Trg posojil DeFi dosega nove višine med novo konkurenco CeFi

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentralizirane finančne industrije.

Posnetek trga DeFi

Decentralizirani finančni trg je ta teden ohranil bikovski zagon, saj se je skupna vrednost izdelkov DeFi povečala z 12,01 na 13,65 milijarde dolarjev.. 

Uniswap je ohranil svoj položaj vodilnega na trgu z zaklenjenim 22-odstotnim tržnim deležem celotne vrednosti USD. Tudi decentralizirana borza je imela največji likvidnostni sklad in je ohranila prevlado v obsegu trgovanja na 48%. Predvsem se je tedenski povprečni obseg trgovanja z DEX-jem ta teden povečal za 5%.

Na področju decentraliziranega posojanja je Compound še naprej vodil s 56-odstotnim tržnim deležem.

Zaradi rasti posojil se je trg DeFi povečal za 13,6%Zaradi rasti posojil se je trg DeFi povečal za 13,6%. Viri: DeFi Pulse in DeBank

Trg posojil DeFi je ta teden po kratkotrajnem ohladitvi sredi septembra spet vzbudil hrup. Kot navaja ponudnik podatkov DeFi Pulse, je skupna vrednost zaklenjena samo v decentraliziranih posojilnih protokolih doseženo rekordnih 5,1 milijarde dolarjev. 

Skupna vrednost, zaklenjena na trgih DeFi in posojilih, je dosegla rekordnih 13,65 milijard USD oziroma 5,1 milijarde USDSkupna vrednost, zaklenjena na trgih DeFi in posojilih, je dosegla rekordnih 13,65 milijarde dolarjev oziroma 5,1 milijarde dolarjev. Vir: DeFi Pulse, OKEx Insights

Ta teden je pomemben mejnik dosegel tudi proizvajalec protokolov za decentralizirano posojanje. Njen stablecoin Dai je v sredo, kot je določeno, presegel mejo tržne kapitalizacije v višini milijarde dolarjev Podatki CoinGecko.

Protokoli posojanja DeFi se soočajo s centralizirano konkurenco

Medtem ko je trg decentraliziranega posojanja spet pridobil pozitiven zagon, se protokoli posojanja DeFi soočajo z zaostreno konkurenco kripto borz in izdajateljev stabilnih valut.

Circle, izdajatelj stablecoin USDC, namerava uvesti zgradba poslovnega računa z visokim donosom. Pogoji in stopnje se gibljejo od 8,5% letnega odstotka donosa za odprte pogoje do 12-mesečnega 10,75% računa APY. Poleg tega se plačila obresti USDC izplačujejo tedensko in se obračunavajo dnevno. 

Primerjava vrnitev DeFi in CeFi

Z naraščajočimi ponudbami iz centraliziranih in decentraliziranih posojilnih platform lahko uporabniki danes enostavno posojajo ali izposojajo kriptovalute. Stablecoins, katerih cilj je ohraniti vrednost skozi čas, so priljubljeni med kriptoposojilojemalci in posojilodajalci. Z odmevnejšimi kripto podjetji, ki vstopajo na posojilni trg, lahko uporabniki zdaj primerjajo donose, ki jih ponujajo centralizirane in decentralizirane finančne platforme.

DAI, USDT in USDC so trije stabilni kovanci, ki jih najbolj ponujajo centralizirane in decentralizirane finančne platforme. Na splošno platforme DeFi ponujajo višje donose od posojil kot platforme CeFi. Fulcrum, posojilna platforma DeFi, zgrajena na protokolu bZx, je ponudila najvišji donos za DAI in USDC – 17,11% oziroma 12,05%. Spojina v2 trenutno ponuja najvišji donos za USDT, in sicer 12,9%.

Trenutni donos posojil DAI, USDC in USDT med glavnimi posojilnimi platformami CeFi in DeFi od 12. novembra daljeTrenutni donos posojil DAI, USDC in USDT med glavnimi posojilnimi platformami CeFi in DeFi od 12. novembra dalje. Vir: Stopnja DeFi

Kar zadeva stabilnostno zadolževanje, ima Fulcrum najvišji mesečni donos za izposojo DAI, USDC in USDT.

Stablecoin izposojanje je bilo v glavnem neizkoriščeno področje za platforme CeFi. Vendar pa so te platforme začele konkurirati platformam DeFi po nedavnih napovedih podpore USDT s strani BlockFi in Bitfinex.

Trenutna donosnost posojila DAI, USDC in USDT med glavnimi posojilnimi platformami CeFi in DeFiTrenutna donosnost posojila DAI, USDC in USDT med glavnimi posojilnimi platformami CeFi in DeFi. Vir: Stopnja DeFi

Platforme za posojanje CeFi ponujajo dodatno zaščito vlagateljev

Platforme CeFi začenjajo diverzificirati svoje kripto ponudbe za posojilodajalce in posojilojemalce ter imajo dve ključni prednosti v primerjavi s posojilnimi platformami DeFi.

Prvič, centralizirane platforme za kriptoposojanje so skrbniške. Zavarovanje uporabnikov hrani posojilna platforma ali skrbnik tretje osebe. V primeru BlockFi-ja je skrbnik Gemini, pridobila licenco za zaupanje iz Newyorškega ministrstva za finančne storitve – zahteva po skladnosti s posebnimi potrebami po kapitalskih rezervah in standardi za skladnost z banko v skladu s 100. členom newyorškega zakona o bančništvu.

Poleg tega imajo centralizirane platforme za kriptoposojanje strožje zahteve glede skladnosti kot decentralizirane platforme. Čeprav so posojilne platforme DeFi večinoma neurejene, nekatere centralizirane posojilne platforme od uporabnikov zahtevajo, da z razkritjem osebnih podatkov ravnajo v skladu s predpisi o preprečevanju pranja denarja, na primer čeki Know Your Customer Na primer BlockFi zahteva uporabnikom, da med prošnjo za posojilo navedejo svojo številko socialnega zavarovanja in bančne podatke.

Ali so platforme za posojanje CeFi verodostojne?

Kljub dodatni zaščiti vlagateljev je pomanjkanje verodostojnosti nekaterih centraliziranih posojilnih platform povzročilo, da so uporabniki prešli na posojilne platforme DeFi.

Na primer, Cred (US) LLC, nedavno posojilodajalec po zakonu California Finance Lenders vložena za poglavje 11 o zaščiti pred stečajem v Delawareu. Posojilodajalec je zaradi nepravilnega ravnanja s sredstvi začasno ustavil prilive in odtoke sredstev. Poleg tega je denarnica in trgovalna platforma Uphold prenehala partnerstvo in načrtuje pravne ukrepe proti Credu zaradi kršitve pogodb in goljufije. 

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map