Stanje DeFi: Izkoriščanje SYFI in lekcije s Crypto’s New Wild West

Poglobljen izkoristek pametne pogodbe, ki je očitno enemu trgovcu prinesel takojšen dobiček v višini 747 ETH – in kaj to pomeni za kripto. 

Letos poleti je kriptovalutna industrija zaznamovala ponovno nepremišljeno vlaganje, ki je značilno za prvotno ponudbo kovancev leta 2017. DeFi ali decentralizirano financiranje je hitro preraslo v več milijard dolarjev – predvsem zaradi privlačnih (a verjetno nevzdržno) donosnost donosov, tržno delovanje na podlagi špekulacij in modularen ekosistem brez vratarjev.

Ekosistem DeFi vključuje decentralizirane borze, ki v nasprotju s svojimi centraliziranimi kolegi nimajo politik uvrščanja ali zahtev za preverjanje, kar še naprej ohranja tržne špekulacije. Ob neobstoječem nadzoru je dejanska vrednost številnih projektov, naštetih na decentraliziranih trgovalnih platformah, seveda vprašljiva. Vendar vlagateljev, željnih dobička, ni nujno moti. Če je žeton obkrožen s hype (in / ali meme potencial), bi lahko predstavljal vreden tobogan, če bi se vozili – pametne pogodbe z napako ali ne.

Najnovejši DeFi "izkoriščati"

Uniswap, vodilna decentralizirana borza, je postalo eno od gledališč za to obnovljeno špekulacijo v kripto prostoru. Ta DEX je v središču incidenta, ki ga v tem članku preučuje OKEx Insights. Nedavna "izkoriščati" vključevala nejasne izpeljanke iz zelo zaželeno yearn.finance žeton (YFI) in očitno neverjetno srečen, anonimen oportunist. Uporabnik Twitterja Ojačajte trdi, da je z naključjem izkoristil napako v kodi pametne pogodbe Soft Yearn Finance (SYFI), brez kakršnega koli predhodnega poznavanja te ranljivosti, 747 ETH. 

Medtem ko trditve Amplifyja ostajajo nepreverjene, je igralec v resnici skoraj septembra odtekel skoraj vso likvidnost iz bazena Uniswap SYFI / ETH. Njihov dobiček je bil seveda izguba za vsakega drugega imetnika žetona. Trgovina takoj zrušila vrednost 1 SYFI na manj kot 0,0001 ETH (s skoraj 0,4 ETH) in CoinGecko kaže da je cena SYFI po izkoriščanju padla na manj kot 0,001 USD.  

Padec cen SYFINapaka, izkoriščena v pametni pogodbi SYFI, je povzročila strmo padanje cene. Vir: CoinGecko

Če incident gledamo ločeno, incident ni nič novega za kripto prostor – znan po hitrem porastu in tako imenovanih prevarah pri izstopu. Predstavlja pa nekaj glavnih vprašanj, ki prevladujejo v niši DeFi, ki si zaslužijo podrobnejši pregled in odpirajo razprave o tveganjih, povezanih s tem novim valom špekulacij..

Malo ozadja

30. avgusta je projekt, znan kot Soft Yearn Finance, napovedal zagon svoje spletne strani prek Twitterja. Projekt bel papir, hkrati objavil novo digitalno valuto, imenovano SYFI. Dokument pojasnjuje, da bi bil vsak žeton SYFI "mehko vezana" na vrednost divje uspešnega zgoraj omenjenega žetona, YFI – tj. 1 SYFI bi bil enak 0,0003 YFI.

Medtem ko je izbiro za vezavo SYFI z YFI očitno vodila cenovna uspešnost slednje, mehanizem, ki zagotavlja, da ta kljuk, znan kot ponovna baza, večina špekulantov ne razume in je v središču obravnavanega incidenta.

Populariziran z drugim projektom DeFi, Ampleforth (AMPL), mehanizem za preusmeritev samodejno uravnoteži ponudbo žetonov – z uničenjem ali kovanjem žetonov -, da ohrani prednastavljeni klin. Na primer, če bi se cena SYFI spustila pod 0,0003 YFI, bi žetoni spali, da bi podprli apreciacijo cene, dokler spet ni bil dosežen. Podobno bi v primeru rasti cen nad klinom kovali nove žetone, da bi zmanjšali ponudbo in znižali ceno.

