Vdrana sredstva KuCoin so bila v veliki meri oprana na Uniswap in Kyber Network

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentraliziranega finančnega sveta.

Posnetek trga DeFi

Decentralizirani finančni trg je ta teden nadaljeval pozitiven zagon, saj se je skupna vrednost izdelkov DeFi povečala z 9,4 na 11,1 milijarde dolarjev. Uniswap je ta teden ohranil položaj vodilnega na trgu z 20-odstotnim tržnim deležem glede na zaklenjeno vrednost USD. Tudi decentralizirana borza je imela največji likvidnostni sklad in je prevladovala nad 54% obsega trgovanja v vseh DEX-jih.

Na področju decentraliziranega posojanja je Compound zamenjal Aave kot najboljšega posojilodajalca in povečal svoj tržni delež na 48%..

Ključne metrike v svetu DeFi so ta teden še naprej beležile pozitivno rast, razen povprečnega tedenskega obsega trgovanja z DEX. Viri: DeFi Pulse in DeBank

Decentralizirani obseg menjalnic je septembra dosegel najvišjo vrednost

September je bil eksploziven mesec za decentralizirane borze, DEX-i so zabeležili neverjetnih 22,57 milijard dolarjev prometa. Ta številka se je v primerjavi z junijem povečala za skoraj 14-krat.

Vročina zaradi likvidnostnega rudarjenja je povzročila povečanje povpraševanja uporabnikov po Uniswap, Curve in Balancer. Te platforme imajo septembra skoraj 90-odstotno prevlado na trgu v primerjavi s samo 40-odstotnimi pred štirimi meseci.

Tržna prevlada Uniswap-a med decentraliziranimi borzami je naraščala od maja do septembra. Vir: Dune Analytics, OKEx Insights

Ukradena sredstva KuCoin težko peremo na centraliziranih borzah

Pomanjkanje predpisov, značilnih za decentralizirane borze, je postalo osrednje mesto po kramu centralizirane digitalne izmenjave sredstev KuCoin, ki je po ocenah izgubil 279 milijonov dolarjev kriptovalut. Hekerji so ukradli najrazličnejše kriptovalute – od tega 150 žetonov ERC-20, kot sta SNX in Ethereum USDT. 

Pranje ukradenih kriptovalut se izkaže za težko pri poskusu uporabe centraliziranih borz, pri čemer imajo številni CEX zamrznjeno umiki in naslovi na črni listi.

Poleg tega mnogi žetoni ERC-20 v primerjavi z resnično decentraliziranimi kriptovalutami, kot je BTC, niso odporni na cenzuro. To pomeni, da lahko izdajatelj kadar koli zamrzne žeton. V primeru kramp KuCoin je imel Tether zamrznjeno 20 milijonov USDT kot previdnostni ukrep. Različni drugi projekti so prav tako začasno ustavili ali razveljavili svoje pametne pogodbe – pomagali so podjetju KuCoin pridobiti nekaj ukradenega premoženja.

Hekerji se za pranje ukradenih žetonov obrnejo na DEX

Ker je pranje sredstev prek centraliziranih borz težko doseči, so hekerji KuCoin od takrat poskušali oprati svoje ukradeno premoženje prek decentraliziranih borz, kjer so ukradene žetone prodali v zameno za ETH.. Po Whale Alert, hekerji so v serijo štirih transakcij na Uniswap prenesli najmanj 1,2 milijona dolarjev žetonov SNX.

Hekerji so ukradene žetone SNX prenesli na Uniswap. Vir: Opozorilo kitov

Hekerji so svoja ukradena sredstva zamenjali za ETH iz dveh razlogov: Ether je odporen proti cenzuri in ga je mogoče zlahka pretvoriti v fiatne valute. Kot kriptovaluta, odporna proti cenzuri, ETH ne tvega zamrznitve in se z njo lahko trguje na tisoče trgovalni pari na številnih borzah kriptovalut.

DEX spadajo pod rdeče zastave FATF

Decentralizirane borze so dovzetne za dejavnosti pranja denarja, ki jih je opredelila projektna skupina za finančne ukrepe. FATF je nedavno objavil a poročilo o kazalnikih rdeče zastave za pranje denarja in financiranje terorizma. V poročilu je navedeno, da je prejem sredstev z naslovov, povezanih z ukradenimi sredstvi, opozorilni znak za pranje denarja.

Medtem ko so transakcije, izvedene na DEX-jih, javno vidne na verigi blokov, hekerji menijo, da so DEX-i privlačni za pranje ukradenih sredstev zaradi pomanjkanja preverjanja identitete. Od 30. septembra je bilo 17 milijonov dolarjev ukradenih žetonov iz vdora KuCoin prodanih na DEX-jih in DEX-jevih agregatorjih. Ukradena sredstva so bila večinoma oprana prek Uniswap (9,4 milijona USD) in Kyber Network (4,1 milijona USD).

Kot navaja FATF, je izvajanje številnih transakcij z visoko vrednostjo v hitrem zaporedju, na primer v 24-urnem obdobju, še ena rdeča zastava za pranje denarja.. Podatki v Etherscanu kaže, da hekerji oprano ukradena sredstva prek Uniswap 28. septembra. Nato so nakazali skoraj 2000 ETH.

Hekerji so oprali ukradena sredstva na Uniswap-u in 28. septembra prenesli ogromne količine ETH. Vir: Whale Alert, Etherscan, OKEx Insights

Kljub prelomni razsodbi EtherDelta iz leta 2018, ki je ugotovila, da je decentralizirana platforma delovala kot neregistrirana nacionalna borza vrednostnih papirjev, je pri DEX opazno pomanjkanje predpisov. Množično pranje sredstev prek omrežij Uniswap in Kyber bo nedvomno pritegnilo pozornost regulatorjev po vsem svetu. Kakšne bodo retroaktivne akcije, bomo še videli.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map