Vzpon spojine: Hype-Driven Bubble ali indikator moči DeFi-ja?

Sestavljena hype slika

Vodilni proizvajalec decentraliziranih financ je pred kratkim hitro prehitel drug protokol DeFi, imenovan Compound. Oba, ki temelji na omrežju Ethereum, ima Maker od leta 2018 daleč vodilno mesto v DeFi-ju po skupni vrednosti USD, ki je v protokolu ali “zaklenjena”, medtem ko je Compound priljubljenost naraščala od sredine junija.

Nedavni vzpon Compounda je bil vsaj delno povezan z lansiranjem njegovega upravljalnega žetona COMP, katerega distribucija se je začela 16. junija. cena COMP se je več kot potrojil na 223 USD – z vrednost zaklenjena v protokolu, ki je 30. junija dosegel skoraj 640 milijonov dolarjev.

Naraščajoče povpraševanje po žetonih COMP je koristilo tudi celotnemu trgu DeFi, saj se je skupno premoženje, zaklenjeno v vseh protokolih, od sredine junija povečalo z milijarde na 1,64 milijarde USD, pravi DeFi sledilnik DeFi Pulse.

Skupna vrednost (USD) zaklenjena v DeFi. Vir: DeFi Pulse

Compound: DeFi-jev novi in ​​priljubljeni vodja

Compound je decentraliziran protokol denarnega trga za izposojo in posojanje kripto sredstev. Njegov trg trenutno podpira devet sredstev:

 1. Osnovni žeton pozornosti (BAT)
 2. USD kovanec (USDC)
 3. Eter (ETH)
 4. Vezava (USDT)
 5. Izdelovalec stablecoin Dai (DAI)
 6. Zaviti Bitcoin (WBTC)
 7. Ugled Augurjevega žetona (REP)
 8. 0x-ov žeton ZRX
 9. Sai (SAI)

Najprej ustanovitelj Compounda Robert Leshner razkrito model upravljanja protokola s svojim žetonom ERC-20 26. februarja.

Projekt se je približal decentralizaciji aprila, ko je bilo upravljanje skupnosti zamenjal administrativna skupina pri upravljanju protokola Compound. Po dveh mesecih javnega testiranja je skupnost projekta minila predlog upravljanja 007, ki je opredelil, kako bo protokol uporabnikom razdelil žetone 15. junija 2020. Distribucija COMP naj bi bila končana v štirih letih.

Uporabniki lahko sodelujejo v postopku upravljanja Compounda z žetoni COMP za glasovanje o predlogih skupnosti.

3 razlogi, zakaj povpraševanje COMP narašča

Compound je zamenjal Makerja kot vodilni protokol DeFi po objavi v zvezi z njegovo distribucijo žetonov. Najočitnejši razlogi za naraščajoče povpraševanje po COMP so trojni:

 1. Interes Skupnosti za COMP od njegove uvedbe
 2. Nekatera sredstva v Compoundu imajo donose višje od povprečja
 3. Več borz kriptovalut – vključno z OKEx – je našlo COMP

Interes Skupnosti

Shema nagrajevanja spojine omogoča uporabniki lahko zaslužijo dodaten COMP za kakršne koli izposoje in posojanja v protokolu. To je podobno sistemu povratnih gotovin, pri katerem uporabniki dobijo plačilo, ko si izposodijo ali posodijo.

Ko uporabniki z navdušenjem glasujejo za predloge skupnosti Compound, jih to spodbuja, da “vzrejajo” ali si prislužijo COMP s posojanjem ali posojanjem sredstev v Compoundu, da se lahko dejavneje vključijo v njen proces upravljanja..

Visoki donosi

Dejavnosti posojanja in izposojanja sestavljenih uporabnikov spodbujajo tudi razmeroma visoki donosi, ponujeni za nekatera podprta sredstva v protokolu. BAT, na primer, ima letni odstotek donosa za posojilodajalce v Compoundu, ki trenutno znaša 14%. Ta APY je predvsem višje kot posojanje BAT za druge protokole DeFi, kot sta Nuo Network (5,42% APY) in Aave (4,06% APY).

