Vrednost, cena in stroški: kako Blockchain spreminja poslovno vrednost

Izvirni avtor: Haebin Lee

Slika Nina Paley / Cena v primerjavi z vrednostjo

Ko se trg zruši pred vašimi očmi, si težko predstavljate, kaj bo sledilo. Medtem ko sama tehnologija blockchain cveti z vladami, javnimi službami in nekaterimi zasebnimi podjetji, javna blockchain podjetja obupno iščejo znak upanja, ki ostaja na trgu. Vendar pa je to lahko tudi pravi čas za pogovor o resnični vrednosti, ki jo ponuja tehnologija veriženja blokov in ta trg. Ali lahko tehnologija veriženja blokov spremeni vrednost podjetja in potrošnikov? Če da, koliko komu pomeni? Ali lahko predlaga konkurenčen poslovni model v primerjavi z obstoječim podjetjem? Pogovorimo se o novi vrsti vrednosti, ki jo blockchain poslovanje – natančneje, pojav javnih blockchain podjetij – lahko prinese s treh vidikov vrednosti, cene in stroškov.

Stroški: Kdo dviguje račun?

Spomnimo se na najosnovnejši okvir vrednosti, cene in stroškov. Cena in stroški določajo dobiček podjetja, medtem ko cena in vrednost potrošniku prineseta presežek.

[Slika 1] Okvir vrednosti, cene in stroškov

Z vidika ponudnika storitev bi znižanje stroškov ali (in) dvig cene povečalo njegov dobiček. Mnogi pravijo, da tehnologija veriženja blokov zmanjšuje stroške poslovanja, vendar je ta argument lahko sporen. Ko gre za stroške upravljanja centraliziranega podatkovnega strežnika ali omrežja, tehnologija veriženja blokov prihrani takšne stroške. Nepričakovani stroški pa se lahko pojavijo pri zagotavljanju stabilne kakovosti storitev z več vozlišči, ki sodelujejo v omrežju verig blokov – kot vsi vemo, veriga blokov ni tehnologija, ki bi kot centralizirano omrežje imela vrhunsko učinkovitost. Kot je razvidno iz več projektov, so lahko “stroški neučinkovitosti” celo višji od stroškov, prihranjenih z uporabo tehnologije veriženja blokov, ko podjetje raste. Vitalik Buterin, ustanovitelj podjetja Ethereum, je dejal: “Računalniški stroški srednje velikosti Amazonovega EC2 (ki vključuje elastično računalniško storitev v oblaku) znašajo 0,04 USD na uro, medtem ko stroški za isto nalogo v Ethereumu znašajo približno 13,40 USD na 200 milisekund, kar je 1,4 milijona krat dražje od Amazonove. ” [1] To kaže na trenutno vrzel v učinkovitosti, ki jo bo industrija blockchain morda morala dohiteti. Ko podjetje raste, se stroški omejene razširljivosti in neučinkovitosti blockchaina celo poslabšajo, medtem ko ima centraliziran omrežni strežnik ekonomijo obsega in ima manj stroškov na potrošnika. Tako ne moremo preprosto trditi, da bodo skupni stroški poslovanja z veriženjem blokov precej nižji kot prej. Kar je resnično osupljivo pri poslovanju z verigami verig, je, da so potrošniki in ne podjetja običajno tisti, ki poberejo račun za takšne stroške..

V tradicionalnem poslovnem modelu tako deluje – podjetje gradi in vzdržuje centraliziran omrežni strežnik, ki lahko obravnava številne zahteve uporabnikov. Stroške upravljanja takega omrežja krije podjetje, dobiček, ki služi uporabnikom, pa je naslednji. V omrežju verig blokov pa podjetja niso odgovorna za obdelavo uporabniških zahtev, ampak so “prostovoljno sodelujoča vozlišča”. Uporabnikom se zaračunajo stroški njihovega nagrajevanja. Na primer, ko ljudje uporabljajo DApp, ki temelji na omrežju Ethereum, morajo plačati nagrado vozliščem za obdelavo njihovih zahtev bodisi v žetonu, ki ga je izdal DApp ali ETH – kar pomeni, da podjetje ni več edino, ki plača račun, da dobi omrežje deluje.