Celoten ta mehanizem je avtomatiziran s pametno pogodbo in medtem ko ravnovesja žetonov nihajo z vsako prebazo, njihova vrednost v dolarjih ne.

Poleg tega, da je projekt zelo priljubljen, privlačnost SYFI ni jasna. Sodeč po Soft Yearn Finance’s Skupina Telegram, kljub temu pa je bilo okoli žetona dovolj hrupa, da so se trgovci Uniswap in kmetje, ki prinašajo zasluge, navdušili. 

Začetni uspeh SYFI

31. avgusta, le dan po izidu bele knjige, je SYFI prek nje objavil predprodajo Twitter, Neskladje in Telegram skupin. Vendar so bile aplikacije s seznama dovoljenih za dogodek 1. septembra odprte le eno minuto, kar je pomenilo, da je večina kupcev zamudila predprodajo in kupila žeton, ko je bil naveden na Uniswap the naslednji dan.

Ta naval trgovcev je v štirih urah po objavi povzročil obseg trgovine, ki je presegel 6 milijonov dolarjev, kar je ekipo spodbudilo k uradni objavi na Telegramu in svojevrsten povzetek časovnega načrta.

Napoved podjetja Soft YearnFi po zagonuObseg trgovanja SYFI je dosegel 6 milijonov dolarjev le nekaj ur po seznamu Uniswap. Vir: Soft YearnFi Obvestila Telegram 

Vnesite Amplify

Pozornost na zagon SYFI je imel trgovec in uporabnik Twitterja Amplify. V korespondenci z OKEx Insights je Amplify – ki se je strinjal, da bo govoril pod pogojem anonimnosti, pri čemer je zaradi skrbi glede zasebnosti uporabil le svoj Twitter-ov ročaj – izjavil, da je žeton SYFI spoznal 2. septembra prek trgovskih skupin, vendar je predprodajo zamudil..

Anonimni trgovec meni, da bi bil žeton priljubljen, po navedbi Uniswap kupil SYFI v vrednosti 0,5 ETH in ga kmalu zatem prodal za hiter dobiček v višini 1 ETH.

Ko se je prva načrtovana ponovna zbirka projekta približala, Amplify trdi, da je opazil, da mnogi imetniki SYFI koncepta niso popolnoma razumeli. Trgovec je navedel:

"Približno v času ponovne baze podatkov sem opazil, da večina imetnikov $ SYFI sploh ni vedela, kaj pomeni ponovna prodaja ali kaj se bo zgodilo. Videl sem priložnost, da se vozim po preusmeritvi, opazujem, kako skupnost uresničuje svoje novo pridobljene žetone (ne da bi se zavedala, da se njihova vrednost ni spremenila) in [bodo] takoj odkupili ceno."

Ko je Amplify tik pred prebazo pobral še 0,5 žetona SYFI v vrednosti 0,5 ETH, so pričakovali hiter dobiček – ne pa, da bi napaka v kodi preusmeritve nenadoma spremenila njihova 2 SYFI v 15 551 SYFI, katerih cena na Uniswap je nekaj več kot 747 ETH.

Prepričan, ali bi njihova nadaljnja prodajna transakcija sploh šla skozi, je imel Amplify nekaj sekund, da se odloči, ali bo poskusil zamenjavo ali ne. Glede na to, kako je bilo tveganje 0,5 ETH in manj kot 50 USD provizij za transakcije, medtem ko je bila nagrada več kot 250 000 USD ETH, je anonimni trgovec prevzel kockanje in prodal prodajo, prejel je celoten kup ETH v združenju Uniswap. Cena SYFI-ja se je takoj zrušila na delček centa.

Odziv SYFI

V naslednjih minutah je peni padel v družbenih skupinah SYFI. Uporabniki so ugotovili, da je praktično vsa likvidnost iz skupine Uniswap izginila in kljub temu, da ima zdaj veliko več žetonov SYFI kot pred prebazo, je njihova vrednost padla vse, razen 100%.