Vsak denarni trg Compound sprejme plavajočo obrestno mero, katere vrednost niha glede na tržno ponudbo in povpraševanje po osnovnem sredstvu. Obrestna mera sredstva se skratka poveča, kadar je sredstvo redko in ga trgovci zelo iščejo.

Izmenjava seznamov

Poleg zanimanja skupnosti za COMP in privlačnih donosov premoženja so objave COMP na več vodilnih borzah digitalnih sredstev privedle tudi do nedavne priljubljenosti žetona in protokola..

23. junija, Coinbase Pro je postala prva večja borza, ki je podprla uvrstitev družbe COMP, preden jo je uvedla v prodajo za male vlagatelje Platforma Coinbase.

COMP je tudi pridobil široko pozornost trgovcev s kriptovalutami po svojih uvrstitvah na vodilne borze OKEx in Binance v zadnjem tednu.

Je Compoundov vzpon mehurček?

Medtem ko je Compound zbral široko zanimanje skupnosti, je hrup okoli njegovega žetona lahko izjemen in je videti kot tržni mehurček, zlasti v podobnosti z začetno ponudbo kovancev ali balonom ICO, ki je dosegel vrhunec leta 2017.

Od distribucije COMP junija so uporabniki začeli gojiti svoje donose, da bi povečali svoj donos. To je pripeljalo tudi do skupnosti zaskrbljenost zaradi morebitnega balona – ki jih je vredno podrobneje preučiti.

Manj dejanski plovki pomenijo večjo nestanovitnost cen

Kot navaja raziskovalec blokov verig Ethereum Etherscan, trenutna celotna, popolnoma razredčena tržna kapitalizacija spojine je približno 2,1 milijarde USD – to je celotna ponudba COMP pomnožena s ceno na žeton.

S tako visoko vrednotenjem je kripto skupnost, kot smo že omenili, izrazila zaskrbljenost zaradi ranljivosti COMP na nestanovitnost cen – zlasti zaradi nizke likvidnosti. Kot kažejo podatki Etherscan, celotna tržna omejitev ponudbe žetonov v obtoku (ki so na voljo udeležencem na trgu) predstavlja le 25,6% popolnoma razredčene tržne omejitve COMP. Vendar pa večino žetonov hrani zelo malo uporabnikov z desetimi naslovi lastništvo 80,42% celotne ponudbe žetonov.

Poleg tega je dejanska obtočna ponudba lahko veliko manjša od navedene obtočne oskrbe, kar omogoča kratkoročna nihanja cen.

Spojina bi lahko bila “zelo precenjena”

Tržni hrup, ki obdaja Compound – in decentralizirano financiranje na splošno – je potencialni indikator tržnega balona z žetoni DeFi, ki kažejo precenjene večkratnike (tj. Razmerja, ki pomagajo oceniti finančno uspešnost).

V tweet od 21. junija je Julien Thevenard iz blockchain podjetja tveganega kapitala Fabric Ventures poskušal pridobiti notranjo vrednost Compounda z uporabo relativnih ocen. Primerjal je kripto izmenjave in protokole DeFi z uporabo dveh večkratnikov, razmerja med ceno in zaslužkom ali razmerja P / E in celotne kapitalizacije P / E, da je tržno vrednost vsakega projekta primerjal s svojim zaslužkom.

Relativno vrednotenje na kripto borzah in protokolih DeFi. Vir: Julien Thevenard

Ugotovitve Thevenarda kažejo, da so zaslužki večkratniki protokolov DeFi, kot sta Compound in Maker, veliko višji od zaslužkov večjih kripto borz, kot sta Binance in Bitfinex.

Podatki tudi kažejo, da ima Compound razmerje skupne tržne omejitve P / E 760x, kar je s 4.360x le še drugo mesto za Maker. Spojina ima tudi razmerje P / E 200x, kar je veliko višje od zgodovinsko razmerje povprečja za S&P 500 zalog, pri 13x – 15x.

Po mnenju Thevenarda je visoko vrednotenje Compound-a stava vlagateljev na podlagi tega, da lahko glasujejo o prihodnjih prihodkih od delnic z uporabo žetonov COMP in v upanju na množično prevzem Compound-a, ki bi služil kot dolgoročno gonilo cene COMP-a.

