Staking Economy & PoS Consenns

Staking je v zadnjem času postala nova modna beseda v kripto prostoru. Čeprav ta koncept že dolgo obstaja od uvedbe konsenza Proof-of-Stake (PoS), ni bil v središču pozornosti javnosti, dokler vložitev v zadnjem času ni postala ena od bolj donosnih metod. V tem članku bomo razpravljali o konceptu vložka, njegovi korelaciji s PoS in o točkah, ki jih je treba upoštevati, ko trgovci izkoristijo igro..

Kaj je staking

Stave je nov trend v kripto industriji. V konsenznem mehanizmu PoS imetniki sredstev sodelujejo pri razprševanju blokov in ekološkem upravljanju z zastavami, glasovanjem, prenosom pooblastil in zaklepanjem, da bi dobili dobiček v obliki blokovnih nagrad, vladnih nagrad za glasovanje in provizij za trgovanje itd. Gospodarske dejavnosti, povezane z vložkom, se zaključijo kot vložke gospodarstva.

Pri vložitvi morajo vozlišča zaklepati žetone kot »vložek“, Da bi bila vozlišča potrjevalnika. Sistem bo izbral ustvarjalce blokov za vsak blok na podlagi določenega algoritma, ti potrjevalniki pa bodo nagrajeni s fiksno nagrado bloka. Če bodo potrjevalci storili napako, bodo kaznovani in ne bodo nagrajeni z nobenim vložkom ali pa bodo celo izgubili svoj vložek. Ta mehanizem kaznovanja se imenuje „poševnica«V PoS.

Velikost staking trga

Po navedbah StakingRewards, od 1. avgusta 2019 je 47 zastavnih projektov s skupno tržno kapitalizacijo 16,24 milijarde USD, kar predstavlja 5,9% celotne tržne kapitalizacije vseh digitalnih sredstev, kar je 274,26 milijarde USD. Skupna vrednost zaklenjenih vložkov znaša 6,17 milijarde USD, s povprečnim razmerjem vložkov 38% in povprečnim donosom vložka 12,92%.

Iz zgornjih podatkov lahko vidimo, da trg vložkov cveti. Pod spodbudo gospodarskih dejavnikov bo ta trg še naprej rastel, ko se bo povečalo število projektov in naložb.

V skladu z grafom 1 se je skupna vrednost, zaklenjena z vložki, ohranila na približno 1,8 milijarde USD, preden je začela upadati novembra 2018. Vrednost je decembra padla na 600 milijonov. Nato se je sredi januarja 2019 povzpel na približno 1,2 milijarde USD in se gibal okoli tega razpona do sredine marca, čemur je sledil postopni naraščajoči trend.

Grafa 2 in 3 prikazujeta vrednost, ki je zaklenjena pri naložbah po sredstvih. Prvih 5 projektov so EOS, Algorand, Tezos, Cosmos in Dash.

Graf 1. Skupna vrednost zaklenjena Graf 2. Vrednost zaklenjena v razdelitvi sredstev Graf 3 – Trenutna vrednost, zaklenjena v razdelitvi po sredstvih

Vložna ekonomija

V gospodarstvu vložkov sta dve pomembni vlogi – potrjevalnik in imetnik žetona.

V normalnih okoliščinah obstaja 6 osnovnih korakov pri delovanju verig blokov PoS: operater vozlišča > postane validator (rudar) > izberite vozlišče za generiranje blokov > potrdi transakcijo > oddajna transakcija > potrdite s validatorjem. V okviru mehanizma PoS morajo biti rudarji odgovorni za generiranje blokov in preverjanje vozlišč. Preden postane vozlišče za generiranje blokov, mora imetnik žetona zagnati programsko opremo, da postane vozlišče, ki je vstopna točka distribuiranega omrežja blockchain. Vozlišče, ki ustreza sistemskim zahtevam, bo postalo potrjevalnik (sicer rudar). Sistem bo izbral vozlišče za generiranje blokov med validatorji za vsak blok z naprednim algoritmom. Vložek lahko razumemo tudi kot postopek potrjevanja.


Razen ustvarjanja novih blokov so potrjevalci odgovorni tudi za upravljanje v verigi. Ustvarjanje blokov lahko zagotovi, da veriga blokov ostane aktivna. Medtem ko upravljanje v verigi določa nastavitve parametrov za celoten sistem verig blokov, ti parametri pa določajo smer omrežja.

Da bi lahko postal kvalificirani preveritelj veljavnosti, mora uporabnik izpolniti zahteve glede strojne opreme in znesek zastavljenega žetona. Hkrati morajo zagotoviti tudi, da bodo 24 ur na dan na spletu, da preprečijo kazen. Za veliko imetnikov žetonov nimajo časa, truda in znanja, da bi jih lahko potrdili. Prav tako jim je zelo težko izpolniti zahtevo po hrambi žetonov. Zato mnogi imetniki žetonov tretjim osebam zaupajo, da zanje vodijo vozlišča, da bi ustvarila dobiček.

Vrste operaterjev vozlišč

Imetniki žetonov imajo lastniške pravice in pooblastila. Upravljavce vozlišč, ki se zanimajo, lahko razdelimo na centralizirane in decentralizirane operaterje. Odloča se, ali bodo med pooblastilom za vložke izgubili nadzor nad žetoni.

