Velike transakcije z bitcoini kažejo, da se institucije kopičijo

Izvirno raziskovalno poročilo, ki analizira podatke o transakcijah BTC za oceno tržnega vedenja in trendov v letu 2020.

Napisal OKEx Insights | Poganja Catallact

Na spodnji strani te strani je priložen PDF naslednjega poročila, da si ga lahko bralci ogledujejo, prenašajo in delijo z njimi.

Vsaj od leta 2013 je v prostoru Bitcoinov in kriptovalut vse več institucionalnih in velikih vlagateljev "pameten denar" igralci kopičijo BTC. Ta pojav se je v zadnjih nekaj letih pospešil – pri čemer industrija opaža porast institucionalnih naložb vsakič, ko se pridruži še en dobro znan sklad – raste z roko v roki z naraščanjem trga Bitcoin izvedenih finančnih instrumentov.

Maja 2020 je "institucije so tu" pripoved se je še enkrat okrepila, ko je znani makro vlagatelj Paul Tudor Jones napovedal, da bo njegov sklad vlagal v terminske pogodbe BTC kot zaščito pred inflacijo. Zgodbo je še okrepila novica, da je družba MicroStrategy, ki kotira na borzi Nasdaq, 1,2 milijarde dolarjev, v tem času pridobila 21.454 BTC – v vrednosti več kot 250 milijonov dolarjev -, da bi ubranila svojo rezervno blagajno pred inflacijo..

Z zgodbami, kot so te na naslovnicah, se zlahka strinjamo s splošno pripovedjo, da BTC postaja vse bolj privlačen za institucionalne vlagatelje in velike igralce – še posebej morda leta 2020. Toda kaj nam povedo o verižnih podatkih Bitcoin vedenje velikih vlagateljev letos?

Da bi odgovorili na to vprašanje, sta se OKEx Insights in podjetje za podatkovno verigo blockchain Catallact znova združili, da bi si ogledali podatke o transakcijah, ki potekajo v verigi Bitcoin. V tem poročilu preučujemo, ali lahko trdimo, da institucionalni vlagatelji in igralci z velikim denarjem dejansko letos kopičijo BTC.

Opomba o tem, kako si razlagamo podatke v verigi

Najprej pa nekaj opozorilnih besed. Čeprav to poročilo temelji na raziskavah, nam podatki iz verige ne morejo povedati vsega, analitiki pa morajo biti previdni, ko iz njega želijo sklepati.

Na primer, lahko preučimo velike transakcije BTC, vendar ne moremo jasno razlikovati, koliko med njimi so nakupi, prodaje, gibanja združenih transakcij z borz kriptovalut ali velika gibanja institucij in skladov. Kljub temu pa lahko ob pogledu na te velike transakcije BTC natančno opazujemo in predstavimo možne zaključke.

Poleg tega se podatki, ki se preučujejo v tem poročilu, začnejo januarja 2020 in končajo v začetku avgusta 2020. Kot taki ne upoštevajo transakcij BTC v večjem delu avgusta in v začetku septembra, ko je cena padla z najnovejša najvišja vrednost v juliju.

Velike transakcije BTC so redke

Preden se poglobimo v podatke o verigi, začnimo z osnovami.

Ko preučimo število transakcij, ki se odvijajo v Bitcoin blockchainu, in jih razvrstimo po številu kovancev, s katerimi se trguje, vidimo rezultate, ki nikakor niso nepričakovani – vendar je kljub temu pomembno, da jih zabeležimo.

Najmanjše transakcije – tiste med 0 in 1 BTC – predstavljajo levji delež naslovov za spreminjanje vrednosti USD na verigi Bitcoin. Število teh manjših transakcij sčasoma na splošno sledi ceni BTC. Medtem ko se obseg transakcij BTC povečuje, se število transakcij zmanjšuje.

Število transakcij se zmanjšuje, ko se poveča znesek BTC, s katerim se trguje. Vir: Catallact

Skratka, večje je gibanje kovancev na Bitcoin blockchain, manj pogosto je.

Čeprav se to morda ne zdi vredno omeniti, je nujno razumeti, da število transakcij z majhnimi zneski BTC močno prevlada nad številom transakcij, ki prevažajo srednje do velike količine kovancev. Kot taki, če in kadar opazimo, da se zgodi občasno veliko ali majhno število velikih transakcij BTC, lahko postavimo hipoteze in sklepamo na določene zaključke.

Preden pa pridemo do teh sklepov, si najprej poiščimo natančnejše podatke v verigi, ki se nanašajo na število transakcij po velikosti (v BTC), da bi odkrili omembe vredne nedoslednosti..

