Yearn.finance predlaga kompromis med prihodnjim razvojem in ideologijo Bitcoina

DeFi Digest OKEx Insights je tedenski pregled decentralizirane finančne industrije.

Slika DeFi Digest

Pritisk prodajalcev se je nadaljeval ta teden in decentralizirane finance niso bile imune. Skupna vrednost izdelkov DeFi se je 21. januarja znižala na 21,92 milijarde dolarjev, čeprav je v zadnjih treh dneh povrnila izgubo in do časa tiska dosegla 25,81 milijarde dolarjev.

Poleg tega se je tedenski povprečni obseg trgovanja z decentraliziranimi borzami zmanjšal za 11% in znaša 1,79 milijarde USD v času pisanja tega članka. Uniswap je še naprej vodil med DEX-ji s 41-odstotnim tržnim deležem.

Celoten obseg zadolževanja v posojilni sferi DeFi se je prav tako zmanjšal za 4%, saj je Compound ohranil svojo tržno prevlado v tem sektorju z 48-odstotnim deležem. Curve je obdržal vodilno vlogo kot največji likvidnostni sklad – objava v 17-odstotnem tedenskem povečanju, njegova skupna vrednost pa je znašala 1,32 milijarde USD.

V tedenskem povprečnem obsegu trgovanja z DEX se je opazno zmanjšal. Vir: DeFi Pulse in DeBank

Skupna raba Bitcoinove ideologije fiksne oskrbe

Za agregatom donosa DeFi Yearn.finance je naporen teden, potem ko je skupnost razpravljala o nedavnem predlogu za financiranje v zvezi s kovanjem žetonov YFI. Argument predstavlja kompromis med prvotno vizijo protokola in njegovim prihodnjim razvojem.

Yearn.finance je paket izdelkov DeFi ki zagotavlja združevanje posojil, ustvarjanje donosnosti in zavarovanje na verigi Ethereum. Protokol ima žeton za upravljanje YFI in na splošno deli podobno filozofijo oskrbe kot Bitcoin, tako da je določil skupno ponudbo na 30.000 žetonov, brez nagrad pred dodelitvijo rud, ekip ali ustanoviteljev. Pomanjkanje YFI je v prvem tednu objave na Uniswap pripeljalo do 35.000% donosa.

Septembra 2020 je ustanovitelj Yearn.finance Andre Cronje predlagano preprečevanje prihodnje izdaje YFI z določitvijo trde zgornje meje 30.000 žetonov. Vendar predlog ni bil sprejet – kljub temu da je pridobljeno več kot 90% odobritev. Po mnenju razvijalca Yearn "Sapnik," Cronje ni ponudil uradnega predloga za izboljšanje leta ali YIP za dobavo žetonov YFI. Bilo je nobenega zavezujočega glasovanja za zapisovanje tipk za kovanje YFI. Kot rezultat, trenutno ni nobene trdne omejitve celotne ponudbe YFI.

Zadrževanje razvijalcev Yearn

Razprava o celotni ponudbi YFI je bila ponovno predstavljena, ko je skupnost Yearn začela razpravljati o prihodnjem razvoju protokola. Član skupnosti "yfi_lit" izrazil zaskrbljenost zaradi zadrževanja razvijalcev Yearn in predlagano kovanje 1.000 žetonov YFI za spodbujanje razvoja. Vendar je 60% volivcev nasprotovalo predlogu.

