Visoke pristojbine za plin ovirajo sposobnost Ethereuma za podporo rasti DeFi

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentraliziranega finančnega sveta.

Posnetek trga DeFi

Kljub popravkom je decentralizirani finančni trg ta teden nadaljeval pozitiven zagon, saj se je skupna vrednost izdelkov, zaklenjenih v izdelkih DeFi, povečala z 8,8 na 9,4 milijarde dolarjev..

Po izdaji upravljavskega žetona UNI je Uniswap znova zasedel prvo mesto v prostoru DeFi, saj je zaklenil največ USD. Decentralizirana borza je dosegla tudi 18,7-odstotni tržni prevladujoči delež – čeprav je DEX v tedenskem povprečnem obsegu trgovanja zabeležil 5-odstotni padec.

Na področju pridelave donosov je bil Uniswap tudi največji likvidnostni sklad z zaklenjenimi 1,4 milijarde dolarjev. V smislu decentraliziranega posojanja je skupni obseg zadolževanja dosegel 2,1 milijarde USD – 26-odstotno povečanje na teden.

Ključne metrike v svetu DeFi so ta teden nadaljevale pozitiven zagon. Viri: DeFi Pulse in DeBank

UniLogin se zaustavi

UniLogin, ponudnik rešitev za vkrcanje Ethereum, napovedal njegovo zaustavitev 18. septembra, navaja pa visoke pristojbine za plin v omrežju Ethereum. Po besedah ​​soustanovitelja Alexa Van de Sande so razumne pristojbine za plin ključnega pomena za preživetje projekta.

Uvajanje nove denarnice z več računi za uporabnike, registracije storitve Ethereum Name Service in uporaba UniLoginovega posrednika za dodajanje transakcij DAI zahtevajo novo transakcijo v verigi, ki od uporabnikov zahteva plačilo pristojbine za plin – nekaj, kar je po porastu postalo izjemno drago DeFi. Van de Sande je dodal, da stroški vkrcanja novih uporabnikov znašajo več kot 130 USD na uporabnika, kar je enako postavitvi nove strojne denarnice za vsakega.

DeFi vročina je privedla do visokih stroškov za plin

Pristojbina za plin v omrežju Ethereum je cena, potrebna za izvedbo transakcije ali izvedbo pametne pogodbe na verigi blokov. Pristojbina za plin se najpogosteje meri v gwei, ki enako 0,000000001 Eter (ETH).

Po hitrem zlatu v likvidnostnem rudarjenju se v kripto skupnosti pogosto razpravlja o visokih pristojbinah za plin v omrežju Ethereum. Compound, algoritemski protokol denarnega trga na Ethereumu, je sredi junija izdal svoj upravljalni žig COMP, ki je zaznamoval začetek nore na področju likvidnosti na področju DeFi.

Sprostitev COMP je privedla do velikega povpraševanja po projektih kmetovanja, kar je povečalo število transakcij, izvedenih v verigi Ethereum. To je povzročilo preobremenjenost omrežja Ethereum in udeleženci so plačevali višje pristojbine za plin za izvajanje svojih transakcij. Kot rezultat, je likvidnostno pridobivanje žetonov DeFi v zadnjih treh mesecih privedlo do trajnega povečevanja dnevnih provizij za plin. Dnevni porabljeni plin je v začetku septembra dosegel rekordnih 80,18 milijarde.

Skupna poraba plina na dan v omrežju Ethereum je nenehno naraščala, potem ko je Compound lansiral svoj žeton za upravljanje. Vir: Etherscan.io, OKEx Insights

Naraščajoča količina plina, ki se uporablja v omrežju Ethereum, je sovpadla tudi z visokim povprečjem porabljene pristojbine za plin. Kot je razvidno iz spodnjega grafikona, so skoke povprečnih pristojbin za plin na štirih mestih povzročili lansiranje novih žetonov DeFi za likvidnostno rudarstvo. Na primer, povprečna cena plina je bila sredi junija med uvedbo sistema COMP 709 gwei. Drugi opazni seznami žetonov DeFi – na primer YAM sredi avgusta, SUSHI v začetku septembra in UNI prejšnji teden – so privedli tudi do zastojev v omrežju Ethereum in opaznih povišanj povprečne porabljene cene plina.