Trgovina na drobno se je maja približala 10.000 USD

Začnimo pri najpogostejših vrstah transakcij BTC – tistih z manj kot desetino kovanca. Za vse namene se počutimo udobno, če pokličemo te transakcije "trgovina na drobno," glede na to, da imajo institucije in veliki igralci veliko manj možnosti, da poslujejo v tako majhnih zneskih BTC kot vaš povprečni posameznik.

Ni presenetljivo, da število dnevnih transakcij pod 0,1 BTC zelo natančno spremlja gibanje cen digitalne valute. To kaže na to, da mali vlagatelji kupujejo in prodajajo razmeroma majhne količine BTC, saj cena kriptovalute niha in da bodo morda lažje "pretresen" trga v času visoke nestanovitnosti in dramatičnega padca cen.

Število dnevnih majhnih transakcij BTC se je zmanjšalo in začelo čakati, ko je cena BTC maja dosegla 10.000 USD. Vir: Catallact

Najbolj zanimivo odstopanje, ki ga vidimo na zgornjem grafikonu, je tisto, ki se je dogajalo ves maj 2020, ko se je BTC približal svoji tretji nagradi za prepolovitev. Cena BTC se je vrnila na psihološko raven 10.000 dolarjev, ki jo je nazadnje dosegla pred večjim padcem cen sredi marca. Skozi mesec se je dnevno število majhnih maloprodajnih transakcij zmanjševalo in odstopalo od cenovnega trenda – kar kaže na to, da so mali vlagatelji ubrali čakalni postopek, ko je BTC začel sezonsko obdobje kopičenja po padcu..

Srednja transakcijska aktivnost se je po marčevski zrušitvi zmanjšala

Če preidemo na srednje velike transakcije – za katere je bolj verjetno, da jih bodo prišli rudarji in / ali večji igralci na drobno -, vidimo drugačen vzorec.

Ko preučimo število transakcij med 10 in 100 BTC na dan, opazimo dve stvari, ki jih je treba omeniti:

  1. Povprečno število transakcij se je takoj po marčevskem tržnem zrušitvi, povezanem s COVID, zmanjšalo in ostalo nižje od tistega, ki je bilo pred njim.
  2. Povprečno število transakcij narašča od konca junija.

Število transakcij med 10 in 100 BTC se je po marčevskem znižanju cen zmanjšalo, vendar se je v zadnjih mesecih začelo povečevati. Vir: Catallact

Tu najdemo predlog, da je marčni zlom pretresel nekatere večje igralce na drobno, medtem ko se je aktivnost transakcij rudarjev Bitcoin zmanjšala po prepolovitvi blokovske nagrade vodilne kriptovalute. Število transakcij te velikosti pa se od konca junija nenehno povečuje.

Ko skočimo na naslednjo stopnjo v tej skupini, takoj opazimo, da je bilo število dnevnih transakcij med 100 in 1000 BTC pred marčnim zlomom manjše od tistih med 10 in 100 BTC. To je v skladu s tem, kar smo že omenili, da se skupno število transakcij zmanjšuje s povečanjem vrednosti transakcij.

Vendar je marca število transakcij med 100 in 1000 BTC opazno odstopalo od trenda, ki so ga oblikovali, ko je trg Bitcoinov in kriptovalut padel v obdobju panike, povezane s COVID.

Število transakcij med 100 in 1000 BTC se je povečalo, ko se je marca cena Bitcoina zrušila. Vir: Catallact

Potem je takoj nadaljeval svoj običajni trend – kar kaže na to, da povečanje transakcij zaradi dogodka črnega laboda ni povzročilo nobenega temeljnega premika med velikimi maloprodajnimi kiti in / ali rudarji.

Kiti so kupili dno in se kopičili čez poletje

Na koncu, ko začnemo pregledovati dobroverne transakcije kitov – tj. Obsežne transakcije z več kot 1.000 BTC – opazimo še en zanimiv odvzem.

Poleg skoka transakcij marca in kasnejšega skoka, ko se je BTC maja spet približal psihološki ravni 10.000 USD, lahko v spodnjem grafikonu jasno vidimo naraščajoče število transakcij med 1.000 in 5.000 BTC od konca leta Junij. Število transakcij na dan se je od junija postopoma povečevalo, čeprav se je konsolidirala cena najpomembnejše kriptovalute.

Povprečno število transakcij med 1.000 in 5.000 BTC se v zadnjih mesecih povečuje. Vir: Catallact

Ta naraščajoči trend kaže na možnost, da so se institucije in / ali veliki akterji ukvarjali z akumuliranjem BTC, saj so spodbudni ukrepi centralnih bank pri nakupu trdih sredstev spodbujali države. Ker pa samega števila transakcij ne moremo jasno razlikovati, katera dejanska dejavnost se je zgodila, ostaja le špekulativna možnost.

Zanimivo je, da se ta trend ne nadaljuje pri transakcijah v razponu od 5.000 do 10.000 BTC – največji obseg, ki smo ga zasledili.

