Zakaj so za Bitcoin pomembne skoraj ničelne obrestne mere

Pandemija COVID-19 je sprožila enega najhujših svetovnih gospodarskih upadov v zadnjih desetletjih.

Oblikovalci politik po vsem svetu so sprejeli široke ukrepe za omejevanje in omejevanje gospodarske škode zaradi izbruha virusa. Ti ukrepi vključujejo znižanje obrestnih mer na zelo nizke ravni in izvajanje programov nakupa premoženja v vrednosti milijard dolarjev.

Čeprav naj bi takšni ukrepi še povečali cene premoženja po vsem svetu, kaj to pomeni za kripto sredstva, kot je Bitcoin (BTC)?

Fed obrestne mere ostanejo izjemno nizke vsaj do leta 2022

Gospodarska negotovost, ki jo vodi COVID, je ameriško centralno banko znova pozdravila, da je ponudila skoraj ničelne obrestne mere. Dva nenačrtovana znižanja obrestnih mer marca sta skupaj znižala 150 bazičnih točk, tako da je ciljni razpon obrestne mere med 0% -0,25%.

Poteze so povzročile, da se je Fed ponovno pridružil svojim kolegom v Združenem kraljestvu, Evropski uniji in na Japonskem kot del globalno usklajene akcije za blaženje negativnega gospodarskega učinka zaradi koronavirusne situacije.

Uradniki Zvezne rezerve so na svojem junijskem političnem srečanju predstavili tudi napovedi glede obrestnih mer. Zadnja ploskev kaže, da 15 udeležencev Zveznega odbora za odprti trg – odbora Fed-a, zadolženega za nadzor nad operacijami na odprtem trgu – ni pričakovalo, da bo ameriški centralni bančni sistem povišal obrestne mere pred letom 2022. Medtem sta le dva uradnika pričakovala, da bo povečal zanimanje stopnje v letu 2022.

Pikčasta ploskev, ki ponazarja, da naj bi stopnje skoraj nič ostale do leta 2022. Vir: Bloomberg

Poleg tega je na junijskem srečanju o politiki dejal predsednik Feda Jerome Powell izjavo:

"Odbor pričakuje, da bo ohranil ta ciljni razpon, dokler ne bo prepričan, da je gospodarstvo prestalo nedavne dogodke in da je na poti k doseganju svojih največjih ciljev glede zaposlovanja in stabilnosti cen. “

Stanje brezposelnosti v ZDA bi lahko v prihodnjih dveh letih utrdilo primer stopnje skoraj nič. Glede na majsko stopnjo brezposelnosti, ki znaša 13,3%, kar je nekoliko nižje od aprila rekordnih 14,7%, tradicionalni trgi niso pričakovali, da se bo število kmalu vrnilo na raven pred COVID. Trenutni trg dela je še vedno zelo daleč od cilja Feda, da bi imel gospodarstvo "na pravi poti, da doseže svojo največjo zaposlenost," v skladu z izjavo o junijski politiki.

Fedova bilanca stanja je v zraku

Poleg izjemno nizkih obrestnih mer je nadaljevanje programa odkupa premoženja Zvezne rezerve še en ključni del celotnega svežnja, namenjenega podpori finančnim trgom – in ni težko opaziti obupa ameriške centralne banke pri uporabi svojega ravnotežja nov denarni instrument za zagotavljanje likvidnosti:

  • 15. marca Federal Reserve napovedal da se bo zavezala k nakupu najmanj 500 milijard dolarjev zakladnih vrednostnih papirjev in vsaj 200 milijard dolarjev hipotekarnih vrednostnih papirjev.
  • 23. marca je Fed narejeno program odprtega tipa, medtem ko je izjavil, da bo “kupil zneske, potrebne za nemoteno delovanje trga in učinkovit prenos denarne politike v širše finančne razmere in gospodarstvo.”
  • 15. junija je centralna banka nepričakovano rekel začela bi kupovati podjetniške obveznice prek sklada za posojila za posojila za sekundarni trg – Fedovo posebno sredstvo za podporo trgu podjetniških obveznic kot odziv na COVID-19 – za povečanje likvidnosti trga in razpoložljivih kreditov za velike delodajalce.

