimo Bitcoin.

Nedavna anketa raziskovalne službe YouGov Omnibus kaže, da je polovica ameriških milenijcev zainteresirana za uporabo kriptovalute kot možnosti plačila, vendar je na koncu ne potrebujejo – hočejo jo. Podjetja, kot je Facebook, se tudi potegujejo, da postanejo plačilna platforma za te milenijce. Ali si ne želimo boljše izbire glede na varnostne in zasebne hlače (pogosto po zasnovi) teh podjetij?

Kaj če živite v Venezueli? Venezuela je sredi velike finančne krize s hitro depresirajočo nacionalno valuto, kjer je volatilnost na trgu kriptovalut bolj zaželena kot državna valuta.

Lokalni bitcoin, tržnica, kjer lahko uporabniki kupujejo in prodajajo Bitcoin med seboj in drug od drugega, poroča, da se je obseg eksponentno povečal v Kolumbiji, Venezueli in Peruju. V preteklem tednu so venezuelski trgi Localbitcoins že osmič v zadnjih 10 tednih dosegli rekordno količino

Brez prekinitev s strani tretjih oseb

Ena najpomembnejših prednosti Bitcoina in drugih kriptovalut, zgrajenih na tehnologiji Blockchain, je, da vlade in banke ne morejo prekiniti transakcij, zapleniti ali zamrzniti računov – značilnost kriptovalut, privlačnih za tiste v nestanovitnih regijah. V državah s hiperinflacijo, kot je Venezuela, kriptovalute močno napredujejo. Hiperinflacija se zgodi, ko prebivalstvo svoje bogastvo raje hrani v nedenarnih sredstvih ali v stabilni tuji valuti, kot je ameriški dolar. Kot v razmerah v Venezueli pa je zaradi vladnega nadzora možnost pridobivanja tujih valut močno omejena, zaradi česar so Bitcoin in druge kriptovalute priljubljena alternativa. Lahko bi trdili, da te regije potrebujejo bančno alternativo, kot je Bitcoin.

Blockchain, kriptovalute & Bitcoin – finančne alternative za nebančne in podbančne

Ste kdaj pomislili, kakšno bi bilo življenje, če ne bi imeli dostopa do osnovnega bančništva?

Medtem ko mnogi udobje sodobnega elektronskega bančništva jemljejo kot samoumevno, velik del prebivalstva dejansko nima dostopa do bančnih storitev. Po navedbah a Poročilo 2017 s strani FDIC več kot 25 odstotkov Američanov sploh nima bančnega računa ali svojega računa ne more uporabiti za kritje vseh svojih finančnih potreb. Ta težava je še bolj pereča, če pogledate države, ki niso tako premožne kot ZDA. Po najnovejših podatkih združenja je približno 1,7 milijarde odraslih po vsem svetu brez dostopa do bank Globalna baza podatkov Findex Svetovne banke.

Avtor fotografije Vladislav Reshetnyak iz Pekslov

Izboljšanje dostopa do finančnih orodij za vse

Brez dostopa do bančnega računa je velik problem, tako da so ga Združeni narodi vključili kot pomemben del sedmih svojih 17 Cilji trajnostnega razvoja spodbujati trajnostni razvoj revnih držav po vsem svetu. Toda trajnostni razvoj postaja težji, saj velike banke še naprej prevladujejo nad finančno krajino in številne banke so bodisi zmanjšale prisotnost na revnih območjih bodisi so se zaradi visokih stroškov in tveganj popolnoma umaknile. Ljudje, ki živijo na teh podhranjenih območjih, še vedno potrebujejo varnost banke, nimajo pa niti osnovnega dostopa do osnovnih bančnih storitev na spletu. Poleg težav pri dostopu do tistih, ki se nam zdijo bistvene finančne storitve, kot je unovčenje čekov, mnogi nimajo osnovnih oblik identifikacije, ki bi omogočile dostop do teh osnovnih bančnih storitev.

Če ste kdaj izgubili ali ukradli osebno izkaznico, veste, kako težko jo je nadomestiti. Za ljudi, ki živijo v revščini, obstajajo številne druge ovire pri pridobivanju ali zamenjavi identifikacije, vključno s tem, da nikoli nimajo ustreznih dokumentov, visoki honorarji, jezikovne ovire, pomanjkanje družinskih ali socialnih povezav za preverjanje identitete itd..

Brez možnosti preverjanja, kdo so, brezdomce in tiste, ki živijo v revščini, sili v stanje sistemske nevidnosti, kar lahko privede do zavrnitve osnovnih storitev, kot sta zdravstveno varstvo in stanovanje.