Thevenard je za OKEx Insights ekskluzivno sporočil, da čeprav je COMP eksplodiral v vrednosti zaradi omejene distribucije žetonov in likvidnosti na borzah, je prezgodaj, da bi vzpon protokola imenovali mehurček. Ta teden je v komentarjih izjavil:

»Ceniti protokol, kot je Compound, je lahko zahtevno, ker je v povojih in ima velik prostor za rast. Podobno kot v lastniškem kapitalu v zgodnji fazi tudi večina analize temelji na mnenju o ustvarjeni prihodnji vrednosti in sčasoma pri pridobivanju vrednosti za imetnike žetonov.

Sestavljeni žeton je eksplodiral v vrednosti zaradi majhne porazdelitve žetonov in s tem nizke likvidnosti na borzah. Vendar je treba Compoundu pripisati zasluge za ustvarjanje vrednosti. Pred samo 10 dnevi je protokol ustvaril 4 milijone dolarjev letnih prihodkov. Danes znaša več kot 100 milijonov dolarjev. “

Kljub temu Thevenard še vedno priporoča previden pristop in za OKEx Insights pove:

»Tu moramo biti previdni, saj so se provizije za sestavljene sestavine v desetih dneh zvišale za 25-krat, ker je močna tržna želja po COMP. To bi se lahko ustavilo, če bi nam zmanjkalo kupcev.

Mislim, da je prezgodaj, da bi ugotovili, ali gre za mehurček – vrednotenje glede na vrednost, ki jo zajame omrežje, je v primerjavi s prejšnjim mesecem že bolj razumno. Na koncu je lahko koristno ustvariti hype in ustvariti nove tržnice. Z nestrpnostjo želim opazovati rast Compounda in drugih protokolov DeFi, kot sta Balancer in Curve, v letu 2020. “

V tweet od 29. junija v odgovoru na ugotovitve Thevenarda, Ryan Watkins, podjetje za kriptoanalitiko Messari, je trdilo, da trenutno vrednotenje morda ni pravi pristop k vrednotenju žetonov DeFi, in jih primerjalo z “zagoni v zgodnji fazi”.

Raziskovalec je ugotovil, da imajo relativne ocene žetonov Defi omejeno uporabnost zaradi razvijajoče se ekonomičnosti žetonov (ali “tokenomike”) protokolov DeFi, vendar pa rezultati vrednotenja predstavljajo ključno sporočilo – sestavljeni in drugi protokoli DeFi so “izjemno precenjeni”:

“Če upoštevate vsa ta vprašanja v povezavi z dejstvom, da toliko teh projektov prinaša tako malo zaslužka, da so večkratniki absurdni, je težko več črpati iz množic, razen tega, da so vsi ti projekti izjemno precenjeni.”

Namesto relativnega vrednotenja je Watkins predlagal oceno vrednosti protokolov DeFi s preučevanjem “kombinacije kvalitativnih in kvantitativnih meril”. To lahko vključuje dejavnike, kot so ekipa in skupnost, ki stoji za žetonom, pa tudi uporabniki in druge meritve rasti. Omeniti je treba, da je podobno celostni pristop tudi tisto, kar so vlagatelji že leta 2017 spodbujali k ocenjevanju žetonov ICO.

Lennix Lai, direktor finančnih trgov pri OKEx, prav tako meni, da bi lahko trenutna žetona Compounda bila nevzdržna:

»COMP in drugi žetoni za kmetovanje so druga vrsta mehanizma za distribucijo žetonov v nasprotju z IEO [začetna ponudba za izmenjavo] ali ICO. Učinek je očiten. Kot lahko vidite, sredstva v upravljanju v DeFi dosegajo rekordne vrednosti – in to je tvegano.

Tokenomika izkrivlja stopnjo posojilnega trga. Zato obstaja velika verjetnost, da model ni preveč vzdržen. Prej je obstajal mehanizem za rudarstvo, ki ni bil lep. “

Poleg tega je Lai predlagal, naj se kmetje pridelave zavedajo potencialnih, trenutno neznanih težav, ki jih povzročajo sistemi spodbud za protokole DeFi:

»Donosni kmetje se morajo paziti na likvidnost, nestanovitnost in navzkrižno korelacijo za vsak vloženi nestabilni žeton v času, ko sprostijo svoje pozicije. Sistem spodbud za žetone DeFi dviguje obrestne mere, kar pomeni, da uporabniki morda stopajo na neoznačeno območje tveganja. “

Je DeFi trajnosten?

