Trgovci na drobno favorizirajo trge sintetičnih sredstev po črpalki GME

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentralizirane finančne industrije.

Slika DeFi Digest

Decentraliziranemu finančnemu trgu je ta teden koristilo splošno okrevanje trga kriptovalut. Skupna vrednost izdelkov DeFi se je 29. januarja povečala na 26,12 milijarde USD in dosegla 19-odstotni tedenski dobiček.

Okrevanje trga je bilo očitno na področju posojil, kjer se je celotni obseg zadolževanja povečal za 20% na 4,87 milijarde USD. Na trgu posojil je prevladoval Compound s 50-odstotnim deležem.

Tedenski povprečni obseg trgovanja na decentraliziranih borzah se je v času pisanja tega dokumenta zvišal za 10% in znaša 1,97 milijarde USD. Uniswap je še naprej vodil med DEX-ji s 37-odstotnim tržnim deležem. Curve je obdržal vodilno vlogo kot največji likvidnostni sklad s skupno zaklenjeno vrednostjo v višini 1,36 milijarde USD.

Kategorija Ključne statistike Znesek Tedenski% sprememb
Na splošno Skupna vrednost zaklenjena (USD) 26,12 milijarde dolarjev 19%
Tržna prevlada (%) Izdelovalec (18%)
Posojanje Skupno izposojanje vol. 4,87 milijarde dolarjev 20%
Tržna prevlada (%) Spojina (50%)
DEX-ji Tedensko povpr. trgovanje zv. 1,97 milijarde dolarjev 10%
Tržna prevlada (%) Odstrani (37%)
Donosno kmetovanje Največji likvidnostni sklad Krivulja (1,36 milijarde USD)

Skupna zaklenjena vrednost, obseg izposoje in tedenski obseg trgovanja z DEX ta teden zabeležila močno rast v sektorju DeFi. Vir: DeFi Pulse in DeBank

Stave na Wall Streetu in naraščajoča potreba po decentralizaciji

Saga GameStop in Wall Street Bets je ta teden pritegnila pozornost skupnosti DeFi. Saga se je začela, ko so velikani Wall Streeta, kot sta Citron Research in Melvin Capital, po aktivni skupnosti Reddit utrpeli velike izgube zaradi prodaje GameStop Inc. (NYSE: GME) in AMC Entertainment Holdings (NYSE: AMC) na kratko., r / wallstreetbets, prelil kapital v GME, kar je privedlo do eksplozivnega rallya. Ogromna črpalka je privedla do začasne zmage trgovcev na drobno, potem ko naj bi bili hedge skladi zaprto kratke pozicije z velikanskimi izgubami.

Naraščajoča potreba po decentralizaciji na borznem trgu je bila vidna, ko so TD Ameritrade in druga tradicionalna borznoposredniška podjetja plasirala omejitve o trgovanju z GME. Anthony Scaramucci iz SkyBridge Capital verjame da pojav poudarja temeljna načela Bitcoina in potrebo po decentraliziranem financiranju. Mike Novogratz iz podjetja Galaxy Digital je delil podobna spoznanja, trdijo da je stiskanje GME velika podpora DeFi.

Skupnost DeFi je poskušala tudi zaslužiti z zalogo GME. Kripto borza FTX je 27. januarja objavila tokenizirane terminske pogodbe GameStop po močnem povpraševanju kupcev. Prihodnosti zbrani več kot 1,6 milijona dolarjev obsega trgovanja v prvih dveh dneh.

Trgovci so tudi poskušali izkoristiti pojav GME prek decentraliziranih borz. Žeton z imenom "Zavit Gamestop" je bil ustvarjen in združen z ETH na Uniswap. Od trenutka pisanja je Wrapped Gamestop ceno pri 5,78 USD, z več kot 200 imetniki.