Decentralizirani operaterji

Decentralizirani operaterji zagotavljajo, da imetniki ohranijo lastništvo. Vendar imajo operaterji nadzor nad žetoni. Vključevanje v vozlišče je le zaupanje. Dejansko so žetoni še vedno shranjeni na naslovih imetnikov. Edina sprememba je prenos moči rudarjenja PoS. Operater prejme dobiček od vložka in ga razdeli nazaj imetniku.

Mnogi decentralizirani operaterji zagotavljajo decentralizirane denarnice. Imetniki morajo le varovati svoje zasebne ključe. Decentralizirane denarnice lahko razvrstimo tudi v denarnico spletnega mesta in denarnico programske opreme. Denarnica spletnega mesta bo pomagala shraniti zasebni ključ v predpomnilnik spletnega brskalnika za podpise, medtem ko programska denarnica zasebni ključ shrani v uporabniške naprave. Če primerjamo obe, so denarnice s programsko opremo bolj varne, saj je denarnica na spletnem mestu občutljiva tudi na phishing napade.

Centralizirani operaterji

Centralizirani operaterji zahtevajo, da imetniki prenesejo lastništvo in nadzor nad žetoni. Imetnikom ne bodo pomagali ustvariti osebnega naslova denarnice. Namesto tega bodo vsi imetniki delili isti naslov. Dobiček, ki ga ustvari vozlišče, se razdeli sorazmerno imetnikom. Primeri: borze, centralizirane denarnice, rudarski bazeni.

Kaj morate vedeti pred vložkom

Medtem ko vam lahko vložitev kovancev prinese koristi, obstajajo različni dejavniki, ki lahko vplivajo na vaš donos (nagrade za vložke). Tu so ključni dejavniki, ki jih morate upoštevati, preden začnete vlagati:

1. Stopnja inflacije

Večina projektov PoS ponuja žetone kot nagrado. Ker se v ta namen kovajo novi žetoni, lahko to privede do inflacije v celotnem gospodarskem sistemu.

Podobno kot tiskanje bankovcev pri centralni banki tudi pravilno kovanje žetonov prispeva k izboljšanju in razvoju gospodarstva. Če pa postane pretirano in je narejeno prehitro, lahko povzroči depreciacijo kriptovalute. Če ta scenarij postavite v ekosistem žetona PoS, podobno nagrajevanje morda ne bo moglo pokriti amortizacijske izgube, ki jo povzroči prekomerna ponudba žetonov.

Če pa kovanje žetonov ne bo uspelo, rudarji ne bodo dosegli pričakovanj za nagrade in s tem otežili spodbudo rudarjev k sodelovanju pri preverjanju blokov. Posledično bo potencialno tveganje za napade veliko večje in lahko povzroči upočasnitev omrežja. Vidimo lahko, da je zgodnja faza projektov PoS, kot so Nxt, Blackcoin in SDW, zaradi tega propadla. Zato je najbolje izbrati projekt z zanesljivim ekonomskim mehanizmom.

2. Obdobje zaklepanja

Večina PoS projektov določa obdobje zaklepanja za vložke, da bi se izognili zlonamernim stakerjem in goljufanju. Ko želi stavec zapustiti vložke in prodati žetone, mora počakati, da se izteče obdobje blokade, preden lahko žetone prenese in trguje z njimi..

Ta mehanizem zaklepanja pomaga zaščititi verigo blokov pred prejemanjem zlonamernih napadov. Vendar zmanjšuje celoten obtok žetonov in s tem likvidnost na trgu.

Vsak projekt ima svoje obdobje zaklepanja, na primer 15 dni za Tezos in 30 dni za Cosmos. Vlagateljem svetujemo, da določene podrobnosti preverijo v beli knjigi projekta.

3. Ocenjena letna stopnja donosa

Uporabniki bi morali pred vložitvijo oceniti stopnje vložkov in donosnosti projekta ter poskusiti izbrati vozlišča s sorazmerno stabilno stopnjo donosa, v katera lahko vlagajo. Uspešnost vozlišč je še en pomemben kazalnik, saj nizko zmogljiva vozlišča ne vplivajo samo na nagrade imetnikov, temveč povzročajo tudi izgube uporabniških vloženih žetonov.

4. Strošek storitve

Operaterji vozlišč bodo prejeli blokovne nagrade. Po zbiranju določenega zneska storitev se bodo te nagrade povrnile sorazmernim vložkom uporabnikov. Vsak operater vozlišča zaračuna drugačno pristojbino za storitve glede na svoje ozadje in lastnosti projekta. Trgovci svetujejo, da to upoštevajo pred vložkom.

5. Vrste odredb

Kot smo že omenili, uporabniki med vložki ne bodo izgubili nadzora nad svojimi žetoni. Čeprav obstajata dva osnovna pristopa k mehaniki vložka, in sicer decentralizirani in centralizirani pristop, ima vsak svoje prednosti in slabosti. Uporabniki bi morali skrbno pretehtati, katere vrste naročilnic najbolje ustrezajo njihovim osebnim potrebam.

Zaključek

Spodbujeni z gospodarskimi dejavniki, so vlagatelji začeli preplavljati igro, kar je sprožilo hitro rast trga in razvoj obeh žetonov PoS in mehanizma soglasja. Predvidljivo je, da bo staking pomemben trg, na katerem bodo narasle vrednosti delnic in projekti vložkov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map