Z novim krogom nakupov sredstev se je Fedova bilanca stanja sredi junija povečala s 4,1 milijona dolarjev pred COVID na več kot 7,1 milijona dolarjev..

Fedova bilanca stanja se nenehno širi. Vir: Bloomberg


Bitcoin lahko koristi intervenciji centralne banke

Obrestne mere bodo v bližnji prihodnosti verjetno ostale na skoraj ničelni ravni, cene sredstev pa naj bi povečali programi nakupa premoženja ne le ameriške centralne banke, temveč tudi drugih večjih centralnih bank. To bi lahko na več načinov koristilo kripto sredstev, kot je Bitcoin.

Cene sredstev za snežne kepe

Ko se nov denar nenehno črpa v sistem, vlagatelje potisne, da poiščejo sredstva z višjimi donosi, namesto da preprosto zadržijo denar. To je zato, ker povečanje ponudbe denarja razvrednoti valuto in zmanjšuje kupno moč.

Lastniški vrednostni papirji in zlato so bili v preteklosti nekateri od upravičencev do teh olajševalnih pripovedi – in kripto sredstva, kot je Bitcoin, bi lahko bila še eno sredstvo, ki bi imelo koristi od tega.

Inflacija v primerjavi z deflacijo

Za razliko od fiatnih valut, ki jih centralne banke lahko tiskajo po svoji volji, je ponudba Bitcoinov omejena. Ta omejitev ponudbe daje prvi in ​​najpomembnejši kriptovaluti antiinflacijsko lastnost, ki je fiatne valute preprosto nimajo. Zaradi tega so BTC bolj podobni dobrinam, kot je zlato.

Poleg tega je Bitcoinovo omrežje decentralizirano in svojim uporabnikom ponuja večjo zaščito.

Te funkcije deloma okrepijo pripoved Bitcoin-ove vrednosti – in ukrepi svetovnih centralnih bank po COVID-u lahko samo okrepijo ta predlog.

CBDC potrjujejo, da je Bitcoin na pravi poti

Digitalne valute centralnih bank, znane pod imenom CBDC, so v zadnjih mesecih postale glavna modna beseda ne le gledalcev blokov in kriptokrivcev, temveč tudi tradicionalnega sveta financ.

Kitajska je s polnim plinom začela ustvarjati svoj CBDC, katerega začetek je domnevno na obzorju. Medtem pa druge države in centralne banke igrajo dohitevanje.

Tako vse večja odprtost in premik odnosov s strani oblikovalcev politik kažeta na bolj blockchain-prijazno pokrajino – tisto, v kateri Bitcoin zasveti kot decentralizirana alternativa CBDC-jem, ki izberejo svojo osnovno tehnologijo.

Bitcoinovo pripoved bo oblikovalo gospodarstvo po COVID-u

V času, ko potencialni drugi val pandemije COVID-19 ogroža kakršno koli gospodarsko okrevanje, naj bi centralne banke po vsem svetu, vključno z ameriško centralno banko, daljše obdobje ohranjale svoje olajševalne pripovedi in politike. To bi lahko bil eden najpomembnejših temeljnih dejavnikov, ki srednje- in dolgoročno oblikujejo pripoved o širšem trgu digitalnih sredstev..

Medtem ko bodo finančni trgi pričakovali, da bodo ZDA v prihodnjih dveh letih ohranile skoraj ničelne obrestne mere, se tudi ta pričakovanja vedno spreminjajo. Zaradi tega bodo opazovalci makro in trgovci z bitcoini verjetno še naprej pozorno spremljali najnovejši razvoj COVID-19 in okrevanje realnega gospodarstva..

OKEx Insights predstavlja tržne analize, poglobljene funkcije in kurirane novice kripto strokovnjakov.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map