Redefiniranje varnih nebes: pogled nazaj v čas

Pregled

Zdi se, da na trgih kriptovalut narašča tesnoba, potem ko se cene bitcoinov februarja niso uspele ohraniti nad psiholoških 10000. Razočaranje je prišlo slabe tri mesece pred težko pričakovanim prepolovitvijo bitcoinov. Čeprav Bitcoin po februarski vožnji z vlaki še vedno drži 21-odstotni dobiček v QTD, so se nedavni makro dogodki bližali tako na tradicionalnih kot na kripto trgih in dodali dodatno plast negotovosti. Ko pa se ozremo nazaj v preteklost, bi lahko vlagatelji ugotovili, da so trenutne tržne razmere nekako videti kot leta 2012. Leto 2012 in 2020 sta obe polovici bitcoinov, saj se je zgodilo nekaj globalnih kriz in delniški trgi so bili turbulenčni. Ali lahko zgodovina razkrije več podrobnosti o pred in po razpolovitvi z makro perspektive?

Samozaposlitev, ki jo vodi virus

Februar je bil za trge kriptovalut težaven mesec. Z naraščajočimi strahovi pred izbruhom koronavirusa, BTC cene so se sredi meseca znižale z 10400 USD in se konec meseca končale na območju 8500 USD. Občutek tveganja je bil velik tudi na svetovnih delniških trgih. The Dow je 27. februarja pred začetkom odboja zabeležil padec za 1190 točk, kar je najslabši enodnevni padec točke v zgodovini. Tudi proizvodi so bili močno prizadeti, s WTI padla pod 50 USD za sod.

Po drugi strani pa je povpraševanje po varnih nebesih naraščalo, saj je US10Y se je v enem trenutku dotaknil rekordno nizkih 1,03%, preden se je ustalil na približno 1,08%.

Slika 1: Preverjanje uspešnosti YTD za navzkrižno premoženje (vir: TradingView)

Čeprav se zdi, da so širše tržne reakcije upodobljene mračne slike, trgi kriptovalut od tega niso postali imuni. Nekateri so celo podvomili o značilnostih varnih nebes bitcoinov, saj se zdi, da se niso zavarovali pred negotovostmi.

Poiščite se nazaj v preteklost

Prihajajoča prepolovitev bitcoinov ostaja glavni poudarek večine gledalcev kripto kljub nedavnim pretresom na svetovnem trgu. Medtem ko je nedavno BTC cenovna dejanja in velika nestanovitnost drugih sredstev bi lahko dvomila v nekatere dolgoročne kripto vlagatelje, ki se sprašujejo, ali je prepolovitev samozadovoljstvo ali resnični dolgoročni bikovski dejavnik

Morda se lahko ozremo na leto 2012, ko se je bitcoin prvič prepolovil, hkrati pa so bili trgi sredi prašnih nemirov, v tem primeru evropske dolžniške krize.

Začelo se je leta 2009. Nekatere države članice EU niso mogle refinancirati svojih državnih dolgov, nekatere države pa niso mogle rešiti svojih globoko zadolženih finančnih institucij brez pomoči ECB ali MDS.

Tabela 1: Trgi v letih 2012 in 2020 imajo podobna ozadja (Vir: OKEx)

Seveda so se celotni delniški trgi in prostor kriptovalut v letu 2012 zelo razlikovali od tega, kar imamo danes. Vendar so občutji tveganja, pesimistični obeti in strahovi pred recesijo primerljivi.

Slika 2: Uspešnost Bitcoin / STOXX50 / SPX v letih 2012–13 (Vir: Tradingview)

Zanimivo je, da so cene bitcoinov leta 2012 na hrbtni strani dolžniške krize v evroobmočju poskočile za približno 160%, večina teh dobičkov pa se je zgodila pred prvo polovico, dobiček pa je bil še bolj opazen v letu po razpolovitvi. V primerjavi, SPX pridobila 14,5% in SX5E leta 2012 skočil približno 11,2%.

Navsezadnje gre za valuto

Ves čas poudarjamo naravo vrednosti bitcoinov in verjamemo, da je bitcoin zaradi omejene ponudbe idealno varovanje pred inflacijo. Z drugimi besedami, bitcoin je lahko dobra zaščita pred depreciacijami fiatnih valut.

Evropska dolžniška kriza je bila osredotočena na strukturne težave finančnega sistema in lahke kreditne pogoje v zgodnjih 2000-ih. Posledično so privedli do obsežnega reševalnega programa in znižanja obrestnih mer, ki so povzročili znatno EUR. Konec leta 2011, EURUSD je bilo trgovano po ceni nad 1,4. Do sredine leta 2012, EURUSD že padel na 1,20 območja, preden se je odbil na 1,3.

Navsezadnje je dolžniška kriza privedla do pomembne depreciacije valute, bitcoin pa se je na to depreciacijo odzval leta 2012, še preden se je zgodil prvi prepolovljeni dogodek.

Zdaj se glede na sedanje negotovosti, povezane s koronavirusom, bistveno razlikuje od dolžniške krize. Kljub temu je tisto, kar trg doživlja, nekoliko videti kot tisto, kar smo preživeli leta 2012. Menimo, da bi se morali trgi bolj osredotočiti na to, kako se oblikovalci politike odzivajo na izbruh in posledične gospodarske posledice.

Ameriška centralna banka dostavljeno znižanje stopnje za pol točke kot nujni ukrep izbruha virusa. DXY je z zgornjih 99 ročajev padel na spodnjih 97 območij. Trgi pričakovati Fed bo na marčevskem sestanku politike še znižal stopnje. Hkrati pa olajšuje pripoved drugih večjih centralnih bank pojavil Zelo hitro. Ti premiki bi lahko povzročili pritisk na G10FX, in to bi lahko bil srednjeročni / dolgoročni dodaten ugoden dejavnik za cene bitcoinov.

Ko gre za prepolovitev … bodite potrpežljivi, ne pozabite?

V naši prejšnji publikacijiPrepolovitev bitcoinov: čas za vstop v bitcoin?“, Je OKEx Quant poudaril, da se dvig cen bitcoina po razpolovitvi ponavadi vsakič podaljša in se ta tržni cikel predvidoma zaključi šele leta 2022. Čeprav nedavna cenovna dejanja morda niso videti tako bikovska, OKEx Quant meni, da trg ostaja v idealnem obdobju HODL-ing, dolgoročni vlagatelji bodo verjetno morali biti bolj potrpežljivi, da bodo videli rezultate.

Zaključek

Trg bitcoinov je bil v času, ko je izbruhnila evropska dolžniška kriza, še majhen, danes pa je v primerjavi z drugimi večjimi razredi sredstev še vedno razmeroma majhen. Bitcoin in kriptovaluta morda nista najboljši instrument za zaščito pred recesijo v svetovnem merilu, saj bi lahko Bitcoin HODLers likvidirali gospodarstva, da bi nadomestili izgube v drugih sredstvih ali poplačali dolgove. Ko pa nastopi kriza in se oblikovalci politike nagibajo k popuščanju, bi bil bitcoin lahko idealno varovanje pred devalvacijami valut. Razvoj svetovnega trga v tem obdobju pred razpolovitvijo bi lahko bil bistvenega pomena za vse kripto vlagatelje, njegov razvoj pa bi lahko bil prevladujoči dejavnik pri prihodnjih dodelitvah kripto.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map