Povprečne cene plina v omrežju Ethereum so se sprostile ob izdaji novih žetonov za likvidnostno rudarstvo. Vir: Etherscan.io, OKEx Insights

Najboljši uporabniki z največ porabljenega etra so tudi navedli, da DeFi prevladuje nad dejavnostmi v omrežju Ethereum. Uniswap v2 je predstavljal 30% celotne porabe etra v zadnjih 30 dneh, čemur je sledil 24% Tether.

Plin namenjajo predvsem projektom, povezanim z DeFi. Vir: Ethgasstation.info

Zaradi visokih pristojbin za plin Ethereum ni vzdržen

Priljubljenost likvidnostnega rudarjenja gre na račun Ethereum projektov, ki niso povezani z DeFi.

Po mnenju Van de Sande iz UniLogina ključni igralci DeFi cenijo druge uporabe blokovne verige Ethereum – na primer igre, nefungibilne žetone in decentralizirane avtonomne organizacije. To je razvidno iz dnevnega obsega transakcij v omrežju Ethereum v zadnjem mesecu, v katerem prevladujejo protokoli DeFi in decentralizirane borze.

Dnevni obseg transakcij mreže Ethereum v zadnjih 30 dneh. Vir: Dapp.com

Ali so rešitve razširljivosti Ethereum Layer-2 izhod?

Pomanjkanje razširljivosti omrežja Ethereum je bilo ponovno izpostavljeno zaradi nenadnega povečevanja pristojbin za plin, ki ga povzroča DeFi. To tudi vzbuja zaskrbljenost, ali je Ethereum prava platforma za podporo vedno večjemu ekosistemu DeFi. Vitalik Buterin, soustanovitelj Ethereuma, pod stresom da rešitve za visoke pristojbine za plin že obstajajo z drugorazrednimi rešitvami. Medtem ko je Buterin trdil, da lahko aplikacije z drugorazrednimi rešitvami razširljivosti obvladujejo preprosta plačila s 2.500 transakcijami na sekundo, je sprejemanje teh aplikacij omejeno in je pozval skupnost, naj jih uporabi.

Nekateri vodilni protokoli DeFi eksperimentirajo z rešitvami Layer-2, da bi olajšali obremenitev omrežja Ethereum s plačilom plina. Na primer protokol sintetičnega premoženja Synthetix izpuščen njegova drugoplastna raztopina, "Fomalhaut," 24. septembra je Synthetix lansiral spodbudeno testno mrežo za preizkus SNX, ki je postavil na Optimistic Ethereum, ki je kombinacija uporabe virtualnih strojev Optimistic in rešitve Layer 2, Optimistic Rollup. Cilj izdaje testne mreže je zmanjšati stroške plina za majhne igralce SNX. Podobno velja za protokol decentraliziranega posojanja napovedal avgusta namerava nadomestiti pristojbine za plin z lastnimi aTokens za vsa plačila, vključena v transakcije z žetoni ERC-20.

Medtem ko rešitve razširljivosti Layer-2 dajejo kanček upanja za preobremenjeno omrežje Ethereum, je Ilya Abugov, vodilni analitik pri DappRadar, opozoril, da se bodo projektne skupine DeFi iz Ethereuma preusmerile na druge verige blokov, če bodo še naprej visoke pristojbine za plin. Povedal je OKEx Insights:

"Projektne skupine tekmujejo, kje bodo znižale pristojbine za plin, da bi privabile uporabnike in razvijalce. Poleg Ethereuma tudi druge verige blokov, kot sta IOST in NEO, sprožajo lastne pobude DeFi. Medtem ko rešitve za skaliranje Ethereum Layer-2 predstavljajo velik potencial za znižanje uporabnin za plin, lahko uporabniki in projektne skupine začnejo prenašati svojo likvidnost iz Ethereuma v druge verige blokov, če prihajajoči Ethereum 2.0 ne bo mogel učinkovito rešiti problema visokih pristojbin za plin."

Ste pripravljeni vstopiti v DeFi? Začnite rudariti likvidnost na enostaven način z OKEx Earn.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map