YAM Finance se poskuša dvigniti iz pepela prek lansiranja V3

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentraliziranega finančnega sveta.

Posnetek trga DeFi

Decentralizirani finančni trg je ta teden spet dosegel pozitiven zagon, saj se je skupna zaklenjena vrednost povečala s 6,8 na 8,8 milijarde dolarjev. Aave se je uvrstil na prvo mesto z največ zaklenjenimi USD in dosegel tržno prevlado 15,3%.

Glede decentraliziranega posojanja je skupni obseg zadolževanja dosegel 1,67 milijarde USD – 15-odstotno povečanje na teden.

Decentralizirane borze so v tedenskem povprečnem obsegu trgovanja zabeležile 28-odstotni upad, v katerem je prevladovala Uniswap.

Na področju pridelave donosa je bil Swerve največji likvidnostni sklad z zaklenjenimi 9,01 milijardami dolarjev.

Ključne meritve v svetu DeFi so si v tem tednu v prvi vrsti opomogle. Viri: DeFi Pulse in DeBank

DeFi novice v tednu

Ta teden sta bila v skupnosti DeFi dva pomembna mejnika:

  1. YAM Finance ponovno zagnali protokol.
  2. Uniswap je predstavil svoj žeton za upravljanje UNI.

V tej izdaji DeFi Digest OKEx Insights se bomo poglobili v ponovni zagon YAM Finance.

Shranjevanje YAM Finance

Opisano kot a "minimalno izvedljiv denarni eksperiment," YAM Finance je decentraliziran stabilcoin, ki išče novosti na področju stabilnosti cen in upravljanja. 

Njegova najpomembnejša značilnost je namestitev elastična zaloga svojega žetona, YAM. To pomeni, da se lahko ponudba YAM širi in krči kot odziv na tržne razmere. Da bi dosegli stabilnost cen, se 10% vsake razširitve ponudbe YAM porabi za nakup yCurve, stabilno valute, denominirane v USD, in je shranjena v zakladnici YAM. Vrednost vsakega YAM cilja 1 USD. 

Za upravljanje YAM Finance sprejme upravljanje na verigi, pri katerem lahko skupnost določi funkcionalnost protokola YAM in upravlja zakladnico YAM..

YAM Finance je bil prvotno predstavljen 11. avgusta in njegova tržna kapitalizacija skočil z nič na 57 milijonov dolarjev v dveh dneh. Vendar je soustanovitelj YAM-a Brock Elmore 13. avgusta odkril kritično napako v protokolu, ki je privedla do velike razprodaje žetonov YAM in 90-odstotni padec njegove vrednosti.

Cena žetonov YAM je strmo padla, ko je bila odkrita kritična napaka. Vir: CoinGecko

Po mnenju an uradno obvestilo, napaka je bila najdena v pogodbi o ponovnem podeljevanju YAM-a in je v rezervo protokola poslala veliko presežek YAM-a. Napaka je onemogočila tudi kvorum pri upravljanju YAM-a, kar pomeni, da ni bilo mogoče sprejeti nobenih ukrepov upravljanja in so bila sredstva v zakladnici YAM zaklenjena. 

Da bi prihranili YAM Finance, je skupina predlagala dvofazni postopek za ponovni zagon protokola:

  1. Prva faza je bila selitev z YAMv1 na YAMv2.
  2. Druga faza je bila izvedba popolne revizije sistema YAM in prerazporeditev kot YAM V3.

Skupnost YAM Finance je predlog sprejela in protokol je bil uspešno preselili od v1 do v2 22. avgusta, kar omogoča skupnostno upravljanje zunaj verige. V drugi različici je bil predstavljen forum za upravljanje, v katerem so člani skupnosti lahko predložili predloge. Imetniki žetonov lahko s svojimi podpisi glasujejo za predloge. Poleg tega je bil ustvarjen nov žeton YAMv2 ERC-20, ki imetnikom žetonov omogoča pretvorbo žetonov v2 v protokol YAM V3. 

Po uvedbi YAM Finance v2 je skupina sodelovala s podjetjem Peckshield Inc., da bi izvedla popolno revizijo protokola. Celotna revizija je bila uspešno izvedena dokončana 10. septembra in v protokolu niso našli kritičnih napak. Skupina je odpravila 15 napak, ki jih je našla med revizijo. Posledično se protokol prerazporedi in tretja različica se začne 18. septembra, kot je predvideno. 