Decentralizirano financiranje je očitno nastalo z vizijo odklepanja finančnih storitev za “nebančno” prebivalstvo – ali tiste, ki nimajo dostopa do tradicionalnih financ. Ključne kategorije DeFi vključujejo posojanje, izvedene finančne instrumente, menjave in vložke.

Vitalik Buterin, soustanovitelj Ethereuma, tvitnil nedavno je strmo povečanje priljubljenosti Compounda izkrivilo prvotno vizijo skupnosti o naravi DeFi-ja. Zlasti meni, da kažejo visoke obrestne mere, ki so trenutno na voljo v DeFi "možnosti začasne arbitraže" ali drugo "neprikazana tveganja."

V ločenem tweetu je Buterin izjavil, da je verjame da bi se moral razvoj DeFi osredotočiti na “utrjevanje in izboljšanje nekaterih pomembnih gradnikov jedra”, kot so sintetični žetoni, ki temeljijo na fiat valutah in stabilkovancih.

Premik k močnejšemu ekosistemu

Poleg naraščajočega zanimanja in cen protokolov DeFi in njihovih žetonov lahko priljubljenost Compounda navsezadnje kaže na to, da se gradi močnejši decentraliziran finančni ekosistem.

Statistika iz Dapp.com kažejo, da se je dnevni obseg transakcij v DeFi-ju od izdaje COMP-ja močno povečal in dosegel mesečno najvišjo vrednost 497 milijonov USD. Tudi tržna kapitalizacija žetonov DeFi se je od sredine junija drastično povečala, naraščajoče na ogromnih 6,1 milijarde dolarjev 2 milijardi dolarjev v začetku junija.

Dnevni obseg transakcij DeFi v USD. Vir: Dapp.com

Vendar druge ključne metrike v ekosistemu DeFi, na primer število uporabnikov, po porastu Compounda niso opazile opazne rasti..

Thevenard je za OKEx Insights povedal, da bi vznemirjenje Compounda lahko vodilo k zagonu več projektov DeFi, kar bi lahko povečalo zaupanje uporabnikov v prihodnost DeFi-ja. Pojasnil je:

“Navdušenje nad Compoundom je še en primer v DeFiju, da lahko dobri dizajni žetonov spodbudijo ustvarjanje vrednosti. Medtem ko je hype morda okrepljen z dobrim časom glede izmenjave seznamov in impresivno uspešnostjo COMP, mislim, da se tukaj gradi vrednost, ki daje zaupanje v prihodnost DeFi.

Z razdelitvijo lastništva v zgodnji zameno v zameno za dragoceno delo lahko razdeljeni projekti, kot je Compound, rastejo skupnosti in ustvarjajo mrežne učinke veliko hitreje kot delniške družbe – kar koristi vsem od ekipe do ponudnikov likvidnosti do uporabnikov. Pričakujem, da bomo v DeFiju videli še veliko projektov in tudi na drugih področjih distribuirali svoje žetone svojim najbolj dragocenim uporabnikom. “

Felix Mago, soustanovitelj več družb za posvojitev Dash (DASH) s sedežem v Aziji, je za OKEx Insights povedal, da verjame tudi, da ima DeFi potencial za odpiranje novih priložnosti v finančnem sektorju in izjavil:

»Osebno verjamem, da je DeFi več kot le bleščeča beseda in lahko ustvari resnično vrednost za ljudi in ponuja nove priložnosti v finančnem sektorju. Na splošno sem vesel, da vedno več podjetij vstopa v prostor DeFi in ponuja veliko odličnih idej in izdelkov. “

Vendar Mago priporoča tudi previden pristop k DeFi, zlasti v tej zgodnji fazi razvoja ekosistema, in za OKEx Insights pove:

»Ali so te nove ideje in izdelki trajnostni, je drugo vprašanje. Vsi bi morali upoštevati, da visoki donosi in obrestne mere običajno nosijo velika tveganja. Zato lahko vsem priporočam le, da opravijo svoje temeljite raziskave."

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map