Blockchain Technology Pomoč osebam, ki niso v banki in pod bankami

Blockchain, tehnologija, ki Bitcoin temelji na Wikipediji, je vedno večji seznam zapisov, imenovanih bloki, ki so povezani s kriptografijo. Vsak blok vsebuje kriptografsko zgoščevanje prejšnjega bloka, časovni žig in podatke o transakcijah (ponavadi je predstavljen kot razpršena koren drevesa merkle). Po svoji zasnovi je veriga blokov odporna na spreminjanje podatkov. je "odprta, razdeljena knjiga, ki lahko učinkovito in na preverljiv in trajen način beleži transakcije med obema stranema"

Preglednost in učinkovitost tehnologije veriženja blokov je privlačna možnost za reševanje nekaterih največjih izzivov, s katerimi se soočajo banke, ki niso v banki.

Kanadsko podjetje za programske rešitve Pameten Sapien dela na digitalni identiteti in tržni rešitvi, ki temelji na blockchainu, za reševanje identifikacije in drugih izzivov, s katerimi se sooča brezdomna mladina. Pobuda se imenuje Silver Linings in deluje tako, da ustvarja vseprisotni vir identifikacije, digitalni denar s kontrolo porabe.

"S sprejetjem tehnologije s hitrostjo, v kateri smo, gremo skozi eno največjih sprememb v človeški zgodovini. Komunikacija je zdaj brezplačna in brez meja, naše vsakodnevno življenje, nakupovanje, gledanje filmov in druženje je zgrajeno iz tehnologije, zdaj uporabljamo tehnologijo za izobraževanje in izboljšanje zdravja, vendar ni nobene nacionalne identitetne rešitve, ki bi zagotavljala osnovno dokaz, kdo je posameznik – ustvarili smo digitalni svet, kjer so vsi anonimni. Blockchain je revolucionarna tehnologija, ki lahko ustvari to edinstveno identifikacijo v digitalnem svetu in ustvari tudi vseprisoten vir vrednosti iz podatkov, ki smo jih nadomestili s seznama storitev, ki sem jih navedel zgoraj. Prepričan sem, da bo Blockchain imel pomembno vlogo pri zmanjševanju revščine na tem svetu, hkrati pa pomagal manj srečnim, da postanejo bolj izobraženi in jih komunicirajo z drugimi za hitrejši postopek rehabilitacije." – Matt Hinkley, Izvršni direktor Smart Sapien & Soustanovitelj in izvršni direktor Liquidus

Bančništvo pri prednostih Blockchain:

– Fizična veja ni potrebna

– Za vodenje omrežja ni potrebna zapletena ali draga infrastruktura, kar bi na koncu povzročilo nižje pristojbine

– Večja preglednost

– Hitrost transakcij

– Dokazila o lastnini, zemljiških knjigah, identifikacijah, evidencah transakcij in drugih pomembnih dokumentih se lahko shranijo v verigi blokov, kar zmanjšuje možnost korupcije papirnatih dokumentov

– decentralizirano – ni pod nadzorom nobene vlade ali drugega subjekta. Transakcije, vključno s čezmejnimi plačili, se lahko izvedejo neposredno tistim, ki to potrebujejo

– Posojanje z omogočeno verigo blokov ponuja bolj varen način dodeljevanja osebnih posojil večjemu številu uporabnikov, s čimer bi bil postopek izposoje cenejši, učinkovitejši in varnejši.

Avtor fotografije rawpixel.com iz Pekslov

Bitcoin

Bitcoin, prva priljubljena kriptovaluta ali digitalna gotovina, ne zahteva centralne banke ali enega skrbnika in jo je mogoče pošiljati od uporabnika do uporabnika, enakovrednega uporabnika, ne da bi potrebovali zunanjega posrednika. Kriptovalute kot Bitcoin ponujajo izvedljivo rešitev za nebančne / podbančne izdaje. V zvezi z namestitvijo zahteva le malo – zahteva vsaj mobilni telefon in internetno povezavo. Bitcoin ponuja učinkovitost, stroške, hitrost, varnost, zmanjšuje možnosti za korupcijo tretjih oseb in je brez meja.

Ne glede na to, ali gre za Bitcoin, Ethereum, Ripple ali eno ali dve kriptovaluti, ki na koncu postane glavna digitalna valuta, ki se uporablja pri prenosu vrednosti, ali Facebook ali pa sploh nobena, je za drugo razpravo..

»Osnovno vprašanje bančnosti in družbeno-političnih vprašanj, ki vplivajo na valute, in kako vpliva na tiste, ki najbolj potrebujejo, je za mnoge od nas v prostoru tehnologije Blockchain pereč izziv. Vse je eno – naš prvinski instinkt, ki išče varnost in stabilnost (zavetje in hrana). Trenutno blockchain in kriptovalute predstavljajo dostopno rešitev za nebančne. Ne vemo, ali je to trajnostno reševanje problemov, vendar vemo, da v tem trenutku, v tem trenutku, ni boljših. ” – Anna Niemira, direktorica poslovnega razvoja pri CryptoChicks

Ponatis iz: https://medium.com/datadriveninvestor/splitting-bitcoin-into-two-camps-those-that-want-it-and-those-that-need-it-a067cab8920a

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map