Kasneje tistega večera je ekipa SYFI objavila uradno izjavo, v kateri trdi, da je prišlo do zamude med ponovnim zbiranjem podatkov in posodobitvijo cene Uniswap. To je skupaj s pomanjkljivostjo pri samem izračunu prenove omogočilo a "zlonamerni igralec" izničiti večino likvidnosti bazena. 

Ekipa pred utišanjem svojih kanalov Telegram in Discord, dodano da bodo podelili a "zelo velika vsota ETH" za identiteto "krivec (-i)."

V korespondenci z OKEx Insights, anonimnim članom osrednje ekipe SYFI in skrbnikom kanala Telegram, znanim kot "Preja" je podrobneje opisal napako pametne pogodbe: 

"Prišlo je do težave s kodo, pri kateri je bila za določitev kljuka uporabljena funkcija getPar. Razvijalec ni upošteval prilagoditev svojih parametrov, da bi zagotovil, da je klin nastavljen na 0.0003 YFI. Posledica tega je bila ponovna baza, ki je ponudbo napihnila za 7.719x."

Nadalje so razkrili, da v pogodbi o ponovni uporabi manjka "klic za sinhronizacijo rezerve Uniswap," ki vodijo k uvrstitvi napačne cene na decentralizirano borzo. 

Naslednja objava v skupini SYFI Telegram, 9. septembra, podrobne načrte za ponovni zagon projekta s povračili za prizadete trgovce in novo vbrizgavanje likvidnosti.

Priložnostni ali zlonamerni igralec?

Amplify je prvič trdil, da dolgotrajno stoji za trgovanjem z odtekanjem likvidnosti 7. septembra Twitter nit v katerem so se poimenovali kot ne "strokovnjak za varnost ali razvijalec." Namesto izračunanega izkoriščanja hroščev, ki si ga je ustvarila ekipa SYFI, trdijo, da so bili ravno ob pravem času na pravem mestu in izkoristili situacijo. Po navedbah trgovca so bile napake, ki so povzročile okoli 250.000 USD nepričakovanih strani, zanje popolnoma neznane.  

Številni so se na nit podprli in izjavili, da bi storili enako, če bi bili v položaju. V pogovoru za OKEx Insights je Amplify dejal, da so se odločili, da bodo z zgodbo objavili "prinesli zaprtje" sebi in tistim, ki so izgubili denar. Trgovec, ki je ponovil, da želi ostati anonimen, je dodal, da so hvaležni za tak odziv skupnosti.

Na vprašanje o različici dogodkov Amplify je Yarn iz podjetja SYFI za OKEx Insights povedal, da so drugi poskušali storiti isto, in čeprav so bili nekateri uspešni, je Amplify uspel iz likvidnostnega sklada odvzeti največji del.

Preja je tudi priznal, da je zaradi malomarnosti nekdanjega razvijalca projekta prišlo do napake v pametni pogodbi. Član ekipe SYFI je izjavil:

"Na koncu ne želimo bežati pred dejstvom, da bi to lahko bil kdo. Ne glede na to, ali je bil to Amplify ali kdo drug, rezultati ostajajo enaki in priznavamo, da bi bilo treba opraviti bolj temeljito testiranje s strani našega razvijalca."

Težave z DeFi, ki jih je izpostavil incident SYFI

Ta incident in naraščajoč seznam podobnih zgodb vzbuja različne pomisleke glede na videz brezumnih špekulacij, ki so se zaradi razcveta DeFi vrnile v prostor kriptovalut. Tej vključujejo:

  1. Tekma za zgodnji vstop in izstop iz projektov – tudi tistih z vprašljivo koristnostjo – je prej prinesla ogromne donose. To daje malo časa za pravilno razmislek o naložbah.
  2. Pomanjkanje finančnih ali tehničnih ovir za uvrstitev žetona na Uniswap spodbuja umazano izvajanje kode in celo popolne prevare.
  3. Plagiarizirana koda skupaj s takojšnjimi seznami Uniswap lahko prikliče a "strah pred zamudo" med vlagatelji odvračajo od skrbnosti in revizije kodeksa.
  4. Kljub nastajajočim zavarovalnim rešitvam trgovci pogosto ostanejo nepokriti v primeru izgube.
  5. Velike izgube zaradi izkoriščanja pametnih pogodb in prevare bi lahko povzročile ostro regulativno zatiranje celotnega sektorja.