Cena: od nevidnega do vidnega

Cena vključuje stroške plus dobiček podjetja. Pomislimo, koliko smo plačali za uporabo IT storitev, ki jih uporabljamo vsak dan. Presenetljivo je, da sama ideja, da bi plačali za uporabo storitve, v trenutnem poslovanju z IT ni povsem poznana. Ko ste povezani v internet, vam ni treba plačati niti centa vsakič, ko pošljete e-pošto z Googlom ali preverite fotografije prijateljev na Facebooku. Večina družb IT, razen načrtov za premium članstvo, da bi preskočili oglas ali razširili shranjevanje v oblaku, uporabnikom ne zaračunava uporabe njihovih storitev. To ne pomeni, da so te storitve popolnoma brezplačne – v zameno morajo uporabniki predati nadzor nad svojimi podatki ponudnikom storitev in oglaševalcem, ki so glavni vir dohodka podjetja.. Ni presenetljivo, da nekatere IT velikane kritizirajo, ker zlorabljajo uporabniške podatke, če gre le za “nevidno ceno”, ki je postavljena na njihove storitve. Dobrodošli v svetu “brezplačne prijave in uporabe naše storitve”, v kateri živimo.

Pri storitvah, ki temeljijo na verigah blokov, pa postane cena bolj vidna. In zagotavljanje uporabniških podatkov za uporabo storitve je zdaj strogo ločeno od plačila za njihovo uporabo. Uporabnik in ne ponudnik storitev je tisti, ki lahko izključno upravlja in zahteva lastništvo uporabniških podatkov znotraj omrežja blockchain. Nekatera blockchain podjetja svojim uporabnikom celo omogočajo, da ‘prodajo’ svoje podatke, da zaslužijo žetone ali plačajo za uporabo storitev. Še vedno ostaja vprašanje, ali lahko storitve, ki temeljijo na verigah verig, ki dajo vidno ceno, postanejo šokantne ali razumne za množične potrošnike, ki so vajeni tega, kar se zdi brezplačno. Na to vprašanje bo lahko kmalu odgovorilo več primerov uporabe.

Vrednost: filozofija nad praktičnostjo?

Med okviri je “vrednost” najbolj zapleten del, o katerem se je treba pogovarjati v blockchain poslu. Vrednost za podjetja je pogosto opredeljena kot njihov dobiček, za potrošnike pa je bolj zapletena. Z enostavnimi besedami je vrednost približno “kaj potrošnike želi kupiti izdelek / storitev.” Pogosto se srečujemo z oglaševalskimi besednimi zvezami blockchain storitev, kot so “prevzemite več nadzora nad svojo zasebnostjo” ali “bolj pregledna in decentralizirana transakcija”, medtem ko tradicionalna oglasi, s katerimi poudarjajo, kako hitro, poceni ali priročno je uporabljati določene storitve. Tu je nekaj vprašanj, ki lahko sledijo. Bi bili potrošniki pripravljeni uporabljati blockchain storitve in hkrati ogroziti učinkovitost in takojšnje storitve za stranke? Ali bi bile vrednote, ki jih predlaga blockchain poslovanje, kot sta zasebnost in odpor do centraliziranih oblasti, dovolj močne, da bi pritegnile množično združenje potrošnikov?

Pravijo, da dobro ne more obstajati brez zla. V blockchain industriji so takšni koncepti že od začetka kristalno jasni – decentralizacija je dobra, centralizacija pa ne. Številni poslovni modeli blockchain pogosto dobijo povratne informacije, na primer »Ni dovolj decentralizirana« ali »Se vam ne zdi, da je vaša storitev preveč centralizirana, da bi jo lahko imenovali kot blockchain storitev?«, Medtem ko je nekaj komentarjev reklo: »Ni dovolj praktično. „Kot smo videli pri številnih neuspehih socialnega podjetja, poudarjanje dobrega razloga zlahka prezre, ali lahko potrošnik dejansko zmaga pred drugimi možnostmi. Naučili smo se veliko lekcij, ki nam govorijo, da samo filozofija ne more daleč pripeljati te industrije. Vsi imajo radi dobro družbo, vendar le takrat, ko lahko ljudem zagotovi dober razlog, da so njihovi potrošniki. Nekateri pravijo, da simbolična ekonomija in filozofija, ki se skrivata spodaj, lahko čarobno privlačita potrošnike pri iskanju finančne nagrade. Manjkajo pa mu resnični dokazi ali primeri uporabe. Moramo se soočiti s tem, da je večina simboličnih ekonomij služila vlagateljem in ne potrošnikom. Prav tako smo bili priča, da se je filozofija decentralizacije spreminjala z zelo malo vidnimi rokami. Lahko je izgubiti vero v filozofijo, v praktičnost pa ne. Šele ko poslovanje z verigami verig ne ogrozi praktičnosti svoje storitve, je lahko filozofija namenjena potrošnikom kot zadnji sklep.

