Tehnični kazalniki za kripto

Tehnična analiza je ključnega pomena pri trgovanju, ne glede na to, ali ste trgovec z delnicami ali kripto trgovec, bi lahko preučevanje zgodovinskih gibanj cen, vzorcev in drugih podatkov, povezanih s trgovanjem, pomagalo prepoznati možnosti trgovanja in napovedovati smer cene. Tehnična analiza se pogosto uporablja pri delnicah, terminskih pogodbah, surovinah, deviznih tečajih in drugih razredih sredstev. V dobi blokovne verige so trgovci s kriptovalutami v kriptoprostor uvajali metode starega sveta, hkrati pa poskušali razviti nekaj novih analitičnih orodij, prilagojenih temu nastajajočemu razredu sredstev.

Pasovi Bollingerja

To je eden najpogosteje uporabljenih kazalcev pri trgovanju, poimenovan pa je po Johnu Bollingerju, ameriškem upravljavcu premoženja in tehničnem analitiku. Bollingerjevi pasovi, opredeljeni z nizom vrstic, so narisali dva standardna odstopanja (pozitivno in negativno) stran od preprostega drsečega povprečja (običajno 20-SMA) cene vrednostnega papirja. Ker je standardni odklon merilo nestanovitnosti, ko se trgi bolj spreminjajo, se pasovi širijo, zato je večja možnost izstopa iz trgovine; v manj nestanovitnih obdobjih se pasovi sklenejo, kar bi lahko bil potencialni znak naraščajoče volatilnosti in bi lahko bila vstopna točka trgovine.

Poleg tega mnogi trgovci verjamejo, da bi se lahko cene, če se cene približajo zgornjemu pasu, preveč kupovale na trgu. Nasprotno pa, ko se cene približajo spodnjemu pasu, to kaže na prekomerno prodajo na trgu.

Sledi BTC / USDT dnevni grafikon z Bollingerjevimi pasovi, to je primer, kako so pasovi predvidevali cenovna navodila in navajali možne vstopne in izstopne točke.

Vir: OKEx (www.tradingview.com)

V času pisanja članka je par trgoval tik pod 12000 in je že dosegel zgornji pas, medtem pa je bil zagon razmeroma nizek, kar kaže na to, da bi lahko na nedavnem rallyu BTC zmanjkalo pare.

Vendar pa so pasovi Bollingerja le eden izmed številnih kazalnikov, ki trgovcem pomagajo pri odločitvah glede volatilnosti trga in ni samostojen sistem. Trgovci ga običajno uporabljajo skupaj z drugimi tehničnimi kazalniki, da bi dobili jasnejšo sliko in analizo.

Fibonaccijev umik

To je tehnični kazalnik, ki analitikom omogoča, da z uporabo nabora posebnih razmerij prepoznajo možna področja podpore ali upora, ki je na podlagi Zlatega reza, posebnega števila z edinstvenimi lastnostmi v matematiki in geometriji, zelo razširjeno v naravi, umetnosti, in arhitektura.

Primarne Fibonaccijeve stopnje umika so 23,6%, 38,2%, 61,8% in 78,6%. Trgovci široko uporabljajo tudi 50%, vendar to ni uradno Fibonaccijevo razmerje. Zakaj so torej te odstotne številke pomembne? Ker kažejo, koliko predhodne poteze se je cena znižala ali popravila.

Oglejte si dnevni grafikon ETH / USDT s stopnjami Fibonaccijeve retracement. Tri bela polja so primeri iskanja referenčnih ravni. Par trgujeta od sredine julija in podpora okoli 200 se zdi močna, kar je 23,6% Fibonaccijevega popravka glede na visoko in nizko. Vendar sta par dvakrat poskusila prebiti 38,2-odstotno raven, vendar neuspešno, kar je pomenilo pomemben odpor.

Vir: OKEx (www.tradingview.com)

Tako kot drugi kazalniki se trgovci ne bi smeli zanašati samo na Fibonaccijevo umik, da bi lahko nastavili stop-loss ali določili vstopno točko. Številni drugi uporabljajo Fibonaccijeve študije v povezavi z drugimi oblikami tehnične analize.

RSI


Indeks relativne moči (RSI) je kazalnik zagona, ki meri hitrost in spremembe gibanja cen. Trgovcem pomaga oceniti, ali je sredstvo prekupljeno ali preprodano. Odčitek RSI je od 0 do 100. Ko vrednost RSI doseže 70 ali več, se sredstvo šteje za preveč kupljeno. Ko vrednost RSI pade na 30 ali manj, to pomeni, da bi lahko bilo sredstvo preprodano.

Še pomembneje pa je, da razlike v RSI in cena sredstev lahko kažejo na razvoj morebitnega novega trenda. Na primer, dnevni grafikon BCH / USDT tukaj. Aprila smo opazili, da se par trguje med 250 in 325, vendar je RSI povzročil preveliko odkup in je prišel do medvedje razlike, temu pa je sledil popravek cene za približno 2 tedna. Maja se je ponovilo isto, zgodila se je praškasta medvedja divergenca, ki ji je junija sledila korekcija cen.

Vir: www.tradingview.com

Zaključek

Na področju tehnične analize je treba veliko raziskati, trgovci in analitiki so v finančnem svetu uporabili na stotine signalov, vzorcev in kazalcev. Tehnične študije trgovcem omogočajo pametnejše odločitve in boljše napovedovanje prihodnjih gibanj cen na podlagi preteklih podatkov in statistik. Po drugi strani pa je temeljna analiza prav tako pomembna v procesu sprejemanja trgovinskih odločitev. Če je v svetu tradicionalnih financ temeljna analiza študija lastne vrednosti podjetja v kripto prostoru, bo to postopek ugotavljanja, ali je kovanec preveč ali podcenjen. Vlagatelji bodo lahko dobili večjo in popolnejšo sliko, če bodo pred vlaganjem ali vstopom v posel opravili svojo temeljno in tehnično skrbnost..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map