Zgodnji uspehi spodbujajo špekulacije

Voženi zaradi njihovega pasivnega potenciala za ustvarjanje dohodka, so hitra apreciacija cen žetonov, kot so Compound’s COMP, yearn.finance YFI in drugi, pomagala spodbuditi raven špekulacij, kakršne še ni bilo od razcveta ICO. Podobno kot manija 2017 se je ob projektih, ki imajo očitno korist, pojavilo tudi veliko vprašljivih projektov. Vendar se mnogi zanašajo na kopirano prilepljeno kodo, kloni že kloniranih platform pa so zelo pogosti.

Zahvaljujoč modelu Uniswap-ovega likvidnostnega sklada lahko tisti, ki kotirajo z novimi žetoni, napihnejo svojo ceno tako, da prvi likvidnosti dodajo svež bazen. Če jim uspe izoblikovati spodobno stopnjo hype v skupnosti – kot v zadnjih primerih HOTDOG, PIZZA, YMD in drugi – lahko nato velika gospodarstva odvržejo na zamudnike. Praksa, ki spominja na Ponzijeve sheme, je postala znana kot "preproga" v industriji. 

Seveda, glede na to, da je pot takšnih projektov pogosto zelo navzgor, mnogi špekulanti poskušajo zgodaj priti na trg, da bi vodili morebitno smetišče. To je strategija, ki jo je Amplify uporabil, kar je povzročilo njihovo donosno trgovanje pred neuspešno prerazporeditvijo.

V svojih komentarjih za OKEx Insights je Amplify želel razlikovati med DeFi in tem, kar opisujejo "aping v shitcoins," kar je podobno igram na srečo:

"Obnašajte se tako, kot je, casino. V igralnico ne vstopite s svojimi življenjskimi prihranki s pričakovanjem, da boste to naredili veliko. […] Stave naj bodo zelo majhne, ​​ker se zdi, da je resničnost trgovanja s shitcoinom Uniswap bodisi velika, bodisi domov ali brez ničesar."

Hitri seznami vabijo površno ali zlonamerno kodo

Hrbtenica tega prenovljenega špekulativnega vala je decentralizirana borza Uniswap. Za razliko od bolj tradicionalnih prizorišč trgovanja s kriptovalutami jih lahko doda vsak kateri koli ERC-20 žeton na platformo. Seznami trajajo le nekaj minut, zahtevajo minimalne stroške (samo pristojbine za plin Ethereum) in postopka preverjanja sploh ni. 

To je spodbudilo seznam in trgovanje z žetoni z vprašljivo uporabnostjo, pametnimi pogodbami, ki jih je mogoče izkoriščati, in celo zlonamernimi zaklenitvami. Ko vidijo naraščajoči obseg trgovanja na platformah, kot je Uniswap, lahko centralizirane borze nato občutijo pritisk, da dodajo trgovalne pare za povsem nove, nerevidirane žetone – kar vabi na kritiko industrije.

Nedavno odmeven primer je primer vilic Uniswap SushiSwap. Anonimni vodilni razvijalec projekta, "Kuhar Nomi," imel edini ključ za delež žetonov SUSHI za razvijalce. To jim je omogočilo, da so 7. septembra izplačali približno 14 milijonov dolarjev, kar je zrušilo ceno žetona in škodovalo njegovemu ugledu.

Medtem ko je kuharica Nomi od takrat vrnil ETH Celotna epizoda poleg javnega opravičila dokazuje, kako divje je v resnici ta nova meja.

V še bolj drznem primeru se je v začetku septembra izkazalo, da je imel še en nejasen projekt, imenovan YUNo Finance, dejansko Zadnja vrata v svoji kodi, ki je njenim razvijalcem omogočala kovanje neskončnega števila žetonov YUNO. Posebej odkrito je, da je na domači strani spletnega mesta YUNo Finance objava, ki jo je očitno razvijal razvijalec projekta. V njem komentirajo, da so različni nedavno začeti projekti kopirali YUNo-jeve "neumna koda," ki je bil sam kopiran iz SushiSwap. Objava se nadaljuje:

"Če ste se opekli, se dobro naučite svoje lekcije. […] Za tiste, ki jih zanima funkcija ‘mint ()’. Da, lahko pokličem in natisnem denar, kot to počne Hotdog."