Zdelo se je, da je skupnost Yearn dosegla soglasje o nagrajevanju razvijalcev s predlogom YIP-56 – Odkup in gradnja hrepenijo. Tako imenovani "DOJENČEK" predlog ne pomeni nove YFI in ima dva ključna cilja:

  1. Nagrade za vložke YFI zamenjajte z odkupi YFI
  2. Umaknite sef upravljanja YFI

Posamezniki, ki stojijo za predlogom, menijo, da je bil zaradi nizkega letnega odstotka donosa YFI nekonkurenčen za imetnike. To bi lahko imetnike YFI odvrnilo od sodelovanja pri upravljanju. Če bo predlog sprejet, bodo odkupi YFI koristili vsem imetnikom YFI – namesto samo tistim, ki vložijo žetone upravljanja. Povišanje kapitala z odkupi YFI bi bilo mogoče obdavčiti manj kot dohodek od dividend z vložitvijo nagrad. Poleg tega bi umik trezorja za upravljanje uporabnikom omogočil sodelovanje pri upravljanju – tudi če bi YFI dobavljali na likvidnostnih skladih v drugih protokolih DeFi..

Predlog je bil sprejet z več kot 99% odobritev.

Kovanje novega YFI

22. januarja je enajst razvijalcev in članov skupnosti predstavilo a snubitev poklical "Financiranje prihodnje prihodnosti" v prizadevanju za kovanje 6.666 YFI – tretjina bi šla za temeljne vlagatelje, dve tretjini bi jih dali v zakladnico, ki jo upravlja skupnost Yearn.

Ekipa Yearn je verjela, da zadnji predlog za financiranje utrjuje vizijo predloga BABY, hkrati pa še vedno ohranja ključne sodelavce. Priznali so, da nagradni paketi razvijalcem niso konkurenčni in da nekatere sodelujoče ekipe drugih projektov lovijo. Zlasti je imel Yearn.finance operativno zakladnico s samo 500.000 USD in nič žetonov, dodeljenih ekipi – tako da je bilo skoraj nemogoče tekmovati s tekmeci, kot sta Uniswap in Compound.

Protokoli Velikost zakladnice (USD) Žetoni, dodeljeni ekipam (USD)
Hrepeni po financiranju 500.000 dolarjev 0
Odstrani ~ 2 milijardi dolarjev ~ 4 milijarde
Spojina ~ 176 milijonov ~ 580 milijonov

Yearn.finance se je trudil obdržati talente zaradi omejenih zakladniških virov in pomanjkanja dodelitve žetonov ekipam. Vir: Yearn.finance

Da bi obdržali ključne razvijalce, je ekipa Yearn izjavila, da je kovanje edini razumen način za premostitev vrzeli med protokolom in konkurenti. Potem ko je zbrala povratne informacije od skupnosti Yearn, se je ekipa odločila, da je povečanje za ~ 20% najmanjši možni znesek za zagotovitev konkurenčnega načrta za zadrževanje razvijalcev. Kot taki so predlagali omenjeno kovnico 6.666 YFI – 22% trenutne skupne ponudbe.

Ustanovila bi se delovna skupina za odškodnine, ki bi dokončno oblikovala odškodninske svežnje in pogoje za pridobitev pravic za upravičene razvijalce. Delovna skupina bo odgovorna tudi za zaposlovanje novih sodelavcev.

Sredstva v zakladnici bodo medtem razporejena v različne primere uporabe – kot so prihodnje spodbude za vlagatelje, programi likvidnostnega rudarjenja in združitve protokolov. Poleg tega lahko kovani YFI podpira tudi tekoče izdatke, določene v YIP-54.

Privlačna skupnost Yearn

Medtem ko se je skupnost Yearn načeloma strinjala z najnovejšim predlogom financiranja, so imeli različna stališča glede zneska kovanja YFI in deleža YFI, dodeljenega glavni ekipi razvijalcev. V času pisanja je predlog dobil 70-odstotno odobritev, uradno glasovanje pa naj bi potekalo prek orodja za upravljanje.

Medtem ko so nedavni predlogi o kovanju YFI sprožili grozljive razprave, je osrednja ekipa Yearna v veliki meri izrazila navdušenje nad sodelovanjem skupnosti. Cronje izjavil v tweetu v začetku tega tedna, da je bilo razprave zanimivo spremljati in da verjame, da je to dober primer upravljanja skupnosti.

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map