US SEC preučuje ponudbe DeFi, zaradi česar DMM preneha delovati

DeFi denarni trg, ki ga podpira Tim Draper, je po preiskavi ameriške SEC prenehal delovati.

Slika DeFi Digest

Decentralizirani finančni trg je ta teden padel v tandemu s kripto trgom, skupna vrednost, zaklenjena v protokolih DeFi, pa je tedensko upadla za 15%. Kljub padcu TVL pa se je skupni obseg izposoje protokolov DeFi – pod vodstvom Compounda – povečal za 31% in dosegel 9,46 milijarde USD.

Podobno se je tudi tedenski povprečni obseg trgovanja na decentraliziranih borzah v času pisanja povzpel za 13% in dosegel 2,59 milijarde USD. Uniswap še naprej vodi DEX s 36-odstotnim tržnim deležem, medtem ko je Curve zamenjal Aave kot največji likvidnostni sklad ta teden, saj je njegova skupna vrednost dosegla 2,23 milijarde dolarjev..

Kategorija Ključne statistike Znesek Tedenski% sprememb
Na splošno Skupna vrednost zaklenjena (USD) 34,01 milijarde dolarjev -15%
Tržna prevlada (%) Izdelovalec (16%)
Posojanje Skupno izposojanje vol. 9,46 milijarde dolarjev 31%
Tržna prevlada (%) Spojina (42%)
DEX-ji Tedensko povpr. trgovanje zv. 2,59 milijarde dolarjev 13%
Tržna prevlada (%) Odstrani (36%)
Donosno kmetovanje Največji likvidnostni sklad Krivulja (2,23 milijarde USD)

Ta teden je skupna zaklenjena vrednost upadla, medtem ko je celotni obseg zadolževanja in tedenski obseg trgovanja z DEX povečala za 31% in 13%. Vir: DeFi Pulse in DeBank

Protokol DeFi, ki ga podpira Tim Draper, je prenehal delovati

DeFi Money Market – protokol DeFi, ki ga je pred kratkim podpiral milijarder Tim Draper napovedal da bo prenehala poslovati po regulativnih poizvedbah ameriške komisije za vrednostne papirje in borzo.

DMM je ustanovila fundacija DeFi Money Market Foundation in je protokol tokenizacije premoženja, ki uporabnikom omogoča, da zaslužijo zanimanje za svoja kripto sredstva. Protokol je sprožil svoj javna prodaja žetonov junija 2020 in v manj kot 48 urah zbral več kot 6,5 milijona dolarjev ETH.

Po uradnem Twitterju napoved, DMM je 15. decembra 2020 prejel sodni poziv ameriškega SEC-a. Ameriški regulator vrednostnih papirjev je zahteval informacije v zvezi z delovanjem in mehanizmom upravljanja žetona sredstev (mTokens) oziroma žetona upravljanja (žetoni DMG). Osebje SEC je izrazilo zaskrbljenost, da prodaja javnih žetonov žetonov mTokens in DMG ni bila v skladu z zveznim zakonom o vrednostnih papirjih. 

Obrestna mera mTokenov se je po novicah znižala na nič, ekipa DMM pa je navedla, da so neporavnani mTokens in natečene obresti na voljo za unovčenje. Za žetone DMG ekipa razvija načrt odkupa žetonov, s katerim bo imetnikom vrnila vsa razpoložljiva sredstva.

SEC nadaljuje z zatiranjem neregistrirane ponudbe žetonov

Ameriška SEC je pospešila zatiranje neregistrirane ponudbe vrednostnih papirjev s strani kripto projektov. Najbolj opazna represija je tekoča tožba med SEC in Ripple, v kateri je regulator ustvarjalcu XRP zaračunal neregistrirane ponudbe vrednostnih papirjev v višini 1,3 milijarde dolarjev. V začetku oktobra je SEC dosegla Poravnava 5 milijonov dolarjev z Kik Interactive Inc. glede njegove neregistrirane digitalne slike "Kin" prodaja žetonov.

Ukrepi SEC proti denarnemu trgu Ripple, Kik in DeFi temeljijo na isti utemeljitvi – ti protokoli so zbirali sredstva na javnem trgu. Kot je opozorila Kristina Littman, vodja kibernetske enote oddelka za izvrševanje SEC, takšne dejavnosti zbiranja sredstev ne smejo biti izvzete iz zahtev za registracijo zveznih zakonov o vrednostnih papirjih..

Medtem ko je DeFi Money Market med preiskavo SEC pravilno ustavil, ostaja nejasno, ali bo SEC vložil tožbo proti protokolu DeFi. SEC uporablja tri merila, opisana v Howeyjev test za določitev, ali se nekatere ponudbe štejejo za vrednostne papirje:

  1. Naložba denarja
  2. Skupno podjetje
  3. Razumno pričakovanje dobička, ki izhaja iz truda drugih

Sonda SEC na DMM je lahko precedens za žetone DeFi

Preiskava SEC o protokolu DeFi Money Market je lahko precedens za druge žetone DeFi, ki so zbrali sredstva na javnem trgu. Na primer, protokol Defix protokola Radix dvignjeno V javni prodaji žetonov oktobra lani 12,7 milijona dolarjev. Po drugi strani je trenutno avtomatiziran likvidnostni protokol MoonDeFi dirigiranje svoj drugi krog javne prodaje žetonov. Čeprav so ti žetoni trdili, da se zbrana sredstva uporabljajo za podporo njihovega ekosistema DeFi, se morda ne bodo mogli izogniti zahtevam po registraciji v skladu z zvezno zakonodajo o vrednostnih papirjih.

Zbiranje sredstev je postalo priljubljeno med protokoli DeFi za povečanje njihovega delovanja. Na primer, Nexus Mutual pred kratkim dvignjeno 2,7 milijona dolarjev pri prodaji žetonov NXM. V primerjavi z Radixom in MoonDeFi verjamejo, da je SEC manj verjetno, da bo Nexus Mutual preiskal, saj njegovo prodajo žetonov vodijo zasebni vlagatelji, kot je Collider Ventures.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map