Preseganje konkurence

Številni se sprašujejo, ali lahko prihajajoče blockchain poslovanje premaga svoje velike konkurente. Slika 2 povzema idealen scenarij za vrednost, ceno in stroške okvira blockchain poslovanja v primerjavi s konkurenco – stroški in cena postanejo nižji z večjim potrošniškim presežkom, ki sčasoma prinese več ustvarjene vrednosti kot njegovi konkurenti. Čeprav nihče ne more vedeti, ali se bo ta idealni scenarij uresničil, je lahko sporno, da je bila donosnost podjetja pri blockchain poslovanju prikazana nižje od konkurentov. Zaenkrat pa se držimo njegovega gesla – „manj najemnin za posrednike“, saj so podjetja posredniki med vozlišči omrežja in končnimi uporabniki. Seveda je ta številka namenjena le kratki primerjavi in ​​posebni deli stroškov, cene in vrednosti v okviru se lahko razlikujejo od podjetja do podjetja..

[Slika 2] Idealna vrednost, cena in stroški za blockchain poslovanje v primerjavi s konkurenti

Zdaj se zdi težka igra za zmago – vsi trije vidiki vrednosti, cene in stroškov sporočajo mračno napoved o konkurenci z obstoječimi podjetji. Stroški neučinkovitosti so previsoki, potrošniki so navajeni na “brezplačne” storitve in pod vprašajem je, ali filozofija blockchaina lahko pritegne množične potrošnike. Poglejmo si svetlo plat te negotovosti – s teorijo „Inovatorjeva dilema“, ki jo je Clayton Christensen predlagal v svoji knjigi z naslovom „Inovatorjeva dilema: ko nove tehnologije povzročajo propad velikih podjetij“. Ta teorija je pokazala, kako lahko nova tehnologija moti obstoječega trga in celo povzroči, da nekateri velikani prenehajo poslovati. V knjigi so opisane lastnosti “motečih tehnologij”, ki spreminjajo temeljne vrednote na trgu in povzročajo drastičen in nenaden premik paradigme, ki se ji najmočnejši in največji akterji pogosto ne prilagodijo. Če tehnologijo veriženja blokov opredelimo kot motečo, lahko preraste v povsem drugačno paradigmo, tudi če ne konkurira trenutnim IT velikanom. Ni čudno, da ta teorija trdi, da moteča tehnologija sprva ponuja slabše zmogljivosti z manj zmogljivostmi kot obstoječe rešitve. Čeprav vrednostni, cenovni in stroškovni okvir morda ne kažejo svetle prihodnosti blockchain poslovanja, lahko obstaja blockchain potencial, ki ga še ne vidimo v paradigmi, v kateri živimo. Osredotočiti se moramo tudi na to, kako že zlomil majhen del načina razmišljanja ljudi. Veliko več ljudi je začelo opažati “neprimerno” količino najemnin posrednikov ali težave, povezane s centraliziranim poslovanjem in gospodarstvom. Tudi ko tehnologija veriženja blokov teh težav ne uspe rešiti in izgine v zraku, bo tisto, kar ostane, trajalo in pospešilo nastanek naslednje motnje, ki dejansko deluje. No, ohranimo upanje visoko.

Blockchain tehnologija sama po sebi ni skupaj z “ustreznim” poslovnim modelom ali vrednostnim okvirom. Ta tehnologija zgolj zagotavlja okolje, ki se mu morajo prilagoditi novi poslovni modeli. Nihče ne more predvideti, kako dolgo bo trajalo, da se blockchain hype spremeni v dejanski poslovni uspeh. In tehnologija veriženja blokov nam morda ne obljublja najbolj donosnega posla v človeški zgodovini. Eno gotovo dejstvo je, da nam je vendarle pokazal možnost novega normalnega s tem, da je motil svet centraliziranega poslovanja, kjer je bilo povečanje dobička podjetja včasih vrlina. To je upanje, ki bi se ga morala ta industrija vedno držati skozi grobe čase.

Ponatis iz: https://medium.com/block-crafters/value-price-and-cost-how-blockchain-changes-business-value-b17c2aecb06f

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map