Skupnost DeFi nestrpno pričakuje zagon Ethereum 2.0 po velikem zagonu

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentralizirane finančne industrije.

Posnetek trga DeFi

Ta decentraliziran finančni trg se je ta teden znižal, saj se je skupna vrednost izdelkov DeFi zmanjšala s 13,80 na 12,51 milijarde dolarjev.. 

Maker je še naprej vodil na področju DeFi z 19-odstotno stopnjo prevlade na trgu. Compound je medtem ohranil svojo tržno prevlado v posojilni sferi z 52-odstotnim deležem.

Tedenski povprečni obseg trgovanja na decentraliziranih borzah se je povečal za 36%, Uniswap pa je obdržal prevlado 39%. Curve je ta teden zamenjal SushiSwap kot največji likvidnostni sklad.

Skupna vrednost, zaklenjena v sferi DeFi, se je ta teden zmanjšala, medtem ko se je tedenski obseg trgovanja z DEX povečal za 36%. Vir: DeFi pulz in DeBank

Začetek faze 0 Ethereuma 2.0 je zelo pričakovan

Skupnost DeFi nestrpno pričakuje zagon Ethereum 2.0 Phase 0, ki se bo, kot je bilo načrtovano, zgodil 1. decembra. Nadgradnja protokola Ethereum, znana tudi kot Spokojnost, bo omrežje preusmeril na mehanizem soglasja o dokazovanju deleža, ki bo nadomestil sedanji model dokazovanja dela. 

Obstajajo štiri faze nadgradnje Ethereum 2.0. Za aktiviranje zagona svetilna veriga, depozitne pogodbe, izpuščen 5. novembra zahteva prag vloge 524.288 eter (ETH). V času pisanja je bilo 741.728 ETH založeni v depozitni pogodbi. Po besedah ​​soustvarjalca Ethereuma Vitalika Buterina bo veriga svetilnikov začela 1. decembra. 

Veriga svetilnikov je veriga blokov PoS, ki poteka vzporedno z obstoječim omrežjem Ethereum. To ne bo vplivalo na obstoječe uporabnike in aplikacije DeFi v omrežju Ethereum. Validatorji bodo glavni deležniki mreže Ethereum, odgovorni za potrjevanje transakcij. Če želite postati potrjevalec Ethereum 2.0, mora uporabnik vložiti najmanj 32 ETH v pogodbo o vplačilu.

Počasen začetek za ETH vloge

Po prvi uvedbi pogodbe o depozitu Ethereum 2.0 5. novembra je bil napredek pri doseganju praga za vloge v prvih dveh tednih počasen. Od 17. novembra je bilo v pogodbi o vlogi vloženih nekaj več kot 100.000 ETH – le 19% zahtevanega praga za vloge.

Razlog za prvotno nizko udeležbo v procesu lahko pripišemo negotovosti karenc za vloženi ETH. Kot opozoriti s strani Codefi, če različni protokoli DeFi ponujajo višje donose vložkov kot Ethereum 2.0, lahko imetniki ETH svoje kovance namesto tega vložijo v protokole DeFi. Taylor Monahan, izvršni direktor MyCrypto, je izvedel neformalna anketa na Twitterju in predlagal, da večina uporabnikov Ethereuma 2.0 ne bi obravnavala kot vredno naložbo zaradi negotovosti odstopnih rokov za vloženi ETH.

Dramatičen premik v zagonu

Kljub nizki udeležbi v zgodnjih fazah je Ethereum 2.0 dobil zagon, potem ko je bil v zadnjem tednu hitro postavljen več kot 600.000 ETH.

Zdaj je v pogodbi o vlogi Ethereum 2.0 vloženih več kot 700.000 ETH. Vir: Etherscan, OKEx Insights

Eden od razlogov za dramatičen porast vlog je ta, da je pričakovani letni donos za vložke Ethereum 2.0 veliko višji od tistih iz vložkov v protokolih DeFi. Glede na čas pisanja, vložitev v protokol ponudbe 19,98% letnih donosov – presega protokole DeFi, kot so Aave, DAI in yearn.finance.

Letni donos vložkov v Ethereum 2.0 je višji kot v protokolih DeFi. Vir: Nagradne nagrade

Poleg višjih pričakovanih donosov vložkov v Ethereum 2.0 je k povečanju vlog pripomogel tudi pojav neodvisnih ponudnikov vložkov. Kot izjavil z vplačevanjem nagrad obstajajo tri možnosti, da uporabniki postanejo preveritelji, namesto da sami zaženejo vozlišča potrjevalnika:

  • Validator-kot-storitev (rešitev uporabniškega vmesnika)
  • Validator-kot-storitev (rešitev za API)
  • Vnaprej konfigurirana vozlišča validatorja

Rešitve validatorja kot storitve so pol skrbniške. To pomeni, da ponudniki rešitev VaaS držijo potrditvene ključe uporabnikov, uporabniki pa imajo v lasti njihove umik ključe, hkrati pa ohranjajo popoln nadzor nad svojimi sredstvi. Medtem ko rešitve UI VaaS ciljajo na vlagatelje z visoko neto vrednostjo, je večina rešitev API usmerjena na institucije. Po drugi strani uporabnikom ni treba izvesti začetne tehnične nastavitve svojih vozlišč validatorja, če uporabljajo vnaprej konfigurirana vozlišča validatorja, na primer Launchnodes in Avado.

Ko uporabniki položijo 32 ETH in postanejo potrjevalci omrežja Ethereum, bodo prejeli nagrade za podporo omrežju (ali kazni, če so brez povezave ali ravnajo zlonamerno). V fazi 0 lahko validatorji to storijo odstopiti svoje odgovornosti, vendar po prenehanju ne bodo mogli obnoviti svojega statusa potrjevalca – in ne bodo mogli umakniti svojega prvotnega vložka do začetka nadgradnje faze 1.5 – kar je pričakovano konec leta 2011 ali v začetku leta 2022. Če bodo uporabniki še naprej delovali kot potrjevalci omrežja Ethereum 2.0, bodo lahko dvigniti njihove nagrade za vložke v fazi 0. 

Decentralizirani trgi napovedi spet zasijejo

Po ameriških predsedniških volitvah decentralizirani trgi napovedi še naprej blestijo med skupnostjo DeFi s pričakovanim lansiranjem Ethereuma 2.0. Po navedbah Polymarketa je 96% udeležencev 1. decembra pričakovalo uspešen začetek nastanka Ethereum 2.0, obseg trgovanja s tem napovednim dogodkom pa je presegel 540 000 USD.

96% udeležencev v Polymarketu je optimističnih glede uspešnega začetka generičnega dogodka Ethereum 2.0 1. decembra. Vir: Polimarket

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map