Cena zavitega žetona Gamestop je hitro narasla od njegove uvedbe na Uniswap. Vir: Odstrani informacije

Vendar je kriptovalutna skupnost kmalu spoznala napake pametne pogodbe Wrapped Gamestop. Derek Barrera, tehnični direktor Proof of Impact, izpostavljeno to "Zavit Gamestop" je le tipičen žeton ERC-20. Žeton ni zavil $ GME niti ni uporabil preročišča za sledenje tečajev delnic GME. Uniswap je uporabnikom poslal tudi varnostno opozorilno sporočilo, da lahko vsak ustvari žetone ERC-20, ki trdijo, da predstavljajo projekte, ki nimajo žetona. Takrat je bila likvidnost GME / ETH odstranjena iz Uniswap.

Barrera je OKEx Insights delila dva nasveta za opazovanje lažnih ovitih žetonov:

»Ko se odločite za naložbo v novo sredstvo z zelo nizko likvidnostjo, kot je žeton GME, je najbolje prebrati pametno pogodbo na Etherscanu. Večina žetonov prihaja iz predlog pametnih pogodb, kot so pogodbe OpenZeppelin. Ko sem pregledal pametno pogodbo žetona GME, je bilo zelo jasno, da žeton ni imel interakcije z oracle. Drug način za odkrivanje lažnih ovitih žetonov je uporaba Uniswap Info, da ugotovite število imetnikov žetonov in skupno likvidnost."

Joe McCann, strateg pri Microsoftu, je delil podobna stališča kot Barrera, da "Zavit Gamestop" žeton je jasna prevara. Povedal je OKEx Insights:

"Par wETH / GME je bil le rezultat razvijalca, ki je hotel unovčiti hype cikel okoli $ GME. Zdi se, da so se trgovci pocenili za približno 410 ETH. Trgovinski par GME / ETH je imel dva povečanja likvidnosti (skupaj za 212,5 ETH) in dva dviga likvidnosti (skupaj za 623,5 ETH)."

Trgi sintetičnega premoženja so v porastu

Trgovci na drobno so postali močno razočarani, ko je priljubljena aplikacija za trgovanje Robinhood prepovedano delite nakupe GME in AMC. Zdi se, da je prepoved nakupa družbe Robinhood v nasprotju z njeno vizijo demokratizacije finančnih storitev, trgovci pa so dejavno iskali tržnice DeFi kot alternative.

McCann je za OKEx Insights pojasnil, da so uporabniki ugotovili, da gre za igro "nameščen" iz prepovedi trgovanja na ameriškem trgu delnic – utiranje poti tokeniziranemu trgovanju z delnicami na trgih sintetičnih sredstev.

Protokol Mirror, ki je bil predstavljen decembra 2020, je pred kratkim prišel v središče trgovcev na drobno s svojimi tokeniziranimi ameriškimi delnicami na platformi. Skupnost Mirror je za vožnjo po hype na delniškem trgu predlagala uvedbo tokeniziranega GME in AMC. Oba predloga do danes še nista dosegla sklepčnosti.

Do Kwon, soustanovitelj in izvršni direktor podjetja Terraform Labs, je bil optimističen glede prihodnosti protokolov sintetičnih sredstev s svojo cenzurno odporno naravo. Povedal je OKEx Insights:

"Robinhood je eden največjih prehodov trgovcev na drobno v finančni svet, toda visceralna reakcija njegovih uporabnikov in širše javnosti na sago GameStop dobro kaže na to, da DeFi predstavijo množicam. Na Mirrorju ne morete cenzurirati sredstev in skupnost glasuje in nadzoruje vse sezname mAssets. Predlogi GME in AMC imajo enotedensko glasovanje. Če bosta oba predloga sprejeta z 10-odstotnim pragom, bo ekipa Mirror uporabila pasovni protokol kot napoved cene, da posnema cene delnic GME in AMC.."

Kljub naraščajočemu zanimanju trgovcev na drobno je Kwon poudaril, da obstaja nekaj ovir za prevlado na trgih sintetičnih sredstev:

"Uporabniki morajo trenutno zavarovati zavarovanje s premoženjem za najmanj 150%, da bi kovali nove mAssets, kar je lahko za uporabnike z manj kapitala okorno. Namesto kovanja novih sredstev se večina uporabnikov odloči za preprosto trgovanje z različnimi mAssets na Uniswap in TerraSwap. Poleg tega uporabniški vmesnik protokolov DeFi morda ni tako gladek kot tradicionalne finančne aplikacije."

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map