Številne pametne pogodbe so popolnoma nerevidirane

SUSHI, YUNO, SYFI in številni drugi nedavni primeri poudarjajo tveganje trgovanja z nerevidiranimi žetoni, ki jih je treba zamenjati. Ker najzgodnejši kupci in ponudniki likvidnosti pogosto dosežejo največje dobičke in pomanjkanje vrst meril za kotiranje, ki jih uveljavljajo številne največje centralizirane borze, se lahko žetonski trgi hitro razširijo, preden se lahko izvede temeljit pregled osnovne kode..

Čeprav je bilo zanimanje za DeFi že raste v avgustu 2020 se je skupna vrednost, zaklenjena v pametnih pogodbah, resnično razmahnila. Z nenadnim vzponom je sovpadal vzpon in padec prve ponovitve Yam Finance (YAM). V nekaj dneh je projekt dosegel najvišjo tržno kapitalizacijo vseskozi v višini 57 milijonov dolarjev, ki je vlagatelje navdihnil z lastnim pridelkom..  

Kot navaja Cointelegraph, pomembni industrijski strokovnjaki so YAM obsodili okoli njegove predstavitve 11. avgusta. Taylor Monahan iz MyCrypto je projekt opisal kot prelomnico družbe DeFi "nekoliko divji do naravnost strašljiv." Medtem je znani programski inženir, usmerjen v Bitcoin, Jameson Lopp pozval k socialni izključenosti tistih, ki promovirajo "smešno neodgovorni finančni produkti."

Tako kot SYFY ima tudi YAM funkcijo ponovne osnove in podobno kot SYFY tudi omenjena funkcija preusmeritve ni uspela le nekaj dni po zagonu. Podobnosti se tu ne končajo, saj sta oba projekta sprva pritegnila velika trga na Uniswap-u, preden so pomanjkljivosti pametnih pogodb privedle do sesutja, kar je povzročilo druge ponovitve.  

Trenutno YAM-ovo spletno mesto ima takojšnje uporabniško opozorilo. Vendar pa bi lahko prav tako zlahka govorili o velikem odstotku novih žetonov, ki vsak dan pritisnejo Uniswap: 

"Revizije: nobene."

Pojavno okno na Yamovi spletni strani. Vir: Yam Finance. 

V primeru SYFI pa Amplify predlaga, da so bile stvari nekoliko bolj zapletene in premišljene. Amplify je za OKEx Insights povedal, da menijo, da je bila napaka SYFI razvijalcem morda zlonamerna igra, ki je omogočila izhodno prevaro:

"Še vedno verjamem, da so za napako odgovorni razvijalci. Eden od članov ekipe je na vprašanje, ali bi opravili revizijo, rekel: “Revizije so drage, naredil bo eno pozneje.” Strinjam se. Revizije so drage, toda ekipa je v predprodaji zbrala 400 ETH. Težko je verjeti, da so kdajkoli nameravali revidirati svojo kodo, in predstavil sem pripoved, da je mogoče, da je bil ta žeton zasnovan z mislijo na to napako pri ponovni uporabi, da bi razvijalci omogočili brezhibno prevara."

Poklicnih revizorjev danes v industriji skorajda ne manjka. Podjetji, kot sta Certik in Quantstamp Labs, sta le dve izmed vedno večjega števila tistih, ki ponujajo pametne pogodbene varnostne storitve. Obe podjetji se ponašata z impresivno statistiko, ki bi jo mnogi opisali kot bolj legitimno plat industrije kriptovalut.

Certik trdi, da je opravil več kot 220 revizij in pregledal 188.000 vrstic kode. Medtem Quantstamp Labs sestavlja izkušena ekipa iz tehnološke in finančne industrije, ki je sodelovala s podobnimi tehtnicami, kot so Libra, Ethereum, Polkadot in Hyperledger..

Čeprav število skupin, ki sodelujejo s strokovnjaki za pametno pogodbeno varnost, narašča, mnogi še naprej začenjajo projekte z nerevidirano kodo. Seveda so med njimi tudi tisti, ki uvajajo namerno zlonamerne protokole.