Vendar prav tu opazimo morda najbolj zanimivo nepravilnost v naboru podatkov o verigi. Število transakcij med 5.000 in 10.000 BTC se je v celotni sezoni konsolidacije cen BTC od sredine maja do konca sredine julija letos ponavljalo..

Število transakcij med 5.000 in 10.000 BTC se je poleti konsolidacije cen Bitcoinov dramatično povečalo. Vir: Catallact

Skoki dnevnih transakcij med 5.000 in 10.000 BTC nas vodijo do dveh možnih zaključkov:

  1. Ker ne moremo razlikovati med menjalnimi transakcijami in ne-menjalnimi transakcijami, je možno, da je ena ali več borz kriptovalut – ki imajo izredno velike količine BTC – iz različnih razlogov, najverjetneje povezanih z varnostjo, premešala kovance v različne denarnice..
  2. Obstaja tudi možnost, da so veliki institucionalni igralci in kitovi z velikim denarjem v tem konsolidacijskem obdobju nabrali ali razdelili velike vsote BTC v pričakovanju, da se bo cena vodilne kriptovalute še povečala ali znižala.

Druga možnost, zlasti glede možnosti kopičenja, bi ustrezala pripovedi, ki obstaja od pandemije COVID-19 do pustošenja na svetovnih trgih – namreč, da so institucionalni vlagatelji, kot je Paul Tudor Jones, in milijarde dolarjev vredne družbe, kot je MicroStrategy, razporejanje bogastva v BTC kot varovanje pred inflacijo.

Možnost, da so igralci in institucije z velikim denarjem poleti nakopičili BTC, lahko vidimo tudi, ko preučimo odstotek celotnih transakcij BTC, ki so 100 BTC ali več. Ti podatki jasno kažejo ne le odstopanje od nesreče, povezane s COVID marca, ampak tudi odstopanje od sredine junija do avgusta – poudarjajo možnost, da so kiti tokrat nabrali v pričakovanju, da se bodo cene zvišale.

Odstotek skupne vrednosti transakcije nad 100 BTC se je marca in od sredine junija do avgusta oddaljil od cene Bitcoinov. Vir: Catallact

Vendar pa odstotek skupnih transakcij, katerih vrednost je 100 BTC ali več, vključuje tudi tiste, za katere bi menili, da so srednje veliki igralci, kot so Bitcoin rudarji. Da bi poskušali pogledati zlasti institucionalne vlagatelje, lahko zožimo podatke, da bomo videli odstotek skupnih transakcij nad 1000 BTC.

Ko preučimo te podatke v verigi, lahko ugotovimo podobne zaključke.

Odstotek skupne vrednosti transakcije nad 1.000 BTC se je povečal takoj po dnu BTC-jeve cene po padcu in je trenutno dosegel novo najvišjo vrednost iz prvega stoletja. Vir: Catallact

Odstotek teh velikih transakcij se je povečal takoj po dnu marčevskega padca cen in se spet povečal od sredine junija do danes. To bi lahko bila najbolj zanimiva nota od vseh, saj lahko v začetku avgusta opazimo novo najvišjo stopnjo deleža teh velikih transakcij do danes..

Zaključki

Po analizi podatkov v verigi za transakcije BTC v celotnem letu 2020 bomo lahko prišli do nekaterih špekulativnih zaključkov.

Prvič, zdi se, da so bili majhni mali vlagatelji "pretresen," nekoliko med paniko, povezano s COVID marca, nato pa počakati, ko se je cena BTC maja vrnila na raven pred padcem.

Drugič, srednje velike transakcije BTC so se zmanjšale takoj po zrušitvi marca in skupaj s prepolovitvijo tretje blokovne nagrade Bitcoin. Vendar se je število teh transakcij – ki so verjetno od večjih igralcev na drobno in rudarjev – skozi poletje stalno povečevalo, medtem ko je cena BTC ostala enaka. To pomeni, da se je v tem obdobju konsolidacije zgodilo nekaj kopičenja srednje velikih udeležencev na trgu.

Veliki igralci v prostoru Bitcoin so postali zelo aktivni, ko je cena BTC padla. To nakazuje, da kiti in / ali institucionalni vlagatelji "kupila dip." Poleg tega so se velike transakcije skozi poletje konstantno povečevale, saj se je cena BTC konsolidirala – poudarjanje možnosti, da je prišlo do kopičenja.

Nazadnje, največji igralci v prostoru BTC so postali najbolj aktivni med konsolidacijo cen BTC to poletje. Podatki izpostavljajo tudi možnost, da so se močno kopičili s pričakovanjem, da se bo BTC dolgoročno povečal.

Če se vam zdi ta analiza vpogledna, si lahko spodaj ogledate, prenesete in delite različico tega poročila v obliki PDF:

Ogled celotnega zaslona

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map