Rudarstvo likvidnosti YAMv3 lahko še poveča Uniswap

Kot je navedeno v obvestilo, nabor ponudnikov likvidnosti YAM / yUSD Uniswap je edini spodbuden sklad nagrad YAM Finance V3. Uporabniki lahko kripto dobavijo v bazen in kot nagrade zaslužijo žetone YAM. yUSD bo rezervno sredstvo, zakladnica YAM pa bo kupila yUSD v združenju LP Uniswap.

Skupina LP Yam / yUSD Uniswap LP bo imela donosne nagrade YAM / yUSD, ki bodo skupaj znašale približno 925.000 žetonov YAM. Vsak teden bo razdeljenih 92.500 YAM-ov, 10% vseh. Ponudba nagrad se bo vsak naslednji teden zmanjšala za 10%. Ob trenutni ceni žetona YAMv2 25 USD vrednost YAMv2, razdeljena v prvem tednu, znaša 2,31 milijona USD..

Uporabniki lahko zaslužijo YAM z vložkom ene od osmih kriptovalut, kot so COMP, LINK in MKR. Takšna prilagodljivost je vzbudila zanimanje skupnosti DeFi in 500 milijonov dolarjev je bilo v prvem dnevu po izidu zaklenjenih v prvi protokol YAM. Ko se je protokol zrušil zaradi napake pametne pogodbe, se je zrušila tudi cena žetonov DeFi, ki jih podpira YAM. Na primer, Ampleforth je padel z 0,90 na 0,71 dolarja.

Po napovedani urnik YAM Finance V3 15. septembra je cena YAMv2 znova narasla s 24 na 33 dolarjev.. 

Cena YAMv2. Vir: Uniswap.info

Za YAMv3 bo kmetova nagrada YAM koncentrirana v YAM / yUSD Uniswap LP pool. Možno je, da bodo uporabniki sredstva zbirali v združenju Uniswap LP, da bi si prislužili YAM, kar bi Uniswapu omogočilo novo spodbudo po izdaji upravljalnega žetona Uniswap, UNI.

Stabilnost, ki jo vodi skupnost

YAM V3 je še naprej eksperiment za stabilnostne kovance, ki jih vodi skupnost. Skupnost YAM Finance je prispevala k upravljanju protokola z glasovanjem o začetnih parametrih YAM V3. Te odločitve vključeval posodobitve rezervnega premoženja, razdeljevanje nagrad za kmetovanje imetnikom žetonov, nastavitev programov za nagrajevanje hroščev in še več.

V primerjavi z Ampleforthom, YAM-ovim stabilnim bitkoinom z elastično ponudbo kriptovalut, ima YAM Finance višjo stopnjo decentralizacije, saj postopek upravljanja narekuje skupnost.

Nagrade in distribucija žetonov YAM

Uvedba YAM Finance V3 je začrtala razdeljevanje nagrad žetonom imetnikom in delegatom žetonov.

Imetniki žetonov YAMv2 lahko kadar koli preselijo svoje žetone v YAM V3 v razmerju 1: 1. Ko se njihovi žetoni preselijo, jim je takoj na voljo 50% žetonov, preostalih 50% pa bo 30 dni dodeljenih protokolu YAM.

Za imetnike žetonov YAM, ki so zamudili začetno selitev z v1 na v2, bo skupina YAM ustvarila multisig, ki jim bo pomagal pri selitvi žetonov na YAM V3. Ta pomoč ne bo uporabljena za tiste, ki kupujejo žetone YAMv1 po poteku obdobja selitve.

Prestopniki so tisti, ki oddajo glasove za olajšanje prehoda z YAMv1 na YAMv2. Za nagrado delegatov bodo prejeli nagrado YAMv3 z razmerjem 1: 1, če bodo imeli več kot 27 glasov. Delegati z enakimi ali manjšimi glasovi bodo prejeli pavšalno nagrado v višini 27 žetonov. Nagrade bodo neprekinjeno podeljene več kot 90 dni.

Shranjeni YAM-ji

Od začetka "Shranite YAM" Pobuda za nedavno uvedbo YAMv3 je očitno, da skupnost DeFi močno podpira YAM Finance. Aktivna skupnost YAM Finance bo ključ do dolgoročne vrednosti žetona YAM.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene značilnosti, izvirne raziskave & kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map