Kot je predlagal Yarn, lahko projekti, ki naj bi bili legitimni, tudi onemogočijo preglede kode. Član osrednje ekipe SYFI trdi, da je nestrpnost po zagonu vplivala na njihovo odločitev, da ostanejo nerevidirani.

Ko govorimo o POV kripto Na kanalu YouTube februarja 2020 je Richard Ma, izvršni direktor podjetja Quantstamp, komentiral, da je problem nerevidiranih pametnih pogodb danes enako razširjen kot leta 2017. 

Izjavil je, da čeprav so se spretnosti razvijalcev v zadnjih letih precej izboljšale, vse večja zapletenost decentraliziranih aplikacij ustvarja nove vektorje napadov. Naslednje "zlaganje" novih, pogosto nerevidiranih vlog za decentralizirano financiranje, predstavlja še večje tveganje.

Na žalost tudi revizije niso dokončne. Kot ugotavlja Quantstamp v nedavni objavi v spletnem dnevniku, Yearn, čeprav je imel svojo varnost revizijsko podjetje julija je v enem mesecu posodobil svojo kodo in povzročil nove potencialne ranljivosti.

Kljub vse večjemu številu pametnih pogodbenih izkorišč pozno, je Certikov glavni revizor Ethereuma Dominik Teiml optimistično spregovoril o trenutnih prizadevanjih za zagotavljanje večje varnosti DeFi na pogovoru o akademiji OKEx maja 2020: 

"Nikoli ne moremo biti stoodstotno prepričani, da je nekaj varno. Vendar sem zelo optimističen, da lahko z ustreznimi ukrepi dosežemo visoko varnostna jamstva. Obsežne in intenzivne revizije, formalno preverjanje, velikodušne nagrade …"

Strokovnjak za varnost pametnih pogodb je dodal, da bi morali uporabniki vedno poiskati revizijsko poročilo, preden sredstva dodelijo novemu protokolu.

Zaščita pred okvarami pametnih pogodb še vedno večinoma ni

Z DeFi, likvidnostnim rudarjenjem in decentraliziranimi borzami, ki še vedno nastajajo v nišah v širši industriji kriptovalut, je število izkoriščanj, "preproga vleče" in napake pametnih pogodb še naprej rastejo. Čeprav so na voljo zavarovalne rešitve, kot so Nexus Mutual, Opyn in druge, jih bomo še vedno uveljavili med špekulanti.

Ko govorimo o Kovalentni YouTube kanal maja 2020 je Aparna Krishnan, soustanoviteljica podjetja Opyn, izjavila, da špekulanti v niši DeFi še vedno neradi prevzamejo ponujeno zaščito. Glede na eksplozijo dejavnosti od njene izjave in na dejstvo, da se mnogi tisti, ki sprašujejo o trgovanju ali likvidnosti, s ponosom imenujejo kot "degeni" – skrajšana oblika besede "degenerirano" – razumljivo je, da nekaj tako varnega in smiselnega, kot je zavarovanje, ne bi našlo večje privlačnosti. 

Krishnan je zaključil: "Ni dovolj razburljivo, da ljudje kupujejo zavarovanje za kaj takega."

Zadeve otežuje dejstvo, da lahko te rešitve zgodnjega zavarovanja postanejo žrtve izkoriščanja pametnih pogodb. V začetku avgusta 2020 je a napaka v eni od pametnih pogodb Opyna je napadalcem omogočil, da so se odrezali s približno 370.000 USDC. Vendar se nekatere rešitve za zaščito pred izkoriščanjem pametnih pogodb začenjajo povečevati. Opisano ustanovitelj Hugh Karp, kot diskrecijsko kritje delitve tveganja, Nexus Mutual svojim uporabnikom trenutno ponuja več kot 200 milijonov dolarjev vredno kritja – levji delež je bil dodan po 13. septembru.  

Čeprav je to majhen del celotne izgube zaradi dosedanje neuspešne pametne pogodbe, je to boljše kot nič. Zanimivo je, da je pred kratkim odvetnik Frost Brown Todd LLC John Wagster je povedal Cointelegraph da je Nexus Mutual dejansko ponudil kritje za žeton YAM, vendar kupcev ni bilo – dejstvo, ki kaže bodisi na pomanjkanje ozaveščenosti bodisi na skrb za obvladovanje tveganj v vesolju.

Kako se bodo odzvali regulatorji?

Nenehno naraščajoča vsota sredstev, izgubljenih za izkoriščanje, bodisi zlonamerna ali drugačna, bo zagotovo udarila po svetovnih finančnih regulatorjih, ki že pozorno opazovati industrijo.

V nedavnem članku OKEx Insights smo razpravljali o stališču, ki so ga regulatorji doslej zavzeli do sektorja, in se sklicevali na primer DEX EtherDelta, za katerega je ameriška SEC leta 2018 delovala kot neregistrirana borza. Sodba je sledila poročilu agencije o decentralizirani avtonomni organizaciji DAO, ki je ugotovljeno da je treba nekatere digitalne valute šteti za vrednostne papirje. 

Številne nedavne sodbe, kot je prepoved približevanja v sili proti podjetju za pošiljanje sporočil za družbena sporočila Telegram, je pokazala, da je bila agencija sčasoma pripravljena trdo nasprotovati ponudbam ICO. Zdi se le vprašanje časa, kdaj bo začel preučevati tudi projekte DeFi.

Kristi Swartz, direktorica podjetja Swartz, Binnersley, je govorila z OKEx Insights & Sodelavci so se spraševali, ali bodo regulatorji sčasoma razvijalce pametnih pogodb obravnavali kot odgovorne za izgubo investicijskih sredstev z izkoriščanjem. Dodala je:

"Podobno bi bilo treba razmisliti tudi o upravljanju – kateri regulator je lahko vključen in na katero veljavno pravo se pogodba opira?"

Swartz je tudi ugibal, ali bi agencije sploh lahko ponudile zaščito za ranljivosti v kodi. Kljub temu, da se regulatorji približujejo panogi, je svetovala, da morajo tisti, ki uporabljajo decentralizirane finančne protokole, vedno raziskati pametno pogodbo, preden ji dodelijo sredstva..

Je DeFi bolj tvegan kot ICO?

Tako kot ICO pred njimi je tudi najnovejši trend pridelave donosa v DeFiju spodbudil nov val tveganj in špekulacij. Medtem ko so mednarodne organizacije ICO – tudi prevare – na splošno imele videz legitimnosti, je večina protokolov DeFi anonimnih, odkrito plagiatiranih in takoj uvrščenih na decentralizirane borze v odsotnosti vratarjev.

Na podlagi predhodnih cenovnih dosežkov in privlačnih pasivnih tokov dohodka tržni udeleženci čutijo pritisk "kupite zdaj in pozneje postavite vprašanja." Posledično cene žetonov z zakritjem in uporabno kodo pogosto hitro narastejo, kar ustvarja močno spodbudo za slabe akterje, da izkoristijo ranljivosti, ali za razvijalce, da potegnejo pregovorno preprogo. Tveganje, da bi se nekega dne izgubil ves vaš denar, ni bilo tako razširjeno pri ICO.

Kot rečeno, mora biti nekaj odgovornosti zagotovo na plečih tistih, ki hitijo uporabljati in poskušajo izkoristiti te povsem nove, nerevidirane finančne protokole.

Dejstvo, da je SYFI v2, ki se je začel 12. septembra – in po navedbah CoinGecko samo devet ur po ponovnem zagonu pritegnil še 2,2 milijona dolarjev obsega trgovine – kaže, da mnogi razumejo tveganja, vendar se jih vseeno odločajo..

Glede na velike vsote denarja, ki so bile izgubljene zaradi neuspešnih pametnih pogodb, naraščajoči obseg trgovanja na decentraliziranih borzah in naraščajoče število dokončnih prevar v industriji, se zdi le vprašanje časa, kdaj bodo regulatorji znova okrepili svoja prizadevanja za zaščito vlagateljev.

Regulativna okvara je pomagala razložiti konec manije ICO po razcvetu leta 2017 in pošteno je domnevati, da podobna usoda čaka tudi sektor DeFi.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map